Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 587
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
OutOfNowhere, на мен ми се струва висок фт4, т.е. дозата в момента е висока - потиска функцията на ЩЖ, затова и тсх е нисичък. Тези резултати никак не са съвършени, според мен. Затова и симптомите са налице. Преди пък е било обратното - ниска доза и висок тсх (около 3-4). Т.е. дозата не е била нито тогава, нито сега "точната" (при която симптомите изчезват).
От другата тема (тази за здравословните въпроси) съм останала с впечатлението, че OutOfNowhere не пие хормон и няма никаква поставена диагноза.

За трансглутаминаза.  Поради желязо на долна граница.
Какво е точното наименование на това изследване, би ли споделила? Мисля и аз да си го пусна.
А тестът за цьолиакия / глутенова ентеропатия нещо различно ли е? newsm78

# 91
  • София
Доколкото разбирам не приема тироксин.

Да, явно не съм доразбрала.. Но самите вариации в нивата си показват, че жлезата не работи оптимално. Симптомите също го показват.

OutOfNowhere, антителата са добре, но правена ли е ехография?

# 92
Не пия еутирокс. Или там каквото и да е друго за ЩЗ. Не, направих си хормони, за да са готови утре за прегледа при ендокринолог, където щв ми правят и ехограф. Много е сложно с тая жлеза явно. Просто е странно лак от 3,4 през март, в момента при силен стрес от бая време съм с тоя резултат на ТСХ. Та той преди години не е бил толкова.

# 93
  • София
OutOfNowhere, странно е, да. Най-малкото е съмнително. Пиши после как е минала консултацията с ендокринолога. Simple Smile

# 94
  • UK
Записвам се в новата тема, че я изтървах. Чета книгата на Изабела Уенц, много ми е интересна, тъй като съвсем наскоро чух диагнозата запърви път и съм много боса по темата въобще за автоимунните заболявания. Мъжът ми е с витилиго и когато го диагностицираха му изследваха жлезата, обаче сега разбирам, че вероятно са му изследвали както на мен само tsh. Да пуска ли и другите показатели? Има ли някой в темата с витилиго?

# 95
dejie, при витилиго витамин Д е много важен - поне гледайте да поддържа прилични нива (за човек с АИЗ е добре нивото да е 60-80 нг/мл), макар че има и един специален протокол на лечение с високи дози вит. Д и с него е постигната частична репигментация. Но той все пак е добре да се започне само под лекарско наблюдение.

# 96
OutOfNowhere, странно е, да. Най-малкото е съмнително. Пиши после как е минала консултацията с ендокринолога. Simple Smile

Ами след ехограф - нямам нищо. Каквито и да е изменения, ни възли, ни подуване.

# 97
  • София
Това е добре! Simple Smile
Предполагам са ти казали само да се следиш периодично за сега. Т.е. "субклинична" си - с не достатъчно нарушена функция че да ти изпишат терапия, но и не съвсем оптимална. Може да си била с временна хипофункция.. добре е да се следиш. Simple Smile

Възможно е да е била намалена функцията временно от някакъв стрес за организма (гладуването също е стрес..), но е възможно и да си просто в началото на автоимунния процес. Понякога минават и десет години преди Хашимото да се разгърне в целия си "блясък". Дано при теб случаят не е такъв. Не е излишно да пускаш изследвания от време на време.

Или.. ако решиш, би могла да пробваш 12.5 мгр за две седмици и да видиш дали няма да се подобрят оплакванията ти, беше споменала, че имаш. (И Бланчард го е правил пробно при съмнителни случаи попадащи "в норми", но със симптоми)

# 98
Това е добре! Simple Smile
Предполагам са ти казали само да се следиш периодично за сега. Т.е. "субклинична" си - с не достатъчно нарушена функция че да ти изпишат терапия, но и не съвсем оптимална. Може да си била с временна хипофункция.. добре е да се следиш. Simple Smile

Възможно е да е била намалена функцията временно от някакъв стрес за организма (гладуването също е стрес..), но е възможно и да си просто в началото на автоимунния процес. Понякога минават и десет години преди Хашимото да се разгърне в целия си "блясък". Дано при теб случаят не е такъв. Не е излишно да пускаш изследвания от време на време.

Или.. ако решиш, би могла да пробваш 12.5 мгр за две седмици и да видиш дали няма да се подобрят оплакванията ти, беше споменала, че имаш. (И Бланчард го е правил пробно при съмнителни случаи попадащи "в норми", но със симптоми)
Дълго съм била в такъв период, в който не съм имала Хашимото....и трябваше да ми изпишат тази доза хормон, за която ти пишеш, но те не са правили нищо.....и сега и жлезата е увеличена, защото  все пак е била работата й затруднена от липса на йод!

# 99
  • София
Дефицитът на йод също е фактор.

# 100
Ми да ям повече орехи осввн. 😁

# 101
  • Бургас
Момичета,имам питанка.
Пия Еутирокс,в ниски дози наистина,но ТСХ ми се е качило до 96.Това опасно ли е?
По съвет на лекар ще пия по 75 на ден.Обаче освен него сутрин пия и бета блокер,и лекарство,намаляващо киселините в стомаха.А сега чета,че и бета блокерите,и антиацидите пречат на усвояването на Еутирокс.Някой знае ли как е правилно да се пият?И Еутирокс,и Улкопрол,и бета блокерите са ми изписани да се пият сутрин.Казвам на всеки лекар какво пия,но освен за това,което той ми изписва,не се интересува от друго,и кортикостероиди приемам,и те пречат...
Ужас.Дано някой знае какво да правя.

# 102
  • София
Мария, за първи път чувам за толкова висока стойност на TSH. Възможно ли е да е 9.6?
Наистина има значение разстоянието между Еутирокса и приема на другите медикаменти. Еутироксът се усвоява по трудно от организма. Д р Начев със сигурност може да ти отговори на този въпрос.

# 103
  • Бургас
Аз съм с изцяло премахната жлеза.Преди месец стойността беше 51.Пия си Еутирокса,но в ниска доза,а явно и не се усвоява от организма.
Нещо не е наред,но и аз не знам какво.
Този доктор Начев от къде е?Аз не съм от София.

# 104
  • София - Варна
Ами, Мария, ти пиеш май двойно по-ниска доза от необходимото. Не е учудващо, че тсх е висок. На теб ти трябва доза поне 100 мкг.
А защо пиеш бетаблокер? С хормона би трябвало да се регулира сърцебиенето/аритмията.

Общи условия

Активация на акаунт