Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 633
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
Най-кошмарният ми спомен е този Нитроксолин, но да, опитът помага. Докато го пих и дисбактериоза, и болки в стомаха, че и от всички общи болежки и стрес и фоликул задържах и си го мъкнах месеци. През 15 дни ехография на бъбреците. Все нещо ме болеше, все притискаше, все дразнеше.
Той беше и последният избор на уролога, който ме лекува и след като и след него урината не беше ок, пих Уростим. Подейства ми, ама като стимулатор смятам че ми и навреди Satisfied

Мечо грозде повече от 10 дни не съм пила. Боровинката май няма проблем да се пие.

# 196
  • Бургас
Е,добре де,уроинфекция.
Аз бих отишла в лаборатория,да дам стерилна урина за микробиологично изследване.
И да поискам антибиограма,за да знам кой антибиотик е подходящ точно в моя случай.
Също и няма да е зле, ако не са пускани досега,да се изследват микоплазма и уреаплазма,а и хламидии.
Майка ми от години работи в микробиологични лаборатории,имах веднъж уроинфекция,тя ми направи тези изследвания и след курс с гентамицин,да чукам на дърво,се излекувах.

# 197
  • София
Е,добре де,уроинфекция.
Аз бих отишла в лаборатория,да дам стерилна урина за микробиологично изследване.
И да поискам антибиограма,за да знам кой антибиотик е подходящ точно в моя случай.
Също и няма да е зле, ако не са пускани досега,да се изследват микоплазма и уреаплазма,а и хламидии.
Майка ми от години работи в микробиологични лаборатории,имах веднъж уроинфекция,тя ми направи тези изследвания и след курс с гентамицин,да чукам на дърво,се излекувах.
Благодаря за съвета Simple Smile винаги пускам стерилна с антибиограма и пия аб, към които е чувствителна. Не знам защо сега така стана, че не й действат както трябва. Хламидии отдавна съм изследвала, беше ок. Микоплазма и уреаплазма не съм - те от кръв или от урина са? За какво са показател ?

# 198
  • Бургас
Мисля,че от урина ги беше изследвала майка ми,но беше доста отдавна.Питах я,можело и от кръв,можело и от вагинален секрет.
За неподдаваща се на антибиотици инфекция и трихомони се изследвали, евентуално и гъбички.
Дано да се намери причината,за да се излекуваш.
Ако излязат Ешерихия коли и нещо от горните, задължително и партньорът се лекува,иначе е безмислено само единият да гълта хапове,а другият да предава наново бактериите.
Успех с лечението!

# 199
  • София
Мисля,че от урина ги беше изследвала майка ми,но беше доста отдавна.Питах я,можело и от кръв,можело и от вагинален секрет.
За неподдаваща се на антибиотици инфекция и трихомони се изследвали, евентуално и гъбички.
Дано да се намери причината,за да се излекуваш.
Ако излязат Ешерихия коли и нещо от горните, задължително и партньорът се лекува,иначе е безмислено само единият да гълта хапове,а другият да предава наново бактериите.
Успех с лечението!
Винаги ми излиза клебсиела, но ще се боря, със сигурност всичко е комплексно и трябва продължително лечение и поддръжка. Пък преди като ми е ставало пия 10 дни аб и забравям и сега това е сигнал, че на тея гадини трябва да им се обръща повече внимание.
Благодаря, момичета Hug

# 200
  • Бургас
Аууу,клебсиела.На мен тя ми излиза в червата.Няма оттърване.Тя е нормална флора в човешкия организъм,но ако се намножи и излиза само тя,тогава е вече патоген.Така става при хора с автоимунни заболявания и отслабен имунитет.Аз съм почти постоянно на Ципрофлоксацин и Метронидазол.За съжаление около две седмици издържам без антибиотици и после пак диарии.И за още по-голямо съжаление съм алергична към салициловата киселина,която е една от съставките на лекарствата против улцерозен колит.Другата съставка са сулфонамиди,които точно такива патогени убиват.И се тровя с антибиотици.При мен е така,дано ти се оправиш.Аз не се оправям,като започнат диариите,и като пусна микробиологично изследване,пак излизат клебсиела+гъбички.Съответно гъча и противогъбични.И така...

# 201
  • София
Аууу,клебсиела.На мен тя ми излиза в червата.Няма оттърване.Тя е нормална флора в човешкия организъм,но ако се намножи и излиза само тя,тогава е вече патоген.Така става при хора с автоимунни заболявания и отслабен имунитет.Аз съм почти постоянно на Ципрофлоксацин и Метронидазол.За съжаление около две седмици издържам без антибиотици и после пак диарии.И за още по-голямо съжаление съм алергична към салициловата киселина,която е една от съставките на лекарствата против улцерозен колит.Другата съставка са сулфонамиди,които точно такива патогени убиват.И се тровя с антибиотици.При мен е така,дано ти се оправиш.Аз не се оправям,като започнат диариите,и като пусна микробиологично изследване,пак излизат клебсиела+гъбички.Съответно гъча и противогъбични.И така...
Лелеее, горката Sad скапан омагьосан кръг

# 202
  • Бургас
Да,в омагьосан кръг съм.И тези лекарства,които пия не са по здравна каса.Сама си ги купувам.Тези,към които съм алергична са,но не ми вършат работа.Да не говорим,че като чуят,че съм алергична,повечето гастроентеролози направо си казват,че не могат да ме лекуват.
И с гентамицин бях пробвала да лекувам клебсиелата,не стана,а и от самия гентамицин на петия ден получавам диария.Изобщо не мога да пия антибиотици освен Ципрофлоксацин и Метронидазол.
Да не говорим,че имам четири операции,на втората направих алергия към обезболяващи,спряха ми ги,на третата и четвъртата изобщо не ми слагаха.Аз се гърча,те ми викат"Айде не се лигави,стискай зъби малко".А на другите"Боли ли те,миличка?Ей сега ще ти бия инджекция.. "
Аз се изпоизмъчих ужасно.

# 203
Здравейте, момичета,
Чета ви от доста време, но така и не съм писала досега. Страшно много полезна информация научавам от темата, въпреки че сигурно съм една от най-дълго приемащите Л-тироксин сред вас. Поставиха ми диагнозата Тиреоидит на Хашимото още през 1991 година и от 93та някъде приемам хормона.
През това време съм била на преглед при почти всички известни ендокринолози в София (може би само при Начев не съм ходила) и като цяло от никого не съм доволна. Години наред са гледали само TSH, дозираха ми хормона спрямо него. От вас разбрах колко е важно да се гледат и трите хормона. За съжаление, такива изследвания имам отпреди много години, правени в Германия (ще ги приложа и тях, макар че едва ли говорят много, правени са преди 20 години) и оттогава само TSH. През всичките години имаше една игра на TSH – много над нормата, под норма или близко до долната граница. И това само с малки изменения на хормона (всъщност, като ви чета хич не са били малки. Лекарите винаги препоръчваха скок с 25 мкг, понеже явно така е по-лесна дозировката, в краен случай през ден 75/100, но не по-малко. Сега като си гледам изследванията, няма едно в норма ...)

Четейки ви, през юни пуснах за пръв път пак трите хормона. Според това, което пишете, не бяха в норма, но ендокриноложката отказа да ги гледа, нямало смисъл, след като пия Л-тироксин...Не се наканих да пиша в темата за съвет, мина лятото, през септември пак ги пуснах, пак има проблем според мене, но пак работа и времето лети. Та сега ще ви ги покажа с молба за съвет. Явно нещо не е наред, но не знам какво да правя с дозировката. През юни бях на 125/100 мкг -  5 дена 125 и 2 дена 100 мкг. После ги смених-  4 дена 125, 3 – 100 мкг. Така си продължих и досега.
(Антителата ми, и ТАТ и МАТ, винаги са били много високи)

Скрит текст:
29.07.1998 тук бях спряла за една година Л-тироксина на своя глава, така че резултатите са без лечение)
FT3        2.2 /ml          2.2-4.7 pg/ml   
FT4        10.3/dl          7.8-20 pg/dl     
TSH        10.5 /ml            0.3 - 4.1   uU/ml   
2.10.1998 (това е след започнат прием на 75 мкг)
FT3        1.36 ng/ml          0.8-2   
FT4        14 ug/dl          4.8-12.4     
TSH        0.37 uU/ml            0.3 - 4 
16.02.1999
FT3        1.14 ng/ml          0.8-2   
FT4        9.5 ug/dl          4.8-12.4     
TSH        4.52 uU/ml            0.3 - 4 
22.06.2001
FT3        0.99 ng/ml          0.8-2   
FT4        11.31 ug/dl          4.8-12.4     
TSH        9.29 uU/ml            0.3 - 4 

12.04.2017
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   
TSH        5.35       uIU/ml     0.3 - 4.2     

2.06.2017
FT3        3.49       pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        25.17       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        2.83       uIU/ml     0.3 - 4.2     

27.09.2017
FT3        3.09       pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        21.20       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        2.46       uIU/ml     0.3 - 4.2     

Само за инфо – в момента пия витамин Д и К2 (бях доста под нормата, сама си го изследвах, в момента съм добре, пия поддържаща доза), омега 3 и много лекарства за мигрена. Имам я от 14 годишна и не мога да я овладея с нищо, и възрастта не помага.
През юни Вит. Б12 беше 615 pmol/l (141-489), при 210 през 2011. Не съм приемала Вит.Б12, само смених начина на хранене последните две години – придържам се, доколкото мога към НВ-ВМХ (Благодарение най-вече на  Cioccolata и Kameloth, които пишеха тогава в темата, се убедих в предимствата на това хранене за здравето.)
Само коментар – когато попитах ендокриноложката през юни за Вит.Б12, отговорът беше – какво всички сте се хванали за тоя витамин, всеки ден някой ме пита. Разказах й каквото знаех, казах й, че ще излиза и на български книгата, не искам да повтарям думите й и нежеланието й въобще да водим този разговор.
Правила съм и други изследвания, пак на своя глава, но спирам дотука, понеже все пак хормоните ми са най-важни в момента.

Много моля за съвет как да дозирам хормона. Като си гледам папката с изследвания, чак ме е срам, че не мога да се справя сама...

# 204
  • София
Здравей, Lalence11! Дозата в момента сякаш е добре, според мен. Нивата има още да слягат, може би.. защото фт4 е височък, но ще спада. А тсх е леко по-висок, но е много по-добре от преди. А в кой ден от МЦ са правени изследванията? Възможно е тсх да спадне още, когато дозата улегне още малко. Тази схема 125/100, "4 дена 125, 3 – 100 мкг", ваша идея ли е? Харесва ми. Simple Smile А каква е била дозата преди тези схеми с редуване на 125/100. Месец април при тсх 5.35 на каква доза сте била?

При Вас нивото на фт3 показва, обаче, че може би ще Ви е полезно да добавите ниска доза T3, 2-3 мгр най-много.

Споменавате и, че приемате вит. Д. Предполагам знаете за интервала от 8 часа разстояние от приема на хормона. Всъщност си личи, че оставяте достатъчно време между двете, защото очевидно добре усвоявате хормона и тсх се е смъкнал. Само да споделя, че моето главоболие се подобри от магнезий. Но беше само главоболие, не чак мигрена. А и сигурно сте пробвали всякакви варианти, само Ви давам още една идея.

# 205
  • Бургас
Дами,да знаете на какъв интервал се пият бета блокера и Еутирокса?
Откакто пия 75 съм мааалко по-добре и учудващо(пу да не ми е уроки),нямам толкова чести изхождания.
Обаче в листовката пише,че бета блокерите пречат на Еутирокс да се преобразува в по-активната форма,но не пише нищо за интервал.Аз Еутирокс пия към 6-7,а бета блокерите взех да ги пия сега,към 14.00.Но са ми изписани да се пият сутрин.До 14.00 получавам пулс до 120, особено сега,като увеличих дозата на Еутирокс.И да питам личната,тя няма да знае.
Кортикостероидите също вечер слагам,въпреки,че се слагат сутрин.И за тях пише същото като за бета блокерите.
Иде ми да се самонабия,че се оперирах.Уж щеше да ми се оправи пулсът,уж щеше да ми отшуми колитът...То по-зле стана.

# 206
Миме, май на първа страница трябва да пише - взаимодействие на тироксин и други лекарства.
Сега погледнах и аз. И там не са упоменати часове.
Това което знам - ако няма изрично упоменато кога да се пие дадено лекарство, то минималния интервал от тироксин да е 2 часа.

# 207
  • Бургас
Не пише,пише само,че си взаимодействат.
Аз изчаквам шест часа,но може да намаля да изчаквам четири.
Благодаря за отговора.
Вие ходите при по-свестни ендокринолози,знаят повече или просто са по-загрижени за пациентите от тези,при които аз ходя.
Мереленда, благодаря много за отговорите,винаги си много мила и готова да помогнеш.Трябваше да станеш лекар.

# 208
Ще стана... чушки Satisfied
Развесели ме.

# 209
Скрит текст:
Здравей, Lalence11! Дозата в момента сякаш е добре, според мен. Нивата има още да слягат, може би.. защото фт4 е височък, но ще спада. А тсх е леко по-висок, но е много по-добре от преди. А в кой ден от МЦ са правени изследванията? Възможно е тсх да спадне още, когато дозата улегне още малко. Тази схема 125/100, "4 дена 125, 3 – 100 мкг", ваша идея ли е? Харесва ми. Simple Smile А каква е била дозата преди тези схеми с редуване на 125/100. Месец април при тсх 5.35 на каква доза сте била?

При Вас нивото на фт3 показва, обаче, че може би ще Ви е полезно да добавите ниска доза T3, 2-3 мгр най-много.

Споменавате и, че приемате вит. Д. Предполагам знаете за интервала от 8 часа разстояние от приема на хормона. Всъщност си личи, че оставяте достатъчно време между двете, защото очевидно добре усвоявате хормона и тсх се е смъкнал. Само да споделя, че моето главоболие се подобри от магнезий. Но беше само главоболие, не чак мигрена. А и сигурно сте пробвали всякакви варианти, само Ви давам още една идея.

Благодаря много, veseto5775!
Дозата сама си определям последните години след изследвания (като повечето от вас, предполагам), но редуването беше идея на ендокриноложката преди години, само че тогава ставаше дума на 75/100. За съжаление през годините се наложи да се увеличи тази доза. Последните 3-4 години редувам 125/100 като единствено сменям броя на дните на едната и другата доза, макар че понякога нивото на TSH се променя силно и без да съм променяла дозата. На 23.01 е била 8.59, увеличих на 5 /2 дена 125/100, падна на 5.35, после на същата доза стигна до 2.8. Тогава намалих на 4/3 дена  125/100, "заради лятото" според ендокриноложката. И оттогава съм на тази доза. Това, което мене ме притеснява, четейки темата, че нивото на FТ4 е високо. И не съм наясно дали е необходимо да коригирам дозата на Л-тироксина по някакъв начин.
Сега проверих - имам още 2-3 изследвания на FТ4 последните години - всички са били доста високи.
(От няколко години нямам мц, така че мисля, че няма значение кога са правени изследванията).
Аз пия и магнезий - рано сутрин (5-6) хормон, след закуска concor (макар че сега, четейки последните коментари,  се замислих дали наистина тогава трябва да го пия...) Пия го заради екстрасистoли, появили се преди 4-5 години. Според кардиоложката - трябва да сте щастлива, че едва сега се появяват някакви проблеми, като от толкова години сте на Л-тироксин. Преди почти една година започнах да пия магнезий всяка вечер и мисля, че доста от проблемите ми с крампи и екстрасистoли се решиха, но не помогна на главоболието.
Благодаря за напомнянето за Вит. Д - точно от тази тема разбрах, че трябва да го пия 8 часа след хормона.
Благодаря още веднъж за вниманието към моите проблеми. Доколкото разбирам, без включване на Т3 трудно бих постигнала нормални стойности на трите хормона?

Общи условия

Активация на акаунт