Оковите на майчината любов

• 110 528
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 395
  • София
Бояна, от София не можеш да видиш нищо в провинцията- там нежеланието да се работи няма нищо общо с егото- вече пета година наблюдавам кое- как е. Peace

# 1 396
  • София
Да, съвсем възможно е това да бъде мотив, но дали е наистина толкова често, не знам (не споря).

Не го намирам за "уважителен" мотив впрочем - поне не и в случаите, когато стоенето без работа продължава дълго, - а иначе е по-различно от мързел, да.
Това е, с което се сблъсквам, без да твърдя, че е представително наблюдение, само лично.
И за уважителен мотив, не знам, за мен е глупаво, както е глупаво да теглиш заем за абитуриентски бал или сватба, които семейството да изплаща после 20 години, но на много места го правят. Или не се женят, защото трябва да избират сватба, или къща. Но за мен глупави неща, за хората сериозни и реални, въпрос на среда и правила в нея. Т.е. на гледна точка. А и очевидно тези хора не са толкова бедни, не гладуват, затова и избират престижа. Не знам. Работа има много. Може да не е престижна и чак толкова високоплатена, но има, а кой да работи няма. И тук в различни теми се коментират определени заплати като обидни, даже и в тази имаше много коментари от този тип, но стандартът в България е такъв. Вероятно ако нещо е обидно по-скоро е това, но е факт.

# 1 397
  • Пловдив
О, разбира се, че простият и мързелив провинциалист не е като гордия, изтънчен софиянец - нали точно за това говорех.

Бояна - да, до стандарт е, а той е нещо обективно, в повечето подобни случаи е неуместно е да се говори за обида. Рядко, предполагам, става дума при тези коментари за заплата, която е силно под пазарната, макар че сигурно и такива случаи има. Което не значи, че пазарната заплата осигурява винаги добър живот, но това е друго.

# 1 398
Освен това, като разберат, че си софиянец, с още по-голяма наслада ще гледат как не можеш сам да се справиш с нещо елементарно като да си окосиш тревата в двора и ще ти се подиграват. И без това твоята надница няма да му реши проблемите, така че защо да си дава зор? Чух един да казва, че него от нямане не го е страх, защото цял живот е свикнал да няма, да го е страх чорбаджията.
О, ние си окосихме сами тревата. Но забавянето от 2-3 седмици през май, когато тревата расте със скоростта на светлината, направи упражнението доста тегаво. Затова беше и идеята да се плати на някой, който да окоси, докато се купи нова косачка. Но, ако логиката е да стоиш без пари, докато се кефиш, че Уишмастърови косят трева до подмишниците им, да им имам логиката.

# 1 399
  • София
Бояна, от София не можеш да видиш нищо в провинцията- там нежеланието да се работи няма нищо общо с егото- вече пета година наблюдавам кое- как е. Peace
Защо смяташ, че от София го гледам? (То това не е въпрос дори, винаги ме изумява как тук разни потребители уверено смятат, че знаят не просто достатъчно, но всичко за останалите)

# 1 400
На такива, които се страхуват да не им се срине реномето от "не престижна" работа, баба ми казваше "гол фудул". Според мен, човек с достойнство и чест може да бъде и общ работник, без да се чувства унизен. Най-много примери има след 9-ти септември, когато хора израснали с гувернантки и завършили в чужбина са работили какво ли не за да се прехранват. Останали са стойностни и уважавани хора в обкръжението си. В семейството ми се е разказвала историята на един от най-богатите и ерудирани хора в Пловдив, който е превозвал по цял ден кокали с каруца, а вечер е свирил на цигулка, а съпругата му акомпанирала на пиано, след като е сглобявала щайги през деня. Истината е, че това е едно отминало поколение с друг морал и друго чувство за достойнство.

# 1 401
При мен е същото- с много връзки и кандарми, единият левент се съгласи и първо го взех с колата от пред кръчмата, докарах го към 9 часа и почна да коси.
В 12 му сервирах обяд и 2 ракийки за аперитив.
В 16 ми съобщи, че бил готов със задния двор- 500 кв.м. и се накани да си ходи.
И надницата му беше 25 лева, като разбира се, пак трябваше да го доставя франко кръчмата.

Върнах го да изкоси още 150 квадрата, той се разфуча, че било в другия двор и че ставало късно...........и дотук с работната ръка.
И кой ти каза че тая работа струва 25 лв. ?
   За справка ето ти линк към цените за косене от специализирана фирма :
http://luxgarden.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Цитат
Еднократно косене:
Цена от 201 кв.м до 2000 кв.м: 0,55 лв./кв.м
Та твоите 650 м2 при тази фирма биха ти стрували точно 357,5 лв. Ама оня бил мързел , нали ? . Защо не му предложи една реална цена от 200-250 лв. ?

# 1 402
Но, ако логиката е да стоиш без пари, докато се кефиш, че Уишмастърови косят трева до подмишниците им, да им имам логиката.
Парите не ги интересуват, както са живели до днес, така ще е и занапред, но да гледаш как бурени израстват през дограмите, ключалките и комина на Уишмастърови - безценно, или както се казва - кеф цена нема. На Янечекови пък не им продадоха масло, сложно било, те правели обща поръчка и ние нямало как да участваме, защото ред има в тая работа, казаха ни да сме си купели от Лидл.

# 1 403
Ма моля Ви се, Янечекова, маслото вече е по-скъпо от злато. А, ако и яйца сте поискали, съвсем на разгул сте го ударили.  Laughing

# 1 404
  • София

Защо смяташ, че от София го гледам? (То това не е въпрос дори, винаги ме изумява как тук разни потребители уверено смятат, че знаят не просто достатъчно, но всичко за останалите)

Защото пишеш София под ника си, не за нещо друго!
И защото преките ми наблюдения опровергават твърденията ти- дори и тези, че който се занимава с крави, мирише на крави дори и 2 часа да се е киснал във вана. Mr. Green

Да съм ти показала, че въобще искам да знам нещо за теб? newsm78

# 1 405
  • София

И кой ти каза че тая работа струва 25 лв. ?
   За справка ето ти линк към цените за косене от специализирана фирма :
http://luxgarden.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Цитат
Еднократно косене:
Цена от 201 кв.м до 2000 кв.м: 0,55 лв./кв.м
Та твоите 650 м2 при тази фирма биха ти стрували точно 357,5 лв. Ама оня бил мързел , нали ? . Защо не му предложи една реална цена от 200-250 лв. ?

Чудесно, ама това е тарифа на luxgarden.bg, която няма офис у наше село. Mr. Green

Затова ползвам местно физическо лице, което не плаща данъци, нито има разход за път и машини, ползва мой уред и към 25- те лева суха пара, получава минимум 10 за храна и развозване.
Ти когато в София намериш кой да ти плати 25 лева, да те вземе в 9 от вас с кола и достави обратно до вкъщи в 17ч., за да му окосиш 650 квадрата, ела ми се похвали. hahaha

# 1 406
  • София

Защото пишеш София под ника си, не за нещо друго!
И защото преките ми наблюдения опровергават твърденията ти- дори и тези, че който се занимава с крави, мирише на крави дори и 2 часа да се е киснал във вана. Mr. Green

Да съм ти показала, че въобще искам да знам нещо за теб? newsm78

Не си показала, че искаш да знаеш, а че знаеш. Затова ти казвам, че нямаш представа и вадиш като аргументи неща, с които не си наясно. И освен това си излишно и безпричинно груба, та мисля да спра репликите с теб дотук. Хубава вечер!

# 1 407
  • София

Не си показала, че искаш да знаеш, а че знаеш. Затова ти казвам, че нямаш представа и вадиш като аргументи неща, с които не си наясно. И освен това си излишно и безпричинно груба, та мисля да спра репликите с теб дотук. Хубава вечер!

Не, не се ласкай!
Не искам нищо да знам за теб, а пиша че зная, че това което твърдиш, не е така.
И давам конкретни примери като доказателство.

И не, не мисля че е грубо да приема че от София гледаш какво става в провинцията, след като така си оказала местоположението си.

# 1 408
И не, не мисля че е грубо да приема че от София гледаш какво става в провинцията, след като така си оказала местоположението си.

absurT, ама това и за теб важи!  Laughing
И дай да уточним коя точно провинция? Пловдив, Варна, Враца или село Долно нанагорнище с 10-те къщи и двете баби?

# 1 409
Та какво казвате за оковите на майчината любов? Изтървах нишката.

Общи условия

Активация на акаунт