Много висок холестерол

• 148 816
  • 714
  •   2
Отговори
# 705
Здравейте, влизам и аз в темата с изследвания и излишни килограми. Очевидно холестерола е висок но захарта май е ок?
Пия антидепресанти и съм на плюс с доста килограми..

# 706
Здравейте, влизам и аз в темата с изследвания и излишни килограми. Очевидно холестерола е висок но захарта май е ок?
Пия антидепресанти и съм на плюс с доста килограми..

На колко години сте? Ръст и килограми? Питам, защото аз съм на почти 60г. и при височина 168, съм 75 кг. С напредване на годините още повече се увеличава холестерола, ако не се вземат мерки. Пия за холестерола Липоканте от 2мг. Дълго се чудих и опъвах да не пия,но пък и нищо кой знае какво не правя, с диета и движение. Но твоите засега са добри.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 21:31 от elinor1015

# 707
Оправете си приема на въглехидрати - под оправете имам в предвид спрете бързите, яжте само бавни като тях ги ограничете....не го разбирайте че като са бавни може неограничено количество. Като цяло лично аз мисля че заради въглехидратите ви се е повишил холестерола ( не е страшно много, но все пак си е повишен) но има и много начална инсулинова резистентност, вие сте с високи килограми също споделяте, а и триглицеридите са към горна граница което говори за повишена употреба на въглехидрати, фруктоза или алкохол. Това са нещата които вдигат най много триглицеридите. Въобще спрете за известно време всичко с бяла захар, глюкозо-фруктозен сироп, бяло брашно, алкохола ако пиете, ограничено пълнозърнести бавни въглехидрати, ограничете плодовете и като количество и като честота.  Мисля че така и Хома индекса ще ви се подобри и триглицеридите ще се намалят и холестееола ще влезе във норма. Ако не вземете мерки поне си пискайте такива изследвания 2 пъти годишно за да виждате тенденциите кое накъде отива защото засега няма нищо страшно но все пак.....не чакайте например личния лекар да се сеща да ви праща...те изпращат вече като има проблеми и то тогава е леко късно.

# 708
Благодаря!
На 45 съм.
И да, не обичам месо. Ям въглехидрати.

По какво съдите за начална инсулинова резистентност?

# 709
По HOMA Index вашия е тръгнал да бяга над 2,5. Също така да допълня витамин В12 ви е на долна граница....добре е да е към горна. Той се съдържа в храните от животински произход. Направете си изводи особено след като споделихте че месо попти не ядете а наблягате на въглехидратите. В12 може и да компенсирате с таблетки - вземете си метилкобаламин сублингвинални таблетки (под езика се държат и се разтварят) щом не обичате месо.

# 710
Инсулина на гладно е висок.
Триглицеридите също.
Има ИР.

# 711
  • SA
Джа̀нъм, имай предвид и че антидепресанти, невролептици и други медикаменти също повишават инсулиновата резистентност. При теб холестеролът е много слабо завишен, но правят впечатление промени в целия липиден профил, които често се откриват при повишена инсулинова резистентност - високи триглицериди, нисък HDL. Инсулинът на гладно също е леко завишен. Явно въглехидратите, които консумираш, ти идват в повече, отколкото организма ти може да понесе.
Ако искаш със сигурност да се увериш, направи ОГТТ с 3-4 кратно изследване на инсулин и глюкоза. При начална инсулинова резистентност обикновено началните промени в тези изследвания се виждат след обременяване с глюкоза. Когато са значително отклонени и на гладно - това говори за вече по-напреднал процес.

# 712
Нустенди не е първа линия за високия холестерол и май рядко се предписва - нов е, скъп е, по-слаб от статините. Май го дават ако човек има непоносимост към статини. Езетимиб сам по себе си е най-слабия препарат - той единствено блокира част от холестерола който се усвоява с храната (работи в червата). А вече всички знаем че това не е проблема - тялото самО си прави холестерола. Честно казано за тези стойности които са ви на холестееола хич не бих се притеснявал, и съотношението добър/лош ви е добро. Триглицеридите обаче е добре да паднат но това не става с тези лекарства за холестерол а със съвсем други. Във вашия случай дори само диета ще е ОК мисля....почти пълно изключване на алкохол, на фруктоза (глюкозо-фруктозен сироп), на бяла захар, да не се прекалява с плодове и нещата ще си влязат в норми.
С какво да сваля триглицеридите, 2.11 са при норма 1.70 ?

# 713
С последните редове от цитата във мнението ви.
ПП Добре е триглицеридите да са под 1.

# 714
  • Бургас
Триглицеридите  за колко време се променят
При първо изследване излязоха над 4, при ново изследване в друга лаборатория след няколко дни - под 1.7

Общи условия

Активация на акаунт