Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 679
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
Момичета, този документ само за ТУ Мюнхен ли е?   
Синът ми очаква резултат от изпита в ТУ Кьолн в понеделник, 04,06. Ако е одобрен и поканен на интервю ( провдеждат ги в края на юни) , ще се активизирам и ще му изпратя дипломата към Униасист дори и преди да е минал интервю. Само заради сроковете, макар че и на интервюто би могъл да бъде реджекнат. Но информацията за такъв документ ми идва малко изненадващо... Моля за малко повече информация.

Ако в ТУ Кьолн се кандидатства през Уни асист, тогава е необходим такъв документ. Накратко - документите се изпращат в Униасист /понякога и в самия университет/. Те проверяват дипломата и ако всичко е ОК - издават този документ и ви го пращат по имейл, а вие го изпращате на желания университет пак по имейл. Различните университети имат различни срокове, различни платформи за кандидатстване, различен начин за проверка на дипломите. Вече съм позабравила, но един от унитата, в които кандидатства дъщеря ми, изискваха да изпратим и на тях копия от документите /а не само на унисасист да ги пратим/. Освен това - само в ТУМ изпращахме по имейл този документ, другите явно са го получили служебно и получихме направо писма за прием. Иска се четене и постоянно следене на пощата Simple Smile
Относно интервютата в ТУМ - имаше 2 дати, от които можехме да избираме. Избрахме първата, но не получихме покана за тест и интервю. Решихме, че или за втората дата ще се ходи, или пък нещо не й стига успеха. Мина и втората дата /около 5 септември беше мисля/ и чак след това получихме писмо, че е приета. Но вече беше записана в РВТХ Ааахен /където тя кандидатства през хохшулстарт/

# 316
  • София
Ще помоля някоя майка с дете, следващо медицина, да ме насочи с линкове  къде да гледам, засега чисто информативно, за следното:
 Ясно ми е на база  прочетеното през кой портал се кандидатства,  кога идват резултатите по Абибесте и съответно по другата квота, кои унита са с Ortspräferenz, т.е трябва да бъдат записани във формуляра на позиция 1 или 2 съответно. Този, който евентуално ни интересува, е с такова изискване, макар че в случая няма значение, понеже назад бях писала, че по набор от причини ще е вероятно само един университетът, ако остане идеята за медицина. Но не това е важното. Искам да съм  на теория подготвена, дори и да не се стигне до прилагане на наученото на практика. Явно не чета на правилното място, та съответно и не намирам инфо дали може човек да пиша и абибесте, и другата квота. И ако не стане по абибесте към средата на  август, да чака в началото на септември прием по другата. И също така дали удостверенията  за положена медицинска практика, даващи бонус 0, 1, както и евентуално успешно издържаният ТМS, са приложими и за двете квоти. По сайтовете на унитата гледам, че просто е изброен списък с  "професии" от тези практики, които биват зачетени в процеса на кандидатстване. Но лично аз не открих някъде описание коко дълга трябва да е тази практика- седмица, две,пет, 3 месеца.... И последно -  в таблицата с NC стои числото 0,9. Това според мен означава, че хора с 1,00 диплома, тоест нашенска над 5,93,  не са влезли и буквално от всички кандидати са  ползвани разни добавки от упоменатите горни. Или греша? Много е вроятно да греша, понеже ми се струва нереалистично абсолютно всички приети да са имали максимална диплома +удостоверение за парактика  или пък равностойна на  наше 5,80  римерно, но гарнирана с отличен резултат на ТМС. Благодаря предварително на тези, които отоворят на може би малоумните ми на този етап въпроси.

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 12:03 от пенсионирана русалка

# 317
Благодаря ти за подробните разяснения, Мутафова - през Униасист кандидатствахме, да. За мен това означава, че ако в понеделник видя номера му сред поканените за интервю,  ще се обадя на класната му и в първия възможен момент , надявяам се да е преди 15,06 ще му взема дипломата за да я преснимам и ще я върна обратно, а междувременно ще я дам за превод, така че като им ги дадат, да е готова за отпътуване за заверки. След което пращам на Униасист, дори да не съм сигурна приет ли е. Така или наче окончателния списък на приетите деца ще излезе на 04,07,2018. До тогава, приет-неприет, ще  съм на етап чакане на заветния документ VPD. Aко е приет - продължавам напред с процедурата, ако не - здравей, Холандия.  Надявам се ако някоя веща мама изтърпи да ме прочете до края, да ми каже правилно ли разсъждавам. Благодаря предварително за всяка оказана помощ, безценни сте в такива моменти.

# 318
  • София
Отговарям набързо за това, което знам:
- може да се кандидатства (направо е задължително Simple Smile ) и по двете квоти
- бонуси за Абибесте няма
- относно 0,9 - пишете мейл на въпросния уни и после споделете, че ми е интересно.
И един непоискан съвет - преместване след някоя и друга година е напълно възможно, така че не изключвайте другите унита.

# 319
  • София
Отговарям набързо за това, което знам:
- може да се кандидатства (направо е задължително Simple Smile ) и по двете квоти
- бонуси за Абибесте няма
- относно 0,9 - пишете мейл на въпросния уни и после споделете, че ми е интересно.
И един непоискан съвет - преместване след някоя и друга година е напълно възможно, така че не изключвайте другите унита.
Мерси  Simple Smile
В това "пишете" мен и девойката ли включваш или днес ми говориш на Вие? Майтапя се, като си прочетох поста, много идиотски звучи това - интересува  НИ..
Твоите съвети са винаги поискани. Но това не значи, че последния го разбрах. Имаш предвид да се пишат всичките 6 възможни позиции във формуляра въпреки интереса за момента към само един и по-нататак , при евентуално местене в друг, човек да ползва някакъв нека го наречем бонус, че го е включил този друг навремето в исканите.. Или че просто в хода на следването можеш да се преместиш другаде? Ако е второто, писал или не други позиции при кандидатстването, все ще можеш да се преместиш и няма  към момента на бевербунг-а особено значение дали ги изключваш от листата с искани или не.
Като пишеМ на унито Simple Smile, непременно ще споделя тук какво  стои зад това 0,9. Ама съм мързелива май и може да пратя за по-лесно агент да пита директно  в Studentenkanzlei.

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 12:27 от пенсионирана русалка

# 320
  • София
Имам предвид местене по някое време след физикума (след 2. година). Няма значение какви са ти били желанията при кандидастване. От значение са вече оценките ти досега, броят желаещи да се местят към твоето и към желаното уни. Някъде в нета си следят инфо за желаните трансфери.
Има си процедура, с която не съм запозната в детайл, защото ме държаха умишлено настрана. Simple Smile
Мисълта ми е, че съществува възможност за преместване след време.

# 321
  • Варна
Русалке Общо взето ще повторя казаното от Oceans, но:

* трябва да кандидатства и по двете квоти. По абибесте трябва да посочи само едно желание. Най-вероятно щом не иска друг уни, и по другата квота ще посочи само него. Моят съвет е да не изключвате и други университети. Не само с оглед бъдещо преместване в Ерланген, в случай че я приемат там, но и че ако иска да учи медицина, има много добри университети и може доста да ѝ допаднат.

* за абибесте се взема под внимание само дипломата. Но, както писах и преди, максимална диплома 1.0 не гарантира прием, защото ако има повече кандидати с тази диплома се разиграва томбола (буквално). Доколкото успявам да разчета статистиката от абибесте от 2017 излиза, че всички, които са посочили Ерланген на първо място по тази квота, са приети + една част от тези, посочили я на второ място.

* 0,9 означава, че са ползвани бонуси, например практиката в Ерланген дава 0,1, но ТМС дава от 0,2 до 0,8, така че и с диплома 1.7 и бонус 0,8 прави 0,9 (това теоретично, защото бонус 0,8 е за топ 10%). Подобно е положението в Кьолн, там се влизаше 2017г. с мин. бал 62, а диплома 1.0 е 49, т.е. имало е други бонуси като ТМС.

* тази практика (без да съм 100% сигурна) е май професионално обучение, т.е. с бележка, че е карала стаж от 3 мес. някъде в българска болница няма да стане, но най-добре да се пита, разбира се.

За прехвърляне от един уни в друг трябва да имате предвид системата на обучение. Не мисля, че може от regel да се прехвърли в model и обратно.

# 322
G..D.., правилно разсъждаваш според мен. Процедурата за кандидатсване при вас е по-различна заради тези предварителни тестове, интервюта... ТУ Кьолн какъв срок дават за представяне на документа от Уни асист? Дори  Уни асист ако закъснеят, от ТУ Кьолн ще проявят разбиране, ако младежът е покрил техните изисквания. Така мисля.
Остава да стискаме палци за понеделник!

# 323
  • Варна
G.D. Като преснимаш дипломата, заверяваш веднага копието при нотариус. Оттам нататък не ти трябва да чакаш истинското връчване. Оригиналната диплома не се праща в МОН, а само нотариално завереното копие.
Завереното копие дадох на фирма, която придвижи легализацията в МОН и направи превода. Официално дипломата дъщеря ми си получи няколко дни след като вече бяхме стартирали процедурата по легализация.

# 324
  • София
Ясмина е права, че наши стажове и практики не се зачитат, а обяснението й за 0,9 звучат логично.
Баловете се станали космически, чудя се докога ще чакат с увеличението на приема при този недостиг на медици.
П.П. За преместването - моята дъщеря се премести точно от regel в model.

# 325
  • София
Oceans, Ясмина, мнооооого благодаря, изясниха ми се доста неща.
Аз за бонуса от 0,1  бях прочела, че е от Berufasausbildung, ама списъкът беше доста дълъг и се усъмних, че дори там имат чак толкова професии  в сферата на медицината, които да се  изучаават в професионални училища или поне на някакви квалификационни курсове. Примерно санитар и бандажист (предполгам се има предвид направата на превръзки) какво толкова ги обучават? Същевременно има акушерки и зъботехници в списъка. Знак за равенство с това 0,1 слагат между  едните и другите, малко ми е непонятно просто.

# 326
G..D.., правилно разсъждаваш според мен. Процедурата за кандидатсване при вас е по-различна заради тези предварителни тестове, интервюта... ТУ Кьолн какъв срок дават за представяне на документа от Уни асист? Дори  Уни асист ако закъснеят, от ТУ Кьолн ще проявят разбиране, ако младежът е покрил техните изисквания. Така мисля.
Остава да стискаме палци за понеделник!

Благодаря за съпричасността, хората тук сте наистина много големи! Нямам никаква идея какво ще искат ТУ Кьолн в случай на прием. Вероятно той ще получи инфо на мейла си, дай Боже да е приет. Иначе  в процеса на кандидатстване в сайта им , там където е апликационната страница е качил всички налични до момента негови изискуеми документи - CV, мотивационно, портфолио, лични данни, снимка и наличната тогава академична справка. При евентуален прием от ТУ Кьолн най-вероятно ще получи указания къде освен в Униасист да качи и изпрати копие от диплома.

Ясмина - много благодаря за разяснението, сега  вече съм съвсем наясно и само чакам да излязат матурите и класната да ми каже че документа е готов.

# 327
G.D. Като преснимаш дипломата, заверяваш веднага копието при нотариус. Оттам нататък не ти трябва да чакаш истинското връчване. Оригиналната диплома не се праща в МОН, а само нотариално завереното копие.
Завереното копие дадох на фирма, която придвижи легализацията в МОН и направи превода. Официално дипломата дъщеря ми си получи няколко дни след като вече бяхме стартирали процедурата по легализация.

Я да попитам и аз: дипломата цялата ли я снимате за заверка - всичките й страници или само официалната част - с имената и общия успех?

Ако ще кандидатства на 3 места - три копия ли трябва да направя? Или да искам 3 бр преведена диплома?

# 328
  • София
Цялата диплома се преснима и се заверява при нотариус. Не е нужно вие да я преснемате, те на място ще го направят. Заверявате в МОН, като може и едно копие, неофициално да дадете за превод. Когато стане готово в МОН, вземате и отивате в преводаческата да сверят и да ви дадат превода. /Така просто пестите време/ После в МнВР за легализация. Там се плаща с държавни таксови марки, които купувате от пощите предварително, като проверите за бърза или нормална услуга колко струва.
Получава се един документ, от доста страници, който прилежно преснимате колкото екземпляра ви трябват. С всички копия и оригинала отивате в Немско посолство за заверка, която удостоверява, че копията съответстват на оригиналният документ. Прилагате и копия на сертификати, каквото допълнително е нужно..

Ако пропускам нещо, моля по-скоро миналите по процедурата да ме допълнят/коригират. Успех на всички!

# 329
  • София
Вместо в МОН заверката е в НАЦИД

Общи условия

Активация на акаунт