8 клас - в крак със новите порядки и все още със догадки( със щот е поезия)

• 85 642
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
Ева, дано се рзреши проблемът по законния начин.
Тежко ви е, но правилата трябва да се спазват.
Честито на Митковците в тайфата!
Амбър, обясни моля подробности за акробатиката в градската тема.

# 61
  • софия
Хайде да се опитаме да бъдем малко по- обективни.
Проблема с корупцията, както казва peneva_a наистина е в зоната на "като цяло съм против, ама ако е нужно ще действам"
Аз съм от онези заблудените, които вярват в доброто. И такава постъпка не бих толерирала.С порастването обаче се научих да броя до 10, това обикновено ми помага да различа злодея, от човека действал в безизходица. Не искам, подчертавам не искам да се отплесваме в нищене на темата що е то морал, етика принципи...Просто не е това целта.
Това заради, което така яростно скочихте само на пръв поглед изглежда толкова елементарно. По принцип не пиша в темата, от време на време минавам по диагонал и стана така, че вчера уцелих включването на ЕваНиколова И се шашнах, защото познавам семейството, познавам отлично детето!
Нейната голяма грешка (а може би не) е, че разчита на подкрепа за нещо сериозно в открито пространство без да обясни какво наистина налага такава рокада и действия. След като разбрах повече, не мисля, че много от вас щяха да са с различен начин на мислене от нейния. Това му е лошото на форумите- хем да си кратък, хем изчерпателен...Училищата, които са посочени са като надежда за една нормална среда, която всички неотменно търсим за децата си. Грешката е била, че е бил подценяван този фактор в началото. Но то и това не може да се нарече грешка, понеже е решение базирано на опита натрупан до момента. Нашите деца бяха в един клас до 7. Аз очаквах нещо подобно да се случи с някое от децата на класа ни, поради простата причина, че аз такъв клас не съм виждала до сега, едва ли и ще видя занапред. Малко училище, компактно, селско едва ли не, но с безкрайно добри порядки и отношение един към друг и към света. Когато нямаш сигнална лампичка в главата подценяваш факта, дори не допускаш, че може да е някакъв ад в другото училище...
Аз на нейно място отдавна щях да съм си спряла детето от училище!
И заради това сега се търси другата крайност - на доказани добри училища. Това за съжаление потвърждава проблемите на милата ни ОС. Хем да не се поддаваме на истерии за масово "елитните" училища, хем човек стига до извода, че друг начин няма.

Възмущението защо локацията е била фактор при избора на училище е абсурдно! За много хора локацията Е фактор! Това, че някой няма проблем да пътува един час, а друг не иска да пътува 2 е тяхна работа.
Евче, стискам палци! Успех ви пожелавам!

# 62
  • гр. София
Добро утро на Димитровден, майчета Grinning
Върнах се назад да Ви прочета  Sick
Реших да обърна малко посоката на нашия разговор...
На новата, чиста страница днес да започнем с добри мисли.
Честити да са всички родители, както и техните деца - именяци днес newsm51

Днес да Ви се похваля - нашата осмокласничка ни донесе вчера 3 оценки - две отлични оценки и една много добра  newsm10
По БЕЛ господинът я изпитвал на дъската, задно с още трима ученика. Оценил я отлично. Следващият учебен час - разговорен ИЕ испаноговорящият учител целия час изпитвал 4 ученика по 10 минути всеки за семейството, любими цветове, домашни любимци, провинции и техните столици в Испания... Оценката - отлична. Само на теста по ИЕ, който миналия четвъртък правиха (с обем 4 листа) от 100 т. има 85 точки и там има много добра оценка. Малко - две точки не са й стигнали за Отличен (5.50).
Хубав ден и весел празник на всички!

# 63
  • Русе
ЕваНиколова, дадохме ти доста информация. Не сме бюро справки и казваме с каквото разполагаме - а именно че такава информация може да получиш в училищата, от които се интересуваш. В темата доста продължително се коментираше раздуването на класовете и препълнени паралелки в конкретни училища и до колко негативни последствия води. Какво точно очакваш да ти бъде казано  , че някъде класът е препълнен само до 30 деца от 26 , а съседният е 31. Лично аз ти препоръчах и регистър с адрес и телефон до всяко училище,където можеше да получиш актуална и точна информация, за Нормално Дарение, както самата ти се изрази. Какво сложно има да завъртиш един телефон, не разбрах.  И има доста добри училища ,които не са 1 АЕГ. Пък направи си труда и влез в темата на 1 АЕГ, за да не би после да излезе, е обстановката е по стресираща за твоето дете. Противоречиш си с всеки пост.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 10:01 от A m b e r

# 64
Мама Мими, браво на госпожицата!
Весел празник на имениците!

# 65
  • София
Амели, ние сме обективни доколкото ни позволява информацията дадена от Ева Николова. Въобще няма нужда да нападаш и аз лично не смятам да се чувствам виновна за реакцията си.
Първо: Разбрахме, че локацията била много важна, обаче Първа, Втора английска и 32ро са в три различни точки на София (съответно идеален център, кв. Стрелбище и бул. Христо Ботев) т.е. изведнъж локацията няма значение.  
Второ: Ако Ева Николова просто беше написала, че има проблем, да го опише и да попита за подходящи училища, които биха били и удобни за детето, реакцията щеше да е друга и дори щяха да се включат родители с лични препоръки.
Трето: В тая тема през май и юни се отговори на поне 1000 тъпи въпроса по кандидатстването и училищата и поне постоянните потребители показаха доста добра воля за помощ.
Четвърто: В предложените от мен училища с английски познавам поне по 1 дете, което учи там (дете на близки познати или съученици на сина ми, с излючение на 7мо там никой не познавам) така че поне засега мога да кажа, че не съм чула за някакви фрапантни проблеми, макар да е началото на годината все още и човек никога не знае.
Като четвърто предлагам все пак, ако Ева Николова има нужда от помощ все още и не държи да дава дарения, да напише кои квартали на София са ѝ удобни и да потърсим решение. Ще се правим, че другото не сме го прочели.
Между другото, преди няколко години, моя позната си премести детето си в 33 училище в 9 клас, след като в 8 е било в гимназия интензивно изучаване на друг език, но нещо не се е получило с изучаването на езика и то е искало да се върне към английския. Та в 9 клас е било много трудно с приравнителните, но доколкото разбрах директорът е съдействал да бъде прието детето въпреки трудностите. В училището са показали отзивчивост и добронамереност.

# 66
  • София
Хм, направо не мога да стигна до форума, все е било натоварено в работата, но такова чудо не си спомням в последните години.

Amber, кажи моля къде ги обсъждате тези неща за 1ви, 2ри гимназиален етап, НВО. Нищо, че е едва 8 клас, аз имам притеснения. Хич не ми е ясно, как например ще се образува дипломата за средно образование. Знам, че по-рано го обсъждахме, но просто не мога да си представя, че ще се взимат само оценките от 11 и 12 клас, нали тогава ще учат само профилиращи? Ако дете избере езиков профил, пък после реши да учи право, какво се случва - преди се взимаха оценките от БЕЛ и История, или Икономика - взимаха се оценките по БЕЛ и Математика?
Питах в училище, но не знаят още. Казаха, че са поискали разяснения от МОН, но все още няма нищо.

Иначе и при нас 8 клас е лежерен. Вчера ги водиха в зоологическата градина Simple Smile, днес имат Хелоин парти след часовете. Иначе за оценки ми е трудно да говоря, има и проценти и точки, ужас някакъв - за сега поне ми е ясно каква и е средната оценка по предметите към момента  - 6, но е в долната граница.

За прехвърляне в друго училище - разбира се, че може, но при наличие на свободни места, след завършен клас и издържани приравнителни изпити. Ако положението е наистина толкова сериозно е добре веднага да се вземат мерки - добри училища има, без непременно да са 1-ва АЕ, 2-ра АЕ....., пък в края на 8 клас нищо не пречи на детето да си държи приравнителни изпити и да се премести в някоя от Езиковите. Има и ЧУ, които биха приели  в средата на учебната година, (но и там трябва да се внимава, че да не стане от трън, та на глог). За добрите ЧУ се изисква полагане на изпит, а за някои е и невъзможно да стане преместване през годината.

# 67
  • София
СВОБОДНИ МЕСТА
ЗА IV КЛАСИРАНЕ
Чуждоезиков профил АЕ/НЕ/БЕЛ/М – 2
Чуждоезиков профил АЕ/ФЕ/БЕЛ/ИТ - 3

Ето това копирах от сайта на 127 училище. Ако има интерес към местата и все още съществуват, ще помоля довечера сина ми да говори с негов приятел, който учи там как е положението. Ако трябва и аз ще говоря с детето по скайп.
За самото дете и семейството гарантирам, че са много свестни и възпитани хора.
127 СУ Иван Денкоглу се намира на Парчевич 43.

# 68
Росита, браво на госпожицата!
Нашият затова го натискахме много миналата година, за да не попадне в училще тип джунгла.
Продължава да учи в добра, спокйна среда.

# 69
  • софия
Амели, ние сме обективни доколкото ни позволява информацията дадена от Ева Николова. Въобще няма нужда да нападаш и аз лично не смятам да се чувствам виновна за реакцията си.

О не, Жълто цвете, най -малко съм искала да нападам! (това е другия проблем на интернет общуването, няма я интонацията, гласа, мимиките) Понеже наистина не съм искала такъв ефект, се извинявам, на всеки, който се е почуствал обиден! И разбира се, че не трябва да си виновна за реакцията си! Аз просто дадох обяснението за другата гледна точка! (за да можем да сме си полезни и наистина градивни)
Пожелавам един наистина хубав ден на всички Simple Smile

# 70
  • Русе
 В Русе не е толкова критично положението. Като се изключи МГ и АГ, може да избереш да влезеш в което и да е училище, сранително лесно, дори и в СУЕЕ и Дойче шуле имаше свободни места на 15 септември и влязоха деца с двойки и тройки.

Amber, кажи моля къде ги обсъждате тези неща за 1ви, 2ри гимназиален етап, НВО.
   Може би трябва да си направим една тема, в която да дискутираме Новите положения за средното образование, защото не всички тук се интересуват и да не се омешват диалозите.

Скрит текст:
Говорим и четем с една съфорумка, която за съжаление не пише вече в темата. Детето и е в едно от най-спряганите в София училища и тя вчера ми изпрати текста, който постнах и в темата. Всичко,което е известно е в
НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г.  ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ
http://www.rio-ruse.org/wp-content/uploads/2016/01/%D0%9D%D0%B0% … 5%D1%82%D0%BE.pdf
Четем и гадаем.

Чл.29. и Чл.30. и Чл.31 може да прочетеш . Не ми стана ясно Чл.31 дали става въпрос за някаква обща диплома и от кои години се взема.

# 71
Amber, кажи моля къде ги обсъждате тези неща за 1ви, 2ри гимназиален етап, НВО.
   Може би трябва да си направим една тема, в която да дискутираме Новите положения за средното образование, защото не всички тук се интересуват и да не се омешват диалозите.

Скрит текст:
Говорим и четем с една съфорумка, която за съжаление не пише вече в темата. Детето и е в едно от най-спряганите в София училища и тя вчера ми изпрати текста, който постнах и в темата. Всичко,което е известно е в
НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г.  ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ
http://www.rio-ruse.org/wp-content/uploads/2016/01/%D0%9D%D0%B0% … 5%D1%82%D0%BE.pdf
Четем и гадаем.

Чл.29. и Чл.30. и Чл.31 може да прочетеш . Не ми стана ясно Чл.31 дали става въпрос за някаква обща диплома и от кои години се взема.
Не е за нова тема, те вече децата са в различен тип училища с различни учебни програми, та точно това (смисленото) е частта от разговора който ни свързва интересите! И общата тийн възраст разбира се...
Rolling Eyes за големия ми син вече 12сетокласната тема беше тотално замряла 9-10-11 клас, направихме нова 12-ти клас попоявиха се хората и пак позамря... Та сега чакаме ДЗИ, че (евентуално) да живне Wink и да се преброим!

# 72
Да, имаме късмет, че не сме в София.
Нали има тема за промените на МОН? Можем и там да обсъждаме подобни неясни неша.

# 73
  • гр. София
Мама Мими, браво на госпожицата!
Весел празник на имениците!

ЧибиHug
Успешен ден Grinning
Много се задълбаха май нещата с тази майка, която иска да премести ученика  ooooh!

# 74
  • Бг-мама
Ох, не мога да смогна да ви изчета. И аз след отпуската не мога да смогна със служебните задължения , та до форума рядко достигам.
Да дам отчет за набора. Справя се добре в новото училище , оценките се люшкат между петици и шестици. Доволна съм. Помощ не е търсил по нищо, смятам , че се справя повече от добре засега. С първата смяна сме ок , но косата ми настръхва ,че ноември сме втора и времето изобщо няма да му стига за пътуване и учене. Тогава ще настане проблем.
Амбър, много се радвам да чета за прогреса на Светослав и колко доволна и спокойна си ти от избора и новото училище. Наистина го заслужихте и двамата.
За десети клас наистина не искам още от сега да мисля при положение ,че догодина трябва да оживея с още един седми клас в пъти по проблемен от предходния. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт