Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 149
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Става дума за абсолютно неналожителни козметични ремонти, които ТЕ искаха да направят. Нали ще си даваме примери с чужбина и са големи европейци всички наемодатели в тая тема, а наемателите сме някви селтаци... Ами няма такова нещо в чужбина козметичните ремонти да се правят докато наемателя не се е изнесъл още. Лично за свои 5-6 квартири, както и такива на мои познати, в 3 различни града говоря, никъде не е било така.
Навсякъде в чужбина от моя опит, а считам дори и в България коректното развитие на действията е - наемателя дава 1 месец предизвестие, че се изнася; хазяина идва да огледа как са нещата и какво ще има нужда от подмяна/ремонт; наемателя се изнася; хазяина си отремонтира каквото иска като си удържа от депозита там където наемателя има вина; почват да идват хора на огледи.
При мен се получи всичкото накуп и докато аз още бях вътре: казах, че се изнасям; почнаха да идват през ден да подменят това и онова разни дреболии или да ми възлагат аз да го подменям; после дадоха моя номер на агенцията и почнаха да ми звънят на мен всеки ден за огледи, от хазяите изобщо не присъства никой на тези огледи... И всичката тая история да не би да изпуснат 1 месец наем, който така или иначе ще изпуснат, защото му искат нереално много пари... Явно си го представяха аз да изляза в неделя, а в понеделник да влезе следващия.. ами няма как да стане това. Щях да го разбера, ако изнасянето беше на четвъртия месец, ама на четвъртата година е абсолютно некоректно, да си притесняваш и ангажираш наемателя по този начин.

И съжелявам да ти го кажа, ама ако си се съгласил ремонти, които не са по твоя вина да са за твоя сметка си е твой проблем и го намирам за абсурдно това. Това също абсолютно никъде го няма в чужбина. Не само, че наложителните ремонти (които не са по вина на наемателя) са за сметка на наемодателите, ами и наемодателя може да си навлече сериозни неприятности, ако не ги отстрани своевременно.

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 15:44 от peperudka___

# 481
Става дума за абсолютно неналожителни козметични ремонти, които ТЕ искаха да направят. Нали ще си даваме примери с чужбина и са големи европейци всички наемодатели в тая тема, а наемателите сме някви селтаци... Еми няма такова нещо в чужбина козметичните ремонти да се правят докато наемателя не се е изнесъл още. Лично за свои 5-6 квартири, както и такива на мои познати, в 3 различни града говоря, никъде не е било така.
Навсякъде в чужбина от моя опит, а считам дори и в България коректното развитие на действията е - наемателя дава 1 месец предизвестие, че се изнася; хазяина идва да огледа как са нещата и какво ще има нужда от подмяна/ремонт; наемателя се изнася; хазяина си отремонтира каквото иска като си удържа от депозита там където наемателя има вина; почват да идват хора на огледи.
При мен се получи всичкото накуп и докато аз още бях вътре: казах, че се изнасям; почнаха да идват през ден да подменят това и онова разни дреболии или да ми възлагат аз да го подменям; после дадоха моя номер на агенцията и почнаха да ми звънят на мен всеки ден за огледи, от хазяите изобщо не присъства никой на тези огледи... И всичката тая история да не би да изпуснат 1 месец наем, който така или иначе ще изпуснат, защото му искат нереално много пари... Явно си го представяха аз да изляза в неделя, а в понеделник да влезе следващия.. ами няма как да стане това. До някъде щях да го разбера, ако изнасянето беше на четвъртия месец, ама на четвъртата година е абсолютно некоректно, да си притесняваш и ангажираш наемателя по този начин.

И съжелявам да ти го кажа, ама ако си се съгласил ремонти, които не са по твоя вина да са за твоя сметка си е твой проблем и го намирам за абсурдно това. Това също абсолютно никъде го няма в чужбина. Не само, че наложителните ремонти (които не са по вина на наемателя) са за сметка на наемодателите, ами и наемодателя може да си навлече сериозни неприятности, ако не ги отстрани своевременно.

Примери с чужбина на мен не ми давайте - живея в чужбина от завършването на гимназия и моите примери са именно от там! Това, че Вие сте се съгласила на тези условия (да Ви дадат телефонния номер на непознати хора и агенции, които да Ви притесняват, и да ги развеждате из жилището), си е лично Ваша грешка ! Отдавна е коментирано в темите тук, че тези неща се вписват в договора!!! Малко късно сте се сетили да търсите полезни (като тази) теми, за живота в, а и отдаването на, жилище под наем...

Какво означава РЕМОНТИ ПО НЕ МОЯ ВИНА? Ремонтите, не по моя вина, със сигурност ще струват не над 20% от наема, ами над 500%... Или за Вас, всичко, което се повреди/изгори, а Вие не сте го докоснали в последните 3 стотни от секундата, не се е развалило заради Вас? То и крушките изгарят не по Ваша вина, но на Вас са Ви светили няколко години - не на леля Здравка от 3я етаж...

# 482
и спред мен е гадно да се правят огледи, когато човек се изнася. Нито е подредено като за оглед, нито искам да си показвам личните вещи на непознати. Луда работа.
А за ремонтите - какво да кажа, и двете страни трябва да поемат някакъв ангажимент, не може да е само собственикът, не е редно да е само наемателят.

# 483
Ами да кажем примера ти с пералнята. Ако се развали нещо пералнята вследствие на нормалната употреба, наемателя не носи вина и не трябва да плаща за ремонта. Ако наемателя счупи вратичката на пералнята по невнимание, той си е виновен и е редно той да си организира и поеме разходите по ремонта.

# 484
Ами да кажем примера ти с пералнята. Ако се развали нещо пералнята вследствие на нормалната употреба, наемателя не носи вина и не трябва да плаща за ремонта. Ако наемателя счупи вратичката на пералнята по невнимание, той си е виновен и е редно той да си организира и поеме разходите по ремонта.

Точно заради такива коментари, хората в ЧУЖБИНА (както Вие обичате да правите препратки), отдават празни жилища и наемателите сами си купуват всичко - за да няма рев "пералнята беше така", "мебелите са от икея", "на леля Ви хвърчилото". Тя пералнята се разваля без значение коя я ползва - какво си мислите, че на наемодателите пералните вкъщи не се развалят ли? Тогава кой им заплаща ремонта? Вие отговаря за вещите и електроуредите, които са предоставени за Ваше ползване!

Нещо намирисва във Вашата история - прикривате много неща, ми се струва... Ако си прочетете всички коментари, ще намерите голям брой разминавания във Вашите твърдения...

# 485
Пеперудка, може би да е добра идея да става така - ако наемът е по-висок. Ако искаш да плащаш нормален или по-нисък от средния наем - тогава ще е редно да поемеш част от разходите за текущи ремонти и поддръжка.
Дори да си живееш в собствено жилище, като й изтече гаранцията - пак ще плащаш за ремонт.

А инак, понеже повдигна темата за пералня, съчетано с темата за живеене в чужбина: Ние не сме си плащали ремонта на пералнята, когато живеехме в чужбина единствено, когато мсе ползвали:
1. обществена пералня - пускаш монети за да работи
2. пералня в мазето на блока. Там не се пускаха монети, но пак беше за ползване от целия блок.

Ама ако искаш персонален уред, който да експлоатираш по свое усмотрение - да го пускаш примерно 50 пъти месечно, или както прави една моя приятелка - сутрин и вечер задължително, дори да има вътре 2 чорапа ... ми не е редно да се товари хазаинът, нали?

Дори и да кажеш, че ти не експлоатираш пералнята така - пак е субективно "колко много се ползва".

Защо си съгласна да платиш и да купиш нов комарник - ако силен вятър го отвее (не по твоя вина - да речем, че си затворила комарника преди вятъра да задуха)  -ама силният вятър го е отворил, и отвял.
За това вероятно е си съгласна - а за пералнята - не?

Аз не виждам разлика

# 486
Абсолютно не смятам болднатото за коректно. При влизането на наемателя в жилището пералнята си работи. В договора е упоменато, че жилището е с пералня. Част от наема е за ползването на тази пералня. Пералнята се разваля, да кажем някакъв производствен проблем. Е тогава какво наемателя ли да плаща за тоя ремонт? Пак казвам, не говоря за случаи като наемателя да бие един шут на вратичката къде волно къде неволно и да я откърти. Тогава си е виновен и отговорен да заплати и оправи щетата. Не е ракетно инжинерство да се прецени кога наемателя има и кога няма вина.
Личен пример ще ти дам и то точно с пералня... пералнята в една квартира нещо се скапа и протече и разду ламината на кухнята (3-4 квадрата). Дойде хазяйката, погледна го, прати майстор за пералнята и за ламината. Изобщо не стана дума ние да плащаме нещо.

Не ми се чете назад, за нищо не лъжа и не прикривам.

# 487
за да се избегне от подобни спорове - дали е производствен (ако да - значи гаранцията го покрива.)  или от ползването на уреда - ...
понеже е трудно доказуемо - считам, че предприетата мярка: в зависимост от нужните пари за ремонт - е ОБЕКТИВНА.
Не казвам, че ще нариташ вратичката, но казвам - че БИ МОГЛО И ТИ ДА СИ ПРИЧИНАТА - примерно, не си обърнала внимание, че маркучът се е повредил (на видимо място - дето през него идва водата,и който в последствие може да е довел до наводнението) - а пък си е твое задължение да докладваш за проблеми.

и понеже са трудно установяеми тези неща, ми се стори уместно това с определняне на пари. чиста работа.

и - да - наемателят отговаря за уредите и вещите  - кой друг ще отговаря????
Ако си поканите гости, които наритат вратчиката на пералнята .... хехех ... пак ли собственикът ще я плаща?

# 488
Пеперудка, може би да е добра идея да става така - ако наемът е по-висок. Ако искаш да плащаш нормален или по-нисък от средния наем - тогава ще е редно да поемеш част от разходите за текущи ремонти и поддръжка.
Дори да си живееш в собствено жилище, като й изтече гаранцията - пак ще плащаш за ремонт.

Аз пък не разбирам, защо правите сравнението с живеенето в собствено жилище. В собствено жилище, и жилището си е мое и пералнята си е моя, ествествено, че аз си плащам ремонтите, няма кой друг да ми ги плати. Под наем, нито жилището е мое, нито пералнята е моя. Да ще ги пазя и ще ги стопанисвам като свои, но ако се налага някакъв по-скъп ремонт, за който аз не нося вина, защо аз да го плащам. Пак с пералнята пример - в договора пише, че има пералня - производствен проблем и пералнята спре да работи - реално, вече няма пералня - за мен хазяина е задължен да оправи пералнята за своя сметка, първо защото част от парите, които плащам за наем, включват това да ползвам пералнята, и второ това си е неговата пералня и да кажем ако ми каже утре изнасяй се до месец, сина ми ще живее в това жилище, пералнята си остава за него и той ще си я ползва.

За комарника не знам, нямам представа колко струва един комарник. Ако е повече от да кажем 50 лева и на мен не ми пречи липсата му, наемодателя да си го сменя за собствена сметка. Сега сигурно за някаква скръндза ще ме обявите... не съм.. просто не виждам причина, когато не нося вина, да плащам за ремонти на чужда собственост. Това не значи, че се отнасям към собствеността им нехайно.

# 489
и как ще докажеш, че не носиш вина за комарника? Той си е бил там, после го няма?
на теб не ти пречи, но на хазаина ще му пречи липсата

какъв е производственият му дефект? никакъв.

Освен вятърът да го плати

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 18:59 от rumka833

# 490
Точно заради такива коментари, хората в ЧУЖБИНА (както Вие обичате да правите препратки), отдават празни жилища и наемателите сами си купуват всичко - за да няма рев "пералнята беше така", "мебелите са от икея", "на леля Ви хвърчилото".
Това е така, доста често се отдават празни жилища по тази причина. Само, че има и обзаведени такива, нали? Или да допуснем че има. Тези, които са обзаведени, при равни други условия, ще са с по-висок наем отколкото необзаведените. Да кажем обзаведеното ще е 800 евро на месец, а необзаведеното ще е 600 евро на месец. За мен тази разлика от 200 евро на месец, аз я плащам за удобството да не купувам аз обзавеждане и за да ползвам тези мебели и ел. уреди. Ако някой от тях се развали не по моя вина, защо аз да плащам ремонта? Да кажем счупи се непоправимо пералнята без моя вина. По вашата логика давам 500 евро за нова пералня. На другия ден идва хазяина и ми казва имаш 1 месец да се изнесеш. За кого остава пералнята? Ако кажете за него и че няма да имате нищо против това, или лъжете или имаме тотално различни възгледи по тия въпроси.

# 491
Да споделя опит от чужбина: пресен пример от снощи (Германия): в 20.00 ч. изгониха наши служители заради неплатен наем (година изрядно плащане, имало е някакво недоразумение покрай Коледа), имаха точно 50 минути да приберат багажа си. Та, така за либералната чужденеция.

# 492
Ако ми дойде някой на гости и той направи погром, аз ще съм отговорен, гостенина си е мой и аз отговарям за неговите действия.

Не казвам, че е невъзможно да изникнат спорове за това доколко наемателя има или няма вина. В такива случаи, на договорка или някакво такова правило както спомена арайвъл, или ако не могат да се разберат, за това си има депозит, наемодателя да си удържи от него. Казвам само, че когато е видно, че наемателя не е виновен за причинената щета, то следва хазяина да си я оправи за своя сметка (например не вятър и комарник, а градушка изпочупи прозорците - ще има новина някъде, че е имало градушка).

# 493
Относно казуса с пералнята: разбира се, че всеки упоменава в договора свои условия, но като наемодател смятам, че ремонти, за коити няма как да се докаже вина на наемателя, са за сметка на наемодателя. Едва ли има някой, които не е чувал за планираното остаряване на стокит и няма как да ангажирам друг да прави ремонт, защото изтеглил късата клечка да е наемател точно на 3-хилядното пране с пералнята.

# 494
В нашия договор също е така - разваляне на ел. уред и наложителни ремонти не по вина на наемателя са за наша сметка. Но не мисля, че обратното е невъзможно или неетично - ако съм някой наемодател, дето живее основно в чужбина и не искам да ме занимават с ремонти, пускам жилището на по-нисък наем от средния и отбелязвам в договора, че всички ремонти са си за сметка на наемателя. Намирам го за напълно справедливо и редно, особено ако и двете страни са се съгласили.

Та Пеперудка, при подобни казуси, прочетете си договора.

На мен друго ми стана ясно - преди няколко страници беше казала, че жилището се отдава на двойна цена без никакъв ремонт, а сега пък - че ти правиш козметични ремонти. Значи жилищет все пак ще бъде освежено между наемателите.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт