Какво мислите за случващото се в Каталония?

• 15 529
  • 170
  •   1
Отговори
# 30
И Левски е извършил незаконни действия срещу държавата - всичко е до гледна точка.
Що се отнася до ЕС, ако държавата, срещу която се извършваха незаконни действия беше Русия, европейските правителства щяха да се скъсат да помагат на онеправданите - само със словоизлияния обаче, не и ефективно...

# 31
  • Насред хаоса
Няма как европейските лидери да подкрепят хора/политици извършили незаконни действия срещу държавата.
Но пък ако нещо подобно стане в държава извън ЕС, особено такава, към която са наострени, не им е никак неудобно да се месят и да обвиняват властите за това. Тогава ни конституции ги интересуват, ни държавност. Като в случая с лошия Асад.

# 32
Така е, в политиката приятели няма, има само интереси.

# 33
Някой много здраво мъти главите на каталунците. Има някакъв интерес да се подкукоросва този народ.
Каталуния е това което е заради Испания. Ако се отделят едва ли ще могат да издаянат.

В Испания се говори, че Пучдемон е усвоил разни средства от ЕС, прибрал е голяма част от тях и сега идва време да му се държи сметка и да ги връща. За това иска Каталуния да е независима, ясно, че няма да е страна членка на ЕС, тоест няма да трябва да връща въпросните пари. До колко е вярно...не знам, роднини които живеят там казват, че това се коментира в момемта.

Иначе голяма част от производството е изнесено в Каталуния, но много фирми вече я напускат. Така, че Каталуния на какво ще разчита не ми е ясно. Държава не се прави току-тъй.
За мен тази борба за назависимост е за да обслужи нечии интереси. Чий, не знам, но на това ми прилича.

Не съм осведомена, но те изобщо някога имали ли са държава? Да се сравнява с България и Османската империя е смешно. Ние сме имали Българска държава преди това,  били сме народ чиято независимост е отнета със сила. Имали сме право да си я върнем.

# 34
  • Насред хаоса
"Каталуния е била независим регион в Пиренейския полуостров – съвременна Испания и Португалия. Този регион е имал собствен език, закони и митници."
Оттук:
http://www.economic.bg/bg/news/8/zashto-kataluniya-iska-nezavisi … -ot-ispaniya.html

# 35
И Левски е извършил незаконни действия срещу държавата - всичко е до гледна точка.
По точно
Така е, в политиката приятели няма, има само интереси.

В Испания се говори, че Пучдемон е усвоил разни средства от ЕС, прибрал е голяма част от тях и сега идва време да му се държи сметка и да ги връща. За това иска Каталуния да е независима, ясно, че няма да е страна членка на ЕС, тоест няма да трябва да връща въпросните пари. До колко е вярно...не знам, роднини които живеят там казват, че това се коментира в момемта.

Корупцията започва още по времето на Jordi Pujol, един от патриарсите на национализма каталан. Откакто започнаха да го разследват и преследват започна сериозно да се мъти водата в Каталуня. Та цялата история там е не да му е добре на народа, но колко са хората, които имат политическа грамотност да го разберат.

# 36

Не съм осведомена, но те изобщо някога имали ли са държава? Да се сравнява с България и Османската империя е смешно. Ние сме имали Българска държава преди това,  били сме народ чиято независимост е отнета със сила. Имали сме право да си я върнем.

Изобщо не е смешно сравнението.

Този текст е доста интересен според мен,

https://yovko.net/what-catalans-want-1/

особено втората част:
https://yovko.net/what-catalans-want-2/

# 37
Много изчерпателни линкове, изчетох ги с интерес.
И се пак повечето въпроси които си задавах остават, въпреки подробната информация.
Защо точно сега? Какви интереси обслужва цялата тази история и от какво се опитват да ни разсеят?
Прочетох на много места, че каталунците които искат независимост са малцинство. Тоест повече от половината не искат Каталуния да е независима.
Ако евентуално станат независими ще си върнат ли държавния дълг (и този който имат към ЕС според слуховете)? Как ще прогресират икономически при все, че фирмите вече напускат района?

Нещо гнило политическо има в цялата история. Не вярвам на медии и на пропаганда. В днешно време за мен с пълна сила важи ''Обединението прави силата''. Дано не се случва нищо по-сериозно в световен план защото с това разединение сме за никъде.

# 38
  • Най-красивата страна
Някой много здраво мъти главите на каталунците. Има някакъв интерес да се подкукоросва този народ.
Каталуния е това което е заради Испания. Ако се отделят едва ли ще могат да издаянат.

Иначе голяма част от производството е изнесено в Каталуния, но много фирми вече я напускат. Така, че Каталуния на какво ще разчита не ми е ясно. Държава не се прави току-тъй.
За мен тази борба за назависимост е за да обслужи нечии интереси. Чий, не знам, но на това ми прилича.

Не съм осведомена, но те изобщо някога имали ли са държава? Да се сравнява с България и Османската империя е смешно. Ние сме имали Българска държава преди това,  били сме народ чиято независимост е отнета със сила.

И аз така мисля.Отделянето на Каталония няма да доведе до нищо добро...

# 39
Добре де, за какво са ви тези държавни граници в 21век, когато цената им ще бъде платена с кръв? Светът е едно глобално село, движението е (почти) свободно така или иначе, националната принадлежност е въпрос най-вече на самооценка. Търговията е максимално улеснена в мирно време. Какво би повлияло на обикновения човек евентуалното отделяне на тази или онази област, че да има против? Самите испанци може би имат някакви икономически или емоционални съображения, но ние?
Испания всъщност в един момент е доста сериозна колониална империя, твърде подобна на Османската, просто интересите и се простират по-скоро в Новия свят и Далечния изток, затова не се е стигало до отзвук по нашите земи. До колкото си спомням, дори някъде в началото на 16ти век в един от редките моменти на мир с Португалия и с одобрението на Ватикана, си разделят света на две, с уговорката всички новооткрити земи в прилежащата половина на съответната държава да се признават за нейна собственост - ясна индикация за политиката и намеренията на двете държави.

# 40

Това горното е пример за пълно непознаване на нещо, но придружено с коментари като за човек, на който всичко му е ясно. Розенкройцерите мътят главите на каталунците, то е ясно!

GatoNegro, защо говориш с исторически факти, като къде по-лесно е да се отдаде всичко на конспирация, която разбира се е не без участието на гадните бюрократи от ЕС?

# 41
Масоните ли са новите рептили сега? Stuck Out Tongue Winking Eye
Сега, те времето управляват напоследък, едни каталонци ли ще им се опрат.
Тъжно е.

# 42
Къде пък видяхте масони?
Конспиративните теории с масони. илюминати и тамплиери са ми по-скоро глуповати, но да се мисли, че всичко се случва ей тъй в днешно време...не знам. Нищо не е случайно, особено щом медиите започнат да взимат страна ми светва червена лампа. Кой каквото ще да мисли.

Да се мисли, че няма интереси от създадената ситуация...това пък на мен ми се струва наивно, особено стане ли въпрос за политика.

А това за корупцията, усвоените средства от ЕС от Пучде;он се говори там, не си го измислям аз.

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 19:49 от donichka15

# 43
Аз също мисля, че отделянето на Каталуния ще е голяма грешка. Ако всяка територия поиска автономност и отделяне от определената държава тогава какво правим? За мен това е прищявка и напълно излишно. Каталуния Е част от Испания.

На кого е нужна разединена Европа, замисляли ли сте се?

Аз вече тотално започвам да подкрепям твориите, които проповядват, че срещу Европа се води страхотна конспирация и се цели “унищожаването” на континента, грубо казано.

# 44
Четох /може и да е коментирано вече/, че Испания вероятно искат да я дробят, за да си направят нов път за толкова желаните мигранти. Македония /Австрия затвориха балканския маршрут, Италия вече действа активно да се пази. Ако станат сериозни безредици в Испания, там ще зейне поредната магистрала за мигранти.

Общи условия

Активация на акаунт