Фермата 3 - 2017 г. - Тема 6

• 64 488
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Буркина Фасо
Относно коленето - твърдо против съм. Не ям месо от няколко години, но никога не съм се наслаждавала истински на месото, винаги са ме привличали повече въглехидратите и зеленчуците. Да, субетивна съм, но има и друга причина да ме дразни, че заколиха второ животно. Живяла съм на село цели лета като малка, прекарала съм време с дядо ми, който е гледал прасе, овце, козички и кокошки. Колеше животно на Коледа и евентуално Гергьовден. Месото се събираше с голямо старание, консервираше, от него всичко се оползотворяваше и се ядеше доста време. Иначе селяните около него ядяха салати, сирене, постни яхнии, боб, леща и т.н. Не са се колели толкова често животни, както във Фермата. Затова и ме дразнят - те не се скъсват от работа, стават късно повечето (като за селски живот), на село хората с животни стават по тъмно. Жените кряскаха, че са ги събудили в 7, как можело?! А иначе се колят 2 животни за 2 месец и се яде на поразия.
Съвсем спокойно можеха да вложат малко креативност и да сготвят манджи със сиренето, зеленчуците и млякото, които имат. Просто е най-лесно да изпекат месото и да се наплюскат.
живяла си на село през лятото , а основно клането на животни (млекодайни) е през зимата. за това не си го видяла. колят се не само изброените от теб животни.  и телета, овце, крави са се клали. слагали са месото в качета (малки каци) , осолявали са го за да го консервират. през топлите месеци освен атнешко/ярешко са консумирали шилешко и безброй кокошки/петли/пилета. а мас  са използвали за почти всяко ядене.
на мен пък ми е жал да отнемам живота на бурените. да му подготвям почвата , да го ора/прекопавам, да го поливам и накрая да му отнема живота... това е убийство бре  Laughing
отиди да вършиш тежка работа (а такава е била в миналото) и после яж бурени. 

# 616
  • Sofia

Компотите са готови,но кой и кога ги направи,не разбрах.Аз ли проспах нещо  newsm78
Да не се окаже,че те девойките работни,ама ние не сме разбрали  Laughing.Освен ако не са ги направили мъжете  Mr. Green.
Не си проспала нищо, не дадоха кой ги е правил.  Peace
Абе почти сигурна бях,ама викам,да попитам  Laughing  Hug

# 617
На мен не ми е ясно защо слагат за готвачки такива, които не могат да готвят. Какво толкова има да не се въртят на домакинската работа, а да правят едно и също според възможностите си. Франческа може да меси, Виолета да готви, другите да мият, перат и каквото още там. Аз не бих имала нищо против да готвя всеки ден, само да не ме занимават с плетене на 1 кука, бродерии, декупаж на пънчета и прочие подобни бъзикни, дето ми скъсват нервите. За всичко си има хора. Затова и не смятах Анита за тотално безполезна, както беше обявено неведнъж тук, защото тя с радост се занимаваше с тези досадни за мен неща.
За сиренето имам чуденка: кога го направиха, кога успя да узрее, че да го ядат. Нали му трябват 40 дни, дори и да го ядат прясно как стига за всички? Не трябва ли голямо количество мляко? А те и квасят, и сирене правят, и по 1 казан прясно мляко за закуска изпиват, пък да не говорим колко изхвърлиха... Не ми излиза сметката, но пък и не съм толкова веща по въпроса, може и аз прекалено да се взирам.

# 618
Относно коленето - твърдо против съм. Не ям месо от няколко години, но никога не съм се наслаждавала истински на месото, винаги са ме привличали повече въглехидратите и зеленчуците. Да, субетивна съм, но има и друга причина да ме дразни, че заколиха второ животно. Живяла съм на село цели лета като малка, прекарала съм време с дядо ми, който е гледал прасе, овце, козички и кокошки. Колеше животно на Коледа и евентуално Гергьовден. Месото се събираше с голямо старание, консервираше, от него всичко се оползотворяваше и се ядеше доста време. Иначе селяните около него ядяха салати, сирене, постни яхнии, боб, леща и т.н. Не са се колели толкова често животни, както във Фермата. Затова и ме дразнят - те не се скъсват от работа, стават късно повечето (като за селски живот), на село хората с животни стават по тъмно. Жените кряскаха, че са ги събудили в 7, как можело?! А иначе се колят 2 животни за 2 месец и се яде на поразия.
Съвсем спокойно можеха да вложат малко креативност и да сготвят манджи със сиренето, зеленчуците и млякото, които имат. Просто е най-лесно да изпекат месото и да се наплюскат.
живяла си на село през лятото , а основно клането на животни (млекодайни) е през зимата. за това не си го видяла. колят се не само изброените от теб животни.  и телета, овце, крави са се клали. слагали са месото в качета (малки каци) , осолявали са го за да го консервират. през топлите месеци освен атнешко/ярешко са консумирали шилешко и безброй кокошки/петли/пилета. а мас  са използвали за почти всяко ядене.
на мен пък ми е жал да отнемам живота на бурените. да му подготвям почвата , да го ора/прекопавам, да го поливам и накрая да му отнема живота... това е убийство бре  Laughing
отиди да вършиш тежка работа (а такава е била в миналото) и после яж бурени. 

Четеш ми мислите... аз и сега при тежка физическа работа мажа мас на филия с шарена сол и ям пача от бурканчета, иначе се сковавам после...
А пачата е Колаген-че, благинка за кости, коса, кожа, зъби

# 619
7002_ognob, живяла съм лятото там, но сме ходили доста често през уикендите, естествено и зимата и съм наясно колко често са се колели животни, защото все пак баща ми е помагал в това. Определено не се е случвало да се колят 2 животни за такъв кратък период! Да не говорим, че във Фермата не са особено натоварени.

# 620
На мен не ми е ясно защо слагат за готвачки такива, които не могат да готвят.
Аз освен Гечо не видях друг, който да може да готви. Или поне от това, което са ни показали. Чух: "Мога, но не искам!"  Twisted Evil Както и Франческа - колко е обидно за жена да стои в кухнята.

А не си заслужава, човек, който разбира от строителство и селкостопанска работа да стои над огъня, менците и мивката.
Мисля, че съвсем целенасочено Николай им взе точно лещата и боба, а дано се посъбудят, че има и други неща за готвене.... Но е малко вероятно. Сега предполагам ще минат на кус- кус и спагети.
както казват хората: "Мързелът не мОри, а мъчи".

# 621
Че не могат по някоя кокошка да си колят, ще ядат макарони... Simple Smile
Аз тежка работа не работя, но ям месо всеки ден, щото обичам. Само месо и салати ям, е, и яйца. Simple Smile

# 622
Аз пък не мисля, че две животни на 16-17 човека за един месец са много.И при това половината са здрави прави мъже които бачкат яко.
И въобще не съм съгласна че не се коли така.
Клали сме днес прасе, утре теле и една седмица обработваш месото- луканки, буркани, фризер.По нашия край след месец време се започва...

# 623
  • София
За сиренето имам чуденка: кога го направиха, кога успя да узрее, че да го ядат. Нали му трябват 40 дни, дори и да го ядат прясно как стига за всички? Не трябва ли голямо количество мляко? А те и квасят, и сирене правят, и по 1 казан прясно мляко за закуска изпиват, пък да не говорим колко изхвърлиха... Не ми излиза сметката, но пък и не съм толкова веща по въпроса, може и аз прекалено да се взирам.
Просто не го чакат да узрее, ядат го прясно. От 3 литра мляко става около половин килограм сирене, а предполагам, подсирват по-голямо количество, така че не е проблем да си разделят килограм сирене на едно ядене.

# 624
То добре, че им дават хладилник, да не се изпонатровят - яйца, месо, мляко, сирене, друго си е да са в хладилник.

# 625
На мен не ми е ясно защо слагат за готвачки такива, които не могат да готвят.
Аз освен Гечо не видях друг, който да може да готви. Или поне от това, което са ни показали. Чух: "Мога, но не искам!"  Twisted Evil Както и Франческа - колко е обидно за жена да стои в кухнята.

А не си заслужава, човек, който разбира от строителство и селкостопанска работа да стои над огъня, менците и мивката.
Мисля, че съвсем целенасочено Николай им взе точно лещата и боба, а дано се посъбудят, че има и други неща за готвене.... Но е малко вероятно. Сега предполагам ще минат на кус- кус и спагети.
както казват хората: "Мързелът не мОри, а мъчи".
Аз мислех, че Франческа се справя добре в кухнята, а това болднатото съм го пропуснала. Значи излиза, че само Виолета може да готви Rolling Eyes За Гечо е ясно, не си струва да се хаби мъжка сила в кухнята, след като има достатъчно друга работа извън нея. Мисълта ми беше, че няма лошо да назначат 2 жени за постоянни готвачки, ама то и толкова няма.

# 626
  • София
То добре, че им дават хладилник, да не се изпонатровят - яйца, месо, мляко, сирене, друго си е да са в хладилник.
Да, видяха ги, че ще измрат от мързел до края на формата. tooth

# 627
Пцолютно, поне от некоя салмонелоза да не се тръшнат. Simple Smile

Ох, тръпна в очакване на дуела.  Mr. Green Мисля, че Сапунджи ще победи. Искам да победи, само защото Гинчев е твърде сигурен в победата си. Twisted Evil
А Иван и Андрей какви ги говореха, че Сапунджиев бил с 12-13 години по-голям от Гинчев? В сайта пише (и на първа страница тук е копирано), че Гинчев е на 33, а философът - на 42, това са 9 години, не 13.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 16:21 от Ензим

# 628
Нямам време напоследък да пиша и чета темата малко по диагонал, но специално ходих във фейса да чета за тоз Пешо. Може и да е коментирано назад, ама той ли е единствения мъж дето отговаря на посочените характеристики? Едва ли..Иначе кметът е много симпатичен. Stuck Out Tongue Closed Eyes
Като цяло сякаш имат доста свободно време /или поне това излъчват/, но често ги дават поседнали, на лафче, на цигарки, на разходки и тн., което в реалната ферма го няма. Казвам го като човек, който е ходил на селскостопански бригади, ставал е в 4 сутринта ерви дей и е бачкал по 12-13 часа с единствени почивка за хапване от 15 мин., не повече. Като цяло ми се струва, че и задачите не отнемат толкова време. Кой от вас не е правил компоти? Отнемат относително малко време, а и искаха малко на брой.
Чакам дуела с нетърпение. Не знам защо имам едно усещане, че Сапунджито ще бие (това усещане е от днес). Иначе гласувах за другия Иван в анкетата. Grinning

# 629
Нещо взех да се разколебавам от 100%-товата си убеденост, че Гинчо ще спечели. Сапунджи каза, че нарочно се прикривал Mask и тренираше доста и "компетентно". Преди малко си върнах епизода от петък и се оказа, че накрая съм заспала, а си мислех, че всичко съм изгледала. Като ви четях викам, бе какъв хладилник ги гони тези хора Grinning

И тая Елена, 'ноо лоша вее Smiling Imp Да не дава Господ да имаш такава колежка/съседка! Интригите отвътре ѝ идват Trollface Тръпки ме побиват направо. И кухата Валя вместо да каже: "тая к'ви ги плете, само и само да ни скара",  се дърли с момчето и вика: "ти ме унижаваш". Пък като ѝ бъркаше в гащите хич не беше унижение. И как натъртва на всяка дума за по-голяма тежест Grinning На нейна страна съм по повод атаките на Алек и се радвам, че "не се даде" , но много взе да ми олеква напоследък.

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 16:51 от pip4i

Общи условия

Активация на акаунт