Математически турнири - 47

• 114 578
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Като си спомня колко студено беше в 8.30 сутринта в събота и ме втриса - как са държали децата навън?

# 691
  • София
Аз пък мисля ,че 10 задача е чудна.
Аз мисля, че не е чудна, а учудваща. Моят син е сметнал правилно израза със сърчицето - 10, но с усмивката -не, защото изобщо не се е сетил, че А и Б имат различни стойности в двата случая. Аз също, между другото. Не виждам защо по състезанията за малките  се дават задачи, които трябва предварително да се "научават", мисля, че целта на явяването е съвсем друга. В къщи даже не използваме думата "състезание", а "турнир".

# 692
Ужас!!! Не ги ли е срам от училището!

# 693
Сали, много малко деца за 90 минути ще открият всички "учудващи" зависимости в тези задачи, ако не са ги срещали преди някъде. Оттук ще се намали рязко броят на участниците  и приходите на едно такова състезание.

# 694
МОН се отказва от квотите за ученически състезания

От комисията са се съгласили квотите да отпаднат, но в замяна на това директорите са обещали да съдействат за ограничаване на броя на учениците, които изпращат на състезания. "Училищните директори си познават учениците, знаят кои са се готвили и кои са само екскурзианти", коментира Старибратов. По думите му поетият ангажимент от директорите е много важен, защото в последните години броят на учениците, които се явяват на състезания просто ей така и "нищо не правят", се е увеличил много. Ако преди 5 г. на пролетните математически състезания са се явявали по 200 ученици, сега броят им бил над 1000.

Скрит текст:
Протоколът от 2012
Можете сами да пресметнете тогавашната бройка. Останалата част оставям без коментар.

# 695
  • София
Ура. Браво на Мария! Успя да пребори тази недомислица.

# 696
  • Sofiq
Браво, Мария! И браво и на родителите, подкрепили подписката. Можело значи нещо да се подобри в тази държава. Важното е да се обединяват хората и да не допускат нарушаване на правата на децата.
Директорите ми е любопитно как ще процедират, може би ще измислят училищен кръг за отсяване.

# 697
  • София
В допълнение към поста на Дидева:
1. Срещата е била в СМГ, не в МОН.
2. ПМС от миналата година е балообразуващо състезание за 4. клас за прием в МГ, оттам идва нарастването на броя на участниците. В останалите възрастови групи няма съществена промяна. От тази година обаче ПМС за 4 клас ще се провежда и по места, така че това не може да бъде причина за въвеждане на квоти.
Други журналистически недоразумения в горната статия и на мен не ми се коментират. Да изчакаме регламента.

# 698
Директорите ми е любопитно как ще процедират, може би ще измислят училищен кръг за отсяване.
То така и трябва да бъде, но не мисля, че това решава проблема с бройката, тъй като отсяването ще зависи от вида на задачите, поставения минимум за класиране и, в крайна сметка, от броя на училищата, които искат да изпратят състезатели.
Освен това от тази година четвъртокласниците няма да се явяват в града-домакин, а по места ( вероятно в МГ или ПМГ по области), а те са може би най-многобройната група.
Като излезе новият регламент, ще видим какво е заложено там.

# 699
  • Варна
Имам въпрос към ползващите сборници Немо. Поръчах ги онлайн, навсякъде в описанието пишеше “в комплект с учебна тетрадка” . Пристигнаха, но няма отделна тетрадка, каквато съм купувала към Читанката например. Така ли е изданието или нещо му липсва в комплекта? Извинявам се за отклонението! bouquet

# 700
  • София
Аз съм купувала такъв сборник за 2 клас и нямаше учебна тетрадка към него.

# 701
Ще се включа като присъствала на срещата вчера с представител на МОН. Госпожата беше изключително добронамерена. Изслуша ни. Имаше много предложения за справяне с проблема. Разбирам организационния им проблем и затова наистина имаше нужда от компромис от двете страни. Едно от предложенията, което предполагам, че ще се заложи в регламента е, че на всеки десетина деца, които праща училището трябва да се осигури освен придружител и проверител. Това би намалило времето за проверка, независимо от завишения брой участници. Естествено ръководител на петокласници няма как да е проверител отново на 5 клас. Проверителите нямат право да оценяват работите. Това ще е задължение на комисията. Всичко гореизброено е предложение! Ще изчакаме крайния регламент.
Личното ми мнение е, че ПМС не е ЕК или СМТ и наистина е добре да участват предимно подготвени деца. В крайна сметка има и друго национално състезание, което не изисква толкова добра подготовка.
И благодаря за поздравленията Simple Smile Имах нужда от малко кураж и подкрепа.

# 702
  • София, Манастирски ливади
Имам въпрос към ползващите сборници Немо. Поръчах ги онлайн, навсякъде в описанието пишеше “в комплект с учебна тетрадка” . Пристигнаха, но няма отделна тетрадка, каквато съм купувала към Читанката например. Така ли е изданието или нещо му липсва в комплекта? Извинявам се за отклонението! bouquet

Това е описанието от ozone -
Комплект от учебно помагало и работна тетрадка, събрани в една книжка. Предназначен за ученици с интерес към математиката.

Една книжка си пристигна.

# 703
Мария и аз благодаря. Участието в ПМС, Шумен, и Созопол е много специално за всички деца обичащи математиката. То е един вид награда за положените усилия. Благодарение на теб,  не им бе  отнета. Поздрави! Бъди здрава!

Според мен, тетрадката е вградена в Немо, поне в този за 2 клас./ пише се в него, и го наричат тетрадка, по скоро е сборник - тетрадка/

# 704
Да използвам да попитам, тъй като не познавах досега ПМС, че сега сме 4 клас: Този турнир като тип нещо като ОЛИ ли е и като ниво нещо между общински и областен кръг?

Общи условия

Активация на акаунт