Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна

• 77 817
  • 728
  •   1
Отговори
# 75
Това означава ли, че ако някой напуска Бг и отива в Англия трябва да си направи тази здравна карта в България? И ако спре да се осигурява в Бг ще важи ли картата?
Картата е с 1г срок на годност. Трябва да си я извадиш, където и да излизаш извън Бг дори за ден или два.  Тя покрива разходи по спешни случаи.

Когато дойдеш в Англия, намериш си работа и започнеш да си плащаш осигуровките тук, тогава  ще си извадиш тукашна здравна карта, която ще ти покрива  отнови спешните разходи в Европа.

# 76
Миналата събота бях дежурна в болницата, още с влизането ми в системата излезе като важно съобщение , на пациентите от EU да се иска здравна карта ПРЕДИ приемането, и ако нямат, да се насочват към специално създаден екип ( имат си тел. Номер, стая, и т.н.).
Нещо не схващам - аз съм от EU, само дето се осигурявам тук - няма как да имам карта от БГ - имам тукашна, ама тя картата се издава за извън Анг. - та за какво всъщност става въпрос  newsm78
Ако става въпрос за туристи - то това не е от сега.....

# 77
  • Истински се вижда само със сърцето.
Миналата събота бях дежурна в болницата, още с влизането ми в системата излезе като важно съобщение , на пациентите от EU да се иска здравна карта ПРЕДИ приемането, и ако нямат, да се насочват към специално създаден екип ( имат си тел. Номер, стая, и т.н.).
Нещо не схващам - аз съм от EU, само дето се осигурявам тук - няма как да имам карта от БГ - имам тукашна, ама тя картата се издава за извън Анг. - та за какво всъщност става въпрос  newsm78
Ако става въпрос за туристи - то това не е от сега.....

+1 Европейската здравна карта е за лечение в чужбина. Ако искаш си вадиш нея, ако искаш си правиш застраховка.
Или са решили така да проверяват кой си плаща осигуровките ли ?

# 78
Те ако искат да проверят дали си плащаш осигуровките трябва да ти искат NINo, а не здравна карта, дето по презумция не се издава възоснова на NINo....

# 79
  • някъде
Pampers, благодаря. А тази карта има ли общо с избор на личен лекар и как изобщо седи въпроса с него? По това, което четох мислех, че отивайки в Англия си вадиш нин, банкова сметка, избираш личен лекар, училище и т.н.

# 80
  • Bristol
Аз ако не излизам в чужбина, здравна карта не ми трябва. Имам си NHS номер.

# 81
Лейдибърд съгласна съм с теб.
Просто се чудих защо ги искат при смяна на личен лекар. На мен не са ми я искали при скорошната смяна, писах си само NHS номера и толкова.

# 82
Merry аз и за това се учудих на "новината" - имам NHS номер, по стечение на обстоятелствата имам и NHS medical exemption - ходя редовно из болници, EU гражданин съм..... никъде не са ми искали европейска здравна карта...
Илейн Simple Smile за това и искам разяснение, ако някой може да даде...

# 83
М да, но явно никой не може да го обясни....

# 84
И NHS номерата ни взеха, данните на предходния лекар и копие на английската ЕЗК.
Четох аз, че CSI застраховките щели да отпаднат и ние тук, както и живеещите в ЕС британски граждани ще си запазят здравоосигурителните права по местоживеене срещу ЕЗК, но и на мен не ми е много ясно как. Може би и на тях още. До някъде тази карта показва къде си плащаш осигуровките. 

За записване при личен лекар се изисква доказателство за адрес и документ за самоличност. Избира се поликлиника в района. От 2015 може и извън района на живеене, но не всяка поликлиника е съгласна.

# 85
Значи пак опираме, че е до проверка на осигуровките, защото най-вероятно нямат друг механизъм да го правят. Освен ако не измислят нещо друго междувременно.

# 86
Нещо  на мен не ми стана ясно, т.е. сега ако няма да се излиза никъде извън Англия, имаш си осигуровките и си живял тук еди- колко си време, ако се наложи да влезеш в болница трябва да имаш такава карта, така ли? Аз от вас сефте чувам за тях, изобщо не съм наясно.
Какво става ако влезеш примерно да раждаш, пак ли доказваш с карта?

# 87
Честно, не знам, момичета. Пиша буквално какво ми излезе, аз не ги и чета обикновено тези флаш - съобщения , точно защото са някакви процесуални. Не мисля , че на обикновения човек му е ясно, но май е свързано със създаването на , цитирам Мей “ враждебна среда “, нещо , което не очаквах , че ще бъде  произнесено в такъв прав текст наоколо.

# 88
Честно, не знам, момичета. Пиша буквално какво ми излезе, аз не ги и чета обикновено тези флаш - съобщения , точно защото са някакви процесуални. Не мисля , че на обикновения човек му е ясно, но май е свързано със създаването на , цитирам Мей “ враждебна среда “, нещо , което не очаквах , че ще бъде  произнесено в такъв прав текст наоколо.
Как да го разбирам - хем е важно, пък хем не го четете.... Дано поне сте наясно това дали е за спешен, или планов прием......
Не работя в болница и не знам от нея страна как стоят нещата, но пък когато отивам за планов прием в болница, си отивам само с писмото на което пише имената ми и адреса, както и в коя болница и кой сектор да се явя. Подавам си писмото на регистратурата, потвърждавам име, адрес и дата на раждане.
Спешна хоспитализация имаше детето ми, но там след преглед при лл, той се обади в детското за свободно легло, принтира документи, запечата ги в плик и ме изпрати направо в отделението.
Въпроса ми е - в кой момент, и кой в болницата ще ми поиска ЕЗОК, която се издава за чужбина.
Ако ЗОК се изисква при спешен прием на ЕU граждан, който е в Анг на почивка, гости и т.н - нищо ново под небето.
По моята логика графата за ЕЗОК в бланките на лл е пак за новорегистрирани - показваш до този момент къде и дали си се осигурявал в рамките на EU.
Изискването за ЕЗОК  ще създава връждебна среда.... ooooh!

# 89
  • Bristol
На мен преди много години така в една агенция за работа ми поискаха британския паспорт, предполагам заради акцента. И аз тогава се възмутих и попитах, има британци без паспорти, само с шофьорски книжки, какво им искат на тях, за да докажат че нямат ограничения за работа. Гледат да си вържат гащите работодателите. А NHSа изнемогват финансово, опитват се да контролират финансовата ситуация до колкото може. Преди всекиго приемаха и лекуваха, независимо има или няма право, но сега времената се промениха за всички. И не само на държавните служители вдигат заплатите с по 1% годишно и в много частни сектори е така. Само където държавните служители вдигат повече шум и това се знае.

Общи условия

Активация на акаунт