Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 70 760
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Ми хиляда лева тук, хиляда лева там...хич не е малко, благодаря ти че го сподели.

Ама това не е скатаване на данък, а да си знаеш правата и да си ги отстояваш. Нотариусите сигурно нямат интерес да съобщават такива данни на клиентите с оглед по-високия процент, който ще получат.

# 76
ЧС, може би зависи от момента. Ти си купила преди 2-3 години някъде, на спокоен пазар, а сега явно инвеститорите са се настървили от търсенето и притискат купувачите. Иван е скорошен пример за това.

milittana, miкkey говори за предлагането във Варна, не в София.

# 77
А, извинете не съмразбрала. А Иван кога си е купил, че сега ситуацията е различна? А и колкото и да са некоректни, могат да притниснат този, който се поддава. При това предлагане в София, включително и на една и съща улица се продават десетки апартаменти от различни продавачи, хайде моля ви се да се поддам на изнудване. Ако съм без дом, под наем ще изляза и пак няма да им играя по свирката. П.П. Наемите са неприлично изгодни в момента според мен, казвам го като наемодател.

# 78
Иван купи миналата седмица Simple Smile Или стана вече месец?  newsm78 И държеше точно на определен имот, който, според неговите проучвания, е доста под средната цена за локацията, така че нямаше особен избор. Цитирам мнението му:

Или ще се прИмирите, че ще платите над средната цена за нещо(може и доста над средната) или трябва да влезете в някаква "неизрядна" схема.

Водещото е цената за локацията и компромисът трябва да е с нея.

А ти ако имаш избор, разбира се, че няма да се поддаваш на изнудването. Въпросът е този избор на каква цена е и дали си готова да я платиш.

Последна редакция: нд, 19 ное 2017, 10:26 от Анонимен

# 79
  • In transit
ЧС и аз научих скоро за това от един строител.
Иване, ако на теб заплатата ти я дават на ръка разбирам да си "на далавера", че ще купиш нещо на данъчна оценка, ама ако си на 100% легален не виждам защо трябва да се прави евала на хора, които гледат да скатаят данъци при положение, че получават големи суми за продажбата на имотите си и после както
milittana е казала се чудим защо тая държава отива на зле. На теб като идеш в магазина някой дава ли ти доматите на борсова цена или на цената на производителя? Защото и там обикновено купуваш със 100% надценка. Ама там вземаш и не се циганиш нали?

# 80
А, извинете не съмразбрала. А Иван кога си е купил, че сега ситуацията е различна? А и колкото и да са некоректни, могат да притниснат този, който се поддава. При това предлагане в София, включително и на една и съща улица се продават десетки апартаменти от различни продавачи, хайде моля ви се да се поддам на изнудване. Ако съм без дом, под наем ще изляза и пак няма да им играя по свирката. П.П. Наемите са неприлично изгодни в момента според мен, казвам го като наемодател.
Кое им е неприлично изгодното? Двустайка в Младост върви между 600 и 900 лв. И тези по 600 лв са още със СОЦ мебелите - бях в такава. В Люлин същите вървят между 500 и 700 лв. За много хора това си е една цяла заплата. Единствените ми познати, които плащат поносим наем живеят в Овча купел. А за по-източните и централните квартали дори не съм гледала.

# 81
Какво ще рече неприлично изгодни наеми. Основния механизъм зад наемите е средната заплата за града и нищо повече.

# 82
Предполагам, че ако си наемодател ти изглеждат изгодни. Grinning На мен, когато бях наемател хич не ми се виждаха изгодни. И преди съм споделяла, че таксата ни по ипотеката в момента е по-ниска от наема, който плащахме, а сега сме в тристаен апартамент.

# 83
Зависи каква ти е заплатата разбира се, но за 600 евро има цели палати със съвсем нови мебели в добър квартал, че и с гараж. А и очаквам да паднат заради голямото предлагане на такива имоти. В ниския сегмент не съм гледала. Доста хора имат добри доходи и зная, че вече предпочитат да не се установяват с покупка на имот, а да живеят под наем.

# 84
E, значи аз съм някакво изключение - купих си НС на зелено и всичко беше 100% бяло, с данъчна фактура, с реална стойност в НА и т.н.
Единственото, което спестихме, беше поради един хитър съвет, а именно, че ДДС е данък, а не част от цената. Респективно държавата иска такси само върху цената, а не и върху данъка. И така ако едно жилище струва общо 100, дефакто нотариални такси се плащат върху 83,3, а не върху 100. Това се знае от нотариусите, ама си премълчават. И аз не знаех, но строителят ме светна, а и нотариусът така направи нещата. Е, не че беше голямо спестяване, 1000 лева сигурно, ама си е гъдел Mr. Green

Според мен въпроса не е да спестиш 1000лв, а в това, че строителите, които продават на изгодни цени правят яки схеми с данъците. Или са някакви малки фирми, които ги е страх да връткат.

# 85
Зависи каква ти е заплатата разбира се, но за 600 евро има цели палати със съвсем нови мебели в добър квартал, че и с гараж. А и очаквам да паднат заради голямото предлагане на такива имоти. В ниския сегмент не съм гледала. Доста хора имат добри доходи и зная, че вече предпочитат да не се установяват с покупка на имот, а да живеят под наем.
За мен да плащаш 15 000 лв годишно, които изцяло потъват и не са никаква инвестиция, не е разумно дори да ги ринеш с лопата. Ние можехме още много години да си живеем под наем, но това са пари, хвърлени на вятъра. При ипотеката реално губиш само лихвата. Единствената причина под наем да е по-изгодно е или наема да е особено нисък (по-нисък от евентуалните лихви по ипотеката), или да нямаш намерение да заживяваш в този град, а пребиваването ти е временно.

# 86
И на мен наемите ми се виждат изгодни. Да вземем един Докторска или Иван Вазов - до 700 лв има избор, ако толкова се търси Локация и Престиж Grinning

https://m.imot.bg/lists?rub=2&town=43&raioni=6101~21& … 38rzcj&page=2

Подобни имоти се изплащат за 35 години. Успех

# 87
Не знам кое наричаш изгодни наеми, наемите са скандално високи в момента. Двустайка 50кв в студентски град 800лв - това е абсурд. Че сума ти народ взема заплати около 1000лв....

И да за мен е важна цената и локацията на имота. Въобще не ме интересува, колко от парите за жилището ще влязат в държавата. За мен е важно сделката да бъде изгодна за двете страни, които участват и всеки да си вземе своето.

# 88
И на мен наемите ми се виждат изгодни. Да вземем един Докторска или Иван Вазов - до 700 лв има избор, ако толкова се търси Локация и Престиж Grinning

https://m.imot.bg/lists?rub=2&town=43&raioni=6101~21& … 38rzcj&page=2

Подобни имоти се изплащат за 35 години. Успех
Аз не знам доколко са реални цифрите. Когато търсехме гледахме сходни по тип апартаменти в един ценови диапазон, а когато действително тръгнахме по огледи се оказа, че цените им са една идея по-скъпи. Например, в imot.bg и imoti.net гледахме 2-стайни в Младост на около 450-500 лв, а после не намерихме нищо под 600 лв. Да не говорим, че брокерите редовно качват снимки на вече наети имоти, за да те зарибяват за други. На нас брокера директно ни заяви: "Не гледайте обявите, тези апартаменти отдавна ги няма на пазара, можем да ви намерим малък апартамент най-малко на 550 лв, но няма да е много хубав, вие си преценете." И това беше преди 2 години.

А някои от тези имоти ми докарват клаустрофобия. Първото е едностаен и то с усвоен балкон, станал на спалня. В това нещо може да живее евентуално някоя девойка, която следва в София и цената буквално е за локация, а не за жилище.

Ами, ако един имот ще го изплащаш 35 години може би не си за този имот. Човек трябва да си следва не само претенциите, но и джоба. Според мен все пак да се изхвърлят през прозореца хиляди левове ежегодно не е смислено дори да си луд по Иван Вазов и Докторски паметник. Особено с идеята, че маалко в страни можеш да намериш свестен апартамент на по-поносима цена.

Гледам House Hunters по travel от време на време и наблюдавам същото - винаги хората се местят от една държава (понякога и континент) в друга: ако причината е временна, търсят жилище под наем, ако е ново работно място или като цяло са решили, че ще се местят за дълго - купуват. Винаги им показват жилища около бюджета им с вариации като обикновено всички искат в Центъра, но много се отказват, когато видят, че цените са високи. Повечето могат да си го позволят - не им се предлага нищо толкова извън бюджета им, че да не става (все пак идеята на предаването е реално да обмислят всеки имот), но са рядкост тези, които решават да дават повече пари вместо да ги ползват, за да пътуват, инвестират и тн. Всъщност в повечето случаи си правят сметката и избират нещо по средата.

# 89
Зависи явно от града. В София може и да са поносими наемите спрямо стандарта на живот. Във Варна познавам хора търсят за 300 и нещо максимум. За Сливен съм имал оферта от рода "предлагам ти 100 лв, ама редовно". То там може да си купиш за 20 000 лв ама това отделен въпрос. При ситуация двама човека с по 600 лв какъв наем могат да си позволят?
Иначе спрямо покупно -продажните цени, че са ниски наемите съм съгласен. Имаше някакво правило за 200 ли беше или 240 наема. Забравил съм.

Общи условия

Активация на акаунт