Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 746
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Ама сърдечната дейност ще ти се нормализира, като ти се оправят хормоните, така или иначе.
А тя ти увеличи от 75 на 100 ли? Или от 50 на 100?
От 75 на 100.Била съм млад човек,за да бъда с такова ТСХ.За 50 дни от 4,8 падна на 0,06. ooooh!
През колко време да си изследвам хормоните?
И с каква доза да започна отново Л-тироксина?
Ясно е,че ще сменя лекарката.Но е много трудно с направленията особено сега в края на годината...

# 406
  • Бургас
Моите хормони вървят към нормализиране,аритмия нямам,но пулсът ми под 90 не слиза.Докато си изпия бета блокера се качва на 105-106.
Ускори се с увеличаване на дозата.Личната казва пак да включа и Корлентор освен бета блокера.А не ми се иска.
Уж трябваше да се успокои сърцето след операцията.За какво ме рязаха и аз не знам вече.Много ме е яд,че ходих да ме оперират.

Може ли линк към някакви капки с Б12,но моля да не са повече от 20лв,че месечно оставям в аптеката над 100 и всеки път ми се реве.

# 407
  • София - Варна
Ама сърдечната дейност ще ти се нормализира, като ти се оправят хормоните, така или иначе.
От 75 на 100.Била съм млад човек,за да бъда с такова ТСХ.За 50 дни от 4,8 падна на 0,06. ooooh!
Ясно е,че ще сменя лекарката.Но е много трудно с направленията особено сега в края на годината...

А колко време си била на 75 преди това?

Аз бих почнала пак със 75. Или пък 75+6.

# 408
Тази доза ми е няколко месеца след раждането,защото преди това

А колко време си била на 75 преди това?

Аз бих почнала пак със 75. Или пък 75+6.
Сега ще кажа подробно-родих преди 10 месеца.По време на бремеността бях на 100 мкг.След раждането постепенно минах на 50 мкг,но юли месец стигнах до ТСХ-12.След това ми увеличиха дозата на 75,и хормонът падна на 4,8.Но лекарката прецени ,че и то ми е много,и трябва да го подържам около2,5 и бам-ми удари една 100-чка.И от тогава -вече 2 месеца на 100,падна на 0,006 ТСХ.Голяма обърквация. newsm78
Отделно от тези минавания от хипо в хипер съм направо като парцал.Чувствам се много зле.

# 409
  • Бургас
Нормално е при такова ТСХ да ти е зле.Ще трябва да ти намалят хормона.
Аз до преди двайсетина дни бях с ТСХ 96,сега ми е 10.Много ми е зле.

# 410
При вас на какво се дължи тази драстична промяна? newsm78

# 411
  • Варна
Момичета, може ли съвет? ТСХ  ми беше 3.6.  Единият ендо каза пий Л тироксин 50, другият каза нищо да не пия. Започнах да пия по 25 и следя тсх винаги преди цикъл. За първия месец падна на 2.7. Сега е 1.6 на втория месец. Да намаля ли дозата?

# 412
При мен имаше такива люшкания и асансьорни стойности от хипер в хипо дълго време (години!) и накрая престанах да се занимавам с лекари и започнах сама да си дозирам. Просто изчаквах по-дълги периоди на контроли, за да може организма  да се нагоди. И аз имах сърцебиене, косопад и пр. екстри. В крайна сметка за мен извода е, че минимални корекции на дозата и дълги периоди (3-4 месеца) за контрола са по-ефикасни, отколкото на 45 дни нова доза +/- 50 мкг. Какви са тия стотачки и двестатачки. Докторите карат на едро и на сляпо (почти). Ние най-добре усещаме себе си. Така е при мен, дано съм полезна някому.
Тези "умни" мисли са ме споходили благодарение на тази човешка и изстрадана тема.
 Hug

# 413
Момичета, може ли съвет? ТСХ  ми беше 3.6.  Единият ендо каза пий Л тироксин 50, другият каза нищо да не пия. Започнах да пия по 25 и следя тсх винаги преди цикъл. За първия месец падна на 2.7. Сега е 1.6 на втория месец. Да намаля ли дозата?
Според мен остани на тази доза...тя досега е улягала и може би няма да пада още ТСХ.Освен това идва зима и нали ендокринолозите казват че има значение.След един месец пусни пак хормони и то ще си покаже.

# 414
  • София
Daffodil80, тсх 1.6 преди цикъл си е нисичко, според мен. Може би ще е добре, ако намалиш малко дозата, например от 25 на 18.75 мгр. Тоест 12.5+6.25, или 1/2+1/4 таблетка от 25 мгр наведнъж всеки ден. Или пък с редуване 12.5/25. По мое мнение.

ПП: Ще ми се да допълня, че намалението от 25 на 18.75 може и да се окаже голямо. Затова си мисля да предложа и по-плавно смъкване на дозата. Не на 18, а на 23 mcg със седмична схема - пет дни по 25, два дни 18.75 (най-добре да не са последователни). Аз лично предпочитам по-леките корекции. Особено, когато дозата вече е доближила оптимални нива на показателите, както в случая. Simple Smile Но ще е от полза да се знаят и нивата на фт3 и фт4.

Може ли линк към някакви капки с Б12,но моля да не са повече от 20лв,че месечно оставям в аптеката над 100 и всеки път ми се реве.
Капките за нос са много ефективни, а и са по 2500 mcg на капка, но са 60 лв. Под 20 лв. има подезични таблетки по 1000 mcg. И те биха свършили работа, но все пак зависи от тежестта на дефицита. Има подезични и от 5000 mcg.

Капки за нос: https://alohaexpress.net/product/vitamin-b12-kapki-za-nos-5000-m … g-methylcobalamin
Подезични таблетки има и на Солгар (има и други марки, разбира се), но са малко по-скъпи. Тези са около 16 лв, 1000 mcg, Метилкобаламин, 90 таблетки: https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B … 0%B8%D0%BD%D0%B3/
А тези са около 23 лв, 5000 mcg Метилкобаламин, 60 таблетки: https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B … D0%B212-5000-mcg/

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 14:36 от veseto5775

# 415
  • Бургас
veseto5775,много,много ти благодаря.Едва ли ще мога да отделя повече от 20 лв,може би ще взема най-евтините.
Все пак е нещо.Дано ги има и във физическите аптеки.

# 416
При мен имаше такива люшкания и асансьорни стойности от хипер в хипо дълго време (години!) и накрая престанах да се занимавам с лекари и започнах сама да си дозирам. Просто изчаквах по-дълги периоди на контроли, за да може организма  да се нагоди. И аз имах сърцебиене, косопад и пр. екстри. В крайна сметка за мен извода е, че минимални корекции на дозата и дълги периоди (3-4 месеца) за контрола са по-ефикасни, отколкото на 45 дни нова доза +/- 50 мкг. Какви са тия стотачки и двестатачки. Докторите карат на едро и на сляпо (почти). Ние най-добре усещаме себе си. Така е при мен, дано съм полезна някому.
Тези "умни" мисли са ме споходили благодарение на тази човешка и изстрадана тема.
 Hug
Ходим на лекари,и разчитаме поне малко да си разбират от професията.Но работата на конвейр и липсата на всяка мисъл и индивидуален подход към пациента водят до това.Трябва малко мислене..
При мен ако се бях изследвала в период от няколко месеца,а не на 50 дни-незнам до къде щях да стигна.Имах адски екстрасистоли,цяла нощ съм дремала седнала,беше абсурд да легна.Такъв задух имах.Пулсът на сутрешната кардиограма беше 98.За мен е много,защото  не съм свикнала да е повече от 75.А лекарата се прави на шушумига като отидох при нея.Морска вълничке,мерси много за съпричастността.И хубав ден ти желая!

# 417
И спрей форми Б12 има на пазара
Тази например са за 100 дози, всяка доза по 1000 мкг метилкобаламин https://apteka.framar.bg/30055613/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC … 9-30-%D0%BC%D0%BB
Вече избор им Simple Smile

# 418
  • Бургас
Рядко се намира мислещ лекар,още по-рядко заинтересуван лекар.Не им пука.
На хора като повечето от нас наистина им трябват много чести изследвания и непрекъснато следене.Да,ама касата не ги отпуска.
Вече и аз започвам да се следя сама.На мен ми е добре с доза 75/100,но аз съм без жлеза.
Знаете ли,и аз имах завишени ТАТ и МАТ,на хистологията на жлезата има нещо,което проверих,и пише,че е характерно за Хашимото.
На мен ми пишеха диагноза тиреотоксикоза,друг път Базедова болест.Тази гадина 10 години бълваше неконтролируемо хормони.Нали за Хашимото е характерно понижаване на функцията?И уж не се оперира?При мен никой не обръщаше внимание на антителата.

penev_a,и на теб много благодаря.

# 419
  • Пловдив
Здравейте на всички,
извинявам се че пиша чак сега, но нямах възможност да пиша по-рано. Моят проблем беше с различните стойности на ТСХ в два поредни дни, безсънна нощ и стрес. Бях обещала да пиша, след посещението при моя ендокринолог - погледна резултатите, потвърди че може от стрес и недоспиване да са така и ме остави на същата доза Л-тироксин 75 и каза, че съм минала критичния период за бебето /тогава бях 23г.с/, така че да си остана на тази доза и да не се безпокоя. Сега ще видим следващата контрола Simple Smile Само едно ме безпокои - с напредването на бременността безсънните нощи са все повече и повече, ще трябва да чакам деня, в който съм се наспала за пускането на изследване Simple Smile

Диди и Митко - аз също съм от Асеновград, ходя при Христо Георгиев в Пловдив, той ме следеше и при първата ми бременност и съм доволна от него. Пий си хапчето, така както ти е казала докторката и не се притеснявай, на прегледа ще ти каже как да действаш занапред. Ако мога да ти бъда полезна с нещо, пиши Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт