Оковите на майчината любов

• 110 338
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 45
Филмът, споменат от авторката е "Всичко, всичко". Историята не е точно, както я е разказала. Майката е излъгала детето си, да, но е решила да го направи, защото детето е получило някакъв вид алергия, когато е било малко и е получило сериозни усложнения.
 Имайки предвид факта, че майката е загубила съпругът и синът си, се е уплашила да не загуби и дъщеря си. Патологията в случаят е натрапчивият страх да не се случи нещо лошо на дъщерята, отколкото задушаване с цел детето винаги да е до майката.

Иначе патологията майка орлица, която не одобрява нищо, свързано с детето си, с цел то винаги да е около нея, е факт.
 Ранното осъзнаване на този проблем от детето е ключът към изолиране на проблема и недопускане на майката до личното пространство да отрочето и. Това осъзнаване е изключително трудно обаче, имайки предвид дали тази патология е съпътствала детето от ранна детска възраст или се е появила в последствие.

Аз съм склонна да отнеса това обсебване към психическо заболяване, отколкото към умишлени и осъзнати действия, т.е. действията са резултат от изкривената реалност на родителя. Много е трудно обаче родителят сам да осъзнае проблемът и да се обърне към специалист.

# 46
  • София
Не е нужно потърпевшият да не е наред буквално, но винаги е отгледан по определен начин. Qrye е дала причината. Бутоните са посадени от родителя.

Егоизмът е ясен, но когато даваш на децата си условна любов само в моментите, в които отговарят на представите ти за "добро/умно/свястно и т.н. дете", то израства зависимо от чуждото одобрение и само тогава се чувства значимо. Затова има такива примери, каквито Уиш е дала, с момичето, което после си намерило болна жена да гледа. Такива хора са ограбени от потребността да служат на себе си и ако "крадецът" е родителят, много кофти, защото оставя трайни следи  цял живот.
Така че подобни егоистични родители по един или друг начин са промили мозъка на детето си, за да може то да стои толкова години. И не дават любов и грижа постоянно. Според мен дори са много пестеливи в "обичта си" и когато подхвърлят малко трохи, това е катализатор на нуждата от одобрение и тази да бъдеш потребен някому.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 18:57 от The Catcher in the Rye

# 47
Има и един друг хубав филм по темата - Черният лебед на Аронофски Simple Smile Препоръчвам го горещо.

# 48
  • Добрич
Аз не познавам кой знае колко такива семейства, но самата аз бях в такова положение. Баба ми все ми повтаряше ''Аз като остарея ти ще ме гледаш.'', което така и не се случи. Аз трябваше да отида и да уча висше, след това да работя. Не смятах да си проваля живота, за да седя и да я гледам, тъй като в нашият малък град няма къде да уча, нито има хубави работни места. Обичах я, но не това ми беше идеята. Съответно синът ѝ, моят баща, е нещо подобно. Той не ме караше да го гледам, но не ме пускаше на много места. Не можех да стоя навън когато е тъмно, т.е. лятото до 8 ч., а зимата до 5. Приятелите много ми се смееха за това. Не можех да ходя в съседни градове, да спя в приятели (трябваше много добре да познава цялата рода на въпросната приятелка). За мое огромно щастие майка ми е точната противоположност. Страшно разбран човек, никога не ме е карала да седя и да я гледам, настоява че ще се справи сама.
Има и един друг хубав филм по темата - Черният лебед на Аронофски Simple Smile Препоръчвам го горещо.
И аз съм го гледала, също препоръчвам!

# 49
За мен това си е характеропатия, която е най-зловредна за случая деца-родител, но може да ти се падне такава съпруга или мъж, приятел или роднина. Характера е независим от роднинските връзки, но той е наи-зловреден спрямо децата, защото влиянието е от най-ранна възраст.

# 50
"Черният лебед" аз едвам го издържах. А ако не беше тази тема, никога не бих се сетила, че майката на героинята имала толкова важна роля. Пълна психария, но не ми се видя като някой чак толкова да я задушава.

Родителят е най-отровен, ако е такъв тип, защото малкото дете му е в ръцете Sad Със съпруг или съпруга си вече голям човек и ще се усетиш.

# 51
  • София
С малката подробност, че за да привлечеш опредлен тип партньор, то причините се коренят в детството. Рядко такива хора, имащи токсичен родител по някакъв начин се свързват с адекватни партньори.
А тези, които са имали нужните грижи без задушаване или игнориране, просто отблъскват токсични хора още на ниво познанство, защото са си изградили принципи и граници, които не позволяват да се прекрачват.

# 52
  • SF

Родителят е най-отровен, ако е такъв тип, защото малкото дете му е в ръцете Sad Със съпруг или съпруга си вече голям човек и ще се усетиш.

И какво ще направиш?

Това си е народопсихология. Традициите по нашите земи са повелявали грижата за старите хора, като по този начин им се засвидетелства уважение, признателност и обич. В големите произведеня е описвана. За поколението на баба ми "старчески дом" беше мръсна дума. Така са научени и децата й (моите родители). Даже тя не казваше, че някой е настанен в старчески дом, или е отишъл да живее там, или децата му са го завели, а казваше буквално "Хвърлиха го в старческия дом."
Зависи и колко болен и възрастен е родителят. Има едни развеселени бабки, които се скъсват да пътуват по разни автобусни програми, но има и доста възрастни родители, останали сами, които действително не могат да се справят и за нищо не може да им се разчита.

# 53
Познавам такива хора.Майката е обсебила сина си и не допуска никой до него.Тънко и деликатно успява да го задържи а той се страхува да не я обиди и нарани.
Страх от самота.Насадено чувство на вина.Обикновенно причината е в миналото.Липса на любов,която се търси и очаква от детето.Страх от остаряване .Никой не е по-добър от мен ,никой не би се грижил по-добре от мен!Никой не те обича повече от мен!Директно или индиректно казани в лицето на наследника.Тъсят внимание.Обсебват...Децата макар и пораснали на 30-40г си остават деца в съзнанието на родителите а би трябвало да ги приемат като "средна възраст".Такива родители не позволяват и не допускат друго мнение.Задържат човека умишлено и съзнателно.Ако другия се откъсне за малко,изпадат в ужас и правят всичко за да го върнат.
Жалко...Похабени животи...Наранена психика...

# 54
Тези по-явните са ясни, но някои действат доста хитро и подмолно
Абе живот шарен.

# 55
  • Бургас
Такива "окови" обикновено поставя нарцистичния родител. Той е енергиен и емоционален вампир, манипулиращ обикновено не само детето си, но и партньора. А ако партньор липсва обсебването на детето е още по-голямо. Ако децата са две, често има фаворитизиране, така че маминото, злато да е по-по-най и задължено. Няма автономност, границии и отдифиренциране от личността и потребностите на мама..."Мама е най-важна, тя направила/прави/жертвала толкова за мен, аз съм и длъжен/а, никога няма да мога да се облагодаря." Ако детето случайно се поусети и разбунтува, то почват едни "болести" и драми, та фокусът пак да се върне върху нейна милост. Класика...

# 56
  • София
Всяко дете има пубретет. Всеки пубертет носи заряд достатъчен да те изведе и от най-яките окови. Въпрос на личностни качества. Хората, които избират да останат мамини до преклонна възраст харесват това. Това е избор. Съжалявам, но не съчувствам на такова нещо. Много видове гадни родители има и много хора избавили се от тях.
В наши дни децата ходят на училище, имат контакт с много, много други хора, за да могат да сравняват, да преценяват кое е нормално и кое не, да потърсят помощ като пораснат.  Родителите носят вина до един момент. Големите хора не могат да извиняват изборите с травма в детството.

# 57
Всяко дете има пубретет. Всеки пубертет носи заряд достатъчен да те изведе и от най-яките окови. Въпрос на личностни качества. Хората, които избират да останат мамини до преклонна възраст харесват това. Това е избор. Съжалявам, но не съчувствам на такова нещо. Много видове гадни родители има и много хора избавили се от тях.
В наши дни децата ходят на училище, имат контакт с много, много други хора, за да могат да сравняват, да преценяват кое е нормално и кое не, да потърсят помощ като пораснат.  Родителите носят вина до един момент. Големите хора не могат да извиняват изборите с травма в детството.

+100 Peace

Не може цял живот да оправдаваме малодушието си и липсата на воля с детството.

# 58
Какво да ви кажа,много примери има.
Имам познати близначки на около 45 + години. Не са се омъжвали,навсякъде ходят заедно,живеят заедно,работят една до друга. Темата е за майчината любов,но и горния пример е подтикнат от това,според мен.
Някой по-горе спомена,че по нашите ширини е прието децата да гледат родителите си..Да! И това е много грешно, според мен. Някой като каже "Ама той/тя е длъжен,те са го гледали" Да,ама "те" са го/я създали с ясната представа,че ще трябва и са искали да се грижат за него/нея. Той/тя не е избирал да се ражда,нито е избирал родителите си,така че е много далеч от "длъжен" в случая.

# 59
  • София
Познавам такива хора.Майката е обсебила сина си и не допуска никой до него.Тънко и деликатно успява да го задържи а той се страхува да не я обиди и нарани.
Страх от самота.Насадено чувство на вина.Обикновенно причината е в миналото.Липса на любов,която се търси и очаква от детето.Страх от остаряване .Никой не е по-добър от мен ,никой не би се грижил по-добре от мен!Никой не те обича повече от мен!Директно или индиректно казани в лицето на наследника.Тъсят внимание.Обсебват...Децата макар и пораснали на 30-40г си остават деца в съзнанието на родителите а би трябвало да ги приемат като "средна възраст".Такива родители не позволяват и не допускат друго мнение.Задържат човека умишлено и съзнателно.Ако другия се откъсне за малко,изпадат в ужас и правят всичко за да го върнат.
Жалко...Похабени животи...Наранена психика...

С риск да бъда анатемосана- такова изкривяване на психиката се получава и когато жена отглежда сама децата си.
В нейния характер настъпват изменения, защото поема и ролята на бащата.

И ако не успее да намери мъж, с когото да уравновеси и себе си, и отношението към децата си, се вкопчва в тях.

Общи условия

Активация на акаунт