Счетоводител в нужда се познава 13

• 62 680
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
така е написано, че винаги счетоводителя виновен, ние нямаме база в която да ги издирваме и да ги гоним, а при мой колеги се е случвало, да изпратят писмо за запор, и да се е получила грешка не знам как става това, защо трябва и нас да замесват

# 166
Здравейте! Имам следния проблем - от 2011 години съм самоосигуряващо се лице, което си внася всички осигуровки и данъци! В началото се осигурявах на 1000 лв., след 2015 вече на 420 лв. 2013 родих и съм ползвала майчинство 2 години! Проблемът е че имам заверен осигурителен стаж само по време на майчинството, а за останалите години - не! Не съм извършвала дейността си, но всичко си плащам! Данъчна декларация към НАП е нулева, но имам други доходи, които декларирам! Някой би ли ми дал съвет какво да правя! Внасям всички осигуровки и данъци, но трудов и осигурителен стаж?
какви са ви другите доходи, които деклрарирате?
Не зная какво е ОК, и какви са му функциите, но основанието ви за осигуряване, предполагам, е упражняване на свободна професия - адвокат - в този случай си плащате върху избран осиг доход и накрая на годината изравняване на база на реалния си доход - във вашия случай,, с нулевата деклзрация по чл 50 вие показвате, че не се упражнявали дейност -т к нямате приходи. В този случай излиза, че нямате основание за осигуряване.

# 167
Здравейте, да попитам за издаването на трудова книжка , коя дата е по-добре да посоча, тази която лицето е постъпило или при напускане, сега когато напуска се оказа,че изобщо няма трудова книжка

# 168
Здравейте, искам да попитам нещо и се надявам някой да ми отговори.
Имах прехвърлени 9 дни платен отпуск от 2016, които прехвърлих за 2017. Изразходвах ги, но сега имам 19 от полагащите ми се за тази календарна година. Та въпросът ми е - мога ли да ги прехвърля всичките 19 дни за 2018? Или имам право да прехвърля само 10?
Благодаря

# 169
  • София
Здравейте, искам да попитам нещо и се надявам някой да ми отговори.
Имах прехвърлени 9 дни платен отпуск от 2016, които прехвърлих за 2017. Изразходвах ги, но сега имам 19 от полагащите ми се за тази календарна година. Та въпросът ми е - мога ли да ги прехвърля всичките 19 дни за 2018? Или имам право да прехвърля само 10?
Благодаря

Мисля че да
https://trud.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0% … 1%83%D1%81%D0%BA/

# 170
  • София
Здравейте, да попитам за издаването на трудова книжка , коя дата е по-добре да посоча, тази която лицето е постъпило или при напускане, сега когато напуска се оказа,че изобщо няма трудова книжка
Датата на постъпване.

# 171
Датата на постъпване.
Благодаря

# 172
  • София
Здравейте  Simple Smile имам следният въпрос Как се отчита прихода от продажбата на стоки, когато предприятието предоставя с покупката бонус точки за бъдеща покупка?Как се отчита покупката с тези бонус точки?Благодаря предварително  bouquet

# 173
Здравейте  Simple Smile имам следният въпрос Как се отчита прихода от продажбата на стоки, когато предприятието предоставя с покупката бонус точки за бъдеща покупка?Как се отчита покупката с тези бонус точки?Благодаря предварително  bouquet

Ако сте по МСС, има едно разяснение, което не знам как да го прикача тук, но напиши в гугъл : КРМСФО Разяснение 13: Програми за лоялност на клиентите и ще го видиш.

# 174
Здравейте, подозирам, че не е подходящата тема, но все пак ако някой може да ме насочи- моля, препоръчайте ми счетоводна фирма за Варна. Става въпрос за малка фирма оперираща онлайн магазин. Благодаря!

# 175
Здравейте, имам следния казус:
пуснах си предизвестие за напускане  края ни миналия месец (по взаимно съгласие). Мога да постъпя на новата работа на 02.01.2018.  Днес в разговор с шефа, ми съобщава, че мога да се чувствам свободна от 11.12 (понеделник) и да не идвам на работа. Това е перфектно, тъй като атмосферата на работното място е ужасна, пък и повече почивни дни ще ми дойдат добре. Обаче не мисля, че трябва да си остане само с устна уговорка, трябва ли тя да се запише като някаква молба или нещо подобно? Също така ще дължа ли аз някакво обещетение или работодателя на мен, защото предизвестието ми е до края на този месец. Благодаря.

# 176
  • София-Младост
пуснах си предизвестие за напускане  края ни миналия месец (по взаимно съгласие). Мога да постъпя на новата работа на 02.01.2018.  Днес в разговор с шефа, ми съобщава, че мога да се чувствам свободна от 11.12 (понеделник) и да не идвам на работа. Това е перфектно, тъй като атмосферата на работното място е ужасна, пък и повече почивни дни ще ми дойдат добре. Обаче не мисля, че трябва да си остане само с устна уговорка, трябва ли тя да се запише като някаква молба или нещо подобно? Също така ще дължа ли аз някакво обещетение или работодателя на мен, защото предизвестието ми е до края на този месец. Благодаря.
Заповед за прекратяване на ТД...това да напише шефа, един екземпляр за теб. АЗ го разбирам като напускане по взаимно съгласие, считано от 11.12. като в случая не си дължите обезщетение. На теб само ако имаш неизползван платен отпуск, задължително да бъде вписано това обстоятелство в заповедта.

# 177
Заповед за прекратяване на ТД...това да напише шефа, един екземпляр за теб. АЗ го разбирам като напускане по взаимно съгласие, считано от 11.12. като в случая не си дължите обезщетение. На теб само ако имаш неизползван платен отпуск, задължително да бъде вписано това обстоятелство в заповедта.

Това като уволнение ли се подразбира?

# 178
  • София-Младост
Не, напротив като прекратяване по взаимно съгласие без страните да си дължат обезщетение. За всяко прекратяване без значение основание работодателя пуска Заповед.

# 179
Дано да съм в правилната тема, поневе не съм много в час относно счетоводните въпроси. По същество- тази година работих 4 месеца (от януари до юни) на ТД в една фирма и напуснах. До август бях регистрирана в бюрото по труда и на 1ви август започнах работа на ТД отново. Миналата седмица счетоводителката ме пита тази година дали съм работила на друго място и след като и казах, че съм, ми поиска от старата работа бележка по чл. 45 за внесени данъци върху дохода, ако оравилно съм разбрала. Та занесох й въпросната бележка и тя ми каза, че трябва да попълня и няккава декларация при нея, но не рзбрах каква, спомен нещо във връзка с това, че не съм получавала  пари по ТД, малко не я рзбрах  newsm78 Може  ли да обясните в какви случаи се попълва такава декларация  newsm78, защото от колега разбрах, че се попълва само ако не е работил за тази година преди тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт