Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 678
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
Няма ли фирми които предлагат тази услуга? Едно време аз моята диплома я дадох на фирма и ми я върнаха в готов вид, преведена и заверена. Аз само я разпращах по университетите.

# 331
  • София
Има, разбира се. Кой както си реши.

# 332
Здравейте, изчерпателна информация от доброжелателни мами.
Дъщеря ми е 11 клас в ЕГ с немски. Иска да учи в Германия специалност психология. Аз съм от майките неразбиращи немски. Много ни е трудно да изберем към кои университети да се насочим. Ще съм много благодарна на всякакви съвети.
От днес съм плътно във вашите редици, защото трябва да изберем уни и да пуснем документи за общежитие.

# 333
Кой както реши, разбира се, но например, според мен,
за държавните унита във Виена няма нужда от посредници Simple Smile

# 334
Здравейте, аз уча медицина в Германия и ще се опитам да ви обясня това, което не е ясно по отношение на кандидатстването.

Искам да съм  на теория подготвена, дори и да не се стигне до прилагане на наученото на практика. Явно не чета на правилното място, та съответно и не намирам инфо дали може човек да пиша и абибесте, и другата квота.

Кандидатстването за медицина става през hochschulstart. Има общо три квоти - Abiturbeste, Wartequote, Auswahl der Hochschule (AdH). За бъдещи студенти от България, които директно след училище кандидатстват, важат само първата и третата - Abibeste и AdH.

Да, може да се кандидатства по двете едновременно. Това е дори наложително, защото шансът да си приет по Абибесте е много нисък, някой преди мен вече е разяснил - местата буквално се раздават на лотария, защото отличниците са повече от бройките, които са на разположение в тази квота. Сега ще ви дам пример как се развива кандидатстването във времето с ориентировачни срокове, за точни дати погледнете на hochschulstart.

Да, кажем - вие се целите за Ерланген. До 15ти юли трябва да се подали документите в портала, т.е трябва да се подали и желанията. Ако Ерланген е наистина единствено желание, подредбата би изглеждала по следния начин:

Teilnahme an der Auswahl in der Abiturbestenquote gewünscht (желание за участване в подбор по Абибесте)
JA (Да)

Ort 1 - Erlangen
Ort 2 ------------------
Ort 3 ------------------
Ort 4 ------------------
Ort 5 ------------------
Ort 6 -------------------

Teilnahme an der Auswahl in der Wartezeitquote gewünscht (желание за участване в подбор по Wartequote)
NEIN (Не)

Ort 1 ------------------
Ort 2 ------------------
Ort 3 ------------------
Ort 4 ------------------
Ort 5 ------------------
Ort 6 -------------------

Teilnahme am Auswahlverfahren der Hochschulen gewünscht (желание за участване в подбор по AdH)
JA (Да)

Ort 1 - Erlangen
Ort 2 - Bonn
Ort 3 - Koln
Ort 4 - Regensburg
Ort 5 - etc.
Ort 6 -

И ако не стане по абибесте към средата на  август, да чака в началото на септември прием по другата.

Приемаме, че сте кандидатствали по горната схема. До средата на август излиза класирането само по Абибесте. Ако там е приета, не продължава в кандидатстването по следващите квоти, а автоматично излиза от системата. Остава да се запише на място в Университета и е студентка.

Ако по Абибесте получи отказ, то тя продължава да участва в класирането по трета квота AdH. Това класиране става на два етапа и тук е важно да прочетете внимателно и да се опитате да разберете какво Ви казвам. През първата седмица на септември излиза отговорът само за ПЪРВО ЖЕЛАНИЕ, в случая за Ерланген. Ако е приета, приключва с кандидатурата и остава да се запише. Ако получи отказ, то продължава класирането за желанията на позиция 2 до 6. В края на септември излиза окончателен отговор - например, приета по 4 желание в Регенсбург.  В същото време ще получи най-вероятно отказ от предните желание, това не трябва да ви обърква.

Сега за схемата, дали да се кандидатства по една квота или по две и колко желания да се пишат. Примерът, който съм дала, е за хора, които са си определили един много любим университет и искат непременно да бъдат приети в него. Тогава по Абибесте се дава този университет, а останалите желания 2-6 се оставят празни, защото е възможно да не ви вземат по 1во желание (Ерланген), а по трето... така изобщо няма да продължите в AdH квотата и се лишавате от втори шанс за опит в Ерланген. Ако пък искате да сте сигурни, че просто ще получите някъде място, разбира се, може да напишете всички 6 места. Тук няма строги правила, всичко се свежда до лична преценка и стратегия.

И също така дали удостверенията  за положена медицинска практика, даващи бонус 0, 1, както и евентуално успешно издържаният ТМS, са приложими и за двете квоти.

НЕ! Всички удостоверения за стаж и ТМС важат само за AdH.

По сайтовете на унитата гледам, че просто е изброен списък с  "професии" от тези практики, които биват зачетени в процеса на кандидатстване. Но лично аз не открих някъде описание коко дълга трябва да е тази практика- седмица, две,пет, 3 месеца....

Повечето от нещата, които стоят в тези листи, не са просто  практики, а цели професионални обучения, които продължават минимум 3 години. Например - медицинска сестра (Krankenpfleger), парамедик (Rettungsassistent, Rettungssanitäter), помощник в операционна (OTA - Operations-technische Assistenz), помощник в лаборатория (МТА) и т.н. Обикновена ученическа практика за няколко седмици/месеца в болница, особено в България едвали би била призната. Затова и най-сигурният начин за българите да спечелят бонус точки по AdH остава ТМС с достатъчно висок резултат.

Аз за бонуса от 0,1  бях прочела, че е от Berufasausbildung, ама списъкът беше доста дълъг и се усъмних, че дори там имат чак толкова професии  в сферата на медицината, които да се  изучаават в професионални училища или поне на някакви квалификационни курсове. Примерно санитар и бандажист (предполгам се има предвид направата на превръзки) какво толкова ги обучават? Същевременно има акушерки и зъботехници в списъка. Знак за равенство с това 0,1 слагат между  едните и другите, малко ми е непонятно просто.

Защото тук не става въпрос само за теоретичните знания, които тези квалификации дават. Почти всички, минали по този път, започват след това да работят по определената професия и чакат ендовременно за място за медицина. Много по-важен е трудовият стаж в това време, защото учат в действие всичко практическо и после, когато започнат да следват медицина, много по-бързо се ориентират например в занятията по хирургия или бърза помощ. Ръководството на медицинските факултети знае за този факт, затова ги награждават с бонус. 

# 335
  • София
Grant, благодаря Ви за разясненията.
Скрит текст:
Аз имам вeче една дъщеря-студентка в Германия, но опитът ми покрай нейното кандидатстване е свързан със специалности, които бяха örtlich zulassungsbeschränkt,  през портали на самите унита и/или през DoSV на hochschulstart. Там процедурата съм разигравала и още веднъж след нея, с познато дете, та се чуватвам в свои води, за разлика от специалностите с NC.
Сега със следващите две бройки и потенциалната "Медицина" на едната ще се наложи да се информирам по-детейлно и в други посоки Simple Smile Хубаво е, че разполагаме с целия  предстоящ 12 клас да задълбаем в нещата - и аз, и те. Те нека си действат, на мен голяма доза спокойствие ще ми вдъхне собствената ми информираност. Иначе и девойката е поела  инициативата в свои ръце, след броени дни заминава на едноседмичен  Schnupperstudium. Подценявах я.. Оказа се, че знае кога е следващата дата за ТMS,  как и кога става записването, каква е таксата за участие, къде са местата,  на които може да го държи.  Съжалявам аз лично, че не се загледах по-рано.  Далеч по-разумно ми се струва този изпит, изискващ определено подготовка, да се държи в 11 клас, а не броени дни преди ДЗИ. Но... Ако реши да се пробва - няма да  има избор, ще се разходи  до сестра си точно тогава.В тази връзка ще помоля, ако сте държали изпита и сте се позиционирали на него така, че да сте по-добър/по-добра от мин. 40% от участвалите, да споделите отзиви каква е успешната тактика за подготовка. Понеже се зачетох в  мненията на хора  на страницата на Faq4Uni, но не разбрах от постовете кой  е получил все пак заветния  бонус и кой не. Извинете ме и пропуснете този въпрос, ако сметнете, че е неуместен или е проява на любопитство.
И още веднъж Ви благодаря.

# 336
Скрит текст:
В тази връзка ще помоля, ако сте държали изпита и сте се позиционирали на него така, че да сте по-добър/по-добра от мин. 40% от участвалите, да споделите отзиви каква е успешната тактика за подготовка.

Да, държах го преди години и изкарах над 80%, следователно го ползвах за кандидатстване (и помогна).  Писах го в 11 клас именно поради стратегическата причина, че в 12. са матурите и съчетаването на подготовката би било трудно/невъзможно. На официалния сайт за ТМС има два учебника за подготовка - те са на практика задължителни, в тях е обяснено всичко - какви задачи има, колко време за всяка задача е дадено, стратегии за решаване на задачите и за цялостна подготовка. По мое време имаше ограничена литература, но през последните години са излезнали нови цели комплекти за целенасочена подготовка върху различните компоненти.

Времето за учене се определя индивидуално. След регистрацията направих по няколко примера от пробните упражнения, за да видя къде ще имам най-много трудности. За тези части отделях повече време през уикендите, а офицалните "тренировки" започнах 1-2 месеца преди датата.

Ако имате финансовата възможност, препоръчвам да отиде и да го положи. Лошият резултат няма да и навреди, но добрият ще и помогне.  Дори да е в 12. клас, просто ще трябва много добър план за разпределяне на времето за учене за ТМС и едновременно за училище и матурите.
Отговорих, но скрих текста, за да не става много дълго. При други въпроси съм на разположение. И може да си говорим на ти.    Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 00:50 от Grant

# 337
  • София
Още едно благодаря  за отзивчивостта и поздравления за успеха на изпита, пък бил той и преди години.  Simple Smile Бях останала с вероятно погрешното впечатление, че доста нищожен % кандидати  от БГ успяват да извлекат полза от TMS под формата на бонус. И не защото нямат потенциала да се справят с различните задания,  а най-вече заради дългите текстове за разбиране, които за немците са си все пак на родния език. Но ето, че ме оборихте. Опс,  забравих, обори ме. Simple Smile

# 338
Здравейте, много съм притеснена и не ми е ясно ако може ли някой да ми разясни, TestDaf  - 12т. равнява ли се на ниво В2 и може ли да се кандидатства с него за езикова година?

# 339
Здравейте, много съм притеснена и не ми е ясно ако може ли някой да ми разясни, TestDaf  - 12т. равнява ли се на ниво В2 и може ли да се кандидатства с него за езикова година?
TDN3 се равнява на В2 (В2.1 и В2.2) . От тук:
https://www.fremdsprachenzentrum-bremen.de/1072.0.html?&L=1

Обаче мисля, че трябва да е най-малко 4х3, тоест тези 12 т. трябва да е единствено 3 (3х4) на всеки модул, не може 3, 4, 2, 3 (например), тоест един модул да компенсира друг. Не е ясно вашите 12 т. как са образувани. За езикова година не знам да има ограничения, имаме познато дете, което започна такава от А2, но не съм се интересувала от детайлите. Моят съвет е направо да питате в университета/тите, където сте се насочили, имат различния изисквания.
За модулите и минимума:
"Should you reach at least TDN 4 in each subtest, nothing stands in the way of your studies in Germany as far as language is concerned"
http://www.testdaf.de/fileadmin/Redakteur/PDF/Sprachen/informationen_en.pdf
Всъщност нивото се измерва за всеки модул поотделно, тоест, резултатът се гледа по модули, не толкова общия. То и за TOEFL и IELTS е така, имаш общата оценка, но унитата обикновено изискват мин резултта на всеки модул.

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 10:07 от Анонимен

# 340
  • Бургас
На   Grant  и  пенсионирана русалка  специални благодарности за последните постове. Като, че ли с ваша помощ си подредих чак сега информацията си. Моята дъщеря е в 10 клас и също иска да кандидатства медицина. И сега в 11 клас като започне на есен, трябва да се запише декември за изпита. Той ще се проведе през месец май в края на 11 клас. Така през месец май в края на 12 клас ще е съсредоточена върху матурите. Това за този изпит.

В същото време сега като започне 11 клас ще започне и подготовката за изпита за сертификата по немски, който е в началото на 12 клас. Искам да са подредени и спокойни нещата във времето, затова сега в събота, т.е. в края 10 клас й беше изпита за сертификат по английски. Надяваме се да вземе Адванс. Моят мъж смята, че съм малко избързала и в същото време не й трябвало този сертификат. Останала съм с впечатление, че някъде се иска някакъв минимален сертификат за английски. Ама пък и не е излишен за после - Еразъм или каквото потрябва.

За изпита TMS дали има курсове в Германия не можах да намеря, да не е онлайн?

# 341
^ Не сте избързали, стратегията е добра. При мен нещата се развиха по същия начин. Сертификатът по английски никога не е излишен. От една страна, винаги стои в CV  при кандидатстване за работа и прави добро впечатление. Освен това така е подобрила английския си, който със сигурност ще и е от полза повреме на следването и след него - Еразъм, изследователкса работа в научна лаборатория, стаж в чуждестранни болници извън Германия. Така че усилията изобщо няма да са напразно.

И да, за ТМС в Германия се предлагат курсове. Има еднодневни курсове, на които правят симулация на изпита със засичане на време. Някои организации предлагат двудневни, а има и такива, които са за цяла седмица. Цените варират, разбира се, колкото по-дълъг е курсът, толкова по-скъп. Сред немците има различни мнения за качеството на предлаганата подготовка. Моето лично мнение е, че изпитът може да се вземе и без курс и излишните разходи да бъдат спестени. Причината много българи да не успяват на ТМС е в по-голяма част езикът.

Ако все пак се интересуваш от подготвителни курсове, в Google пиши: TMS Vorbereitungskurse и ще изникне информацията.

# 342
Poppea благодаря, малко ме успокояваш има 4х3  сега ще решаваме на къде да поеме. А има ли някой с такива резултати приет в Хосшуле?

# 343
Poppea благодаря, малко ме успокояваш има 4х3  сега ще решаваме на къде да поеме. А има ли някой с такива резултати приет в Хосшуле?
Не мисля, че с този резултат може да учи в Германия висше образование, дори и в хохшуле, доколкото знам, и в тях приемат с DaF 16, само че по изключение без 4х4, тоест 3,5,4,4 (примерно) - в някои само, не във всички, тези, които са по-конкуретни, също искат 4х4.  Приятел на сина учи в хохшуле, но и там искаха 4х4, той го избра заради програмата. Но все пак не познавам изискванията на всички хохшулета, така че питайте директно там, където сте се насочили. Но имай предвид, че и да ви приемат, ще му/й бъде много, много трудно с такова ниво на езика и вероятността за невзети изпити и прекъсвания на обучението е много висока.

За вас, ако сте 12 клас и нямате време за вдигане на нивото, вариант за Германия е езикова година, но по мое мнение трябва да не работи, тоест, да го/я издържате изцяло, за да има време да учи езика и да достигне догодина нивото за университет. Изобщо, по мои наблюдения, работят от 1 курс само деца с отличен немски - и пак им е трудно. То зависи и каква работа де, но и каква да е  тази работа в 1 курс и с не много добър немски...

Не знам дали те успокоих, но такива са моите наблюдения. Успех!

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 11:59 от Анонимен

# 344
Poppea благодаря, малко ме успокояваш има 4х3  сега ще решаваме на къде да поеме. А има ли някой с такива резултати приет в Хосшуле?
зависи каква специалност - напр за сп. дизайн в почти всички училища приемат с такъв резултат .

За Германия всичко е относително: всяко училище си има отделни изисквания, като за всяка специалност в него - пак са различни изискванията.
За каква специалност питаш?

Общи условия

Активация на акаунт