Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 69 321
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Преди години бях с ТСХ 70, когато открих проблима, възможни са такива стойности явно.

# 106
Какво е точното наименование на това изследване, би ли споделила? Мисля и аз да си го пусна.
А тестът за цьолиакия / глутенова ентеропатия нещо различно ли е?

Изследването е назначено от Ендо.,поради желязо на долна граница нарича се Ttg ,незная дали е същото ,но мисля че е свързано с  цьолиякия.Това са анти тела за антитъканна трансглутаминаза.

# 107
  • Бургас
Момичета,имам питанка.
Пия Еутирокс,в ниски дози наистина,но ТСХ ми се е качило до 96.Това опасно ли е?
По съвет на лекар ще пия по 75 на ден.Обаче освен него сутрин пия и бета блокер,и лекарство,намаляващо киселините в стомаха.
Нексиум, Еманера или друго?
Когато аз пиех Некисум не остявях достатъчно време между него и хормона и наистина не усвоявах Еутирокс добре. Най-добре е да пиеш хормона много рано сутрин, около 5-6 часа, а инхибитора около 10-11 часа... Или поне 5-6 часа да има между двете, при мен така се оправиха нещата.

# 108
Нексиум, Еманера или друго?
Когато аз пиех Некисум не остявях достатъчно време между него и хормона и наистина не усвоявах Еутирокс добре. Най-добре е да пиеш хормона много рано сутрин, около 5-6 часа, а инхибитора около 10-11 часа... Или поне 5-6 часа да има между двете, при мен така се оправиха нещата.
Мария, това е единият вариант, както Мон... е писала. По принцип 2 часа разлика казват са достатъчни. Първо тироксина към 6, и към 8-9 някъде омепразола и после храна. Но колкото повече е разстоянието от приема, толкова по-добре. Най-добре около 4 часа разлика.
Другата опция е вечер по-голяма доза еднократно. Аз последните пъти така пиех, по предписание на доктор.
40 мг Панразол вечер преди сън. По колко мг Улкопрол имаш изписан и колко пъти на ден?

Наистина дозата ти тироксин е малка. Ако мислиш, че реакцията на червата е от него, сменяй го с другата форма тироксин и проследи за 2 седмици, но трябва да увеличиш дозата. Предвид че имаш пакет симптоми на предозиране, а ТСХ показва, че не е предозиране, то следва да смениш тироксина с еутирокс.

Поинтересувай се за Босвелия. Lemy ми напомни за нея. Сетих се, че в групата за БК и УК пият за червата. Мисля че може да помогне в случая, макар да си в ремисия.

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 07:04 от Merelenda

# 109
  • София
......
Този доктор Начев от къде е?Аз не съм от София.

Мария, погледнете първата страница на темата. Там има инфо и за специалист в Бургас, в случай че живеете там.

# 110
  • София
   Здравейте момичета Simple Smile Аз само да се намеся за 2 дребни неща Simple Smile
   Първото, Л-карнитин при хипофункция далеч не е препоръчителен! Има достатъчно материали на английски, но и на български също. Л-карнитина действа добре при ХИПЕР, не при хипо. Имам опити последните 2 години да пия Л-карнитин(и то в много добра форма и качество) и при мен влошаването на симптомите става почти моментално! Сега аз не пия хормони и бързо усещам покачване и понижавне на ТСХ-то, но все пак нека се има предвид(дългов време се наблюдавах и влошаването при мен бе реално, тогава всъщност се зачетох, защо Л-карнитина не е ок и разбрах).
   Второ, този мит с йода и орехите е голям  Laughing Йод в орехите има, но е малко. Умерени количества йод има в йодираната/морска сол, яйцата, райска ябълка, по-големи в някой риби и водораслите Simple Smile В млечните продукти все по-малко се намира. Количеството на йод в хранителните продукти е трудно за определяне и не е най-популярно сред хората, които се занимават с такива изследвания, но с повече четене и проучване може да се информира човек. Би трябвало всички да си набавяме достатъчно количество йод от йодираната сол, но както не веднъж и тук е писано при готвене тя се изпарява и е добре да се соли след това. Но на мен лично не ми е вкусна храна, която съм готвила без сол- говоря за супи и гозби, така че гледам да балансирам с яйца, келп и орехи  Wink

# 111
Изследването е назначено от Ендо.,поради желязо на долна граница нарича се Ttg ,незная дали е същото ,но мисля че е свързано с  цьолиякия.Това са анти тела за антитъканна трансглутаминаза.

Благодаря за пояснението! bouquet

# 112
  • Бургас
Благодаря момичета,днес изпих Еутирокса в 5,заспах геройски и чак преди малко пих Улкопрол.
Мереленда,пия сутрин и вечер Улкопрол 20 мг,че се сдобих с чудесен ерозивен гастрит.
Да,лошото е,че ТСХ е много високо,а аз се потя,имам и сърцебиене,и аритмия.
Още не съм си пила бетаблокера,по-късно ще го пия.
Но явно Еутирокс ще го пия самостоятелно сутрин,иначе не го усвоявам добре.

# 113
  • София - Варна
Мария, ама и аз като съм с висок тсх имам потене, аритмия (прескачане на сърцето е при мен) и ускорен пулс.
Това се получава защото:
1. и фт3 ти е по-висок, отколкото трябва. Нищо че не си го изследвала. Щом тсх ти е по-висок, значи и фт3 е.
2. нарушено ти е съотношението между тсх и фт3 в полза на тсх, и точно това нарушение дава съвсем хипер симптомите.

# 114
Африканчо, мислиш ли, че при отстранена жлеза би могла да има висок ФТ3 изобщо?

# 115
Мария, много неприятно, че си развила ерозивен гастрит... Майка ми беше стигнала до ерозивен гастрит преди 2 години заради дългогодишна употреба на НСПВС (тя има тежък артрит). Та искам да те предупредя и теб, както предупредих наскоро и другите, макар че на теб сигурно са ти го казали: не пий нищо на гладно, което не е изрично предназначено да се приема на гладно. А особено ако ти се налага прием на НСПВС, задължително да бъде след хранене.

От друга страна, сигурно знаеш, че лекарствата от този тип (инхибиторите на протонната помпа), ако се използват дългосрочно, нанасят големи поражения на организма, защото понижават или блокират усвояването на важни вещества - витамин Б12, желязо, сигурно и други витамини или минерали. Така че е по-добре да не се продължават повече от 2-3 седмици, ако не е наистина необходимо.

# 116
  • Бургас
afrikancho,благодаря.
Знаех си,че нещо не е наред,а вие знаете повече от лекарите.На тях явно не им се занимава да обясняват.
Аз и слабея,при това много осезаемо.Но не знам Т3 как ми се повишава,вече нямам жлеза,може би е друг механизмът.
Cioccolata, благодаря и на теб.При мен гастритът се обостри от кортикостероидите,но по принцип лекарства на гладно никога не съм пила освен Еутирокса и омепразол(Улкопрол).

# 117
Или може да се пие вечер, както на мен бяха предписали. И не беше на гладно, а вместо 2х20 мг за деня, направо 40 вечер при лягане. Пак имаше действие.

# 118
  • София - Варна
Може, да, Мереленда. Зависи колко са активни дейодиназите на Мария и как конвертира. А те не са само в щж.
Тук например Боряна Крачунова, която е почти за пълна заместваща доза, тоест жлезата й надали произвежда много вече, докарва по-висок фт3 от нужното, когато е на по-ниска доза т4. Тоест конвертира доста добре и едва ли има нужда от добавяне на синтетичен т3.
Но да, най-добре е Мария да се изследва. И фт3 да го види. Но тия симптоми, които описва говорят точно за това. Едно че висок тсх ги дава често. При мен ги даваше, при Мон също. И така нататъка.

# 119
  • Бургас
Може да, благодаря.
Интересното е,че от университетската болница ми казаха да пия Улкопрол половин час преди Еутирокс.Не знам какво им има на повечето лекари,май не им пука много.

Общи условия

Активация на акаунт