Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна

• 77 823
  • 728
  •   1
Отговори
# 90
Уау, Лейдибърд, не така ядно срещу мен 😕Това е приятелски форум и споделям от такава гледна точка. Не ми е целта да хвърлям бомби във форума , нито да всявам тревога .
И да, мисля, че ако в бъдеще ни се налага да носим всякакви документи със себе си ( карти, сметки за доказателство за адрес и т.н.) това създава известно неудобство.
От логична гледна точка, ако GP - то изпраща referral, би се предположило, че пациента има постоянен адрес , който е проверен при регистрацията .
П.С. Един зает човек си филтрира какво да чете, аз не работя в Admissions,  повече не мога да кажа.

# 91
Да де, ама след като има "важно съобщение" в болницата, а на мен след 2 дни ми предстои хоспитализация..... Та в приятелския форум и аз споделих гледната точка....
Хубаво е човек да споделя "новини", но нека става обосновано. Ако целта ти е да не всяваш тревога, то тогава каква е  newsm78

# 92
То и аз не ги чета тия съобщения. Обикновено са свързани с заплати на някой или някъде нещо се прави и тн. Ако е нещо много важно обикновено има и други начини да ни алармират, когато например бяха хакнали сървъра на NHS. Само пиша за успокоение, защото ако е нещо сериозно не се разчита само на съобщенията на комп.

# 93
  • UK
В болница не съм влизала, но досега проблеми с НХС не съм имала. Даже ми пробутват някакви неща, за които не съм ги молила, като безплатна ваксина за грип и един скъп апарат, който аз даже не ползвам, но продължават да ми го връщат да съм се опитвала да го ползвам. Сега седи и събира прах.

Май трябваше да отида за ваксината, сега съм болна и тази сутрин се събудих съвсем без глас.

# 94
Тя историята пак придоби вид "то не било компютри, ами компоти... и не били продадени, ами върнати..." Хубави вицове съществуват!

# 95
  • Манчестър
На мен преди много години така в една агенция за работа ми поискаха британския паспорт, предполагам заради акцента. И аз тогава се възмутих и попитах, има британци без паспорти, само с шофьорски книжки, какво им искат на тях, за да докажат че нямат ограничения за работа. Гледат да си вържат гащите работодателите. А NHSа изнемогват финансово, опитват се да контролират финансовата ситуация до колкото може. Преди всекиго приемаха и лекуваха, независимо има или няма право, но сега времената се промениха за всички. И не само на държавните служители вдигат заплатите с по 1% годишно и в много частни сектори е така. Само където държавните служители вдигат повече шум и това се знае.

Мери, не се учудвай. Има си закон/акт за preventing illegal working, който изисква да се представи доказателство за право на работа. В един потенциален case в съд срещу работодател, той трябва да представи това.
По принцип от 2007 насам, не се споменава много за него, защото по дефолт ЕУ гражданите имат други права.

Един случай - наш приятел англичанин, напуска работа в компания в която е работил над 10 г. Връща се след 2 години и му искат паспорт да представи, при положение,че всички го знаят и познават .

Някой компании са стриктни и спазват буквата на закона, други са по лежерно. Нямам обаче идея как се процедира, ако нямат паспорт ( това е само документ за пътуване) или нямат шофьорска книжка.

По въпроса с тези ЕУ карти, смятам,че се опитват да пресекат туризма по медицински причини и ако някой в момента е на гости , турист и всякакъв друг тип кратко пребиваване ако се наложи болнична помощ трябва да имат тази карта. Не знам какво би се случило, ако нямат карта , а случая е спешен. Това не е нещо ново, просто почват да са стриктни в прилагането.

# 96
Случва се това, което някой описа преди няколко страници за бебе в Германия, дето са платили преглед...  При спешен случай си представяш ЕОЗК/за чужбина, ама EU и Швейцария/ и те лекуват безплатно/ако случая наистина е в графа спешен/, а след това местната ЗК си изисква парите от ЗК на пациента въз основа номера му на ЕЗОК. Ако нямаш ЕОЗК - плащаш си прегледа и лечението, а после или си търсиш парите от собствената ЗК, или от частната си застраховка/ако имаш такава/

# 97
  • Bristol
За спешни случаи може и застраховка да се ползва. Между другото в Щатите за спешен случай ми взеха данните на застраховката и адреса в УК. Прегледаха и изписаха лечение без да взимат пари. Чак след това са се свързали със застраховката, а те нещо объркали, не платили всичко и на адреса си получихме, че ако не се плати всичко, ще ни съдят. Един вид помогнаха ни, без да имат гаранция, че ще си получат парите. За хрема и кашлица сигурно няма да стане, но ако е нещо спешно се съмнявам да върнат някого, но може после да заведат съдебно дело, ако няма начин да си платят лечението. Все пак всички лекари са положили Хипократовата клетва или греша?

# 98
Хипократовата клетва няма нищо общо с бизнеса "здравеопазване"....След като на нещо му е сложена цена - морала отпада!
Merry права си - ЕОЗК можеш да я ползваш само за EU и Швейцария. Ако всичките ти почивки и пътувания са извън тези страни - тя не ти трябва. Когато се пътува извън EU си правиш туристическа застраховка, или частната ти, ако покрива такова обслужване. В противен случай си плащаш като поп за своя сметка.
Нищо ново под небето....

# 99
Спешен случай се лекува веднага навсякъде по света - болка в гърдите е типичен пример. В нашата родина обаче, неотложната помощ се използва от неосигурените , например за всякакви оплаквания...

# 100
Svetlili права си - лекува се веднага, но после си получаваш и сметката  Joy За нашата Родина незнам.

# 101
  • София
Момичета, когато си новопристигнал с адрес, NIN,  работа и подаваш за пръв път документи за личен лекар, трябва ли да имаш такава европейска здравна карта или не? Ако нямаш не можеш да имаш личен лекар и NHS Number ли?

# 102
Информацията, която търсиш е тук
https://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/doctors/Pages/NHSGPs.aspx
има и транслатор в горен, десен ъгъл.
А иначе, излизайки от Бг към страни от EU е редно да имаш българска ЕЗОК...

# 103
За сега само запис. Напоследък хич нямам време. Взех да се заглеждам вече по коледните украси,много ми се иска тази година да имам хубава външна украса на къщата, с много лампички.

# 104
  • София
Благодаря за линка!
Прочетох, но не разбрах липсата на такава ЕЗК причина ли е за отказ от това да те запишат при личен лекар и съответно да ти дадат NHS номер?

Общи условия

Активация на акаунт