Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 623
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
lalence11,от колко време пиеш Конкор?И в каква дозировка?
Ако е от доста,и не ти вреди на усвояването на Еутирокс,значи няма проблем.
И да,щастливка си.Аз че си имах силна тахикардия имах,с нищо не ми падаше под 90 пулса,а пиех сериозни дози от Конкор и Корлентор,но аритмия не бях имала никога.Е,оперираха ме,започнах гадния Еутирокс и се почнаха кошмарните аритмии.А съм на 35.Кошмар пълен.Да не се бях оперирала.Но няма връщане назад,цял живот ще се пие Еутирокс,по-гадно лекарство с повече странични действия не съм пила,освен едно,от което колитът ми зверски изкърви(но не беше съвсем сигурно,че е от лекарството).Та доста лекарства съм пила,но Еутирокс ме побърква.
Първите дни след като увеличих на 75 и глава ме боля,а по принцип глава ме е боляла броени пъти за целия ми живот до сега.

# 211
От 3-4 години пия конкор. Преди това пробвахме 2-3 други бета-блокери, но не ми понасяха. С конкора някак свикнах. В последната година, след като почнах да пия магнезий, постепенно намалих дозата на конкора. От 5 мг конкор кор, минах на 2.5, сега пия по половин таблетка от 2.5 мг. Всичко това на своя глава промених. Не съм сигурна дали въобще има смисъл да пия, но може би за успокоение. Магнезият ми действа много добре, екстрасистолите намаляха значително, сега много по-рядко имам.
За главоболието не мога да кажа - при мене главоболието е от 13-14 годишна, със много сериозни кризи, доста преди да пия Л-тироксин. Но е факт, че с възрастта, вместо да намалее, както всички (вкл. и майка ми) ми казват, то зачестява. И вече не е само мигрена, а всеки ден се събуждам с тензионно главоболие. Така че може би има връзка и с Хашимото, и с приема на Л-тироксин.
Общо взето като има човек някакво автоимунно заболяване, то не само едно - при мене е и мигрена, и износване на хрущяла на капачката на коляното (прояви се още в детска възраст, без да съм спортувала), придружено с постоянни болки, и още други.

# 212
  • Бургас
Е,значи не влияе толкова на усвояването на Еутирокс.
Малко се поуспокоих.
Главоболие съм имала наистина 
3 или 4 пъти в живота изобщо до операцията на щитовидната жлеза.
А откакто пия Еутирокс 2 пъти-в началото,но мислех,че е от операцията,упойката и т.н. и сега,цели два дни.Днес вече не ме боли,явно посвикнах с по-високата доза.
Гастрит също съм имала два пъти преди да започна приема на Еутирокс,е и гастритът ми се обади.Сега съм по-добре,но съм с инхибитор на протонната помпа-Улкопрол.Дразни ми и стомаха този Еутирокс.Л Тироксин пък ми беше докарал направо водниста диария.
А младият Лозанов ме убеждаваше толкова уверено,че не дават никакви странични действия тироидните хормони.Няма смисъл да ходя пак при него,да му дам цели 55 лв,за да ми каже,че не тези лекарства ми предизвикват проблемите.Аз си знам,че е от Еутирокса.В ИСУЛ ми казаха,че специално гастритът е възможно да е от това лекарство,също и колитът може да е раздразнен от него.Аз от години си пия едни и същи лекарства,само Еутироксът е включен от това лято.Друго нищо ново не съм пила.По принцип гастроентеролозите съветват лекарство,което дразни да се спре,но точно това няма как.

Наистина ли го няма под форма на инджекции или лепенки?Питах до сега трима ендокринолози-нямало.Това е много,много странно.

# 213
Аз също имам хроничен гастрит, но той също е от много, много години, не съм го свързвала с л-тироксина. Проявява се отвреме-навреме, най-вече пролет и есен, пия билки, лекарства, ако се наложи, и с това някак си се справям.
Честно казано, с годините съм свикнала, но последните месеци, четейки темата и най-вече коментарите на
afrikancho за нивата на хормоните и дозировката на тироксина, се замислих дали дозирам правилно Л-тироксина.

# 214
  • София
Лаленце, предната доза, 5 на 2 дена 125/100, е била добра също. Можело е да не я сменяш "за лятото" ами да постоиш на нея, да слегне.. Високите нива на фт4 са очаквани при повишаване на доза, изобщо при по-високи дози. Но, ако им се даде време, спадат тия нива. И аз съм фенка на Africancho, попивам всяка нейна дума. Simple Smile

Според мен единствените "странични ефекти" на еутирокса са непреки, т.е. това, което хормонът прави е да влияе на щитовидните хормони. Ако дозата е подходяща, ще има баланс в нивата. Ако няма баланс, се появяват "странични ефекти". Но те са от неточна доза, даваща лош хормонален баланс. Или от нива в процес на наместване също. Защото дори и да е точна дозата, пак й трябва време да намести нивата. Пия от осем години еутирокс и не съм имала проблем нито със стомах, нито с главобол. Освен естествено, когато съм била на неточна доза. Тогава съм имала и запек (или пък диария при предозиране), и главобол, и умора и т.н. Възможно е да има все пак реакция към еутирокса, защото той е с лактоза. Но, ако човек няма лактозна нетолерантност, не би трябвало да има проблем със самото хапче. Проблемите идват при неточни дози и разбалансирани нива.

Относно интервалът за бета-блокера май най-добре да е поне 4 часа. За по-сигурно.

# 215
  • София
Аз също съм със зверско главоболие и мигрена от дете. Няма спасение, живея на болкоуспокояващи. От 30 дни в месеца, 25 съм на хапчета. Да уточня, че съм пила Еутирокс само по време на втората бременност. А за младия Лозанов... избягах от него, след като ми каза, че ще родя идиотче, защото не си пия хормона. Ок, разбрах, че е важно, но може и по цивилизован начин да ми го каже. Магнезият не ми влияе много на главоболието, но аз пия Магне марин, а той май не е много ефективен, защото в оксид. От четири дни съм на витамини Д, К, Б12, желязо, калций и магнезий. Кога може да има ефект върху депресията, умората, болките в ставите и изобщо цялостното ми скапано състояние?

# 216
veseto5775, сигурно си права за дозата, намалих я (с 25 мкг седмично) след годишния преглед при ендокринолога. Последните години правя поне по 3-4 изследвания на хормоните годишно (преди само на тсх, за съжаление), най-вече за да знам какво е положението, но веднъж годишно ходя на преглед. Не че помага особено, за собствено спокойствие предполагам.
И аз мисля като тебе, че страничните ефекти са най-вече от неточната дозировка, затова се притесних дали не правя нещо погрешно.
Като се замисля, аз имам около 3 часа между хормона и конкора. По съвет на denis. пия хормона, като се събудя рано сутринта, още преди ставане, между 5 и 6, а конкора около 9 часа.

magia, за ставите, аз пия от десетина години препарати с глюкозамин, но това е най-вече заради износените хрущяли. От половин година включих куркумин - на таблетки, по-често просто куркума сутрин след закуската и се чувствувам доста по-добре. Но аз пия и рибено масло, коензим Q10, магнезий, Вит.Д и К2. Болките не са изчезнали, но понамаляха.  Както писах, нищо засега не повлиява главоболието, за съжаление

# 217
  • Бургас
Имам проблем и с лактозата,и с глутена.Но всички лекарства,които пия или поне почти всички имат лактоза.В малки количества лактозата се понася и от хора с проблеми с нея.Л Тироксин пък има пшенично нишесте и глицериди.Може би затова от него ми е още по-зле.
Но съм убедена,че имам някаква непоносимост към Еутирокс.Дано не съм права,дано се наместят хормоните и да отшуми всичко.
Досега съм се консултирала с трима ендокринолози, все не улучват дозата.Направо ми писна.Те ли са некомпетентни,моят организъм ли не реагира както трябва,не знам.Това е пети месец вече,в началото на юли ме оперираха.

# 218
  • София
От четири дни съм на витамини Д, К, Б12, желязо, калций и магнезий. Кога може да има ефект върху депресията, умората, болките в ставите и изобщо цялостното ми скапано състояние?
От сублингвиалните В12 лично аз усетих подобрение в депресивните настроения и нервността след около десетина дни (но е много относително и субективно). Дефицити се запълват с месеци. Витамин Д го вкарах в норма след около месец и половина, но пиех по 8 капки - 4000 IU, сега съм на поддържаща доза от 6 капки - 3000 IU. Комбинирам с МК7. В12 вече много рядко взимам, веднъж месечно, но трябва да пусна контрола скоро. Но откакто Д-то е прилично, над 75 nmol/l, (него си го пия постоянно), съм много по-спокойна и нямам депресивни моменти. Пия и омега-3 също. А и гледам дозата да е добра.. и аз чакам нивата да се наместят, но съм близо вече и определено се усещам много добре на тази доза.

Лаленце, сега може да стоиш на дозата, на която си и да пуснеш контрола като застудее трайно, т.е. скоро. Grinning
А Т3 мисля, че ще е много подходящ за теб, защото фт3 ти е доста нисък. Май 3 мгр ще са ти добре, би трябвало да вдигнат нивата над 4. Hands V Освен това, Т3 ще "изяде" малко от нивото на фт4 и ще го смъкне. Simple Smile

Мария, дано се наместят нивата ти скоро! Ужасно е всичко, което ти се случва. Sad За лекарите си права, никакво  доверие за дози им нямам вече.

Последна редакция: нд, 19 ное 2017, 20:51 от veseto5775

# 219
  • София
Момичета, ще докладвам в темата като има някакво развитие. Тук получавам много повече инфо и насоки, отколкото от докторите, за което БЛАГОДАРЯ!

# 220
Лаленце, сега може да стоиш на дозата, на която си и да пуснеш контрола като застудее трайно, т.е. скоро. Grinning
А Т3 мисля, че ще е много подходящ за теб, защото фт3 ти е доста нисък. Май 3 мгр ще са ти добре, би трябвало да вдигнат нивата над 4. Hands V Освен това, Т3 ще "изяде" малко от нивото на фт4 и ще го смъкне. Simple Smile

Благодаря много, и аз мисля в средата на декември някъде да пусна контролни изследвания.
За Т3, спомням си, че от аптека Promahon го купувахте, но може ли да ми подскажете под какво име да го търся?

# 221
  • София
Поръчах си турския Тиромел 25 мгр от този сайт: https://www.sportnihrani.com/anabolni-steroidi/tiromel-abdi-ibra … odtironin-hormon/

(Неговите таблетки са по-подходящи за рязане на по-малки части с нож, защото са плоски. Гръцкият Т3 май е със заоблена таблетка.)

# 222
  • Бургас
Да,тази тема определено е хиляда пъти по-полезна от "съветите" на лекарите,при които съм ходила до сега.
И аз благодаря за отговорите и за вниманието.

# 223
Сега си спомням, че четох как делите таблетката.
Ще потърся с търсачката повече подробности и ще се върна да чета назад в темите.
Благодаря още веднъж!

# 224
  • София - Варна
Боряна, и аз имам понякога ужасен световъртеж. От много години ми става така, когато съм преуморена. Направо някой трябва да ме подпира, за да се движа. Не е постоянно като при теб обаче.

Цитат
Африканчо,да, прескача ми сърцето.Ходих и на кардиолог,мъждеене някакво било,иначе ми е здраво сърцето.Скоро пак ми правиха кардиограма,някакво левокамерно обременяване измислиха,затова се плаша.
Мария, точно такава е и моята аритмия.
Смея да твърдя, че едва ли има някой от темата с повече прескачания от мен, когато съм била най-зле - над 10000 на денонощие, държат ме кризи по 2-3 часа сутрин и вечер, с по 20+ прескачания в минута. Отделно през деня имам почти всяка минута поне по 1 екстрасистола. И всичко това е от дисбаланса на ТСХ и ФТ3 при мене. И при тебе е от това. И при Лаленце.
Ако много държиш да ходиш на кардиолог отново, мога да ти препоръчам една, при която ходих във времето когато още ходех по кардиолози и ендокринолози, и от която останах много доволна - единствената, която без да трябва да убеждавам, ми каза, че екстрасистолите са от дисбаланса в хормоните. Не знам колко е редно тук да ѝ поствам името. Ако искаш мога да ти пратя на ЛС, макар че преди съм пращала имена на .... май един хематолог тук. Mr. Green
Айде главоболието, умората, ускореният пулс, екстрасистолите - това да кажеш са неща от недобри нива и липса на баланс между хормоните. Обаче разстройството, за което говориш... newsm78 Не ми е ясно.
И другото, което не ми е ясно е защо имаш ускорен пулс, след като изпиеш хормона. Това се случва по принцип, и при мен се случва, дори с пулс около 100-110, когато сутрешният ми ТСХ ми падне до около 1.5-1.6, тоест когато вече се предозирам. А при теб ТСХ е висок, не си предозирана... Странно ми е това.
Аз бях ти казвала май и преди - пробвай да пиеш хормона с храна, а не на гладно, нямаш много друг избор. И пробвай да го приемаш на два пъти. Един път рано сутринта, както си решила и втория път - към 3 следобяд.
Тоя ББ защо го пиеш?!? Защо не опиташ да го спреш? Вече не си с токсикоза. Аритмията ти 1000% е от небалансираните нива. Ускореният пулс не ми е ясно от какво е, ама тоя ББ май идва вече ненужен. Не знам...
Точно така е - ББ са противопоказни за хора с хипофункция, защото намалявато конверсията на ФТ4 във ФТ3.
Изобщо не знам защо и Лаленце пие ББ за аритмията.
Така се замъглява картинката с дозирането. Аз затова отказах ББ, а и не само - и защото нямам нужда, защото с точната доза аритмията спира да е проблем. Защо да пия допълнително лекарство, което не ми трябва, и то за безобидни екстрасистоли, макар и хиляди, като те са продукт на хормонален дисбаланс?!?!
И на мен така ми говореха. Някои лекари, не всички, но някои, включително и кардиолози: "Екстрасистолите Ви са от Л-тироксина!" "Добре, аз си имам екстрасистоли отпреди Тироксина! Тогава от какво са били?" (Това ми беше първият симптом на прецакана щитовидна.)
"Е, айде... случайност е било, че сте имала и преди!", Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Защо също така не опиташ да си поръчаш Т4 от чубжина. Може пък да ти понася по-добре, макар че активната съставка е една и съща.
Вярно толкова странни симптоми бият на непоносимост.
Или пък да речем ускореният пулс да е комбинация от някакво взаимодействие между нивата на щ. хормони, дозата, както и кортикостероидите, и надбъбречните хормони. Ама пък ти е ускорен точно във времето, в което ТСХ е най-нисък следствие на изпитата доза, плюс че през тия часове на денонощието е най-нисък по прицнип.
А за трансдермален Т4... дори и някой аптекар да се навие да ти направи такъв, май няма да е добра идея, защото доколкото помня кожата има дейодиназа Д3, която от своя страна деактивира Т4 и Т3, тоест превръща ги в неактивните съответно рТ3 и Т2, а като ти минава Т4 първо през кожата, може би известна част от него ще се деактивира още на входа, така да се каже, заради тая Д3.

Според мен, Лаленце, спирай бавно ББ. Не знам точно как се спира, предполагам бавно. Едно че не ти трябва, второ - замъглява ти картинката наистина.

Аз се сетих и за Bitter Chocolate, която получаваше такъв пулс след хормона. Сега как е?

Лаленце, защо не опиташ да качиш дозата пак на старата версия - един ден в полза на 125...
Според мен също така спокойно можеш да почнеш 3 мкг Т3, както ти е писала Весето, за да фиксираш ФТ3. И после да оправяш ТСХ и ФТ4 с дозата Т4.
Идеята е следобед, ако се тестваш към 16-17 часа, може да опиташ да ходиш така в някоя лаборатория, ФТ3 да е между 4.10 и 4.20 (при граници 3-6), ТСХ да е към 1.10, ФТ4 да е между 17-18 (12-22).
Дори и да ти дойде високо 3 мкг Т3 в крайна сметка, не е фатално, не е като да пиеш 6+ мкг. Ще намалиш малко. Ама с тоя ФТ3, който е 3, си си направо за 3 мкг Т3.
Турския Тиромел може да режеш лесно. Те са плоски, имат разделителна линия, цепят се с ръце на 12.5 без проблем, като Еутирокса. Оттам нататъка режеш всяка половинка на 4, за да получиш 3 мкг.

Другият вариант е да вдигнеш дозата на Т4, там с един ден в полза на 125, и да чакаш. И да видиш дали като сутрешният ТСХ падне до 2.20 (то може и да не е на тая доза) някъде и ФТ4 също спадне, ФТ3 ще се вдигне малко над 3, ама дълбоко ме съмнява да стигне до 4-4.20. Пак ще ти трябва синтетичен Т3.
А и почни зорко да си следиш симптомите, също и като/ако вкючиш т3, за да се ориентираш по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт