Счетоводител в нужда се познава 13

• 62 755
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
ходих да се консултирам в ИТ, абсолютно същото си е както досега, просто има проблем във ведомостта ми, и програмиста ми писа от новостите в наредбата е, а за мен няма новост,а проблем в софтуера, защото имам месечно  39 часа нощен труд и се запшлаща по 0,25=9,75 лв,  имам и допъолнителна колона  на която пише допълнително преизчисляване на нощен труд 16,29 лв. и не ми е ясно от къде идва и защо е така

# 481
Здравейте
При регистрация на фл като ЗП, трябва ли веднага да се подаде окпд 5 в нап за започване на осигуряване или може да се изчака релното започване на дейността след няколко месеца?

# 482
  • В полите на Пирин планина
Здравейте
При регистрация на фл като ЗП, трябва ли веднага да се подаде окпд 5 в нап за започване на осигуряване или може да се изчака релното започване на дейността след няколко месеца?

http://accountingnews.bg/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0 … %BD%D0%B5-21.html

# 483
Съжалявам, но не откривам отговора на въпроса си

# 484
Съжалявам, но не откривам отговора на въпроса си

Според мен момента на регистрация в ДФЗ се приема за момент на започване на дейността и трябва да се подаде окд.5.

# 485
Регистрацията се прави в Областна дирекция "Земеделие" по постоянен адрес на лицето, а не в ДФЗ и декларация в НАП  се подава веднага след нея. Както и се вади Булстат от Агенцията по вписване. Ако не ме лъже паметта срокът е 7 дни след датата на издаване на зеленото картонче и вписването в регистъра по Наредба 3/1999.

Последна редакция: пн, 12 фев 2018, 21:07 от Анонимен

# 486
Здравейте, при 2 трудови договора на 4 часа при двама различни работодателя, как се смята месечния осигурителен доход? Брутната сума от двата договора ли?

# 487
Здравейте, при 2 трудови договора на 4 часа при двама различни работодателя, как се смята месечния осигурителен доход? Брутната сума от двата договора ли?

Ако е по-висока от 1/2 от всеки от МОД за двете длъжности - да.

# 488
Здравейте незнам дали въпросът ми е за тази тема предстои ми явяване на ТЕЛК в края на месеца за удължаване на болничните бременна съм в 8 месец,  искат ми производствена характеристика . Изпратих я на работодателя да я попълни. Уж казаха ще ми я изготвят но въпреки това съм притеснена без този документ няма как да мина през ТЕЛК. Въпросът ми е има ли право работодателя да ми откаже да я попълни? Ако откаже аз какво мога да предприема?

# 489
Не се притеснявай излишно, няма да ти откаже.

# 490
  • Бургас/Пловдив
Здравейте,
къде мога да прочета относно брак на стока дали се заплаща ДДС или не?
Казуса е следния, вносители сме на бебешки колички и при транстортиране са се счупили 3бр., от които ни изплатиха щетите, но нашия счетоводител каза, че се заплаща ДДС на брака, а на транспортната фирма счетоводителя казва, че не се заплаща. Та искам аз сама да проверя и да се уверя дефакто как стоят нещата. Както казах, изплатиха щетите но фирмата застраховател иска да ни вземе бракуваните колички.
Благодаря предварително Flowers Hibiscus Hug

# 491
# 492
  • София
Оправям едни бакии и вече съжалявам, че се захванах. Сега имам нов въпрос:
Може ли с ПИК на физическото лице да се подаде Декларация обр.6 за 2014год. /тази еднократната 13.2014 за СОЛ/?

# 493
Аз подадох обр. 6 за 2017 с ПИК, не ми се вярва да има проблем за 2014. Дава ти възможност да избираш за коя година е. Но декларацията трябва да е попълнена електронно, със софтуера на НАП.

# 494
  • София
Аз подадох обр. 6 за 2017 с ПИК, не ми се вярва да има проблем за 2014. Дава ти възможност да избираш за коя година е. Но декларацията трябва да е попълнена електронно, със софтуера на НАП.

За 2017 си е в срок до 30.04.2018, така че ще я приемат.
Ясно, че е със софтуера. От падащото меню има 2014, но дали НАП я приемат или трябва да е на място?

Общи условия

Активация на акаунт