Коледа 2017

• 139 239
  • 956
  •   1
Отговори
# 240
Хриси, честито масло.
Момичета, използвали ли сте досега пудра захар "Захира", видях я в предложенията на Лидл и се чудя дали е много фино смляна.

# 241
  • Бургас
Една уникална и много различна баклава поствам директно източника, моята никога не дочаква снимки http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/10/baklava-eastern-tale.html

Как изпълняваш последната стъпка "Готовата баклава "глазираме" с мед...."?
/Направо с мед ли се намазва, или с разтвор на мед ..../. Благодаря.

# 242
[video][/video] Намазвам я с мед с четка.

# 243
  • София

Тарт с кестеново-шоколадова плънка

Ваня, за поръсването с пудра захар отгоре, откъде е купена формичката и за еднократна употреба ли е (хартиена)?

Точно. Хартиена, за еднократна употреба. Имам много такива вкъщи и ги използвам за различни неща. Вече не помня от къде съм ги купувала, но могат да се намерят на всевъзможни места.  Peace

# 244
chrissy, olenka63, Благодаря Ви! Ще разчитам на късмета на начинаещия. Всеки път когато правя нещо за първи път ми се получава, вторият - не и трети няма.

# 245
Здравейте, момичета!

И аз започвам тазгодишното сладкоправене. Голямата ми дъщеря е рожденничка преди Коледа и всяка година пълня един шкаф със сладки и за двата празника.  Имам два въпроса:
1. За рохличките този път взех филирани бадеми. Смлях ги, но са малко мазнички, за разлика от бадемовото брашно, но пък на доста по-добра цена (24 лв/кг). Дали ще станат сладките с тях? Ще правя най-малко 6 дози, така че, ако не се получи нещо, ще се ядосвам. Една приятелка ме посъветва да добавя кокосово брашно също.

2. По принцип правя меденките на Джемма и ги слепвам. Тази година искам да направя някакви бисквитки, които да не са много трошливи (като линцерите, например) и да не се надуват много, защото искам да ги украся с фонданов принт. Дъщеря ми иска рожден ден на тема "Париж", та съм се запасила с фонданови картинки и резец "Айфелова кула". Моля за съвет, коя рецепта да избера! 

olenka63, миналата година използвах пудра захар "Захира", беше на оферта. Ситно е смляна. Разбира се трябва да се пресее все пак, но не е много сладка, според мен. Тази година ще сложа малко повече в сладките, ако купя от нея.

# 246
iviv, ето рецепти, подходящи за бисквитки с фонданов принт, ползвам ги и когато правя сладки с печат:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Основна рецепта:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   130 гр. краве масло – меко
•   2 яйца
•   1 ванилия

Бисквитки с лимон/портокал:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   2 яйца
•   кората и сока на 1 лимон/портокал

Бисквитки с ядки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   2 яйца
•   60 г орехи, бадеми, лешници

Какаови бисквитки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   2 яйца
•   15 г какао

Кокосови бисквитки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   2 яйца
•   70 г кокос

Коледни бисквитки:
•   350 гр. брашно
•   180 гр. пудра захар
•   2 яйца
•   1 л. канела/джинджифил/карамфил

Друг вид бисквитки:
•   200 грама пудра захар;
•   около 250 грама меко масло;
•   2 яйца на стайна температура;
•   6 или 7 супени лъжици олио /моите лъжици са големи/;
•   около 700 грама брашно.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвям тестото за маслените бисквити, като разбивам захарта и мекото масло, прибавям яйцата, добавям олиото и брашното, замесвам меко тесто, увивам го във фолио и го прибирам за един час в хладилника. След час го вадя и отново го оставям за 1 час на стайна температура, за да се отпусне.
Ако не планирате да украсявате бисквитите с фондан, може да увеличите количеството на захарта, за да станат по-сладки. Аз слагам по-малко захар, защото фонданът е сладък. В тази рецепта е възможно да се добави и ванилия, аз не слагам, защото фонданът, с който работя е с есенция ванилия.
После разточвам тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвам сладките и пека в тефлонови тави за бисквитки, които не ми се налага да намазнявам. Пека 8-10 минути на 180 градуса във фурната.

# 247
ЕваНиколова, много ти благодаря!
Ще направя поне два вида - кокосовите и портокаловите веднага ми хванаха окото.
Предполагам, че са трайни, нали?

# 248
  • София
В Хита от 27ми ноември ще има доста коледни неща ,на приемливи цени.

# 249
  • Viena
Кога започвате?

# 250
  • София
Както винаги след 15.12  - 17 .12

# 251
...и пека в тефлонови тави за бисквитки, които не ми се налага да намазнявам.
...
Може ли линк към хубави такива тави?

# 252
  • гр.София
Идвам да споделя една рецепта. Вече изпробвана и се нарежда до меденките на Джемма по любимост.
recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=Б&id=916&name=Biskviti-Snickerdoodles
Уникални бисквитки станаха. Само едно уточнение, за което много пъти е говорено, при замесването на тестото, ако не се работи лесно с него се добавя брашно, докато не стане приятно за оформяне на топчета.

# 253
ЕваНиколова, много ти благодаря!
Ще направя поне два вида - кокосовите и портокаловите веднага ми хванаха окото.
Предполагам, че са трайни, нали?

Да, това са си най-обикновени масленки с добавки, трайни са много  Simple Smile Само едно допълнение, понеже казахте, че ще им слагате принт - нали знаете, че фондановият принт се слага върху фонданова основа? Тоест - бисквитката - тънък слой фондан и отгоре фондановата картинка. Аз лепя фондана и картинката със съвсем малко вода, но наистина съвсем малко.

Мимии, аз имам най-обикновенна тефлонова тава, но често слагам и хартия, че да не мия тавата  Simple Smile

# 254
Днес ровейки се в тефтерите ми за нещо лесно (за почивните дни) открих ТЕЗИ вълшебно вкусни, лесни и икономични сладки. Може на някой да му харесат (ако е с две леви ръце като мен, а иска мнооого шоколадови сладки)
БЪРЗИ МАСЛЕНКИ С ШОКОЛАД
250 г масло
2 жълтъка
1 чаена чаша пудра захар
4 ванилиики
2 и 1/2 чаени чаши брашнo
разтопен шоколад за глазура
Леко разтопеното масло се разбива със захарта и се смесва с брашното, жълтъците и ванилията. С шприц се правят розички в намаслена или покрита с хартия тава. (аз ги правя и с лъжичка, а търпят импровизация просто "щипнати с три пръста и "цопнати в тавата Smiley
Пече се на 200 градуса, докато се позачервят, което става доста бързо. Поръсват се много обилно още топли  с настърган или разтопен шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт