Отговори
# 825
Децата ползват думата, която им е по-лесна и "ориндж" на английски се произнася по-лесно от "портокал" на български - по-кратка е.
Гледането на телевизия/компютър днес (не преди 20 години) е източник на информация, която нито една майка не може да предостави и нужния обем, скорост и ефективност.
Децата днес трябва да усвоят много повече информация, да боравят с джаджи, които са тяхно ежедневие, да съобразяват неща, които на майките им не се е налагало да правят. Не можеш да го изолираш от бъдещето им, трябва адекватно да ги подготвиш. Това, което е било добре за теб като дете е неостатъчно за твоето дете днес. Единственото нещо от което децата и вчера и днес и утре ще имат винаги нижда от страна на майките им е ЛЮБОВ, ПОДКРЕПА И СЪПРИЧАСТНОСТ

# 826
Синът ми е прекарал повече време с компютъра и клипчетата. Дъщеря ми обаче е от тия деца, на които думите й се лепят в съзнанието. Без да я уча, казва цели изречения на английски. Тоест наистина ме излага пред хората, като каже- Wow, mommy, look, pink unicorns, само че това го е научила примерно с 1 гледане. Разбира се, и аз понякога й отговарям на английски.

Гледа Family Fun Pack и после си играе на Алиса, а сестричката й представлява Майкъл. Hi guys, welcome to kid-sized cooking...и така нататък.

Синът ми едно време гледаше едно филмче на корейски и беше научил песничката пак на корейски, но днес не го говори:)

Честно казано, въобще не ми пука, видях, че децата са доста глупакоустойчиви и дори да научат нещо, след 2 години може да няма и следа от него, особено ако минат през желиран период.

# 827
  • София
Е, чак всички не съм, но гледам да съм в час, защото днешните деца прекарват много време с тези медийни продукти.
Скрит текст:
Моите не са гледали точно такива идиотски филмчета, караха я по-хард направо с Том и Джери, после Франклин, Ну Погоди. А, да, най-бебешкото бяха Телетъбис, но поне те бяха много сладко направени и не анимационни, а по-истински, ако мога така да се изразя, като куклен театър. Като по-големи гледаха по БНТ Искам да бъда, Приказки за физиката, Приказки за астрономията. Но предимно бяхме на дъскавърските канали. Обаче тогава все още не бяха дублирани на български, та Джурасиката трябваше да я превеждам онлайн. Обаче Роботика най ги кефеше, то и мен, между другото. Дори си имахме любими роботи, но това пак вече в градинска възраст, а не в бебешка
.
Защо не коментираш това, което те питах за езиците и моториката?

# 828
За езиците и моториката, анекдотно: синът ми започваше да говори повече след няколко дни в природата. Моториката е първа, образуването на езика- второ. Всички езикови метафори са пространствени или физически.

Дали ще кажеш "зависи" или "depends", метафората е една и съща и всеки я разбира, защото всеки знае какво значи едно нещо да виси (pend).

Та затова за мен е важно поначало да видя, че не си падат върху лицето и са сръчни, а останалото ще си дойде.

Колкото до журналистиката- да, лесна професия е, има и по-трудни.

# 829
  • София
Мълчи, сега, не й подсказвай! Нека тя да обясни какво има предвид с езиците и моториката. Но със сигурност няма предвид това с планината. Ти си го открила съвсем емпирично, но разходките в гората, и то точно заради пресечения терен, са изключително положителни за вниманието, особено при деца с проблеми именно с вниманието, а т.нар. тромави деца. Движението и комбинацията от движения са подредба във времето, също както езикът е подредба във времето, отделно започват да си усещат тялото по-активно, налага им се да планират къде да стъпят, най грубо казано, дали на този камък или на онзи, дали да прескочат. Изобщо, нещата вече са измислени, и от нас се иска само да ги забелязваме и следваме.
Ами, не, Мамасита, аз не съм  длъжна да чета мисли каква метафора може да е била написана, а Аст я е превела некадърно. Аз съм прост читател, който иска да разбере какво е написал другият. Не да гадая. А писателят, ако разбира какво пише, ще го напише достатъчно ясно.

# 830
Аз друго имах предвид, неща като дълбока граматика и как средата се отразява на езика. Например в Пловдив казваме надолу по центъра, а в някои градове казват "нагоре по центъра", заради местната география.

Иначе точно ходенето помага и на мисленето. Дори и за големи хора.

# 831
  • София
Ок, ама това е свързано с контекста и той има смисъл само за хората от Пловдив, защото такава е топографията на града.

# 832
Ембриология
От първоначалните ектодермални клетки се получават невробласти и глиобласти – предшественици на нервните и глиевите клетки. Бялата мозъчна субстанция се образува едва когато се развият израстъците на невробластите и около тях се диференцират швановите клетки, произвеждащи миелин.
Структура:
Мозъкът е изграден от два типа нервни клетки, неврони и глиялни клетки. Най-важната характеристика на невроните  е, че те са свързани помежду си. 
Свързването се осъществява чрез израстъците от невроните, дендрити и аксони.  Дендритите са по-къси и обикнавено са многобройни. Аксоните могат да са дълги и дори много дълги, благодарение на което се свързват помежду си различни структури, отдалечени на големи разстояния, напр. между два  отдалечени дела или между двете полукълба.
Дендритите са рецептивната част, т.е. чрез тях постъпва информация в клетката. Тази информация идва и се предава от аксоните. Т.е. информацията  от един неврон се пренася по неговия аксон и се прехвърля   в дендритите на следващите неврони.
Мозъчната кора покрива мозъчните полукълба. Кората (кортекса) е сива на цвят, защото  е съставена от сивата материя на клетъчното тяло на невроните. Тази част на мозъка ни осигурява възможностите за възприятие, общуване, запомняне, преценка, воля – това е нашето съзнание. Различните функции, изпълнявани от кортекса, са локализирани. Разграничаваме центрове на движенията, на осезанията и на асоциациите.
Методика:
Магнитно-резонансната томография (МРТ) се базира на принципа на  ядрено-магнитния резонанс. След прилагане на силно външно магнитно поле и  спирането му чрез времената релаксация на протоните в организма се  изграждат послойни образи.
МРТ разграничава ясно сивото от бялото мозъчно вещество.

Изследване и резултатите от него:
Доброволна група участва в изследване на мозъка им с МРТ и резултати показват, че в групата изучавала език се наблюдава уплътняване на сивата материа (която както писах по-горе участва в формирането на  различни центрове за движение осезание асоциация) а така също и върху бялата – аксоновите връзки.
Ако имаш коментари по изводите в статията, моля те пиши на авторката не на мен.

# 833
Когато беше по-малка, а и сега, говореше предимно на АЕ като в последните години се опитва да говори повече БЕ. Особено лятото когато си говорим изцяло и само на БЕ, но все още водещият й език е АЕ, въпреки, че учи на френски. В междучасията и навсякъде извън класа децата си общуват на АЕ.

За мен е важно да знае откъде идва, да говори езика ни що-годе правилно и да може да чете на БЕ.
Не ми е самоцел, но наистина желая да може да разговаря на елементарно ниво на БЕ.

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 15:23 от Анонимен

# 834
При нас в къщи има БЕ и малко холандски, в детската градина е основно НемскиЕ. Когато играят помежду си включват на НЕ, може би защото така е в детската градина. Към мен и баба им - само на БЕ. Четенето и писанете не знам как ще стане, но от сега се опитвам да им покажа буквите и в двета азбуки. Малко е конфуз с В;С;Р, но поне схванаха да се съсредоточават върху разликите. Вчера малката се пробва на сръбски с мен (в градината имат различни деца), даже ми беше донесла и книжка. Напънах се да я прочета и без да превеждам много много тя си разбра приказката. Важното е да си постоянна и да знаят, че не могат да минават на друг език с теб. Веднъж навлезли и усвоили добре езика, ще го ползват. Ваканциите в БГ също помагат особено когато играят с деца.

# 835
  • София
Аст, очаквам да отговориш на въпросите, които поставих най-учтиво. Или пак ще ревеш на Тати да ми набие канчето?

# 836
Аст, очаквам да отговориш на въпросите, които поставих най-учтиво. Или пак ще ревеш на Тати да ми набие канчето?
Ами понеже съм по-стара от теб би ли ми припомнила отново какво още остана неясно по това което изказах като мнение?. Ако въпросът ти предполага лекция - едва ли тук му е мястото. Ако само на теб не е станало ясно, след ва ли да отегчаваме всички?

# 837
  • София
Мисля, че тъй като темата е за детското развитие, въпросът, който ти засегна и пусна цитати, е точно по темата, затова една лекция би била полезна за всички, които четат. Аз лично с удоволствие ще прочета лекцията ти, защото винаги и от всеки се радвам да науча нещо ново. Моля, заповядай! Мисля, че и на другите ще им е интересно, защото се видя, че има и други потребителки с дву и многоезични деца, още повече, че този въпрос е все по-важен за науката и за обикновените хора в ролята им на родители.

# 838
.

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 18:33 от Юнa

# 839
  • София
Трябва да благодариш на този, който се е оплакал. В случая е най-вероятно да е Аст, а и тя не отрече. Ами, виж, тук никого насила не държат - който иска е във форума, който не иска - прекратява участието си.

Общи условия

Активация на акаунт