Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 152
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Там е и музея на соц изкуството:grinning: като цяло интересен район.

# 571
Въпросният партерен в ЕПК бил със статут на офис. Позачетох се как се променя статут и се позамислих... Rolling Eyes
Точно същия случай като твоя! 5000 лв, 3-4 месеца, и почнаха да потръгват офертите. Колкото и да е добър за офис-като ап-т ще се продаде по-скъпо, и по-бързо!

# 572
Той е от много време на пазара. Вдигнаха цената малко, а сега я свалиха повече. Очевидно има проблем с продажбата и се притеснявам да не остане вечно наш,  ако го купим. А е голям и един ден ще трябва да го сменим за нещо,  подходящо за двама. Не съм сигурна партера или статута му е по-големият проблем в момента,  за да се заседи толкова.

# 573
г-жо Томева отговорих ви но стана доста дълго, ако желаете ще продължи дискусията.
http://www.bg-mamma.com/?topic=936461.new#new

# 574
  • София
Скрит текст:
http://eisbg.com/news

Това е на съвсем друг номер, след Софиямед. Средната сграда, в жълто и сиво, между двете, беше празен парцел в бурени преди това.
Ето тук, на номер 26  https://www.google.bg/maps/place/%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D … 0611!4d23.3643817

Къде изчезна парцела: https://www.google.bg/maps/place/%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D … 0611!4d23.3643817
Simple Smile))))))))))

Кой парцел?
Едното е Г.М. Димитров 14 (огромния терен с излаз и към ул. д-р Л. Русев, другото от линка на строителната компания е малкото петънце  ( Г.М. Димитров  26) до хотел "4 сезона" и "мийтбол" бар.
Скрит текст:

[/spoiler]

Днес 4 пъти минах покрай Г.М. Д 14. С кола. Така и не се загледах. Какво ви интересува, ако утре мина и разпитам съседи. Имайте предвид, че булеварда е изключително натоварен, шумен, мръсен. Само на СИ, ако гледат стаите, може би става...до някъде. Ще питам. Peace

# 575
г-жо Томева отговорих ви но стана доста дълго, ако желаете ще продължим дискусията.
http://www.bg-mamma.com/?topic=936461.new#new

# 576
Не съм сигурна партера или статута му е по-големият проблем в момента,  за да се заседи толкова.
И двете са сериозен минус, ако го купувате за живеене. Peace

# 577
  • Бургас
Офелия, цената във Възраждане е 750-800-900-1000. Много зависи от състоянието и нуждата от ремонт. 2 ет. е плюс. Липсата на асансьор и голямата квадратура - минус. Имам предвид, че цената на квадрат на малките жилища е по-висока.
Около Младежкия е ОК. Не харесвам "Възраждане", ужасно забито и презастроено, с паркирането вече се бият там. Особено ако няма синя зона.
Иван Михов казва, че в "Лазур" било малко по-скъпо, но между двата района няма никаква база за сравнение, ако и Младежкия дом да е на 5 мин. от центъра. И аз съм на 5 мин. от центъра, но и на 5 мин. от Морската градина, 3 детски градини и 3 основни училища. Във "Възраждане" има една градина и едно училище. И една опоскана детска площадка. Не бих се забила там и без пари да ми го дават.
Но много хора харесват квартала, което за Офелия е добре. Знам за апартамент до Борисовата, продаден за 960 евро на кв.м.
Офелия, продажбата без брокер има своите тънкости и трябва да си с хладен ум и твърда ръка. Зарежи ФБ групите. Само хейтъри са там.
Ако искаш съвети, на ЛС.
За протокола - нашия апартамент в "Лазур" го продадохме също за 3 месеца, а е голям и скъп.

# 578
И аз не харесвам Възраждане, но върви скъпо. Един приятел капитан живее там и като ходя да го вземам с колата направо ми се разказва играта. В Лазур обаче избора е малък, поне в хубавите части. Там няма много НС и се продават основно стари жилища. Баба има апартамент там, точно където беше 5-то РПУ. Доста е спокойно, близо до центъра, до морската и до плажа. И с паркирането БИВА, т.е. до 5 мин винаги си намирам място.

В момента в Бургас е много хитов Славейков и района около Мола. Там цените скочиха мощно като в Кръстова Вада в София.

# 579
Аз не сравнявам Лазур с Възраждане в никакъв случай, най-малкото защото никога не съм живяла в Лазур и нямам поглед отвътре. Нито пък съм гледала обяви за там и нямам поглед върху цените.
Точно около младежкия паркирането е минус за мен, малко места, много коли, не е синя зона, към кооперацията има точно два гаража, които отдавна не се използват по предназначение. Ще го пусна на 850Е и ще гледам реакциите на хората.

# 580
  • Бургас
В момента в Бургас е много хитов Славейков и района около Мола. Там цените скочиха мощно като в Кръстова Вада в София.

Мда. Още като го нямаше МОЛ-а, през 2004 г., купих там първия си апартамент за скромните 21 000 Е. 52 кв.м. Сега спокойно мога да го продам двойно. Ама няма:)

Офелия, пускай го смело.
Внимавай обаче с брокерите! Имай предвид, че в първите няколко дни ще те попилеят и ще те питат дали могат да ти предлагат имота. И ако им кажеш "да", ще напускат снимките ти в своите сайтове, както и в разни други сайтове, с цени и квадратури, каквито се сетиш. Не го допускай това, много е неприятно и ще ти създаде проблеми с потенциалните купувачи.
В първата седмица след пускането на моята обява следях като хрътка за подобни трикове и няколко агенции ще ме помнят дълго:)
Можеш да следиш и ФБ групите, ако някой търси и да пишеш ЛС. Така ще си спестиш хейтърите.

# 581
Здравей, моля за мнение за фирма Прайм Билдингс, които в момента строят голям комплекс в Младост 2. Бих се радвал да сподели някой, който е закупил имот и комплекса.  Предварително благодаря.

# 582
  • София, Bulgaria
Странни животни са повечето брокери - пускат обява в собствения си сайт и чакат някой да ги потърси. В краен случай комуникират с познати брокери в друга агенция и си обменят информация и клиенти. Понеже продавам апартамент до НДК опитах с асиметрична стратегия - забрана за явно публикуване на обявата ми. Резултатът ми даде представа кои агенции имат реални бази с потенциални клиенти и кои не. В интерес на истината трябва да кажа, че това го правят само по-големите агенции и базите им са несравнимо по-малки от тези за продажбите им. Затова сега обсъждам идеята за една закрита база данни на търсещите апартаменти и ми е интересно какви мнения би имало за подобна идея във форума?

infolink, че са странни повечето брокери странни са, но липсата на резултат е не защото сте забранили да се публикува имота Ви и защото имат или нямат бази с данни на купувачи, а защото работите с няколко агенции. В този бранш 10 е по-малко от 1. Наемаш 10 брокера, все едно не си наел никой, защото никой целенасочено и приоритетно не търси купувачи за твоя имот. Все едно да отидеш в 5 сладкарници и да поръчаш торта за рожден ден и да им кажеш, че ще купиш тази, която най-много ти хареса. Колко сладкарници според теб ще се втурнат да правят торта? Работиш ли с повече от един брокер, разчиташ за продажбата на чиста случайност. За продажбата на имот има над 10 инструмента и канала, интернет е само един от тях. А дали брокерът ще инвестира време, пари, за да ги използва за да продаден един имот, които не е екслузивен решава само той. Аз не бих. Цялото ми време, енергия и пари е за есклузивните ми клиенти, към тях съм поела ангажимент да постигна целта им и те са приоритет за мен. Ако имам информация за Вашия имот и в момента имам купувач с такъв профил, бих Ви се обадила, за да направя сделка за клиента ми. Забележете, казвам клиента ми, само купувачът ми е клиент в случая. Ако той не одобри имота или не договорим сделка, продължавам напред с него, а Вас и Вашия имот Ви "слагам в чекмеджето", до следващия път, ако и когато се появи купувач с такъв профил и ако имотът е все още на пазара.
За  съжаление на пазара има продавачи, които смятат, че екслузивният договор ги "заробва", както и брокери, които работят с тях нищо, че са 15-та агенция в списъка. За мен това е абсолютно безсмислено и зловредно както за продавача, така и за брокера. Но да кажем, че брокерът е този тип колекционер...снима имота и го пуска в интернет и каквото стане... ако стане стане ...ако не... От 100 напускани така обяви/ нищо че половината не ги знае какви бяха, а другата половина продавачите не  знаят за този брокер/,  все някоя сделка ще стане.
А какво става с продавачът пуснал имота си на много агенции... е това не мога да го разбера....защото са му 15 агенции, които да пускат една и съща обява в интернет, т.е 15 човека, които използват един и същ инструмент от над 10. Няма ли да е по-успешна продажбата да ползваш 1 брокер, който използва 10 различни инструмента.
Много е трудно тук да обясня, защо екслузивният брокер е най-добрият вариант за продавача, дори по-добър от тава, да продава имота си сам и да го варди от хейтъри и спам. А за купувачите да не говорим. Само ще кажа, че когато наемате брокер, го наемете не защото ще Ви намери купувач или мечтания имот, защото това е само една от 12 стъпки и в двата процеса, или ще Ви даде юридическа сигурност/във всяка агенция има адвокати и юристи/, а защото с той ще контролира целия процес от първа стъпка до 12-та, той ще буфера, търговеца... ще потушава конфликти, преди още да са съзрели... а те дебнат от всякъде. Сделката с имот е работа с хора, всякакви, понякога стигат до 10-12 човека, всеки с претенции, страхове, мнение...и т.н.
Относно база данни с купувачи, агенциите ги имат, особено тези с кол център, там събират всички обаждания по техни оферти от купувачи, но те не са квалифицирани. Хората си звънят по всякакви обяви,  дори  2 пъти над бюджета им. Квалифицирани са единствено техните екслузивни купувачи... евентуално.
В бизнесът с недвижими имоти без значение, в какъв момент на пазара е/ на купувача или на продавача/ важно е да имаш имота, купувачите сами идват, дали са с брокери или без брокери. Другото важно за добра сделка е Вие/ продавачи или купувачи/  да сте активна страна...
Не случайно до сега няма сайт за купувачи, а само за продавачи и имоти. Купувачът погледнато чисто бизнес е доста хлъзгав и непостоянен, както търси 2-стаен в Младост и никъде другаде, така купува 1-ст в Овча купел.

# 583
Tomeva, съгласна съм с позицията за ексклузивността, но за юридическа изрядност да се доверя на брокер ми е доста съмнително. Да, ако брокерът си цени името, ОК, но това са може би 1% от брокерите. Дори и в големите посреднически фирми си позволяват да предлагат имоти, за чиито парцели се водят дела и има възможност да се обявят всички сделки за недействителни. И се взим капаро и комисионна и това не се съобщава на клиента, поне докато не се вземе комисионната, за да се води, че клиента се е отказал. Съжалявам, но професията е прекалено изродена и затова хората не искат да работят с брокери.

# 584
Странни животни са повечето брокери - пускат обява в собствения си сайт и чакат някой да ги потърси. В краен случай комуникират с познати брокери в друга агенция и си обменят информация и клиенти. Понеже продавам апартамент до НДК опитах с асиметрична стратегия - забрана за явно публикуване на обявата ми. Резултатът ми даде представа кои агенции имат реални бази с потенциални клиенти и кои не. В интерес на истината трябва да кажа, че това го правят само по-големите агенции и базите им са несравнимо по-малки от тези за продажбите им. Затова сега обсъждам идеята за една закрита база данни на търсещите апартаменти и ми е интересно какви мнения би имало за подобна идея във форума?

infolink, че са странни повечето брокери странни са, но липсата на резултат е не защото сте забранили да се публикува имота Ви и защото имат или нямат бази с данни на купувачи, а защото работите с няколко агенции. В този бранш 10 е по-малко от 1. Наемаш 10 брокера, все едно не си наел никой, защото никой целенасочено и приоритетно не търси купувачи за твоя имот. Все едно да отидеш в 5 сладкарници и да поръчаш торта за рожден ден и да им кажеш, че ще купиш тази, която най-много ти хареса. Колко сладкарници според теб ще се втурнат да правят торта? Работиш ли с повече от един брокер, разчиташ за продажбата на чиста случайност. За продажбата на имот има над 10 инструмента и канала, интернет е само един от тях. А дали брокерът ще инвестира време, пари, за да ги използва за да продаден един имот, които не е екслузивен решава само той. Аз не бих. Цялото ми време, енергия и пари е за есклузивните ми клиенти, към тях съм поела ангажимент да постигна целта им и те са приоритет за мен. Ако имам информация за Вашия имот и в момента имам купувач с такъв профил, бих Ви се обадила, за да направя сделка за клиента ми. Забележете, казвам клиента ми, само купувачът ми е клиент в случая. Ако той не одобри имота или не договорим сделка, продължавам напред с него, а Вас и Вашия имот Ви "слагам в чекмеджето", до следващия път, ако и когато се появи купувач с такъв профил и ако имотът е все още на пазара.
За  съжаление на пазара има продавачи, които смятат, че екслузивният договор ги "заробва", както и брокери, които работят с тях нищо, че са 15-та агенция в списъка. За мен това е абсолютно безсмислено и зловредно както за продавача, така и за брокера. Но да кажем, че брокерът е този тип колекционер...снима имота и го пуска в интернет и каквото стане... ако стане стане ...ако не... От 100 напускани така обяви/ нищо че половината не ги знае какви бяха, а другата половина продавачите не  знаят за този брокер/,  все някоя сделка ще стане.
А какво става с продавачът пуснал имота си на много агенции... е това не мога да го разбера....защото са му 15 агенции, които да пускат една и съща обява в интернет, т.е 15 човека, които използват един и същ инструмент от над 10. Няма ли да е по-успешна продажбата да ползваш 1 брокер, който използва 10 различни инструмента.
Много е трудно тук да обясня, защо екслузивният брокер е най-добрият вариант за продавача, дори по-добър от тава, да продава имота си сам и да го варди от хейтъри и спам. А за купувачите да не говорим. Само ще кажа, че когато наемате брокер, го наемете не защото ще Ви намери купувач или мечтания имот, защото това е само една от 12 стъпки и в двата процеса, или ще Ви даде юридическа сигурност/във всяка агенция има адвокати и юристи/, а защото с той ще контролира целия процес от първа стъпка до 12-та, той ще буфера, търговеца... ще потушава конфликти, преди още да са съзрели... а те дебнат от всякъде. Сделката с имот е работа с хора, всякакви, понякога стигат до 10-12 човека, всеки с претенции, страхове, мнение...и т.н.
Относно база данни с купувачи, агенциите ги имат, особено тези с кол център, там събират всички обаждания по техни оферти от купувачи, но те не са квалифицирани. Хората си звънят по всякакви обяви,  дори  2 пъти над бюджета им. Квалифицирани са единствено техните екслузивни купувачи... евентуално.
В бизнесът с недвижими имоти без значение, в какъв момент на пазара е/ на купувача или на продавача/ важно е да имаш имота, купувачите сами идват, дали са с брокери или без брокери. Другото важно за добра сделка е Вие/ продавачи или купувачи/  да сте активна страна...
Не случайно до сега няма сайт за купувачи, а само за продавачи и имоти. Купувачът погледнато чисто бизнес е доста хлъзгав и непостоянен, както търси 2-стаен в Младост и никъде другаде, така купува 1-ст в Овча купел.

Аз тази логика я разбирам и съм я обсъждал с брокери. Обаче има един малък проблем. Когато купувам или продавам имот аз не бих разчитал само на един брокер, защото нито един брокер няма достъп ДО ВСИЧКИ имоти или купувачи. Апартамента, който искам да купя може да се предлага само от една агенция и моя брокер да не работи в нея. А аз искам да намеря точно този апартамент и пет пари не давам кой брокер ще ми го продаде. Когато купувам жилище искам просто достъп до всички обяви и всичко на пазара, за да си избера моето. По принцип каквото и да съм купувал в живота си винаги съм знаел какво точно търся. Днес например ще ходя в мола, може и в 3 мола да отида за да си купя точно определен вид обувки. Няма да купувам само от мола, който харесвам, защото не ме интересува в крайна сметка откъде ще си ги купщ. Важен е резултата и това, което ще получа. И ако не ги намеря няма да правя компромис и да си купя други, а ще търся да поръчам от интернет.

Същото беше и като продавах жилище - исках обявата да стигне до максимално много хора. Вкарах в играта 3 агенции, които се състезаваха да го продадат. Брат ми, който е много креативен написа абсурдна обява в олкс пълна с доста хумор и откровенни простотии, която обаче направи 20к преглеждания. Накрая купувача на когото го продадохме го беше докарала едната брокерка, но човека е гледал обявата в олкс и му е направила впечатление. Когато продаваш жилще искаш да го представиш на максимално много хора и това е най-важното.

Общи условия

Активация на акаунт