Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Общ водомер

 • 11 421
 • 65
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 405
Не знам кога установих, че във сметките ми за ВиК се отчита някакъв си общ водомер, съобразно който ми начисляват всеки месец по 1-2,5 кубика вода към количеството от индивидуалния ми водомер. Може би, лампичката ми светна, когато видях, че имам 40 лв вода за плащане за един месец (аз и бебе като ползватели), от които цели 2,5 кубика в графа "От Общ". Водомера го сменихме, но "общия водомер" се превърна в голяма загадка за мен.

Според Наредба 4 от 14.09.2004, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройство, общият водомер е водомерът, намиращ се след водопроводното отклонение в сгради - етажна собственост.
Според чл. 30 от Наредбата, изразходваната вода в сгради - етажна собственост се отчита по този общ водомер на водопроводното отклонение. Изразходваното количество се разпределя между потребителите в сградата - етажна собственост, въз основа на отчетите по индивидуалните им водомери, като в разпределението се включват всички разходи в общите части на сградата и загубите на вода в сградната водопроводна инсталация.

Според чл. 39 разликата между данните от общич водомер и сумата от индивидуалните водомери се разпределя пропорционално на отчетените водомери количества.

Говоря за панелка с 15 апартамента във входа. Общия водомер се намира в коридора на мазето. Чешми общи няма във входа, подземни гаражи също няма. Има 4 апартамента, в които не живеят постоянно хора, но идват и си заминават.

Специалистката от отдел Продажби на местното ВиК не успя да отговори на въпроса "В каква пропорция?". И защо плащам обща вода, която не ползвам.

Вие плащате ли обща вода? Някакви наблюдения по въпроса? Моля, споделете. Обмислям да ги съдя...

# 1
 • Мнения: 7 612
Да, плащам за общ водомер.
Засичат се всички водомери във входа. Ако има разлика с общия водомер се разпределя на всички абонати. Най- често разликата идва от абонати, които не са засечени. % не зная как се определя, може да е в зависимост от личното потребление.

# 2
 • София
 • Мнения: 17 939
И ние имаме общ водомер и го плащаме. Има чешма в мазето и чистачката взима вода от там.

# 3
 • Мнения: 3 065
Всички жилищни сгради с повече от един имот имат общ водомер.
Колкото по-голямо е личното количество вода, толкова повече е разпределеното от общия водомер, т.е. определя се на база потреблението.

На какво основание ще ги съдите, след като разпределението на общата вода фигурира в условията по договорите им? Просто сте попаднали на некомпетентна служителка, която не е успяла да обясни...

# 4
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 5 766
общият водомер отчита всичко , което се консумира от входа/кооперацията. всеки абонат би трябвало да има водомер. и ако сбора от всичките водомери е = на показанията на общия водомер , тогава не се начисляват допълнителни кубици вода. проблемът идва  когато има разлика в показанията. тогава тя се разпределя солидарно от всички абонати.
кога може да има разлика м/у общ водомер и водомерите на абонатите ?  
1. някой все още нямат водомери и плащат на база.  може да употребят 100 куб.м  вода , но плащат 5-10.
2. в много мазета има чешма за водата. тя се използва от всеки по най-различни поводи. примерно чистачката на входа използва от нея.  когато няма налягане  живущите в горните етажи слизат до мазето, пълнят кофи с вода и я използват за битовите си нужди. има и граждани, които есенно време си закисват каците за зеле или пък за вино. съответно ползват вода от общия водомер. напролет трябва да измият каците/бидоните. пак от тази вода се използва. някои си варят компоти/туршии в близост до блока. водата пак е от общата чешма. има и други потребители на общата вода.
има вариант и на повреден общ водомер.
едно е ясно - колективната отговорност е лична безотговорност.  Joy

# 5
 • Мнения: 15 086
Идеята на общия водомер е, че е по-точен от индивидуалните. Например ако тоалетните казанчета църцорят или чешмите капят индивидуалните водомери не го хващат, но общият хваща сумата от капането на всички абонати. Ако има и общи чешми вече и те се добавят. И понеже няма как да се разбере на кого му капе кранчето разликата между показанието на общия водомер и сумата от показателите на индивидуалните се разпределя пропорционално на потреблението на абонатите.

Обаче няма как при в ход с 15 апартамента да ти сложат кубици вода отгоре. Това значи, че на всички останали също слагат толкова, а това пък значи, че някъде се лее вода. Направете събрание, вижте всички ли имат такова начисляване и ако е така потърсете дали нямате спукана тръба някъде в мазето или нещо друго, което да черпи вода. Може някой да краде - директно или да плаща на база, а да харчи "на корем". Ако само на теб ти ги начисляват вече се разправяй.

# 6
 • Мнения: 3 065
Ако не е тайна, колко кубика вода имате от личния водомер, та от служебния имате разпределени 2,5 кубика?
Сега погледнах последната ни фактура - 6 кубика от личен + 1,012 кубика от общ.
За протокола - 23 апартамента във входа. Грубо иде около 20 кубика разлика.
Нямам идея за обема на инсталацията, все пак тя е пълна с вода, която е минала през общия водомер, но все още не е минала през личните водомери. Със сигурност имам съседи със стари водомери, които не са толкова чувствителни колкото новите, съседи с "църцорещи" казанчета и поне 2-3 без реални показания по време на отчета (поради отсъствие и неподаване на показания). Ами... нормални ми се струват тези кубици разлика и не бих го направила на проблем.

# 7
 • Мнения: 41 160
На какво основание ще ги съдите, след като разпределението на общата вода фигурира в условията по договорите им? Просто сте попаднали на некомпетентна служителка, която не е успяла да обясни...
На това, че тази вода се плаща 2 пъти. Веднъж като е разпределена м/у всички, и още веднъж, когато незасечените осигурят достъп.
Да, такъв им е Правилника, защото са монополисти, и си избиват липсите от ромските махали, затова трудно можем да ги осъдим, но определено не са прави.

Ние пускахме жалби, за съжаление ефект няма. 10-20-30 кубика на всеки 3 месеца се слагат на апартамент, в зависимост колко е харчил (за което също няма логика). Цялата ни инсталация е сменена с нова, течове няма. Всички сме с водомери. Няма никъде и чешми в общите части. Мазетата са абсолютно сухи. Къде отива тази вода не ми е ясно. Колкото и да се краде, става дума за огромно количество, затова си мисля, че няма нищо общо с реални кражби в сградата, а просто си избиват липси от други места.

# 8
 • Мнения: 3 065
При нас една възрастна съседка се е ангажирала и слиза с инкасатора в мазата когато отчитат общия водомер. После с него по етажите да казва кой апартамент е обитаем, кой не е. По принцип у дома през деня няма хора, но аз пращам данните по интернет. Има съседи, които си оставят показанията на тази съседка или лепят бележка на входната си врата. От съсобствениците зависи да няма неотчетен водомер, който да "прехвърля" вода върху общия. Обаче сме хора и се случва.
Вярно е, че се плаща два пъти, но така ще бъде докато ВиК не въведат дистанционното отчитане.

# 9
 • Мнения: 5 405
Добре де, каква е пропорцията на "пропорционалното"?!? Съотношение? Процент? Коефицент? Това ми беше въпроса към служителката. Тя не знаела. Системата и "така" била настроена. Как е настроена? Simple Smile Как и кой определя на кого колко кубика се разпределят от разликата? Според чл. 32. ал. 9 "отчитането на общия водомер, както и разпределението на количеството вода, изразходвано за общи нужди в етажната собственост или за водопроводно отклонение с повече от един потребител, включително загубите на вода в сградата, се извършват от: длъжностното лице на ВиК оператора". В случая - инкасатора. Тогава излиза, че инкасатора извършва това разпределение. Но пак не разбирам как е това "пропорционално". Никъде в наредбата или общите условия не е описано.

При нас няма чешми в мазето, няма чешми в междуетажните помещения, няма чистачка, която да ползва обща вода, няма гаражи или други помещения с чешми, нямаме "вода за общи нужди". Всеки си мие пред вратата с вода от дома си.

Служителката ми се оправда, че разликата идвала от тези 4 апартамента, в които не се живее целогодишно. Хората идват за по седмица по някой празник и цяла година ги няма. Дори да е така, логиката е да има разлика, когато това се случва, а не всеки месец. Нали? Че ние съседите трябвало да влезем в ролята на полицаи и да информираме ВиК, когато забележим някой от тези съседи в апартамента си, в който ВиК са нямали достъп да засекат.

На въпрос "ако се констатира, че разликата идва от незасичаните 4 водомера", ще ми бъдат ли върнати парите, които плащам за водата, която ползват съседите, ми беше отговорено риторично, че уж "да, но да видим дали това ще се констатира".

Защо, за Бога, трябва да плащам водата на друг човек, при положение, че си имам монтиран от ВиК оператора, лично, водомер вкъщи?

delia, имам 2 куб. от общ на 17 куб. от индивидуален, примерно, или 3.5 куб. на 19 куб. След подобни цифри, почнах да контролирам водомера, показанията на инкасаторката - имаше сериозни надписвания. Същата година се смени тръбопровода в целия град и бяхме или без вода или с червена вода, така че питейна вода от магазина сме си купували. Водомерът почервеня и той целия и се виждаше само първата цифра по него. Така че извикахме ВиК да го сменят и по тяхна препоръка монтирахме сух водомер, който за сега засича по 8 куб. на месец (аз и 2-годишно като ползватели) + по 1-1,5 куб. от общ всеки месец.

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 10:23 от amy_nka

# 10
 • Мнения: 5 138
Само да кажа, че доживях да видя минусова разлика в общо потребление/ по отделни партиди.
И да, приспаднато е по партидите на всеки.
Та, няма двойно плащане на вода както 99% от съседите твърдят. Въпросът е, че 1:1000000 може да се стигне до такава ситуация. Много зависи каква база точно в кубици пишат на неотчетените. Като ми кажат - половината не ги засякох - очаквайте пак общо потребление.
В последна фактура ми направи впечатление текстът - подавайте в интернет отчета си в рамките на 24 часа +/ - датата за отчитане. И инкасатори твърдят, че няма кой да гледа отчетите в нета - да се рови.
Явно се ровят на датата, която е назначена за съответния вход. Има някаква логика  Twisted Evil

# 11
 • Мнения: 5 405
Много зависи каква база точно в кубици пишат на неотчетените. Като ми кажат - половината не ги засякох - очаквайте пак общо потребление.

Именно, трябва да имат бази на изчисления, както за постоянните ползватели, така и за временните ползватели.

В чл. 39 уж е описано как се определят количеството вода и как се разпределят и заплаща количеството от общия водомер. И ето го пак това "пропорционално" разпределение, без описание на пропорциите. "Се разпределя пропорционално на отчетените по индивидуалните водомери количества". В каква пропорция се разпределя?

Примерно: за март 2017 съседката над нас (която живее сама) има 4 куб + 0.694 куб. от общ. За същия месец аз имам 8 куб. + 1.388 от общ. Разликата от показанията между общ/индив. е 17 куб. Как се разпределят 17 куб. пропорционално?

# 12
 • Мнения: 5 138
Във фактурата всичко е описано.

Общо потребление = Количеството вода, постъпила в сградата/входа (измерена от приходния водомер) - 500.000 m3
Сумата от консумацията на всички индивидуални клиенти (включително потреблението на база) за същия период = 470 m3
Общо потребление за разпределение : 30 m3 = 500 m3 - 470 m3

Коефициент за изчисление на индивидуалните дялове общо потребление на клиентите: 0.064 = 30 m3 / 470 m3
Вашият индивидуален дял от общото потребление съгласно Наредба 4 е: 1.6 m3 = 0.064 x 25.000 m3

# 13
 • Мнения: 45
На бележките за водата пише колко е общото потребление, колко е разликата със засечените водомери / в случая 17 м3 и това се разпределя пропорционално спрямо ползванията. Вие плащате двойно вна вашата съседка, защото тя е използвала 4 а вие 8 м3. Ако някой е източвал водата за парното и после е пълнена системата, това също минава през общия водомер.

# 14
 • Мнения: 3 992
Извадка от моята фактура за септември:

"Общо потребление = Количеството вода, постъпила в сградата/входа (измерена от приходния водомер) – 895.000 m3
Сумата от консумацията на всички индивидуални клиенти (включително потреблението на база) за същия период = 850.110 m3
Общо потребление за разпределение : 44.890 m3 = 895.000 m3 - 850.110 m3
Коефициент за изчисление на индивидуалните дялове общо потребление на клиентите: 0.053 = 44.890 m3 / 850.110 m3
Вашият индивидуален дял от общото потребление съгласно Наредба 4 е: 2.693 m3 = 0.053 x 51.000 m3 (това е консумацията ми за 3 месеца)
Общите нужди са изчислени съгласно чл.39, ал.(2), т.3 от Наредба 4 от 14 09 2004г. за условията и реда за
присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи."

ПС: Когато някой не осигури достъп, водата я плащат съседите като вода от общия водомер. Когато въпросният нередовен съсед си плати, пари на съседите не се връщат, защото са му изпуснАли края!

Общи условия

Активация на акаунт