Храните, които не ям

• 61 897
  • 568
  •   1
Отговори
# 30
   Така и не свикнах някои храни да ям и когато пораснах. Някои храни просто ги намразваме още в детската ясла и градина. Също съм била капризно дете и не съм яла каквото и да е. Тогава майка ми и баща ми вдигаха ръце от мене какво да купувам и приготвят само и само да ям.

# 31
Аз всъщност често си сменям предпочитанията, но обикновено се ръководя от това, което е полезно и ми се отразява добре на организма.

Обожавам чесън, лук, шкембе чорба (зависи как е приготвена), прясна сланина, всякакви морски дарове и риби, всички зеленчуци без броколи, но и тях ги ям вече, всякакви плодове без банани, яйца, паста, бобови култури, бамя, бакла, зелени и т.н.

Млякото, особено прясното не ми се отразява добре, както и пилешкото месо, никой не може да ме убеди, че то е полезно. За сметка на това обожавам агнешко, заешко, дивеч ...

Сиренето на вкус ми харесва, но на мен ми се отразява зле, освен това в големи количества причинява рак на гърдата. Тръпки ме побиват като чуя пилешки хапки с топени сирена  Sick

Общо взето това е, може да се храним с много по-полезни храни само ако малко се замислим на какво подлагаме организма си.

Също отдавна не ям никакви колбаси.

# 32
  • София
Колко големи количества сирене с нужни Та да причини рак на гърдата ?! И това къде го има като инфо.
Обожавам сирене , мога да ям само това , но на ден не ям много в грамаж естествено .

# 33
По принцип сиренето и млякото изобщо са носители на хормона на растежа, който е много опасен за хормонално-обусловените типове рак. Не мисля, че има някаква норма, предполагам че за всеки е различно. Напишете сирене и рак на гърдата в гугъл и ще излязат доста резултати

# 34
  • София
При деца, които много обичат прясно мляко влияе ли ?

# 35
Аз нямам медицинско образование и нищо не мога да твърдя със сигурност, но според много изследвания пълномасленото мляко води до по-ранен пубертет при децата, което не е полезно. По принцип човешкият организъм усвоява много по-трудно прясното мляко от киселото, може би е по-добре детето да се насочи към консумация на кисело мляко, което било по-малко вредно ... Не знам, но според мен наистина има доза истина в тези проучвания, най-малкото кравите и млякото не са това, което са били преди 50 години, днес всичко е химия и хормони...

# 36
Леле, и аз си мислех, че съм капризна, като не ям кисели, нишестета,  мляко с ориз, крем карамели, торти с крем, баница различна от домашна и софийска, прясно мляко, бамя, шкембе, глави, уши, копита, сокове....

Обаче вкус се променя и то доста драстично - години наред бях вегетарианка, после забременях и ми се дояде телешка пържола; винаги съм обичала риба, сега ми вони и ми се гади от нея, но само от печена/сготвена - със суровата нямам никакви проблеми - нито ми мирише, нито ми пресяда Simple Smile))

Любимите ми миди в дадени страни тотално ги о*******; не съм фен на охлюви, но във Франция ги правят страшно; китайско не ям с изключение на някои дъмплингс; индийско ядях, сега нещо и него не мога да гледам... за манго и гречка убивам! Салами не ям, последните 7-8 не мога да намеря една читава сушеница/луканка...

През последните години намразих шоколадов сладолед и ванилия също, но с йогурт вкус и такъв на кафе много се тачиме!

# 37
Ева, това за връзката на млечните продекти с хормона на растеж и рака ми стана интересно. Това означава ли, че ако детето консумира млечни продукти, то ще стимулира хормона на растежа и ще порасне повече? И обратното - по-малката консумация на мляко и млечни продукти може ли да забави растежа на детето?

# 38
  • София
Специално за дете не би в ограничавала млякото,  докато расте, или поне киселото.
От изброените ужасии оставам с впечатлението, че като боговете на Олимп се храните с нектар и амброзия. Сякаш има някакво подскачане коя е по-гнусливо, също като с чистенето и къпането

# 39
  • Велико Търново
освен вече някои от споменатите - хайвер, грис и мас

# 40
Специално за дете не би в ограничавала млякото,  докато расте, или поне киселото.
От изброените ужасии оставам с впечатлението, че като боговете на Олимп се храните с нектар и амброзия. Сякаш има някакво подскачане коя е по-гнусливо, също като с чистенето и къпането

И според мен - малко като коя е по-принцеса Joy

# 41
Има храни, които не ям, защото така съм решила - вече съм отвикнала от вкуса им и не мога да ги ям. Това се отнася за всички видове меса, освен птичи и риба. Иначе, като малка ядях всичко и ми беше вкусно. Когато попораснах прецених, че някои животни (основно бозайници) са ми по-симпатични от други и не искам да ги ям, въпреки, че са вкусни (хората сигурно също са вкусни, но не ги ядем, нали?).

Има и храни, които не ям, защото вкусът ми е неприятен - лук и чесън (освен по изключение в много малки количества), горчица (отвратителна ми е - няколко пъти съм пробвала различни видове и не знам защо хората я харесват - гаден, ужасен вкус), ким (подправката), хумус, не обичам люспи, независимо дали са от чушки или от плодове в мармалад; мразя ананас върху пица; опитвала съм октопод веднъж и никак не ми хареса...Не обичам и люто, горчиво, препържено (каквато и да е манджа със запръжка - съседите ядат такова - става ми лошо от миризмата). Всичко прекалено мазно ме отвращава до степен да ми се догади (става дума за растителна мазнина - другата, както написах по принцип не я ям).

И третият вид храни, които не ям, защото ми става зле на стомаха - получавам силни колики, които не ми минават, освен ако не взема лекарства - неузряло сирене, всичко зелено, което не е сготвено (буквално всичко - зеле, салата айсберг, зелена ябълка, грозде и т.н.), прясно мляко...

Забравих да добавя - мразя да слагам кетчуп и майонеза върху храната - за каквото и да става дума, губи се истинският вкус. Не обичам и соев сос и като цяло - не обичам да насипвам сосове върху храната си, освен ако не става дума за спагети или нещо, което не може да се яде без сос. И по принцип не харесвам вкуса на кетчупа - в училище го ядях, но нямах много опции. Гаден и сладникав ми е; харесвам хубава лютеница или доматен сос (и двете без люспи!).

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 10:21 от Petia Ivailova

# 42
аз мисля, че вкусът, освен че се променя с времето, се и възпитава. Аз на стари години (по-скоро когато заживях сама, без мама да готви) проядох доста неща от любопитство. Обичам да експериментирам с продукти и рецепти и в момента на моето семейство (мъж и дете) предлагам редовно нови неща.
Като чета някои кулинарни теми тук, а и от познати семейства установих, че доста семейства се хранят много еднообразно - месо, ориз, картофи, хляб, боб във всякакви разновидности. Да не забравяме "боклуците". А много хора пренебрегват зеленчуците - било то готвени или на салата.
Смятам, че всяка храна може да е вкусна ако е приготвена добре. Щом успявам да пробутам на дете броколи, спанак, коприва, елда, булгур, зелен боб, цвекло, ряпа и т.н., и щом успявам да накарам мъжа ми традиционалист да опита различни рецепти и продукти, значи всичко е въпрос на поднасяне.

Та за храни, които човек не яде бих считала само основни/първични продукти (вид зеленчук, плод, месо...), а не вид манджа. Защото всяка манджа може да се модифицира според вкуса и да стане ядлива.

Та по темата: не ям бамя, карантия (освен дроб), маслини и люти чушки.
Манджи обичам всякакви, но наистина зависи как са приготвени и от кого. Както обожавам сарми, така, когато свекърва ми ги направи, не ги поглеждам Simple Smile

# 43
  • София
Аз мислех че възрастните се различават от децата. "мразя еди какво си ..." ми е детинско от всякъде. Сякаш някакъв закодиран спомен от кофти детска градина , дето са те тъпчели  насилствено, да речем,  с леща , и затова ужасно мразиш.
Освен да ми е смешно, ако имам такъв спомен, друго няма какво. Ама, чак пък да мразя и ненавиждам. Хайде, големи хора сме.
Може да предпочиташ някакви храни и не налиташ на други, според мен поне.
Аз няма нещо, което не ям и ненавиждам и изпитвам ужас от него.

Ааааа да, освен туршия от зелени домати... но ако се наложи и това ще ям. Просто не ми е любимото ястия. Grinning ( може би щото почти не съм ходила на детска градина и имам изключително толерантна майка, в стил "ако искаш яж, ако искаш не яж, ако искаш учи, ако искаш не учи" - "ти си определяш живота ! " Нищо насилствено не съм търпяла като дете, та и досега така, слава на бога ! )

# 44
Не е до насилие - просто вкус. Никой никога не ме е карал да ям горчица. В детството си даже не знаех какво е. За първи път опитах като тийнейджърка - еми, то не се яде - все едно да ми поднесат кал от улицата и да ми настояват, че е страшно вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт