Оковите на майчината любов

• 110 523
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 410
Светеца, ти ме уплаши бе човек !
Много здраво сте си надвили на харча, ако плащате такива пари на такива фирми?
Ако нещо съм възпрепятстван или ме няма уикенда, давам 20 $ на съседското момче (11 год.), то знае къде стои косачката и окосява за макс 1 час терена, около 1100-1200 метра. Случвало се е да я оставя без бензин, взима от баща си и така. Кви фирми, кви хиляда лева ??? Потвърждаваш мнението ми, че в България живеят само богати хора.
Цените в твоя линк са уникум !

# 1 411
Аз пък се стреснах как 500 кв се косят цял ден
Синът ги минава за час, аз за два, че още нямам опит

Плащаме на фирма лятото
Взимат 70 евро, издават фактура, плащат данъци и осигуровки
За работника остава половината, хем си идва със собствен транспорт и собствена техника

Цитираната бълг фирма взима по-скъпо от шведската

# 1 412
Този, дето е косил цял ден, може да е косил с коса.

# 1 413
Та какво казвате за оковите на майчината любов? Изтървах нишката.
Ми примерно коментирате дали е егоистично възрастен човек да иска да празнува Коледа и НГ с деца/внуци. Според мен не е, стига да има взаимност. Човека да е празнувал с детето, да им е приятно заедно и да няма натиск. Ние ще празнуваме Коледа с баба ми, за пореден път. Приятно ни е заедно, а и не искаме да е сама. Случвало се е дори спонтанно на празника да дойдат нейни дружки, също самички, и аз макар с малко бебе да ги посрещам. Ми не ми е пречило и не са ме натоварвали, защото са сладурани и са ми мили.
Замислих се, че никога не съм празнувала празници с родителите ми, в частност майка ми, тъй като баща ми след изветно време се изнесе и си има ново семейство. Съответно и в момента не ни и хрумва да празнуваме заедно Simple Smile , да се чуваме или каквото и да е. В случая смятам че съм права да го приписвам като черна точка на майка ми, защото тя е била родителят, който не е сметнал за нужно да празнува с детето си ( и майка си и баща си, защото аз живеех при тях), съответно дори не ми минава през ума в момента сама ли е, не е ли. В момента гледам да съм с моите си деца и да съм до тях, тъй като във връзката ми с тях аз съм родителят и те са в зависимата роля .

# 1 414
  • София
Скрит текст:
И не, не мисля че е грубо да приема че от София гледаш какво става в провинцията, след като така си оказала местоположението си.

absurT, ама това и за теб важи!  Laughing
И дай да уточним коя точно провинция? Пловдив, Варна, Враца или село Долно нанагорнище с 10-те къщи и двете баби?
Разбира се, че важи, но аз не само съм казала, че от 5 години преимуществено съм на село, ами и че непрекъснато контактувам с града наблизо, че дори се похвалих на какви представления съм ходила. Simple Smile
И когато говоря за егото на хората, решили да работят, независимо от образованието си, точно тях- от малките градчета, развиващи бизнес на село, имам предвид.

Както казах- " краварите" до мен са баща и дъщеря- той от старата школа, с техникум, я тя на 32 със завършено висше във ВТУ - икономика.
Мога да разкажа и за друга млада жена, на същата възраст, която изрита търтея БНД, за когото беше под достойнството с гимназиално образование да работи друго, освен шеф, и в момента печели добри от ферма за пилета- бройлери, а дъщеря ѝ има каквото се сетиш като екстри и вече говори 2 езика доста добре, нищо че е във 2 клас.

Мога да продължа с частните лесничеи- пак с професионално- средно или висше, млади хора, които добиват дърва.
Така че, моето " Долно нанагорнище" загива заради мързела на юнаците пред кръчмата, които държавата подпира с помощи за безработни, а все още не е дозагинало благодарение на изброените от мен, които просто не ги мързи.

За съжаление, мързеливите надделяват, затова сме на този хал.

# 1 415
Има и нещо друго – на село хората са подозрителни и не могат да проумеят как така някой ще дава пари за нещо, което може сам да си свърши. В случая с развалената косачка – търсите човек да коси, а не косачка назаем например. Ако бяхте поискали косачка, може би щяха да ви услужат. Но при положение че в семейството има 2 броя здрави и прави мъже, със сигурност са заподозрели някаква уловка, щом мъжете ви не се хващат да косят, ами търсят човек да им свърши работата.
Същото е с рязането и цепенето на дърва и др. подобни дейности. По-скоро някой може да се хване да помогне безплатно, от добро сърце, отколкото за пари.
Има го и обратното, разбира се. Да те помоли някой да му свършиш работа, за което влагаш труд и ноу-хау, но най-много да почерпи после, няма да ти плати. А ако си поискаш направо пари, ще те мотае с месеци и я си видиш парите, я не.
Не са научени още, че трудът е стока и с него могат да се изкарват пари.

Права си в последния ред, како, ама не напълно. Знаят вече и на село, че трудът е стока и може да се печели от него, ама знаят и друго и то от опит: когато са работили и сега, като не работят, битието ми не се е променило кой знае колко. Все така бедни са си. Тоест нещата стоят така:  тези, дето плащат труда на хората, не са се научили, че трудът е не просто стока, а скъпа стока, за която се заплаща така, че разликата между живота с труд и такъв без труд е от небето до земята. Тогава всеки ще се надпреварва бясно да е от трудещите се. Нивото на заплащане направи още навремето този номер плащането да се приравнява срещу една почерпка, то и без това надниците ни бяха  колкото за почерпка. Сега пък и за толкова не стига. Започне ли да се заплаща труда достойно, всичко ще си дойде на мястото. И не става въпрос да ти се плати добре веднъж, а да ти се плаща всеки ден. За да промениш живота си, а не за да пиеш 2 бири в повече днес.

# 1 416
Като каза почерпка, се сетих за един познат, който не може да се отърве от "приятели", на които все нещо трябва да им поправя, но не искат да си плащат, ами черпят. "Изпих му 15 лв. и му изпуших една кутия цигари, а иначе щях да му поискам 10 лв.". И накрая – тарикатът се е набутал двойно, а услужливият – пак без пари...

# 1 417
Ти когато в София намериш кой да ти плати 25 лева, да те вземе в 9 от вас с кола и достави обратно до вкъщи в 17ч., за да му окосиш 650 квадрата, ела ми се похвали. hahaha
С това съм напълно съгласен . В София за 25 лв. на ден забрави да намериш някой да се съгласи да ти работи .
 А цената на луксгарден дали е висока или ниска няма никакво значение , това е пазарна цена обявена на официалният им сайт . Нали все за пазарни цени говорите . Като не ти отърва се хващаш сам да бачкаш , няма да ти паднат ръцете . Проблема не в цената , проблема е че ти и Уиш , сте определили че дадена работа струва едиколко си , и ревете че няма кой да ви работи на тая цена , и тоя някой бил мързеливец, защото не искал да продава труда си на цена 3 пъти по-ниска от пазарната .

# 1 418
Бърза справка в нета показва, че това не е пазарната цена: http://www.kosenedvor.com/price
Тук пък е 8ст на квадрат. За 650кв-52лв.
А частниците вземат и по-малко, тъй като нито мъкнат техника на мястото, нито плащат данъци и пр.

# 1 419
  • SF
Това е "синдромът на приятелите". Счетоводителите "поглеждат" или "помагат" за декларацията от приятелски чувства. Дизайнерите "драсват" две-три идейки, които по-късно се одобряват, но трябва да се "пипнат малко", за да станат "по-така", пък ще ги почерпят, ако "идеята мине". Майсторът да види тока на колата, ама приятелят само ще мине в края на работното му време, за да не го притеснва през деня. При приятели-лекари, зъболекари или ветеринари особено в петък вечер или през празниците направо се чака ред със записване
Затова си избирайте професии като пилот или стрелочник на гарата, за да не ви търсят за услуги и в никакъв случай не гримьор, фризьор, маникюрист, масажист, компютърен специалист, учител, преводач, водопроводчик, готвач, та даже и чистач.
Или пък не казвайте на никого какво работите. Simple Smile

# 1 420
  • София

С това съм напълно съгласен . В София за 25 лв. на ден забрави да намериш някой да се съгласи да ти работи .
 А цената на луксгарден дали е висока или ниска няма никакво значение , това е пазарна цена обявена на официалният им сайт . Нали все за пазарни цени говорите . Като не ти отърва се хващаш сам да бачкаш , няма да ти паднат ръцете . Проблема не в цената , проблема е че ти и Уиш , сте определили че дадена работа струва едиколко си , и ревете че няма кой да ви работи на тая цена , и тоя някой бил мързеливец, защото не искал да продава труда си на цена 3 пъти по-ниска от пазарната .

Не знам защо си се запънал като рак на бързей? Thinking

И защо не можеш да направиш разлика между София и провинцията? newsm78
Пазарната цена не е тази- определена от 1 фирма в столицата. newsm78
Пазарната цена за всеки град и всяко село е различна- дали не се чувстваш малко глупав, когато се налага да ти се обяснят неща, ясни и на децата? newsm78

Колкото до мен- намерих си най- сетне човек, при когото се "абонирах" за догодина- млад мъж от съседното село, семеен с дете и двамата с жена му работят в града.
Та, той пристига със собствен транспорт, собствен уред за косене, свършва за 1 час и при нормално поддържана трева, таксата му е 20- 25 лева.

# 1 421
  • SF

Ти винаги гледаш да използваш по някоя остра язвителна фраза, с която да се заядеш, независимо на каква тема пишеш и с кого общуваш.
Трудно ли ти е да споделиш, да опишеш мислите си и мнението си, без да се подпомогнеш с нещо обидничко? Само 20 като тебе в темата и правят бг мама неприятно местенце за общуване. Ето, сега аз ти го пиша това, без да започвам с определението, което ми хрумва за тебе. Пропускам го и преминавам към това, което искам да ти кажа.

# 1 422
Тия с луксозните ливади трябва да имат наистина луксозно косене и някаква добавена стойност, като например диагностика на ливадата, предупреждения за гъби, плевели, абе работата да е наистина детайлна и луксозна, а след тях да няма следа. Иначе са просто надценени.

# 1 423
  • София

Ти винаги гледаш да използваш по някоя остра язвителна фраза, с която да се заядеш, независимо на каква тема пишеш и с кого общуваш.
Трудно ли ти е да споделиш, да опишеш мислите си и мнението си, без да се подпомогнеш с нещо обидничко? Само 20 като тебе в темата и правят бг мама неприятно местенце за общуване. Ето, сега аз ти го пиша това, без да започвам с определението, което ми хрумва за тебе. Пропускам го и преминавам към това, което искам да ти кажа.

Ха,ха!
Това е просто сравнение и дори да има малко язвителност, интелигентният и с достатъчно самочувствие човек, няма да го приеме като обида.
Но мен ме учудват никове, които не са визирани в поста, но се чувстват засегнати " по принцип и традиция", и малко ми става жал, че са си наложили да седят в неприятно за тях място за общуване..........

# 1 424
Проблема не в цената , проблема е че ти и Уиш , сте определили че дадена работа струва едиколко си , и ревете че няма кой да ви работи на тая цена , и тоя някой бил мързеливец, защото не искал да продава труда си на цена 3 пъти по-ниска от пазарната .
Не. Попитах колко вземат за въпросната работа и, след като получих отговор, предложих двойна сума. Сега стана ли ясно?

Общи условия

Активация на акаунт