Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Къде мога да намеря информация за донори на яйцеклетки?
Какви изследвания трябва да поръчам за съпруга си, ако се съмняваме в проблемите с фертилитета, свързани с яйцеклетките или спермата?
Какво представлява диагностичната хистероскопия и защо се извършва преди започване на процедура за изкуствено оплождане?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Къде мога да намеря информация за донори на яйцеклетки?
-
Какви изследвания трябва да поръчам за съпруга си, ако се съмняваме в проблемите с фертилитета, свързани с яйцеклетките или спермата?
За да диагностицирате проблеми с плодовитостта, можете да се консултирате с ембриолози или биолози. За съпруга ви лекарят може да препоръча изследвания като спермограми и други тестове на спермата за идентифициране на проблема. Освен това може да се консултирате с уролог за допълнителни изследвания и насоки.
-
Какво представлява диагностичната хистероскопия и защо се извършва преди започване на процедура за изкуствено оплождане?
Диагностичната хистероскопия е медицинска процедура, която включва използването на инструмент, наречен хистероскоп за изследване на вътрешността на матката. Тази процедура се провежда преди започване на лечение за асистирана репродукция, за да се идентифицират и коригират потенциални аномалии в матката, като полипи или пречки, и да се определи най-подходящият метод за имплантиране на ембриона.
-
Какви са възможните причини за задържан фоликул и какви са последствията от това?
-
Каква може да бъде причината за неуспешен опит с донорски яйцеклетки?
Да споделя и аз как мина първичният ми преглед. Сутринта, преди да тръгна за Турция, пуснах хормони. В автобуса си проверих резултатите, бяха хубави и останах много изненадана, защото ФСХ беше 6,05, а предния месец 41,62. Измамиха ни, още докато слезем в Истанбул, ама няма да разказвам, че темата е друга. Докато пътувах, ми се обадиха, че д-р Карликая е заминал за Америка, така прегледът ми в Бахчеджи пропадна и отидох само в Мемориал. Д-р Емре Тургут е изключително сърдечен, много ни допадна, отдели ни доста време. Прегледът е различен от БГ. "Магаре", спекулум и т.н. Всичко е много по-добро. Чувствах се спокойна по време на прегледа. Първо ми направи нещо като пробен трансфер, за да види дали ще има проблем с шийката на матката, каза, че всичко е наред, не ме заболя изобщо. Прегледа ме много обстойно. Имах само 1 фоликул, който е 18мм. Бях на 4-ти ден от цикъла. Каза, че не съм подходяща за ин витро лечение, при това положение, обаче по негово усмотрение ще ми даде един шанс, защото нямам изменения в органите, както и предишни опити, затова мисли, че може да имам някакъв минимален шанс, но ми даде 1% успеваемост. Беше прям, без да създава илюзии. Попитах го за лекарства, каза, че не се нуждая, защото проблем не вижда, състоянието ми било съвсем нормално за възрастта ми, няма какво да лекува. За добавките питах, той си посочи челото, един вид, че му дошло до гуша от тези добавки, явно всички българки го питат. Не давали резултати ми каза, но аз си ги продължавам, не пречели. Очаква най-много да имам 2 фоликула. В Мемориал не практикували ЕЦ, нямало смисъл. Между другото, каквото каза моята гинеколожка, го каза и д-р Емре. Чудеше се защо не съм забременяла досега, проблем не виждал, не съм се нуждаела от интервенции, явно овулацията ми се е изместила много напред от възрастта и изтървам подходящия момент, каза същата вечер да опитам по естествен начин и после през ден до събота. Разбрахме се да следя всеки месец хормоните, само ФСХ и Естрадиол. Когато ФСХ е под 15, а Естрадиол под 80, да дойда за стимулация на 2-ри ден, което ще е много трудно за мен. Нямало дори нужда от цветна снимка, защото матката била добре, само тя го интересуваше, сякаш, а не тръбите. Не ми казаха по какъв протокол ще бъда, каква точно ще е стимулацията. За жалост, не можахме да пуснем спермограма, защото трябвало най-много 4 дни въздържание, но за нея доктора не попита, поне не ми казаха, той се интересуваше главно от моето състояние. Каза ми, че от стимулацията не може да се появят още фоликули, тя е само за подобряване качеството на яйцеклетката. Това е общо взето. Не можах да чуя мнението и на д-р Карликия, той най-вероятно щеше да предложи да събира яйцеклетки. Ако сега се откажа от шанса, който ми дава д-р Емре, няма да мога повече да пробвам в Мемориал, затова мисля да отида там, като ми дава шанс, а и той ми вдъхна много доверие, ако не успея - в Бахчеджи. Аз съм най-неопитна по темата. Моля, момичета, споделете какво мислите. Мненията и съветите ви ще са ми от полза. Благодаря ви!
Доколкото разбрах, в Мемориал и д-р Карликия работят по коренно различни методи. Всички бяха любезни в Мемориал, обстановката е много приятна, не е депресивна, а д-р Емре много ми допадна, на мъжа ми също, излъчването му е много предразполагащо, отпускаш се дори и да си много напрегната, а аз съм от много напрегнатите и страхливите.