Много висок холестерол

• 149 449
  • 730
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте, в рибеното масло има ли витамин Д?

# 721
Пренебрежимо малки количества

# 722
Взех си Омега 3 за холестерол и триглицериди, аптекарят каза,че ще помогне и за ниския витамин Д, но в него не виждам да има такъв?!

# 723
Ако не е добавен специално,няма да ти помогне за дефицит,а  и да е добавен пак не е гаранция,защото количествата са обикновено колкото да са в състава.Не разчитай много на добавки за холестерол и триглицериди,основно е храненето (видовете храна).

# 724
  • на острова на мечтите
Витамин Д е дефицитен при много от съвременните хора. Животът ни протича предимно в затворени помещения, с ограничена мобилност и в не дотам здравословна атмосфера. Скоро обсъждахме, с.приятели, че е липсата на витамин Д се е превърнало в впидемично състояние за голяма част от населението. Уви, месицинските среди не говорят за арози дефицит и за важността на а нивото на вит. Д за здравето на хората.На моя близка детенцето на четири години пие добавки за витамин Д.
Купи си отделно с висок IE +вит. К2.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 18:42 от danilu

# 725
Излезе ми липопротеина. Плачевен. Scream

Витамин Д не може да се набави от рибено масло.
Купете си поне Вигантол. Не знам колко Ви е като стойност но аз с Вигантол наваксах за няколко години.

# 726
Хей....няма да се шашкате. Нали ви бях казал преди - дори и да излезе висок 1во нищо не можете да направите (освен ако не е лабораторна грешка и може да повторите изследването другаде). 2ро това е само знак че сте в риск но докато другите условия не се изпълнят (лош липиден профил най-вече)няма да има последствия. И 3то ами вашия липиден профил си е супер....
Така че гледаме положително на нещата - сега поне вече знаете и ще внимавате с още по-голям хъс и дори при леки отклонения ще търсите причината и как да я отстраните. Както беше казал един лекар - човек може генетично да има по-слаб панкреас и всичките му роднини да имат диабет. Ако този човек обаче знае и ограничи консумацията на въглехидрати то  дори и панкреаса му да работи по-слабо то това няма да има значение, болестта няма да се развие.
Има го и другия вариант като мен. Липопротеина ми е супер....и какво от това - хиперлипедимия, начална фиброза, инсулинова резистентност, една плака (слава богу малка и калцирана) в сърцето, пиене на хапчета до живот, налагаща се спешна промяна на начина ми на живот....но C'est La Vie.....

# 727
Да, така е. Поне знам и ще изключа допълнителни рискове - диабет, затлъстяване, пушене, алкохол, обездвижване.

# 728
  • София
Здравейте и от мен. Следя темата от известно време. Много полезна информация и съвети за които благодаря на всички списващи.
Обаче вчера за малко да получа втори инсулт като си видях резултата на Липопротеин А - 214 Frowning1
Наясно съм, че няма какво да се направи, видях, че има и други с подобни резултати, та ....не сте сами.
Притеснява ме, че са се увеличили двойно Триглицеридите в сравнение с предишното изследване през февруари.
                          20.02.2025                               18.09.2025
Общ холестерол                   5,32                                 5,11             
HDL                            2.44                                 2,29
LDL                             2.81                                 2,54
Триглицериди                     0,51                                 0,92
Глюкоза                         4,68                                 5,02
Липопротеин А                                                       214

На почи 51г. съм. Преди година преживях инсулт /лек слава богу/. От тогава на терапия с Клопидогрел по схема и следене при проф. Паскалева. Имам си и Тромбофилия да не ми е скучно Simple Smile Също Хашимото на 50 мг. Л Тироксин. Свалих 10 кг, не пуша, алкохол мнооого рядко, старая се да ходя пеша, единствено със спорта съм на Вие.

Ако някой има какво да сподели по изследванията ще се радвам да прочета.

# 729
Триглицеридите биха могли да се колебаят. По принцип за да е най точно иследването 12 часа не трябва да се яде преди пробата, последните 3 дни да не се пие алкохол, предния ден да не се прекалява с плодове, неща с глюкозо фруктозен сироп, захар и т.нат.  все неща които вдигат триглицеридите. Но вашите са под 1 така или иначе.
Знам че при повишен риск от сърдечно съдови инциденти (липопротеин а)и вече случил се инцидент (инсулта Ви)някои последни изследвания препоръчват лошия холестерол да е под 1,8  и дори под 1,4 което обаче няма как да стане без статини а и не знам дали в БГ лекарите се придържат към тези нови стойности като по скоро не. Виждайки сегашните ви стойности за тях всичко ще е ОК. Иначе до колкото видях клопидогрел е лекарство против тромби т.е. инсулта ви не е бил хеморагичен (спукан съд) а исхемичен (запушване на съд и намалено кръвоснабдяване).
Според мен засега просто следете триглицеридите пак на 6 месеца за да се види има ли тенденция или не. А когато сте при проследяващив ви лекар - подхвърлете уж само от любопитство за холестерола и липопротеина чуете какво мисли лекаря. Така наблегнете на това че липопротеина ви е висок, че имате инцидент вече, дали трябва да се взимат някакви мерки.

# 730
Ти си точно като мен, Stasi. Даже моят е още по-висок.
При мен триглицеридите бяха 99, преди месец, сега са 78, а в същия ден, но в друга лаборатория, в която пък не изследваха липопротеин А, 72.
Искам да кажа, че са динамични. Придържай се към ниски въглехидрати, без цигари и алкохол. И движение.

Общи условия

Активация на акаунт