За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 126
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Аз уж си купих скъпа форма за кекс, ама все сбит ми става. После прочетох, че формата за кекс трябвало да бъде от тънка ламарина, а моята тежка, дебела...Тия форми не са ли стандартни се зачудих, който ги дизайнва няма ли го в предвид, че тоя материал не е подходящ. Пак не съм доразбрала. Е той на моя кекс не му е само формата кусура, от проба грешка разбрах, че с бакпулвера на Йоткер ми се получава, а с тоя дето в едни бурканчета продават тук, нищо не става. Слагах по 1 ч.л. според повечето бг рецепти, но нищо – като тухла. Като сложа от на Йоткер пакетчето цалото си става много добре.
Сега, за ламарината на формата ... ми не е точно така , не трябва да е тънка, защото , първо самата ламарина ще прогори  след време, ама няма да е много време и второто е, че в тънка ламарина не стават добри печивата, според мен. Има си стандарт, който си се спазва.
Бакпулвер ползвам всякакъв, кой какъвто  ми предложи и в пакетчета и в бурканчета. Все едно е за мен, но след като си убедена, че на Доктора е добър ползваш само него.

# 61
Ами....  благодаря за съвета. Като спра да давам луди пари за лекарства, може и да дам някоя и друга пара за нещо, което ще ми трябва веднъж в годината. Grinning
Sunglasses ММ мрази да яде кексове, покрай него и аз.
Но този  се хареса на свекърва ми и благодаря страшно много на Пепчо за търпението и обширните отговори Simple Smile

# 62
Направих страхотна спаначена супа, но и още доста ми остана.
Картофи и спанак дали се съчетават в някаква лесна рецепта в която да доминира картофът?
https://www.bonapeti.bg/recepti/spanak-s-kartofi-na-furna/

# 63
Между другото , много е странно , но на мен най-добре ми се изпича кекса в една стара алуминиева форма от едно време , така че може и да има логика в това , че формата си играе роля

# 64
marchеva14 Simple Smile не споря, но аз понеже съм пишман кексоправачка, и се зачетох тук и там да видя къде бъркам и ми излезе това, че формата трябвало да е тънка. С всичко друго се оправям, но кексовете ми не стават. Фурните ни на газ и няма отгоре и отдолу. На всякъде едно и също. Та може и това да е проблема. Аз мисля, че бакпулвера ми не е бил силен, понеже като смених с на Йоткер що годе прилича на нещо кекса (пак не е като вашите, но не е 100% тухла). И после като прочетох и това за формите съвсем се отказах от тия кексове. Свеки дойде на гости и нейния кекс се сльопа, а в БГ за чудо и приказ го прави. Та не знам кой прав, кой крив. Формата няма да хвърля, че сума и пари се оръсих за нея, а и 2 пъти годишно кекс правя, все ще го притикаме някакси.

# 65
Ами....  благодаря за съвета. Като спра да давам луди пари за лекарства, може и да дам някоя и друга пара за нещо, което ще ми трябва веднъж в годината. Grinning
Sunglasses ММ мрази да яде кексове, покрай него и аз.
Но този  се хареса на свекърва ми и благодаря страшно много на Пепчо за търпението и обширните отговори Simple Smile
Моляяя  Hug пожелавам ти скоро да не даваш пари за лекарства. Но и за скъпа форма не давай, щом толкова рядко ползваш. Еднократните форми са много удачни. Аз ги ползвам редовно за сладкиши, които пренасям (транспортирам) на гости, или когато правя 2-3 сладкиша, а имам 2 различни форми. Както и за козунаци по Великден.
Така че купи си още 2 такива форми по левче и когато ти се приправи пак - ще имаш. Кекса ти е много добър!

# 66
  • София
marchеva14 Simple Smile не споря, ............... Фурните ни на газ и няма отгоре и отдолу. На всякъде едно и също. Та може и това да е проблема. Аз мисля, че бакпулвера ми не е бил си................... Формата няма да хвърля, че сума и пари се оръсих за нея, а и 2 пъти годишно кекс правя, все ще го притикаме някакси.

vici75, спор няма, категорично!!  Peace  Формата не се хвърля, няма такива неща. Винаги ще  може да влезе в действие, ако не сега, по-късно. Това с газта... ми.... направо да си призная не съм на ясно. Може и там да е пролема ти,  не знам. Другите около теб, ясно ми е, че не си в България, как печат сладкиши, не си ли питала някоя съседка , примерно, по двор, ей така през оградата или от апартамента в който живееш, ама не някоя много млада, а някоя на прилична възраст , примерно  на малко повече години. Ще ти каже, те са много любезни. Пробвай , де.

Между другото , много е странно , но на мен най-добре ми се изпича кекса в една стара алуминиева форма от едно време , така че може и да има логика в това , че формата си играе роля
Изхвърлих ги преди много години, все съм на новите.

# 67
Възрастните край нас и те са намерили на хляба мекото и никой нищо не пече. Всеки вика децата пораснаха и нищо не правим, че ако се направи трябва да се и яде. Някакви готови смески се купуват и за сладки и за кексове, а на тях на кутията си пише. Те ми се получават винаги. Ама кой знае какви боклуци има из вътре и не ги искам. По-добре да си ям тухлата с естествени суровини, отколкото тия от кутиите. И миришат адски на химия някаква...Ще си я пазя формата да, може и нещо друго да измисля, я да желирам нещо, да стои...

# 68
  • Русе
Възрастните край нас и те са намерили на хляба мекото и никой нищо не пече. Всеки вика децата пораснаха и нищо не правим, че ако се направи трябва да се и яде. Някакви готови смески се купуват и за сладки и за кексове, а на тях на кутията си пише. Те ми се получават винаги. Ама кой знае какви боклуци има из вътре и не ги искам. По-добре да си ям тухлата с естествени суровини, отколкото тия от кутиите. И миришат адски на химия някаква...Ще си я пазя формата да, може и нещо друго да измисля, я да желирам нещо, да стои...

Старата дебела форма за кекс не бих я сменил за нищо. Това за тънките форми, че по добре се изпича, е някакъв мит според мен. От голямо значение е как се пече кекса. Формата може да се използва и за желирани сладкиши. Пази я. Моята е поне на 20 години.

# 69
Късно вечерта ММ ме светна, че може и в електрическата тенджера да съм го направела. Или поне да поискам от майка му, но пусто желание да направя изненада. И не беше по лев формата - от магазина при мен беше 2.80! та оттам и коментара ми за парите. То като еднократната е толкова, не съм и проверявала за цената на постоянните....
Единственият минус на кекса - при 200 грама захар +пудра захар не беше сладък, но предполагам, че заради шоколада стана това. И вкуса на банана, на мен лично ми харесва, че едва се загатваше, но отново смятам, че шоколада е виновен.  Но поне не е наполовина суров или изгорял.
Другото което ми направи впечатление - купих бакпулвер смесен с ванилия, на него пишеше че е за 500 гр. тесто, но го оставих целия, въпреки, че сместа беше около 600? Знам, че содата бе малко  защото се страхувах да не прекаля. ММ забеляза, но майка му милата, не обича да прави забележки и само това  за банановият вкус каза.
Но това ми бе първият кекс в историята ми така, че празнувам, че се е изпекло Simple Smile

# 70
За 500 г брашно, или тесто? Обикновено се пише за брашното

# 71
Моя е грешката Simple Smile
Да за брашно, не тесто. Сега съобразявам - понеже бакпулвера се слага в брашното, явно няма значение колко става след като го смеся с останалите съставки...
Извинявам се за глупавия въпрос, но по-добре тук отколкото пред ММ, че той направо ще се хване за главата.... Grinning

# 72
i_peych жестоки кексове, нямам думи Hug Hug Hug (но ти си знаеш де Simple Smile). Такова нещо няма как да постигна тук. Просто абсурд. Може и печенето да ми е проблема. Но не мога да направя нищо. Едно копче имам за фурна, натискам и пече на колкото градуса кажа. Но отгоре, от долу не може. Виж питите ми за чудо и приказ стават, но редките теста са ми тухли. Сега уж с на Йоткер бакпулвера по заприличват на нещо, но като цяло не се доближавам до твоите резултати. Пак да спомена свеки, че при нея грешка няма по принцип. Докара го малко по-добре от моите тухлички, но пак не е като както в БГ ѝ става (като твоя го прави). На нас ни хареса, защото къде сме яли по-хубав тук, но тя самата не си го одобри също.

# 73
  • Под звездите
Моля,кажете рецепта за преса на цели орехчета?
Благодаря предварително.

# 74
Моля,кажете рецепта за преса на цели орехчета?
Благодаря предварително.

http://www.buonomamma.com/2012/01/blog-post_15.html

Общи условия

Активация на акаунт