Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 589
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе
Преди 2 години на нас ни искаха декларация в свободен текст по колко пари ще ѝ изпращаме месечно. А офертата я получихме в началото на юли.

# 136
  • София
И на нас ни поискаха такива служебни бележки. Искаха брутно месечно възнаграждение за 3 месеца назад.
За Великденската ваканция -почва от 26.03. Летния семестър и сесия им приключват към средата на юни и после ваканция. В Манхайм започват от 1ви септември, сигурно затова са ни месец по-рано.

# 137
Темата отново се е раздвижила Simple Smile
Поздравления за успешните магистри!
Включвам се, за да се оплача, защото бюрокрацията в Германия просто трябва да се изтърпи и едва ли някой може да даде съвет за нашия проблем.
Дъщеря ми се мести в ново общежитие - близо до уни, стая с кухненски бокс и санитарен възел. Всичко е супер. Но нещата се развиха за 2-3 седмици и има проблем със старото общежитие. Веднага след като получи оферта за новото общежитие, дъщеря ми пусна предизвестие, че напуска старото. Предизвестието е два месеца и през този период може да даде стаята си под наем на друг студент. За един ден намери наемател, но... тоолкова мудна процедура, толкова обикаляне, събиране на подписи от няколко места, подаване на документите, чакане да отидат някъде, да се върнат от някъде, да се сключи договор с новия наемател, да се вземе термин с хаусмайстера и той да даде ключовете на този нов наемател... а той иска да се нанесе от утре. Сега двамата се чудят как да преметнат системата. А аз бавно побелявам.
А щерката е затрупана с проекти, изпит предстои...
Поне на любовния фронт е щастлива и има какво да я крепи. Младежът е горен курс в архитектура и е доста разумен. Та това малко ме успокоява.

# 138
Не малко, много трябва да те успокоява. Мутафова - това комай е най-важното!
Мами, един малко страничен въпрос  отправен към мамите които ще имат кандидатстуденти сега. Предстои ни превод към Униасист. Отварям сайта им, всичко е от ясно по-ясно - за първо уни 75 евра, за всяко следващо по 15. До тук добре, обаче нашата консултантка ми каза, че от 01,02,2018 таксата за второ уни ще се вдигне на 30 евра. И аз съм в шах. Нямам много време, синът ми ще апликира веднага щом му излезе превода на академичната справка. Някакви идеи?

# 139
Не малко, много трябва да те успокоява. Мутафова - това комай е най-важното!
Мами, един малко страничен въпрос  отправен към мамите които ще имат кандидатстуденти сега. Предстои ни превод към Униасист. Отварям сайта им, всичко е от ясно по-ясно - за първо уни 75 евра, за всяко следващо по 15. До тук добре, обаче нашата консултантка ми каза, че от 01,02,2018 таксата за второ уни ще се вдигне на 30 евра. И аз съм в шах. Нямам много време, синът ми ще апликира веднага щом му излезе превода на академичната справка. Някакви идеи?
В сайта на уни асист няма инфо за увеличеине на таксата:
Was kostet eine weitere Bewerbung?
Wollen Sie eine weitere Bewerbung für das gleiche Bewerbungssemester einreichen? Dann kostet die Bearbeitung 15,00 EUR für jede weitere Hochschule.

Haben Sie sich in einem früheren Bewerbungssemester schon einmal beworben? Dann fallen die regulären Bearbeitungskosten an: 75,00 EUR für die erste Hochschule, 15,00 EUR für jede weitere Hochschule im gleichen Bewerbungssemester.

Документите може да си ги изпратите, но дакато не се плати таксата не започват да ги разглеждат. Ако сте превели по-малко пари, да кажем че докато ги пратите се е вдигнала таксата в акаунта му ще се отрази минус и ще Ви изпратят съобщение че трябва да доплатите. Неудобството е от междубанковите такси.

# 140
Ясно, благодаря ти за разяснението. И аз в сайта им виждам че си стоят старите условия.  Успокоително е, че дори да не са достатъчни, ще имаме възможност да довнесем.  В крайна сметка преведох на кръщелницата ми, която е студентка в Мюнхен 100 евра и очаквам тя да направи превода директно в Хипоферайнс.  Академичната му справка ще е готова с превод и легализация не преди третата седмица на февруари, така че и тя има време да преведе и сканира бележката с преводното нареждане.  От там насетне - сяда и качва всичко на сайта на униасист. Дали сме си срок до края на месеца да приключи в Униасист, защото март отваря портала в желаното уни и ще повтори целия апликационен процес  там.  Април ще им  пуснат темата на кандидатстудентския проект. Ще има месец да  го подготви.

# 141
Ясно, благодаря ти за разяснението. И аз в сайта им виждам че си стоят старите условия.  Успокоително е, че дори да не са достатъчни, ще имаме възможност да довнесем.  В крайна сметка преведох на кръщелницата ми, която е студентка в Мюнхен 100 евра и очаквам тя да направи превода директно в Хипоферайнс.  Академичната му справка ще е готова с превод и легализация не преди третата седмица на февруари, така че и тя има време да преведе и сканира бележката с преводното нареждане.  От там насетне - сяда и качва всичко на сайта на униасист. Дали сме си срок до края на месеца да приключи в Униасист, защото март отваря портала в желаното уни и ще повтори целия апликационен процес  там.  Април ще им  пуснат темата на кандидатстудентския проект. Ще има месец да  го подготви.
Много са малко случаите, когато уни асист не изисква да се пращат документи на хартия. В 99% трябва да се изпрати по пощата/с куриер всичко. Така че бих посъветвала да изпратите на веднъж за двата университета, за да си спестите разходи, както и таксата за разглеждането. Дори не е задължително да се праща платежното, те си ги проследяват и отразяват, важното е в основанието за плащане да се впишат имена, дата на раждане и по желание регистрационния номер. Когато кандидатства за 2 университета не е необходимо да се пращат отделни пакети документи ( в случая академична справка или ако има някакъв сертификат) пращат се двата апликазионни формуляра, общите документи са еднакви, а ако има различни неща за различните университети - само те са допълнителни. Уни асист разбира кое за кое уни е от това какво е качено в сайта, може да се посочи да са видими документите за всички унита или само за конкретно. Успех!

# 142
При синът ми е точно така - ще кандидатства за два университета.
  Имаш предвид, че в набора от документи ще свалим апликационната  форма която сме попълнили за сяко едно уни, нали? Това е  апликационната форма  на унисист?
 Направили сме превод на всичките му сертификати свързани с участия в доброволчески инициативи ( същите са отразени в автобиографията му). Преведохме и награда, свързана с   това което ще кандидатства. Предполагам, че всички тези преведени документа ще трябва да са в комплекта с автобиографията, академичната справка, копието от  лична карта и снимка, нали? Значи освен двете попълнени апликационни форми, всичко друго е по 1 брой, макар че кандидатстваме за две унита, ако правилно съм разбрала.

# 143
При синът ми е точно така - ще кандидатства за два университета.
  Имаш предвид, че в набора от документи ще свалим апликационната  форма която сме попълнили за сяко едно уни, нали? Това е  апликационната форма  на унисист?
 Направили сме превод на всичките му сертификати свързани с участия в доброволчески инициативи ( същите са отразени в автобиографията му). Преведохме и награда, свързана с   това което ще кандидатства. Предполагам, че всички тези преведени документа ще трябва да са в комплекта с автобиографията, академичната справка, копието от  лична карта и снимка, нали? Значи освен двете попълнени апликационни форми, всичко друго е по 1 брой, макар че кандидатстваме за две унита, ако правилно съм разбрала.
Да, точно така! Апликационната форма на униасист е т.нар. Antrag. Като го приключвате, накрая има секция за качване на документите. След като ги качите веднъж, на второто уни като стигнете до тази секция може да тикнете или не съответните документи, това означава, че искате съответния документ да се вижда или не от това уни и ако имате нещо различно само за второто например, да го добавите и то да не е видимо за другия. Така уни асист знае на кое уни какво да прати после. Естествено ако искате може да им приготвите и 2 пълни комплекта документи, но принципно не е необходимо. Така или иначе всичко ще е копие. Академичната справка трябва да е в оригинал обаче, заедно с оригиналния превод, освен ако не е написано изрично, че може обикновено копие (einfache Kopie, другото се нарича  beglaubigte Kopie - извинявам се ако го знаете това, само казвам Simple Smile)- но пак казвам - един комплект документи е достатъчен. Ето от сайта на уни асист:
Bewerbungsanträge: Sie müssen für jeden Studiengang, für den Sie sich bewerben möchten, einen Antrag einreichen, in der Regel sowohl elektronisch über das Online-Portal als auch unterschrieben per Post.

Alle anderen Dokumente: Wir benötigen alle Dokumente nur einmal, auch wenn Sie sich an mehreren Hochschulen oder für mehrere Studiengänge bewerben. Diese Dokumente müssen die inhaltlichen und formalen Anforderungen von allen Hochschulen erfüllen. Die Anforderungen können von Hochschule zu Hochschule unterschiedlich sein.

# 144
Разбрах. Безкарайно благодаря за разясненията. Като направим превод на академичната справка, сложим аспостил - качваме оригинала и превода на сайта на униасист.  Прикачаме и всички останали изискуеми документи.
След това оригиналната академична справка , заверена, с превода и всички останали неща за които писах по-горе ( автобиография, сертификати, копие от лична карта, снимка),  ги опаковаме и изпращаме до адреса на униасист в Берлин. По един екземпляр, нали ?
Двете унита в които ще кандидатстваме си имат всяко своите изисквания за апликиране. Действаме според тях. Важното е двата процеса - апликиране в униасист и в желаните университети да тече успоредно и да приключим навреме, съобразявайки се с крайните срокове.

# 145
Разбрах. Безкарайно благодаря за разясненията. Като направим превод на академичната справка, сложим аспостил - качваме оригинала и превода на сайта на униасист.  Прикачаме и всички останали изискуеми документи.
След това оригиналната академична справка , заверена, с превода и всички останали неща за които писах по-горе ( автобиография, сертификати, копие от лична карта, снимка),  ги опаковаме и изпращаме до адреса на униасист в Берлин. По един екземпляр, нали ?
Двете унита в които ще кандидатстваме си имат всяко своите изисквания за апликиране. Действаме според тях. Важното е двата процеса - апликиране в униасист и в желаните университети да тече успоредно и да приключим навреме, съобразявайки се с крайните срокове.

Не ви трябва апостил на академичната справка, само лицензиран превод. Апостил се слага на дипломата лятото чак. Важно е сега да пратите оригиналната академична справка скачена с оригиналния превод, това е всичко. Може да си извади от училеще колкото иска такива Simple Smile един екземпляр е достатъчен да се прати в уни асист. Уни асист са големи спамери - постоянно пращат мейли какво е получено, какво е платено, какво правят и т.н. Ако не сте чакали крайния срок, дори и да има да пращате отново нещо, не е проблем. Важното е всичко - документи и платена такса да са при тях преди крайния срок, определен от унито.

# 146
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Simple Smile
Лека по лека ще се присъединя към вас, ако нямате нищо против. За последните 2 седмици успях да прочета всеки един пост от 1 до 10 тема и искам да ви благодаря за усилията. Прекрасни сте! Flowers Hibiscus
Ние имаме още време до кандидатстването, все още сме 10 клас. Но пък сме уж детенце е добре ориентирана и знае какво иска и къде. Въпреки че прочетох всичко, все още имам въпроси, неща, които са ми неясни и ми предстои много ровене и търсене. Лошото е, че немският ми е никакъв, дори хляб не мога да си поискам и ще си ползвам Google преводача, но каквото такова.

Имам няколко въпроса и ще съм много благодарна, ако има някой, който може да ми отговори:
1. Дъщеря ми учи в МГ, а желанието и е да учи медицина. Тъй като в МГ биологията и химията се изучават доволно малко, това пречка ли е за постъпване в медицински университет в Германия? Дори сега (10 клас) биология и химия се учат само по 2 часа седмично, 11 клас не става  по-добре, а 12 клас и двата предмета не се учат.
2. Университета, в който тя иска да учи най-много (за сега, все още имаме малко наблюдения) е Хайделберг, а Хайделберг държат на TMS изпит. Поръчах и учебници от Амазон, но и в интернет гледахме примерни такива изпити. Кога във времето се държи TMS?
3. И може би най-глупавият от въпросите ми ще е този: когато кандидатствате чета, че правите някаква класация на университетите по желание. Много моля някой ако може да ми обясни къде именно става това класиране?

Благодаря ви предварително! Успех на всички, които са в сесия и на тези, които ще кандидатстват тази година! Simple Smile

# 147
  • Варна
Tanny79 Добре дошла в темата. Успешно кандидатстване желая на дъщеря ти. Дъщеря ми учи медицина в Аахен, та съм позапозната с кандидатстването. На въпросите ти:

1. Не е пречка. Не са гледали хорариума по биология и химия при кандидатстване, нито се изисква да се държат матури по тези предмети. Моята щерка завърши ЕГ, при това в 12-ти клас не беше профил биология и химия. Аз също бях притеснена как ще се справи, но успя. По принцип германските студенти са много по-подготвени по природни науки от средното си образование и това си личи в първи курс, няма начин. Но с много учене и труд и нашите се справят.

2. TMS се държи в годината на кандидатстване. По спомени - април като че ли, но си проверете пак. Държи се само в Германия, има и някакви интензивни курсове пак там. Подготовката е самостоятелна, с книжки и тестове. Моята дъщеря не го е държала, защото университетът ѝ не го изискваше, но тенденцията е все повече да се изисква. В момента даже в нейния университет (а вероятно и в други) се дискутира, че трябва да се въведе и интервю при кандидатстване за медицина. За следващата година най-вероятно не, но по-нататък не се знае.

3. Кандидатстването за медицина, стоматология, фармация и вет.медицина е  различно от останалите. Кандидатства се централизирано от тук. Може да кандидатствате по две от трите квоти - само по успех (20% от местата) и по критерии на университетите (60%). За всяка квота си посочвате до 6 желания. Разбира се, може да кандидатствате само 1 от изброените специалности. Първо е класирането по квотота с успех от дипломата (Abiturbeste). Ако ви приемат, дори и не по първо желание, задължително се записвате. След месец някъде е класирането по критерии на университетите. Там вече се взимат предвид TMS и други критерии (като стаж например). Освен това не е достатъчно да се държи TMS, но и да се постигне определен резултат на него.

Определено има стратегия при подреждане на желанията, но засега ви е рано още да мислите. В момента най-важното е да се гони максимално висока диплома (над 5,94, което е 1.0 по немската система). След това да се проверят изискванията на университетите, в които ще кандидатства, и да се започне подготовка за TMS, щом иска Хайделберг. И разбира се, немският език трябва да е на отлично ниво.

Когато избирате университет за медицина имайте предвид, че в Германия се преподава по две системи - modellstudiengang и regelstudiengang. Нека дъщеря ти да прочете какви са разликите между тези системи и да си подбере университет, който преподава по този начин.

Кандидатстването е най-лесното от целия процес. Ще се справите сами.

# 148
  • София
Нямам какво да добавя за медицината, Ясмина е обяснила чудесно.
Относно подбора - освен двата типа обучение се гледа брой студенти на един лектор, % взели държавните изпити от първи път и други по-маловажни.
Субективните са - избор на провинция (жизнен стандарт), голям/малък град, летище в близост.
Стратегията е реди четирите най-желани университета и един с по-нисък праг на прием като застраховка.
Минималните прагове за всеки университет и специалност ги има в линка, посочен от Ясмина.

# 149
  • Варна
Ние от тук гледахме класациите по критериите, които Oceans спомена.

Общи условия

Активация на акаунт