Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 696
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
Скрит текст:
What you should know – before choosing a private health insurance as a student
Every student needs a health insurance. A private or public insurance. Where are the differences?
Private insurance (care concept, dr.walter, mawista, …)
• Not everything might be covered. If you had a sickness before the contract
• Pregnancy is often not included, please check your contract
• When you go to the doctor, you pay the bill and wait for refund
• Not a free insurance for family members
• Contributions might raise rapidly
• You can´t choose the public insurance afterwards
Public health insurance (AOK, SBK, …)
• Every medical and needed treatment, without checking previous sicknesses
• Almost 100% of the benefits are written by law (like dental, hospital, medical treatment) – a very high medical standard
• If you go to the doctor you just show your insurance card. You don´t pay in advance
• Your spouse and children can be insured for free
• The contributions are at a fair level.
Any Questions? Fell free and contact me.
Laura Gungl
Kundencenterleiterin
AOK- Die Gesundheitskasse Mittlerer Oberrhein
за това питах - останах с убеждението, че към семестриалната такса трябва да се избере вида на осигуряване. Моля тези, с НЕ и тези, с опит да споделят мнение

# 361
  • София
Голд, за да бъде записан студентът, тярбва да е здравно осигурен. Има опция да си остане с нашата здравна осигуровка ( с валидна карта ЕЗОК) или на място да плаща за немска осигуровка. Ако се спре на първия вариант, трябва на някой  служител/ка от здравните каси в Германия (примерно  на АОК) да изпрати по мейл сканираната ЕЗОК карта и той/тя оттам  ще му  прати нужното удостоверение, което го освобождава от необходимостта да плаща здравни в Германия. Разбира се, ако иска втория вариант с немската осигуровка, никой няма да го спре да се осигурява там. При първия вариант, за да може България да му поеме осигуровките както се полага тукашните студенти, трябва в НАП да представя регулярно  съответните удостоверения, че е записан за студент, семестър ..., специалност..., преведени на немски.
В някои унита при самото записване има хора на АОК и други каси, та човек може да направи на място упражнението с мейла и получаването на нужната хартийка. Но тъй като няма как да е сигурен, че ще има,  с цел да си спести ходенето и до някоя здравна каса в съответния град, е по-добре да си осигури хартийката още оттук. Иначе с нашата осигуровка децата дори спокойно могат да работят, не само да учат.

Последна редакция: пт, 15 юни 2018, 12:33 от пенсионирана русалка

# 362
Момичета, чета ви от доста време. Много сте полезни с информация и съвети. Дъщеря ми е приета в Бремен и ще замине в края на август. Сега се нуждая от малко разяснение... Имате ли представа какви такси имат операторите в Германия.  Някакви преференции за студенти? И понеже тя иска да си запази номера в БГ съм в момента в размисъл, как да стане това...Ако някой може да помогне ще съм благодарна.

# 363
Голд, за да бъде записан студентът, тярбва да е здравно осигурен. Има опция да си остане с нашата здравна осигуровка ( с валидна карта ЕЗОК) или на място да плаща за немска осигуровка. Ако се спре на първия вариант, трябва на някой  служител/ка от здравните каси в Германия (примерно  на АОК) да изпрати по мейл сканираната ЕЗОК карта и той/тя оттам  ще му  прати нужното удостоверение, което го освобождава от необходимостта да плаща здравни в Германия. Разбира се, ако иска втория вариант с немската осигуровка, никой няма да го спре да се осигурява там. При първия вариант, за да може България да му поеме осигуровките както се полага тукашните студенти, трябва в НАП да представя регулярно  съответните удостоверения, че е записан за студент, семестър ..., специалност..., преведени на немски.
В някои унита при самото записване има хора на АОК и други каси, та човек може да направи на място упражнението с мейла и получаването на нужната хартийка. Но тъй като няма как да е сигурен, че ще има,  с цел да си спести ходенето и до някоя здравна каса в съответния град, е по-добре да си осигури хартийката още оттук. Иначе с нашата осигуровка децата дори спокойно могат да работят, не само да учат.

Извинявам се, но не ми стана ясно. Трябва да се вземе удостоверение от нашата НЗОК, за да не се осигурява в Германия? По принцип на нас са писали, че трябва да представим ЕЗОК само.

# 364
  • София
От БГ нищо не се взима като удостоверение. Самата ЕЗОК карта, издадена тук, не се представя на университета. А и дори някъде да  я поискат, тя сама по себе си не е  достатъчна. На база нея немските здравни каси издават удостоверение, стандартно,  дори няма подпис на него, и го пускат обратно по мейла. С него един вид информират унито, че студентът е с бг здравна осигуровка и съответно не е  задължен да се осигурява в Германия (разбира се, може и това да се избере) Разпечатва се удостоверението и се прилага при записването. В предишни теми съм пускала мейли на поне няколко служителки в АОК, които бързо отговарят, след като бъдещият студент им изпрати  сканираната от двете страни ЕЗОК карта.

Последна редакция: пт, 15 юни 2018, 18:42 от пенсионирана русалка

# 365
има ли някакво значение дали е с признато от тях бг осигуряване или с немска осигуровка при ползване на мед грижи там?
С две думи - има ли смисъл да доплаща нещо за ЗО в Германия или да си седи с нашето осигуряване?

Скрит текст:
МОи познати имаха студент във Франция - там се плащало задължително ЗО, но било на 3 нива - първото, най-ниско ниво било някакви смешни пари на семестър. При следващо ново се ползвали повече преферренции. Там плащаха, ако си спомням правилно, нещо от рода на 100 Е на семестър, но му се полагаха безплатни лекарства за неговото хронично заболяване, които за семестър биха му излезли 200 Е...нещо такова си спомням

# 366
  • София
Голд, този въпрос е много спорен. Едни твърдят, че ЕЗОК покрива само спешна помощ, други ги оборват, че с тази осигуровка са нямали никакъв проблем. Дъщеря ми само един път  е ползвала услугите на лекар, не по спешност, и е нямала проблем. Вероятно добрият вариант е да се питат студенти с повече опит и те да насочат по-неориентираните към клиника/болница/лекар, който е наясно с ЕЗОК.Да каже някоя майка с дете  с немска осигуровка, моето не е с такава, но ми се върти сума от около 70-80 евро на месец.

# 367
  • Варна
Потвърждавам думите на русалка. Дъщеря ми също е ползвала услугите на лекар в Германия с ЕЗОК. Нищо не е доплащала за преглед, а ѝ правиха и изследване и два пъти ходи на преглед във връзка със заболяването.

# 368
  • Русе
Най-вече се пита лекаря дали работи с ЕЗОК и ако потвърди, се правят не само спешни прегледи.
Имахме и обратен случай. Дъщеря ми отиде в спешното в Лайпциг със съмнение за апандецит. Започнаха да я подготвят за операция, направиха една сюрия изследвания и установиха, че проблемът е на друго място и операцията не е нужна. Излезе си оттам само с една рецепта. Месец по-късно на домашния ни адрес пристигна сметка от болницата в Лайпциг за над 250 евро и няколко страници обяснения какви изследвания са ѝ правени за тези пари. Тя сканира сметката и я пусна за обсъждане във фейсбук група. Веднага се обадиха няколко студента, опарили се по същия начин в различни болници в Германия. Обясниха, че е трябвало от болницата (освен че са ѝ сканирали ЕЗОК картата) да ѝ дадат да попълни и някакъв протокол към нея. Така че просто намерихме в нета какъв е протокола, тя го попълни, сканира и изпрати по мейла. С това случаят беше приключен успешно за нас.

# 369
Относно ЕЗОК наистина е сложно. Според този документ:
https://www.kvwl.de/arzt/abrechnung/eu/pdf/euvk_merkblatt_kbv.pdf

българин с ЕЗОК има възможност да се лекува в Германия при наложителност - това не вклюва само спешни случаи, ами например и акутни вирусни състояния. Дори при хора с хронични заболявания е се допуска необходимо лечение. Освен това се споменава, че има възможност да се отиде на място в Германия при немска държавна здравна каса - там се изкара еквивалент на немската електронна здравна карта, като се попълват документи, че осигуряването е в България. С тази карта се ходи на лекар и се получават всички услуги, които немският гражданин с държавна здравна осигуровка би получил, при това на една и съща тарифа. Зажалост не мога да потвърдя от опит дали това е истина.

Най-големият проблем остава обаче не дали ще намери лекар, който ще признае картата, а дали българската здавна каса ще изплати задълженията, които се натрупат при лечение.

Скрит текст:
Вноските за немско осигуряване вече са по-високи, варират около 90-100Евро на месец за студенти. Възможно е да има здравни каси с по-изгодни условия. Предимството е, че може за всичко да се ходи на лекар - профилакитчни прегледи, контролни изследвания. На място се дава картата, минава се прегелда и си ходиш. Всичко останало се изяснява между касата и докторския кабинет.

Относно мобилните оператори
Скрит текст:
стойте далеч от Водафон и Телеком. Да, те предлагат най-доброто покритие в цяла Германия, но цените са прекалено високи, дори и с всички намаления за студенти. Освен това изискват сключване на двугодишен договор. Аз бях на такъв договор, от самите услуги бях доволна - но след 6-тия месец се започна всекидневно обаждане по телефона, опитваха се да ми пробутват различни нови (по-скъпи) тарифи и така индиректно да ми удължат договора. Голяма мъка...Алтернативата са малки, подфирми на О2, които предлагат карта за едномесечен договор, който се подновява автоматично, ако не си го прекратил на предишния месец. За 10 евро на месец получаваш 2ГБ интернет, неограничени разговори и СМС в Германия.

# 370
Всички оператори с договор са за 2 год, удължаваш за 1. Има и сносни цени, дори на Водафон. Аз точно сега се махнах от О2, не препоръчвам въобще, преди си бях на един опиратор години наред и беше купен от Телефоника.
Относно рекламните обаждания и телефонния тормоз плюс разходи от приложения, отивате в шоп и искате Дританбиетършпере и се приключва.

# 371
Lino, стана ми интересно за това Drittanbietersperre. Благодаря, че го спомена, не знаех за него. Според кратка справка в интернет разбирам, че става върпос да се забрани достъпа  на приложения, които се предлагат от партньори на съответния оператор и често водят до скрити такси. Така ли е?

Това наистина е добро решение, но спира ли тормоза по телефона?

Постоянно получавах обаждания от бератери на Водафон, които ми предлагаха нови услуги. Някои от номерата успях сама да блокирам. При разговорите винаги отказвах, но един път се замотахме и се стигна до там, че получих после потвърждение по имейл, че сме сключили нов договор след телефонно обаждане (!) Да не говорим, че договорът беше за 50 евро на месец. Възползвах се от правото по закон да разваля "договора" в рамките на 14 работни дни, но си беше стрес.

И не навсякъде се искат 2 години договор. Има онлайн доставчици, повечето са подфирми на О2, при които се сключват едномесечни договори. Недостатъкът е лошото покритие. Но като цяло и трите големи концерни - Водафон, Телеком и О2 са измамници. Друг типичен номер е да изпратиш по пощата официалното прекратяване на договора в изискания срок и след време да разбереш, че договорът не е прекратен.

# 372
  • София
Да.... Познато дете се върна от Германия, като преди това уведоми О2 за прекратяване на договора. Но не.. Не го бяха прекратили. Написаха хората писмо, дъщеря ми го отнесе със себе си, тръгвайки оттук, пусна го в Германия препоръчано. Не съм питала майката дали е решен проблемът вече.

# 373
Grant за телефонните обаждания не ми се е случвало никога при никой оператор, само когато прекратя договора и започват да ми звънят с оферти, аз обаче винаги съм удължавала така по телефона договора си понеже ми правят много добри приложения докато не минах автоматично на О2 преди 2 години, те са с лош обхват, лошо обслужване, скъпи тарифи и тнт. Сега ми пратиха потвърждение за прекратен договор след като ми звъняха по няколко пъти на ден доста време и аз не си вдигах телефона.

# 374
  • Бургас
Здравейте!
Аз направо съм в паника как ще сварим да подадем до 15 юли за Мюнхен.Дипломата според сина ще я дават чак към 22 юни,от фирмата,която ще ни подготвя документите ми казват,че в  най-лошия случай ще отнеме 2 седмици до готов вид за изпращане.Освен да пратя лично сина със самолет,друг вариант не виждам. newsm78
Даже крайния срок 14 и 15 юли са почивни дни.
Моля Ви споделете как е минавало друг път и как е при вас!
Детето ще кандидатства физика в ТУ и ЛМУ в Мюнхен.Батко му завършва там медицина,но преди 6 години всичко ще случваше по-рано и пак куриерската услуга отне минимум 5 работни дни.
Как ще успеем? Cry

Общи условия

Активация на акаунт