Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна

• 78 111
  • 728
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте! Имам следния въпрос относно издаване на шофьорска книжка в Англия...Дъщеря ми изкара курса в България, но там отказват да й приемат заявлението за издаване на книжка, защото повече от 6 месеца живее и работи в Англия. Казаха, че трябва да вземе и преведе удостоверение от КАТ, с което щели да й издадат шофьорска книжка в Англия, но от службата там казаха, че трябва отново да се явява на теоретичен и практичен изпит. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

# 481
  • Манчестър
Здравейте! Имам следния въпрос относно издаване на шофьорска книжка в Англия...Дъщеря ми изкара курса в България, но там отказват да й приемат заявлението за издаване на книжка, защото повече от 6 месеца живее и работи в Англия. Казаха, че трябва да вземе и преведе удостоверение от КАТ, с което щели да й издадат шофьорска книжка в Англия, но от службата там казаха, че трябва отново да се явява на теоретичен и практичен изпит. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Какво значи изкара курса???
Аз знам хора изкарали курса, но провалили се на изпита, т.е. книжка нямат.

Не разбирам какъв точно ти е въпроса.
Ако е взела книжка в БГ, няма никакъв проблем да си я подмени в УК. От написаното оставам с впечатление , че случая не е точно такъв.

# 482
  • Оптимист по принуда
Не разбрах защо не си е изкарала книжката в Б-я и после да си я смени тук с английска /ако държи на такава/.

# 483
Аз разбрах, че има книжка, но са минали 6 месеца откакто е в Англия и чак сега иска да я смени. Доколкото аз знам - ако са минали трябва да се изкара изпит тук.

# 484
Минала е теоретичния и практическия изпит, но в КАТ отказват да й издадат шофьорска книжка в БГ, защото се водела по настоящ адрес във Великобритания.

"Необходими документи:

I. Подаване на заявление

Заявлението се генерира от информационна система на МВР. Данните са попълнени автоматично. Заявителят само проверява данните и удостоверява с подписа си верността им. Заявителят не е необходимо предварително да попълва заявление.

Към заявлението се прилагат:
1.карта за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС, издадена от общопрактикуващия лекар, от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от Транспортната централна лекарска експертна комисия
2.копие на удостоверение за завършен курс по първа долекарска помощ при пътно-транспортни произшествия (ПТП) за водачи на МПС
3.декларация, че обичайното му пребиваване не е в друга държава - членка на Европейския съюз, и че не е притежател на валидно свидетелство, издадено от държава - членка на Европейския съюз. Декларацията може да се попълни предварително от заявителя, но подписът се полага пред служител на "Пътна полиция" при подаване на заявлението! Ако заявлението се подава от пълномощник, подписът под декларацията трябва да е на гражданина, на когото ще се издава свидетелството за управление на МПС и този подпис трябва да е с нотариална заверка.
4.копие от документ за завършено най-малко основно образование, а в случай че образованието е завършено в чужда държава - копие на удостоверение за признаване на най-малко основно образование, издадено по реда на Наредба № 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави
5.Документ за платена държавна такса
6.Нотариално заверено пълномощно - когато заявлението се подава чрез пълномощник"

Вижте т. 3

# 485
О, то било по-сложно.

# 486
  • Оптимист по принуда
Т.е. на личната и' карта пише английски адрес?

# 487
  • Манчестър
Т.е. на личната и' карта пише английски адрес?

Така излиза ....прочетох го закона сега и го намирам за голяма простотия. По същата логика трябва да отказват издаване на лични карти и паспорти...

Иначе тук няма да й издадат книжка на база БГ курс. Ще трябва да се яви на изпит тук.

PS.знам няколко човека ,които отидоха за по месец два в БГ , изкараха курса за камиони и се върнаха обратно тук.

# 488
За мен е логично да й откажат, защото тук смениха условията за вземане на шофьорска книжка и съответно изискванията за такава се разминават. Най-малкото въведоха да се кара изпита с навигация, което в Бг не се прави.

# 489
  • Leeds, UK
Те пък в КАТ откъде знаят тя къде живее и работи. Може да е отишла на екскурзия за 6 месеца.😁.

# 490
  • Оптимист по принуда
Според мен е станало някакво объркване или жената е казала, че работи в Англия и се е паднала на много 'съвестна' служителка. Да си изкара бг книжка на адреса на личната карта и да не им обяснява много.

# 491
  • Bristol
Изумена съм, как са я засекли, че живее тук. Нека се пробва пак, при друг служител може би 🤔 Иначе много оплетено става.
Не са променили правилата за подмяна на книжка още, може да ги променят след като напуснат EU, но за сега няма проблеми с българските книжки.
Преди години, когато не бяхме в EU, аз трябваше да се явя на изпит тук от начало, въпреки че от 10 години имах и българска книжка. Определено има разлики, които е хубаво да се знаят, дори преди промяната на изпита, но няма как чужденец да ги знае, ако не е карал изпит тук, дори и да е от EU.

# 492
Какъв е смисълът на тази декларация, че не живееш в чужбина? С шофьорската книжка в България не ползваш някаква услуга, че на МВР да му е важно къде живееш. Мисля, че не е и документ за самоличност... Защо е тази спънка?

# 493
В системата на КАТ излезе, че настоящият й адрес е във Великобритания, но как и откъде нямам идея. Никой нищо не им е казвал...Така или иначе днес успяхме да подадем документи като сменихме настоящия адрес, издадоха ни удостоверение от ЕСГРАОН, че живее в БГ, но си беше ходене по мъките. Благодаря на всички за съпричастността и мненията  Hug

# 494
  • Манчестър
Имат някаква вързана database, защото като си сменях личната карта в БГ, успях да мерна,че ми се появи снимката от УК шофьорска книжка....

Общи условия

Активация на акаунт