ГЕНЕТИЧНИ И ИМУНОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ-12

• 83 236
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • София

Здравейте, момичета, след изследвания при доц. Русев, се присъединявам и аз към темата. Прикачвам резултати от изследванията ми, заедно с назначеното от доцента. Имам обаче куп въпроси, които отправих и към него, но все още чакам отговор. Ще съм много благодарна на тези от вас, които могат да ми дадат някакви отговори или насоки.

1. Какво означава резултатът инхибиращи ембриотоксини (+/-)? Не мога да разбера по-специално означението +/-.

2. От повече от месец пия Вигантол по 10 капки на ден. Да продължа ли с дозата, да я увелича ли или да мина на друг препарат с вит. Д?

3. Ако НК клетките са в норма (7.Sunglasses при горна граница 13, какво означава слабото завишение на другите 2 показателя (НК клетъчна активност %CD16NK от всички НК);  Ако има повишена активност на НК-клетките, не би ли трябвало да се търси причината за нея и как се установява тя?

4. Налице ли е при мен тромбофилия? В назначаването на изследване беше отбелязано "тромбофилен панел", а не мога да разбера кои от показаните резултати се отнасят към този панел?

5. От кое изследване се вижда, че е налице хомозигот по мутантен алел на MTHFR?

6. Ако НКа в присъствие на Интралипид се понижава повече (7.9) защо сте предписали вливки на Имуноглобулин преди овулация/ЕТ, а не на Интралипид?

7. Коя от предписаните вливки влияе на ембриотоксините и коя на НК-клетките?

8. Ембриотоксините/НК клетките на какво влияят? - зачеването, имплантацията или износването?

# 676
  • София
Jacky33, привет! И аз съм нова в темата, но ще ти отговоря на каквото знам, а другите ще обяснят по-подробно.
Аз също не съм получила по имейл тромбофилния панел, предполагам, че ще го получим разпечатан направо в клинината.
Имаш положителен тест за ембриотоксини, доколкото знам това пречи на забременяването, защото тялото ти работи против ембриона, които носи наполовина чужда биологична информация. Прави се вливка Имуноглобулин, която ти дава прозорец от около 12 месеца да заченеш.
Вит. Д е много нисък, трябва ти по-висока доза, след консултация.
ТСХ също е високо за забременяване, имаш ли Хашимото и пиеш ли нещо за него? Също трябва да се консултираш с ендокринолог.
Относно показанията за НК клетките не мога да коментирам. Ето тук много кратичко и ясно е обяснено какво са НК клетките и каква им е ролята.

Дели ми препоръча да поразгледам и в сайта на лабораторията и също има много полезна информация.
Важното е да знаеш, че на всичко може да се повлияе и няма място за притеснения.

# 677
  • София
Вече на няколко места чета, че имуноглобулина дава прозорец от 12 месеца, в които да забременееш...... Замислям се тогава, защо на мен ми беше изписан в 2 поредни месеца ....Разсъждавам си просто на глас😕

# 678
  • София
Bambolinka11, естествено ли опитвате или асистирано?

# 679
  • София
Bambolinka11, естествено ли опитвате или асистирано?

Лаленце, естествено. С две късни загуби съм ( 22 ра и 20+ седмица)
Втората беше август 2017 г. Вливките са ми заради положителен Кросмач тест, всичко друго по имунологията е ок.

Последна редакция: нд, 25 фев 2018, 20:58 от Bambolinka11

# 680
  • София
Съжалявам много Sad
Явно терапията е такава заради този положителен тест, при мен и предписанието и резултатите са други. Интересно ми е да споделиш ако разбереш научното обяснение.

# 681
  • София
В смисъл? За Кросмача ли, какво означава?
Ако е за него - когато е положителен , моите белтъци нападат клетките на мъжа ми, дефакто, понеже плода е с половин негово Днк, нападат него, оттам удря в плацентата, възпалява я и тн. Този тест се прави, когато вече е имало бременност или раждане от същия мъж и е имало обмен на кръвта между майката и бебето. Кросмача правих след втората загуба по препоръка на имунолозите от Надежда. На хистологията от втората загуба , заключението беше- "Остро възпалително заболяване на плацента и придатъци. Аз поне разбрах от тях, че действието на Имуноглобулините е 4 седмици.
Затова ми стана интересно това, че действа 12 месеца.

# 682
  • София
Лаленце, благодаря за коментара и линковете.

Витамин Д наистина ми е нисък, но само преди месец беше 4.5. Оттогава пия Вигантол по 10 капки на ден. Явно го усвоявам, щом сега съм го вдигнала на 20 и ще продължа с Вигантола. Доц. Русев каза, че повече от 10 капки на ден не се усвояват от организма.

ТСХ е малко височко, нямам Хашимото и не пия нищо за него. Вече три поредни години го следя - зимата ми е 2.5, лятото сам спада на 1.3 - 1.5. Мисля да го изследвам отново късна пролет и засега да не му се тревожа.

Относно ембриотоксините - учудва ме реултатът +/-. Ако е вярно, че ги изследват с миши ембриони, явно някои съм убила, някои - не. Поне така тълкувам този плюс/минус.

Относно вливките: На мен имуноглобулинът ми е изписан всеки месец преди овулация. Ако убива ембриотоксините за 12 м. напред, защо да го вливам всеки месец. Дали не е заради НК клетките? От друга страна, техният брой е в нормата, а активността им е 1.2% над нормата. Това толкова зле ли е, че да налага ежемесечни вливки. В голяма чуденка съм, още повече че е кръвен продукт и винаги има риск от заразяване.
В чуденка съм и за тези НК-клетки - дали не трябва да се открие причината за по-високата активност - някаква инфекция, вирус или друго, а не да се правят вливки, които да ги потискат?

За Интралипида разбрах, че е комбинация от мазнини и аминокиселини. При мен е предписан чак след установяване на бременност, при много момичета именно той е предписан като ежемесечна вливка. Той на какво влияе?

# 683
  • София
Jacky33, на мен след първата загуба, заради високи Нк клетки, доцент Русев ми беше изписал само интралипид. По скоро мисля, че Имуноглобулина е заради ембриотоксините. Но, както казваш пък, всеки месец.... Странно...

# 684
  • София
Джаки, най-добре да се видиш с доцента да ти обясни кое какво е.

1. Инхибиращи ембриотоксини означава че не са положителни, но не са и отрицателни - нещо по средата. Имало е мише ембрионче, което е оцеляло.

2. Витамин Д трябва да го премериш и в зависимост от това да се регулира дозата. С течение на времето ще се научиш и сама да си регулираш дозата.

3. НК клетките може да са ти в норма, но маточните НК клетки са ти повишени, НК клетъчната активност също е повишена. В следствие на тромбофилните мутации могат да се повишат НК клетките.

4 и 5. Изследването за тромбофилия можеш да си вземеш от регистратурата на Малинов.

6 и 7. Имуноглобулин е предписан еднократно, той влияе на ембриотоксините за 1г, а на НК клетките - 1м. След това трябва да вливаш интралипид на всеки два месеца, докато забременееш. Ако планирате инвитро, по-разумно е да направиш вливката имуноглобулин едва преди трансфер. Интралипид влияе само на НК клетките, действието му е 7-8 седмици, затова се изписва на 2м.

8. НК клетките влияят на имплантацията и износването, докато се оформи окончателно плацентата към 10-11-12 седмица. Ембриотоксините пречат на имплантацията на ембриона.

Бамболинка, при теб имуноглобулин е назначен по друга причина - крос-мач тест, така че е нормално да му е друга честотата.

# 685
Момичета, нещо не разбирам. Може ли да ми обясните на какво основание ви назначават да изследвате ембриотоксини?
Аз съм с късна загуба- 22+, в епикризата пише "плацента със съмнителна цялост, плод без видими аномалии", кариотип ПАК, но съм с тромбофилия и ниски витамини.
Доц. Русев ми е назначил Интралипид преди трансфер (защото ние сме ин витро), понеже имам завишени НК и ТЛА, но нищо не ми е споменавал за ембриотоксини.

# 686
  • София
Зазамег, Ембриотоксините пречат на имплантацията. Щом си докарала до толкова късна седмица, не е това проблема при теб.

# 687
  • София
Дели, благодаря ти, съкровище си Simple Smile

# 688
  • София
Дели, на мен интралипида ми е предписан при + тест и на 8-9 г.с. Виждам, че пишеш, че се влива на 2 месеца още преди бременност. Имам предписан и АП при бременност, но на някои е предписан и преди забременяване. Чудя се дали да не го започна от сега.. И искам да попитам нещо друго...четох в темите, че при дефицит на Б12 момичетата пият всеки ден по 1 табл, а Русев на мен е изписал по 1 т. през ден мета Б12...Дали да не пия всеки ден по 1 табл? Отделно поръчах и P-5-P, защото прочетох, че влияе много добре при MTHFR мутации..

# 689
  • София
Аз почнах с една таблетка Б12 през ден, после вдигнах на всеки ден, но повече от 450 не мога да вдигна, сега пия по 2 на ден, щото Калчев последния път ме засили към инжекции направо.
Б6 ми е назначен от Сигридов след изследване на Б6 - препоръчвам да го изследваш преди да почнеш да приемаш. Изследва се само в бодимед.
АП на мен ми е назначен и преди бременност, но назначението зависи от показанията, от годините и от анамнезата. Така че си следвай каквото ти е назначено.
Интралипид се влива на всеки два месеца преди овулация при опити за естествено забременяване.
Ти няма ли да отидеш най-накрая при Русев да си зададеш въпросите и да ти обясни кое за какво е?

Общи условия

Активация на акаунт