За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 160
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
"Претакането" е да източа водата и пак да я налея?

# 91
Да Simple Smile или ако имаш машинка за въздух за рибки включваш нея да бълбука там

# 92
Пеп-4о,от няколко дни гледам рошковците ти и имам питане за тях,ако може bouquetписала си,че може картофено пюре вместо настърган сварен картоф,но не разбрах-ако имам сварено и останало такова ли,или може и от сухо на люспи?много глупав въпрос,извинявай Embarassed

# 93
ами сухо на люспи няма защо да правиш специално за тях. Един картоф се "вари" в мв-то за 5-6 мин. Имах предвид сварено, останало (както у нас предния път бе останало от гарнитурата.) Само трябва да се има предвид колко е меко/гъсто, ако трябва - на пюрето се добавят 1-2-3 лъжици галета, за да стане сместа лесна /добра за овалване на топчета

# 94
Безкрайно благодаря! Отзивчива дори за глупави въпроси Hug bouquet
Утре са ми в списъка за готвене Рошковците и ще се похваля,ако съм ги "отордисала"за снимка.

# 95
всички си имаме "глупавите" въпроси, не се притеснявай  Hug допълних преди малко в публикацията им и за печене във фурната. Последните преди два дни там ги прави,х а на девойката пратих замразени с упътването; тя си ги изпече у тях
Ще чакам да споделиш.

# 96
Със сигурност е задаван въпроса ми ,но нямам време да търся назад в темите за което се извинявам и ще се радвам да ми помогнете.

Правя един кекс който си го харесахме на вкус ,но искам и на външен вид да го докарам. Simple Smile
Пека го в правоъгълна форма ,надува се хубаво ,лекичко се пука отгоре ,получава се един овал  страхотен и за съжаление като изстине спада и направо хлътва навътре....
Пресявам брашното,бъркам го достатъчно време с миксера,яйцата са на стайна температура,не отварям фурната ,оставям го да изстине във фурната (леко отворена).
Единственото което аз се сещам е да не е от много бакпулвер,слагам едно пакетче , а брашното което поема е 1 и 2/3 чаена чаша или марката бакпулвер?

И още един въпрос ,слагам стафиди ,единия път ги разбърках в сместа ,а другия  ги сложих накрая ,след като изсипах сместа във  формата ....и в двата случая паднаха на дъното    Crossing Arms а аз искам да има навсякъде.

п.п. А може би само в подходяща форма ще се получи ,товакоето искам
Скрит текст:

# 97
  • София
Със сигурност е задаван въпроса ми ,но нямам време да търся назад в темите за което се извинявам и ще се радвам да ми помогнете.

Правя един ............И още един въпрос ,слагам стафиди ,единия път ги разбърках в сместа ,а другия  ги сложих накрая ,след като изсипах сместа във  формата ....и в двата случая паднаха на дъното    Crossing Arms а аз искам да има навсякъде.

Скрит текст:

Не мога да кажа защо спада след като е изпечен така прекрасно, освен нещо температурата на фурната , или яйцата да не са разбити достатъчно, не зная каква е рецептата. Дали е от бакпулвера, не, не мисля. Той си е зададен към рецептата и това е. Брашното които ползвам, а предполагам, че и ти ползваш такива, вече са пресявани достатъчно и не винаги отново се пресяват.  Това , че отгоре се е спукал е повече от добре. Всеки един кейк трябва да е разпукан, това говори, че добре е изпечен. В каква форма го печеш няма значение това, че е правоъгълна е много добре. Там всички печем, предполагам, кейковете. Стафидите за да не потъват предварително се овалват в малко брашно.

# 98
  • София

Правя един кекс който си го харесахме на вкус ,но искам и на външен вид да го докарам. Simple Smile
Пека го в правоъгълна форма ,надува се хубаво ,лекичко се пука отгоре ,получава се един овал  страхотен и за съжаление като изстине спада и направо хлътва навътре....
Пресявам брашното,бъркам го достатъчно време с миксера,яйцата са на стайна температура,не отварям фурната ,оставям го да изстине във фурната (леко отворена).
Единственото което аз се сещам е да не е от много бакпулвер,слагам едно пакетче , а брашното което поема е 1 и 2/3 чаена чаша или марката бакпулвер?

И още един въпрос ,слагам стафиди ,единия път ги разбърках в сместа ,а другия  ги сложих накрая ,след като изсипах сместа във  формата ....и в двата случая паднаха на дъното    Crossing Arms а аз искам да има навсякъде.

Скрит текст:

Да не би брашното да е малко? Защо не напишеш цялата рецепта да я видим?

# 99
Ще пробвам следващия път за стафидите Peace
Пека на 180 в предварително загрята фурна ,като след 25 тата минута някъде ,намалям на 160.Без вентилатор.
В рецептата ми не е уточнено колко бакпулвер .
Кекса е 3 яйца ,1ч.ч захар,1к.чашка олио, една  закасена сметана 200мл.,ванилия и един бакпулвер с 1 и 2/3ч.ч брашно.
Даже се получи гъста смес.

# 100
Без да съм специалист, си мисля, че олиото е повече.Комбинирано със заквасена сметана става доста мазничко, според мен.Опитай да замениш сметаната с гъсто кисело мляко, ако се получи, значи е от мазнината.Така мисля, защото правя сравнение с моя рецепта за кекс с 6 айца, а олиото е половин чаша-т.е.една кафена чаша.Може и да греша, но погледни и други рецепти и си прецени.

# 101
  • София
Според мен, брашното е малко. Пробвай следващия път да сложиш повече. Потъването на стафидите също е показател за това, че тестото ти е рядко, също и това, че тестото се надува, а след това спада. Ето една подобна рецепта за сравнение: Кекс с тахан и петмез.

# 102
И според мен брашното е малко.  Peace Пробвай с поне 2 и 1/2 ч.ч. , мисля, че ще се получи.  Peace

# 103
  • Враца
Здравейте кулинари,
моля да споделите изпитана рецепта за блат за торта, който мога да направя днес, но да сглобя във вторник. Искам да направя малка на диаметър торта с три блата, като единият може да е с какао.

Освен това търся съвет за бързоставаща туршия с моркови, зеле, целина и камби или чушки. Трябва ми без стерилизация, пак да я направя днес и да е става за хапване за събота.

Благодаря много

# 104
Здравейте кулинари,
................................................

Освен това търся съвет за бързоставаща туршия с моркови, зеле, целина и камби или чушки. Трябва ми без стерилизация, пак да я направя днес и да е става за хапване за събота.

Благодаря много

Вчера правих тази http://pep-4o.blogspot.bg/2016/10/blog-post_31.html , пише, че е готова за консумация след 3-4 дни.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт