Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 706
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Действайте сами, ако смятате, че времето е недостатъчно, за целта обаче трябва да намери младежът къде да отседне в София за тези няколко дни работа. Идва с дипломата тук, дава  копие за превод на агенция, а междувремнно подава в НАЦИД заявление за апостил, избира експресната поръчка и го има на следващия работен ден. С него отива  пак в агенцията, те са првели вече самата диплома и допревеждат само апостила. Аз лично на този етап бих заложила пак на агенцията да се оправи и със заверките във Външно. После нищо друго не  му остава освен отиването до посолството, в най-лошия случай заверените копия на документи ще си ги вземе на следващия ден. Както и да се върти и да се суче, повече от  5-6 работни дни няма как да му отнеме с тази опция за експресен апостил, който преди беше най-бавещото....  Значи към 29.06 или предвид почивните дни максимум към  02.07 трябва да е готов. Окомплектова си нещата в два отделни плика за ТУМ и ЛМУ (заявления, мотивационни, CV-та, каквото искат), добавя във всеки от тях заверените от посолството документи (диплома, сертификати) и веднага пуска с куриер (има офис на TNT до посолството).  Куриерът да отнеме още два дни... Пак равносметката показва, че ще сте по-бързи от фирмата.
Дъщеря ми  иначе си взе дипломата на 26-ти. И макар все още да нямаше за апостила експресна поръчка в МОН като сега, пак се вмести в сроковете.

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 11:19 от пенсионирана русалка

# 376
  • Бургас
Благодаря,Русалке! bouquet
Като го знам каква е заблудена овца ,ще заложа на фирмата да подготви всичко,но ще говоря за експресни поръчки и ако няма време,да се качва на самолета и при батко си да подават.
Ще проверя и ДЧЛ дали нямат по-експресни оферти за Германия.

# 377
  • София
Отиването при батко му няма кой знае какво да спести като време... И то като пускането с куриер  предполага да е готов целият набор от документи, така че  по-скоро натиснете фирмата да действа с експресна поръчка за апостила  в НАЦИД и в  преводаческата агенция.

ПП По повод вчерашните коментари за О2 - майката на детето допълни картинката:
След 2 пъти пускане на писма ,  след обаждане от офиса към централата и пускане на факс оттам, че прекратява детето договора, в момента се опитват да теглят автоматично от  банковата му сметка. Но тя е закрита и няма как, трупат се  съответно някакви виртуални задължения.

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 11:41 от пенсионирана русалка

# 378
Благодаря,Русалке! bouquet
Като го знам каква е заблудена овца ,ще заложа на фирмата да подготви всичко,но ще говоря за експресни поръчки и ако няма време,да се качва на самолета и при батко си да подават.
Ще проверя и ДЧЛ дали нямат по-експресни оферти за Германия.

DHL имат гарантирана до 12 часа за навсякъде в Европа, за големите градове. Но е с някъде 30% по-скъпа от стандартната.

За здравните, ние сме със здравна от БГ  и досега не сме имали проблем, но (да чукна на дърво, пу-пу) не сме имали и нещо повече от настинка. Познато дете си ходи на лекар за болящо ухо и пак нямаше проблем с БГ застраховка. Но все пак който иска, може и да предпочете здравно в Германия.

# 379
Slavka, няма нужда от паника. Казвам как протече при нас. Направихме нотариално заверено копие на дипломата и я дадохме за превод и легализация с експресна поръчка. Цялата процедура отне 3-4 дни. След това - заверка на необходимия брой копия в немското консулство. Проучете предварително дали всеки ден правят заверки, защото във Варна мисля, че само два дни седмично в определени часове ги правеха.
Този срок от две седмици е много дълъг. Преводаческата фирма, с която работихме е във Варна, но с офис в София. Свършиха цялата работа по превод, изпращане,  легализация, апостили и т.н. и върнаха всичко в готов вид. Струваше около 150 лв по спомени, но може и да съм позабравила сумите вече.
Успех!

# 380
DHL имаха тарифа за пратки до университети /вкл.уни-асист/. Струваше около 50лв и на следващия ден документите бяха доставени.

# 381

ПП По повод вчерашните коментари за О2 - майката на детето допълни картинката:
След 2 пъти пускане на писма ,  след обаждане от офиса към централата и пускане на факс оттам, че прекратява детето договора, в момента се опитват да теглят автоматично от  банковата му сметка. Но тя е закрита и няма как, трупат се  съответно някакви виртуални задължения.
Договора до кога е бил и кога е бил прекратен? Може на грешен адрес да е изпратен, много ми е странно

# 382
  • София
Договорът е до октомври тази година и явно все още не е прекратен, но няма откъде да си теглят тези от О2 пари, сметката на детето е закрита. И не, няма грешка... След писмо , пуснато от самото дете, след писмо , пуснато и от дъщеря ми, след  разговори, мейли и факсове, при наличен адрес  на детето в БГ, при наличен адрес и на дъщеря ми в Германия, при известен мейл - ми все да бяха пратили някъде някаква информация..

# 383
Много странно. А приложен ли е документ, че детето напуска Германия. Реално без доказателство няма как да прекратят договора, иначе всеки щеше така да си прекратява когато си поиска.

# 384
  • София
Понеже дъщеря ми мина през прекратяване на договор с О2 да споделя нейния опит.
Съгласно нейните условия предсрочно прекратяване на практика няма, т.е. ти можеш да ги уведомиш, че искаш да прекратиш, но вноските до края са дължими (или за някакъв дълъг период беше, което обезсмисляше това действие  Mr. Green)
Пусна си уведомлението, че няма да продължи договора, звъннаха й няколко пъти за предлагат изгодни условия, след което я оставиха на мира.
Имам някакви опасения, че тези суми, които те си "търсят" от закритата сметка де юре да са дължими и в някой момент да бъдат прехвърлени за събиране по съдебен ред, което е доста неприятно. Възможно е да не съм права, но моят съвет е хубаво да се прочетат условията, при които е сключен договора с оператора, вкл. всяка дума с дребен шрифт. Peace

# 385
  • София
slavka70 дипломата на моя син му я дадоха на 21.06 при краен срок за кандидатстване 15.07.По спомени около 7-10 дни преди крайния срок,документите му бяха в университетите и в Униасист.
Ползвахме DHL и на другия ден бяха на адресите.
Успех! Peace
Синът ми също наскоро се отказа от О2.Но той беше избрал вариант с предплатени карти.Купува си ваучери и съответно не се е получавало зареждането на телефона.Отишъл е на място до О2,съдействие никакво от тяхна страна,доколкото разбрах и просто е минал към друг оператор.
Мисля че и домашният интернет беше към същия оператор.Есента връщайки се от България,интернетът не работи.Изключителна мудност от страна на оператора,докато се реши проблема.
Имах по-друго менние за германците.

# 386
О2 са си ужасни, аз още когато отидох в Германия преди години, първия ми договор беше на тях и го прекратих след 2 год. За толкова време не успяха да си поправят грешките, насред центъра нямах обхват и интернет.
Иначе щом се опитват да дърпат значи от тяхна страна договора не е прекратен, не знам имат ли опция въобще за зондеркюндигунг. Ако нямат то тези дължими суми се трупат и наистина ще се стигне до инкасо. При влизане в страната отново ще има проблеми.

# 387
  • София
Скриншотът долу казва всичко... 91% недоволни.

# 388
  • София
Русалке,аз защото съм на "ти" с този език  Mr. Green ,разбрах само Gut какво означава.

# 389
  • Бургас
Благодаря много на всички!Вече дишам по-спокойно.Със сигурност ще ползвам ди ейч ел.

Да споделя за ЗК.Големият ми син я ползва и операция от апендесит му излезе безплатно.Ползва и ЛЛ,който го насочва към специалисти.Тази пролет боледува от мононуклеоза и всички прегледи при УНГ,ЛЛ,микробиология ПКК и ехо се покриха от ЕЗК.

Отново благодаря!Ако знаете как си отдъхнах! Hug

Общи условия

Активация на акаунт