Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 560
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
Това с Т3 си звучи направо страшно.Аз до сега съм питала четирима ендокринолози да приема ли Т3 и отговорът винаги е,че нямам нужда.Но следейки темата и начинът,по който се чувствам,все повече се замислям,че имам нужда.От къде си го купувате,не намирам Т3 из аптеките.Как така се продава само нелегално,не е ли рисковано да си купиш лекарство,което не е регистрирано?Дали е правилно дозирано и дали няма в него вредни вещества?Пише ли дали съдържа глутен или лактоза?За мен е важно да не съдържа глутен.
Аз вчера все пак ходих и пусках ТСХ, защото ми беше много зле,бях с пулс над 110.Вкъщи измерих 133,при личната лекарка на кардиограма излезе 117.Едва дишах, личната ме прати на кардиолог.
ТСХ ми е 13.96.Преди две седмици беше 10.34,но мисля(почти съм сигурна),че в неделя пропуснах приема на Еутирокс.
Както и да е,вчера бях си пила доза 100 преди изследването.
Сега ми препоръчаха да не пия вече ден 75 и ден 100,а само 100 всеки ден.Много ли е,малко ли е,не знам.Мисля през януари или февруари да взема пак талон за ендокринолог,той ще ми даде талон за ТСХ и ФТ4,а аз ще си платя ФТ3.Не ми е възможно всеки път да пускам и трите хормона сама.
Лекарите са изумени,че съм поне от два месеца в хипофункция(ТСХ ми се беше качило по едно време до 96),а имам силно ускорен пулс.Всеки казва,че е от хормоналния дисбаланс,но никой не ми дава талон за ендокринолог.Кардиоложката сподели,че всички други нейни пациенти с хипофункция са с изключително бавен пулс.
Искам да запитам Л Тироксин съдържа нишесте,но имате ли идея дали е пшенично и има ли глутен?На този въпрос ме гледат странно.Понеже съм с подозрение за глутенова непоносимост (базирано на изследвания в университска болница) и ако има глутен не е за мен.А имам право на безплатен Л Тироксин,мисля да го използвам.Ако обаче има глутен,не знам.Не е честно Еутирокс да не е по каса.Личната ми казва,че бил само 3-4 лв.Но аз давам по около 130 за лекарства на месец и не ми е лесно.

# 631
  • В една слънчева къща...
Момичета, утре трябва да пусна ТСХ и ФТ4, но съм малко настинала. Дали това може да повлияе на резултата? Освен това съм на аспирин протект през ден и тази вечер ми е приема. Той дали също влияе и дали днес да го пропусна, или да го приема, а утре да уведомя Начев, който ще ми разчита резултатите? Притеснява ме, че ще пътувам около 3-4 часа сутринта преди изследванията. Дано и това не се отрази зле...
Моля ви за вашите съвети Kissing Smiling Eyes

# 632
  • някъде
Б12 може ли да се изследва по време на цикъл или да изчакам?

# 633
Момичета, утре трябва да пусна ТСХ и ФТ4, но съм малко настинала. Дали това може да повлияе на резултата? Освен това съм на аспирин протект през ден и тази вечер ми е приема. Той дали също влияе и дали днес да го пропусна, или да го приема, а утре да уведомя Начев, който ще ми разчита резултатите? Притеснява ме, че ще пътувам около 3-4 часа сутринта преди изследванията. Дано и това не се отрази зле...
Моля ви за вашите съвети Kissing Smiling Eyes

Не мисля че настинката ...пътуването и аспиринът ще повлияят на резултатите.Пишете утре как е минало.Успех!

# 634
Б12 може ли да се изследва по време на цикъл или да изчакам?

За В12 знам че трябва да е на гладно.Ако сте приемали В12 под някаква форма да сте спрели приема му поне две седмици преди изследването. За цикъла не съм чела да оказва някакво значение.

# 635
Това с Т3 си звучи направо страшно.Аз до сега съм питала четирима ендокринолози да приема ли Т3 и отговорът винаги е,че нямам нужда.Но следейки темата и начинът,по който се чувствам,все повече се замислям,че имам нужда.От къде си го купувате,не намирам Т3 из аптеките.Как така се продава само нелегално,не е ли рисковано да си купиш лекарство,което не е регистрирано?Дали е правилно дозирано и дали няма в него вредни вещества?Пише ли дали съдържа глутен или лактоза?За мен е важно да не съдържа глутен.
Аз вчера все пак ходих и пусках ТСХ, защото ми беше много зле,бях с пулс над 110.Вкъщи измерих 133,при личната лекарка на кардиограма излезе 117.Едва дишах, личната ме прати на кардиолог.
ТСХ ми е 13.96.Преди две седмици беше 10.34,но мисля(почти съм сигурна),че в неделя пропуснах приема на Еутирокс.
Както и да е,вчера бях си пила доза 100 преди изследването.
Сега ми препоръчаха да не пия вече ден 75 и ден 100,а само 100 всеки ден.Много ли е,малко ли е,не знам.Мисля през януари или февруари да взема пак талон за ендокринолог,той ще ми даде талон за ТСХ и ФТ4,а аз ще си платя ФТ3.Не ми е възможно всеки път да пускам и трите хормона сама.
Лекарите са изумени,че съм поне от два месеца в хипофункция(ТСХ ми се беше качило по едно време до 96),а имам силно ускорен пулс.Всеки казва,че е от хормоналния дисбаланс,но никой не ми дава талон за ендокринолог.Кардиоложката сподели,че всички други нейни пациенти с хипофункция са с изключително бавен пулс.
Искам да запитам Л Тироксин съдържа нишесте,но имате ли идея дали е пшенично и има ли глутен?На този въпрос ме гледат странно.Понеже съм с подозрение за глутенова непоносимост (базирано на изследвания в университска болница) и ако има глутен не е за мен.А имам право на безплатен Л Тироксин,мисля да го използвам.Ако обаче има глутен,не знам.Не е честно Еутирокс да не е по каса.Личната ми казва,че бил само 3-4 лв.Но аз давам по около 130 за лекарства на месец и не ми е лесно.

Изглежда като не се лекува щитовидната или се лекува неправилно само с т4 и се прецакват надбъбречните жлези, като няма енергия и караш на адреналин и затова се повишава пулса има го описано това на сайта stopthethyroidmadness com Може да си изследваш и кортизол сутрин и вечер. Аз мисля, че без изследване на т3, нивата на т4 и tsh са безполезни или в някои случаи заблуждаващи. А имам една книга, в която се описва лечение на автоимунни, алергии и рак с хидрокортизон, без него не можело т3 да действа на ниво клетка. А поради стрес и много други неща изглежда доста от нас имат нисък кортизол. Висок естроген също водил до проблем с кортизола и оттам щитовидната жлеза.

# 636
Моят син освен с тсх, може би има проблеми и с кортизола. Правим изследвания сега, нещо съм се отчаяла. Щом и лекарите не могат да се оправят, аз пък как да се ориентирам ?!? Чувствам се все едно сме едни идиотски опитни мишки и се въртим в едно колело безкрайно.
Дайте тия книги за кортизола

# 637
  • Бургас
pesh2005,нямам висок естроген. Не съм го изследвала,но от 7-8 години съм без матка и яйчници, оперативно са премахнати.Преживях жестоки вълни,не пия никаква хормонозаместителна терапия,дори билки не пия.
Кортизол няма смисъл да изследвам,на терапия с кортикостероиди съм,но в момента не съм на висока доза.
Възможно е обаче да се отделя повече адреналин.Дано някак се нормализират нещата.Заради продължителната терапия с кортикостероиди бях си изследвала през пролетта надбъбречните жлези,уж произвеждат нормално количество хормони въпреки терапията.
И щитовидна жлеза нямам вече,това лято махнаха и нея.

# 638
Моят син освен с тсх, може би има проблеми и с кортизола. Правим изследвания сега, нещо съм се отчаяла. Щом и лекарите не могат да се оправят, аз пък как да се ориентирам ?!? Чувствам се все едно сме едни идиотски опитни мишки и се въртим в едно колело безкрайно.
Дайте тия книги за кортизола

Книгата я купих от амазон и е за kindle, пробвах да я обърна в pdf, обаче не става. Но всичко от това дето го пише в нея май го има на сайта на автора като това- http://drplechner.com/whit-cause-autoimmunity-cancer-animals-humans/
аз до тук каквото разбрах е, че трябва да се взима кортизол в ниски дози - примерно  3-5 мг 3 пъти на ден, колкото да се замести това, което нормално отделяме всеки ден, а не в големи дози, които изписват лекарите и   да се добавят и хормоните на щитовидната жлеза - това ако имаш недостиг на кортизол или estrogen dominance, каквато може да имаш дори да си мъж - примерно от пластмаси, разни химикали, хормони в храната, пестициди и други. И ми се струва, че теорията му на този е вярна, защото е пълно по форумите с хора, които нямат никакви резултати или се влошават от t4, t4 + t3 или заместват недостига с t3 и се чувстват добре обаче антителата си остават.

# 639
Мисля, че няма смисъл да изследваш кортизол докато си на кортикостероид , едва ли ще е много адекватно
Също крайните състояния с кортизола са Адисон или Кушинг, но между тях и преди да се развият май не е много ясно какви стойности и т.н. и не се предприема лечение. Отделно кортикостероиди се приемат по много причини, а самият им прием влияе на надбъбречните и може да доведе до спиране на производството му. Сложно е и едва ли е добре да се взимат на своя глава.
Ще разгледам този сайт с информативна цел. Но специално за кортикостероидите- те влияят на много неща, не само на надбъбречните, не знам как са разграничили как точно е повлиял приема им и какво е подобрил в организма, за да се почувства човека по-добре.

# 640
  • София - Варна
Ваня, разби ме за доайена, а и за разделителните способности на Весето. Смях се с глас. Joy
Лаленце, по-добре изчакай с изследванията. Ако те боли глава, намали Т3 и на под 1.5 мкг. Или направи експеримент да не пиеш няколко дни Т3, за да видиш дали ще го има това "новото" главоболие.
Pesh2005, 80% от нещата, които пишеш са погрешни за жалост.
Но още по-лошото е, че тия неща ги повтарят навскъде хората - по фейсбук групи, сайтове, блогове, и най-лошото - пишат ги в книги, както е видно и от споменатия от теб автор. И вече най-лошото е, а то не само лошо, а направо опасно е, че хората пият и хидрокортизон, за да подпомагат надбърбечните и ниския кортизол, който нисък кортизол идва най-вече от липсата на Т4 впрочем... и на Т3, но най-вече на Т4, или по-скоро от дисбаланса на щитовидните хормони.
Тоест хората пият Т3, изтеглят си Т4, но на всичкото отгоре започват и ниска доза хидрокортизон, за да компенсират ниския кортизол. Ми, то това е като виц направо! Трагикомедия... Ако не бяха толкова опасни за тялото тия неща, които ги правеха, щеше да е комедия, но уви са опасни тия работи.
Почти 100% от хората с хипофунцкия имат нисък кортизол, обръкан кортизолов ритъм. Затова имат ускорен пулс, точно както си писала, че се излъчва адреналин от надбърбечните, за да компенсира. По същата причина и хората се будят нощем. Прилив на адреналин заради нисък кортизол и се будят...
Само че колкото по-нисък е ФТ4, или дори и да не е нисък сам по себе си, но да е нисък спрямо ФТ3, ако човек пие дори малко по-висока доза Т3, толкова повече ще се буди човек и толкова по-скоро буденето ще започва след заспиването, примерно още към 2 часа. Това е от висок ФТ3 и ФТ4, който не може да компенсира. И пак опираме до баланса между ТСХ и ФТ3, който косвено идва от баланса между ФТ3 и ФТ4 всъщност, а като е налице дисбаланс между тия хормони, се обърква и кортизоловият ритъм.
Аз не спирам да се изумявам как хората зорлем си бъркат и надбърбечните жлези, започвайки прием на кортикостероиди....
Тоест тия хора съветват, дори в книги, да се пият големи дози Т3, но не и Т4, дори ако може Т4 да се сведе до минимум. От това ще следва объркан кортизолов ритъм, който после хората се чудят как да оправят... Това е един ужасно опасен порочен кръг, в който явно се завъртат все повече и повече хора за сметка на здравето си.

Реверсивният Т3 няма никаква стойност и е логично, че ще е висок, когат човек приема повече Т4 от нужното. А понеже повечето хора от тия сайтове/форуми, и други се стремят да имат ТСХ под 1, то е напълно естествено, че на ТСХ под 1, ФТ4 ще им е доста висок, от което следва, че и обратният Т3 ще е бая висок. Проста математика, ако щеш.

За това, че лекарите не изследват ФТ3 на хората и гледат само ТСХ и по него дозират, си права напълно.
Само че е по-добре това дозиране само с Т4, макар и погрешно, което прилагат лекарите, отколкото да се започне с Т3 (защото лекарите, но и самите хора по форуми нямат идея как да го дозират точно, а той е опасен, а обикновено се почва и с висока доза Т3) и да се намали или спре Т4.

Цитат
Изглежда като не се лекува щитовидната или се лекува неправилно само с т4 и се прецакват надбъбречните жлези, като няма енергия и караш на адреналин и затова се повишава пулса има го описано това на сайта
Не, те не се прецакват, но се прецаква кортизоловият ритъм, и това е нормално, защото повечето хора, които си мислят, че Т4 не е достатъчен (той в повечето случаи наистина не е), но повечето хора дори го отписват като "вреден" хормон, обикновено са предозирани с него, с нисък ТСХ, висок ФТ4, и дисбаланс между Щ хормони и естествено произлязъл от това съвсем оплескан кортизолов ритъм.
Както казах по-горе - колкото е по-висок ФТ3, особено за сметка на ФТ4, толкова повече се оплесква кортизоловият ритъм. Дори ако се пият пък високи дози и ФТ3 отива над горна граница, кортизолът пък се качва повече от нужното... (за справка CT3M на Paul Robinson)

Цитат
А имам една книга, в която се описва лечение на автоимунни, алергии и рак с хидрокортизон, без него не можело т3 да действа на ниво клетка.

Това също са небивалици!
Как пък прецениха, че Т3 не действа на ниво клетка? Няма такова нещо.
Всеки хормон, и Т4, и Т3, си действа. Че понякога хората не го усещат това действие нищо не значи. За жалост горното твърдение се основава обикновено на липсата на усещане за действието на Т3 у хората.
Как влязоха в клетката, за да разберат, че Т3 не стига до клетката и че не действа?
Има ли цитирани изследвания, позовават ли се на някакви показатели? Защото наистина има показатели, по които ясно се вижда дали пиеш повече Т3 от нужното, или дали ако си само на Т4, дозата на Т4 ти е ниска, от което следват високи ТСХ и ФТ3, тоест хипофункция. И тия показатели нямат нищо общо с Щ хормони, ами са някакви други лабораторни изследвания, които всеки може да си пусне. И тия показатели добиват доооста изчанчени стойности, ако си на висока доза Т3, нищо че не усещаш особено действието му и си мислиш, че не действа на ниво клетка.

А пък за добавянето на хидрокортизона направо... без коментар...  Напомня ми за сцена от комедиен сериал, където героят не го кефи нещо как стои и го барва леко, за да го пооправи уж. Обаче оплесква нещата - я започват да падат предмети, я нещо друго - въобще обърквация до дупка, една лавина от обърквация. Същото става и с Т3 и хидрокортизона. Само дето не сме в комедиен сериал.

Колкото повече увеличаваш Т3, толкова повече нужда от Т4 ще имаш, както и от хидрокортизон.

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 12:49 от afrikancho

# 641
Ми африканчо, както ти писах преди време, стигаме до извода че е по-добре само да се дозира хормона, както правят лекарите, вместо да се разбутва целия организъм, и то на парче- малко от това, малко от онова, от време на време...не е идеално решение, но е по-малко зло...
Интернет е залят от всякакви неща, да, може би е нормално. Хората като се чувстват зле, търсят начин да си помогнат...

# 642
Африканчо, аз случайно попаднах на този сайт и четох само тази тема 49 и може и да греша, но за пореден път останах с убеждението, че хората които се опитват да си оправят хормоните само с t4 и гледайки tsh не успяват особено. Аз започнах да се интересувам от другите хормони след магнитен резонанс на хипофизата - не е хашимото, но хората с хашимото ниските хормони на щитовидната им жлеза са следствие от нещо объркано преди това - за да започне тялото да си унищожава щитовидната жлеза. И много от тях са жени не случайно - изглежда заради естрогена и кортизола. Аз примерно видях, че ми е доста нисък ACTH от там няма как кортизола да е добре и не виждам, как с circadian t3 метод това ще има въобще някакъв ефект. ACTH може да е нисък и от influenza virus, може да няма нищо общо с хипофизата - кой не е хващал вируси, а си мисля, че 99% от хората с хашимото си нямат представа, какво им е положението с ACTH и кортизола и за себе си нямам съмнение, че при нисък ACTH няма, какво друго да направиш освен да вкараш кортизол отвън затова почнах да се интересувам от тези книги за кортизол. Но трябва да се прави разлика между малки физиологични дози кортизол и големи от типа на 30 мг на ден - четох това от Paul Jones, но там са взимали големи дози явно за други неща - не знам кой ще тръгне да си подпомага адреналните жлези с 30 мг на ден. Тая идея да вкараш отвън физиологични дози хормони за мен е винаги и без изключение добра - едно време хората са ядяли цялото животно - включително жлезите - а там има активни хормони. Ако си направиш рибена чорба в нея вероятно има хормони, или бульон от пилешки шиики или ако ядеш агнешки главички. Тези дето се прецакват с външни хормони взимат големи дози в пъти повече от физиологичните дози - като вземеш малка доза просто даваш почивка на твоите хормони, както като изядеш ябълка тя има ензими и ти спестяваш твоите собствени - това не значи, че като ядеш храна богата на ензими и твоите собствени спират да работят или се потискат просто ги спестяваш- аз поне така ги виждам нещата. А за tsh и t4 - моя tsh е 0.8 t4 ми е в средата - според тоя форум всичко е перфектно, обаче като направих t3 и той се оказа нисък, затва няма как да не казвам, че free t3 е най-важния показател - но във вашия случай с хашимотото може и да е друго не знам

# 643
  • София
Пародията за мен е, че всъщност лекарите ни се лутат с дозирането. Масово хората или са на прекалено високи дози, или на прекалено ниски. И точно затова и нивата на фт3 са неадекватни и се появява "проблем" с конвертирането от фт4 във фт3. Реално повечето хора си конвертират съвсем добре стига да са на добра доза. При ниски дози няма достатъчно фт4, който да се преобразува. А при високи - преобразуването се блокира. Но лекарите не се стараят да постигнат оптимални дози, не следят нивата. Те си следват утъпканите пътеки и ние никога нямаме точни дози, съответно балансът на хормоните е труден и симптомите си стоят. Да, информация има много и хората четат и търсят начини да си помогнат. Страшно е лесно да се подведем.. Важно е и трите да са в баланс помежду си (тсх, фт4 и фт3). Тогава би трябвало и кортизоловият ритъм да е по-добър. Нормално да е нарушен, когато няма баланс в щитовидните хормони.

Pesh2005, на хормонална терапия ли си? Не разбрах дали имаш проблем със самата жлеза или по-скоро с хипофизата. Пиеш ли нещо? Т3? Или за сега само четеш. Кажи нещо по-конкретно.

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 21:33 от veseto5775

# 644
Истината е, че ние сме поредните опитни зайчета, в световен мащаб все още не е открито лечение на автоимунно заболяване и при нас лекарите действат по този начин. Реално ние не лекуваме проблема, а се опитваме да живеем с него без той да ни пречи, като добавяме допълнително хормони, от които поне да се чувстваме по-добре.
Кортизоновите препарати са доста опасни, особено ако не се прилагат там, където са необходими и се надявам, че в 21 век няма човек, който да посегне към какъвто и да е препарат без съответните изследвания.
Факт е, че май четем повече от лекарите, факт е, че се справяме и по-добре от тях с дозирането, но това е, защото ние най-добре познаваме себе си. Един специалист, при който на ден минават десетки пациенти, няма как да нацели на 100% точното лечение на всеки. Е, в един идеален свят би могло.
Малко се отплеснах, но исках да се намеся, защото съм изследвала АКТХ и моят даже беше над норми, но той си е и стресов хормон. Както и да е, четете, всички четем, но не взимайте всичко за чиста монета, ако прочетете едно мнение, идея, лечение, потвърдете го с още 10 подобни, после си пуснете изследвания, разходете се и до някой специалист (малко или много са учили за това) защото днес всеки може да напише всичко навсякъде и някой да пострада от това.
И като съм се разписала да се оплача, от скоро отново си усещам дихателната аритмия, беше се "скрила", ама ей на, предпразнично се появи Simple Smile Nature Snowman

Общи условия

Активация на акаунт