Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 89

• 27 031
  • 754
  •   1
Отговори

Цвят на годината за 2024 на Pantone
13-1023 Peach Fuzz (прасковен мъх)

Скрит текст:

Полезни схеми и картинки
Скрит текст:

Скрит текст:
8887, 86, 85, 84, 83, 82, 81, 80, 79, 78, 77, 76, 75, 74, 73, 72, 71, 70, 69, 68, 67, 66, 65, 64, 63, 62, 61, 60, 59, 58, 57, 56, 55, 54,  
53, 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40
39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20  
19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

# 1
Добро утро!
За прагчетата в баня, още при първия път ремонт на апартамент 98г.
Направихме от вътрешната страна на вратата на банята праг от плочки. Майсторите тогава ми обясняваха, че е безмисленно. Не е, доказано в годините. Последно преди 12год. Ремонта на ап. сложихме ъглов стъклен параван, върху изграден от плочките праг. Въпреки дългия 1.80м. широк сифон до стената.
В кухнята под шкафовете сложихме стандартен сифон.
Преди 3 год. една вечер около 01-02ч. през ноща, спейки влизам на тъмно в кухнята, за да си взема вода да пия без да паля лампата/спейки.😂 Отварям вратата и наджапвам в 2 см. вряла вода...Шок и ужас рЕзко се разсъних. Пръснал се спирателния кран на топлата вода под чешмата и плющи вода. Нямам идея колко дълго е било. Но факта че има сифон помогна водата да не отиде из цялата къща и да не наводним съседите.

# 2
  • Варна
Връщам се с въпроси. Дребни, но ме тормозят. Показвам ви дневната в два варианта. Още се чудя. Единият ми е по-красив, другият по-практичен.
Скрит текст:

Половината мебели са си мои (маси, столове, кресло). На първо време ще ги взема и ако ме дразнят в новото жилище, ще ги сменя. Но не това ме притеснява. Трябва да кажа къде искам лампи, ключове и контакти. (1) Не знам на каква височина се слагат стенни лампи. Дори не съм ги харесала. Знам само, че черни ми привличат най-много окото. Искам да имам картини, постери на стените. (2) Височината на осветлението над тях как да го преценя, като не знам какво ще закача. Има ли някакъв стандарт?
Завесите и корнизите - много харесвам тръбни черни корнизи. Не искам тънки пердета. Само открити прозорци и ленени завеси при нужда. Но ми светна лампата, че заради голямата дължина, тръбните корнизи ще имат държачи в средата и завеси ще има на всеки прозорец. Т.е. прибрани ще стоят на въпросните стени с лампи и картини. (3) Ако искам да стоят в края на стаята, вариантът ми е само таванен ПВЦ корниз ли? Няма ли да е грозно, предвид, че няма да е вкопан в окачен таван?
И последно - кухнята. Събирам смелост за черна кухня. Много ми харесва. Досега бях с бяла. Страхотно е, практично е, но ми е време за нещо друго. Подредила съм си я както искам. Знам във всеки шкаф какво ще държа. Сложих, обаче, кухненския килер при фурната. Знам, че не му е там мястото, но фурна, забита в стената ме притеснява. Хладилникът е от онези широките по 75 см. Има някаква симетрия, макар и не идеална. (4) Дразнещо ли ви се вижда, че не е на мястото си. А иначе фурната така е по-близо до аспиратора и прозореца. Да ги разменя с хладилника не ми се вижда ок. (5) Спотовете на тавана колко броя да кажа?
Скрит текст:

# 3
Лейди, остави повече жици и по-дълги. После лесно се прибират в стената или преместват малко насам, малко натам, трудно е ако няма изобщо.
Не се знае какво ще ти хрумне по-нататък.
Моите пердета влизат в тавана и не съм наясно с корнизите, но виждах по сайтовете най-различни шини с корниз/перваз отпред, които изглеждат добре.

# 4
За хола най-ми харесва първия вариант, с въздух зад дивана.
За кухнята ако сложите вграден в плота абсорбатор, за да не виси това чудо отгоре, ще е по-елегантно.
Също и корпуса на кухненските шкафове може да го разиграете още малко. Пак с черно, но и с дърво или камък.
Изводите за аплици са много сложни за предварително пресмятане къде и на каква височина. Няма стандарт, а зависи от големината на картините/постерите.
За изводите за лунички си направете схема с размерите на кухнята, като съобразите и дълбочината на горните шкафове и ги разпределете както ви харесва.
Ако си сложите по тавана профил ще ви закрие пластмасовите релси за пердетата.

# 5
Всички, които имат черни кухни, дълбоко съжаляват, освен ако няма материал, който не задържа мръсно.
Вариантът със схемата ми харесва.Мисля, че
има тръбни корнизи с кукички, не халки, и държачите са отгоре.

# 6
  • Somewhere far away
Черна кухня за мен голямо не, но  щом ви харесва. Имайте предвид и поддържането и чистенето това не е малка подробност, много трудно се поддържат такива шкафове .

# 7
Lady April, това е работа на архитекта/дизайнера.
Според проекта се указва всяка ел. и ВиК точка в размер до милиметър и се дава на майсторите.
Ето пример:
Скрит текст:

Правят се чертежи на всяко помещение с разгъвка на всяка стена.
Майсторите предварително си смятат пътя на кабелите и колко да купят.
Така грешки и недоразумения с майсторите и крайния резултат няма.

# 8
Здравейте, предстои ми да правя една мъничка кухня. По-точно бокс, към трапезария. Дълга е 3.8 и широка 1.8м. На това ограничено пространство искам да има мивка, печка, съдомиялна и хладилник.В помещението няма електричество, поради малоумната работа на електричарите. Предстои да се правят нови изводи за контакти, но преди това, трябва да имам някаква идея, кое къде ще се разположи. За съжаление съм толкова забила, че нямам никаква идея кое къде, за да е що годе практично и поне малко естетично. Има тръба за мивка на мястото на стара такава, така че мивката ще е там, но оттам нататък, нямам  представа.
Ще съм крайно благодарна за всякакви идеи и насоки.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 15:48 от Caramella

# 9
  • Бургас
Може ли и аз да ви занимая с един въпрос?
Местя кухня и разстоянието между бъдещия аспиратор и вентилационната шахта ще бъде около 2.5 м и ще минава през друга стая. Как най-елегантно да скрия тръбата от аспиратора, която ще върви през единия ъгъл по целия таван - мислих за обличане с гипскартон и се изчерпах.
Абсорбатор не искам да слагам - жилището е за под наем, не знам ще сменят ли наемателите филтри често, няма ли, пък и доколкото четох, не са особено ефективни.

Прилагам една снимка да видите как е, очертала съм в червено къде ще е аспираторът и къде е отдушникът. Между двете стаи има стена с прозорец, т.е. тръбата ще минава през нея.
Скрит текст:

# 10
Lady April, тези спотове , на пръв поглед не разбирам къде са точно- внимавай да не се падат зад теб, при работа на плота
Скрит текст:
а, може би ще имаш и led под шкафовете?

черната кухня е гърч- казали са ти
аз имам сиво под острова,и пак се цапа 2х повече

кухненският килер при фурната, не знам, че не му е там мястото
 където ти е удобно -там го сложи
но, хладилникът ,защо да не е на мястото си?? - от ляво на дясно, си е перфектно
вадиш »миеш, режеш» готвиш» печеш

за дивана- на мен, ми е по-уютно да има гръб дивана
от тази гледна точка - вторият вариант/ но, пък там си го онагледила с дървени летви зад телевизора- те са едни прахосъбирачки Sad /

# 11
Tintina , ако облечеш тръбата колко остава между нея и прозореца, защото ако искаш да слагаш пердета после може да не остане място за корниза или да дойде много ниско. Ако прекараш тръбата над прозореца, може пред нея да пуснеш пердето и то ще я скрие, но зависи каква /какъв диаметър тръба или колко е висока, ако е плоска/ се ползва, а и ще остане място само за легло 90 см като гледам мерките.
Странен чертеж, има миялна, а пералня - не или поне аз не я открих. Бих махнала тази маса и бих сложила шкафчета с по-нисък плот от другата им страна с два стола, та хем да може за хранене да се ползва, хем за бюро.

Lady April, спотовете трябва да осветят работния плот, но с кухня до тавана и широки врати, може да стане да не може да си отвориш шкафа ако е на панти.
По-скоро сложи над острова, а на бокса направи под шкафовете осветление.

Caramella,  на кои стени ще е кухнята, ще мине под прозореца ли? Той на каква височина е от пода?

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 13:36 от drago_2008

# 12
Зад дивана може да се сложи гръб като малка библиотека.
Ок си е подредбата на кухнята, и аз подкрепям.
Спотовете също, ще има под шкафовете осветление и няма да се губи светлина.

# 13
Лейди, на мен ми харесва повече дивана да е завъртян към стаята, дава ми повече усещане за простор и за комуникация. На мястото на дървения параван, не би ли било удачно изкуствено да се разшири с г.к. плътната колона в другата посока към коридора (да застане симетрично на острова), колкото да побере тв? Гледам, че често споменаваш симетрия, аз също се фиксирам в такива неща, все нещо изравнявам. Simple Smile

П.П. тв гледам от дъжд на вятър, аз бих си жертвала централната позиция на тв, но може и да бъде дразнещо това отместване.

Скрит текст:

pinko, а относно сифона в кухнята под шкафовете, един ВиК ми разправяше, че не можело просто да се сложи сифон да си седи там, понеже сифон, който не се ползва постоянно, пресъхва и започва да мирише на канал. Трбявало да се направи по друг начин, но не помня обясни ли ми как. Ти какъв опит имаш с това?

# 14
Barbabeau, а сифон с комбиниран сух и воден затвор? Вече има доста добре уплътняващи сифони. Аз мисля по-натам да нахвърлям по пода и датчици вързани със смарт системата.

Общи условия

Активация на акаунт