Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 70 770
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Наемите скочиха много преди да скочат цените. Знаете ли колко много хора плащат вноската с наема, че им остава и отгоре по нещо? В студентски град например до преди 2 години това беше детска игра с жилище, купено от Бароко.

# 91
Здравейте!
Нова съм в темата, сега я открих. Simple Smile Интересува ме мнението ви за жилище в тази сграда
https://www.mirela.bg/bulgarian-property/city-of-Sofia-Hadzhi-Di … -offer259361.html ,
но в новата част. Изобщо какво мислите за квартала Хаджи Димитър - предимства, недостатъци. Ще съм много благодарна на повече информация, тъй като съм от провинцията и зле ориентирана по темата за столицата.
Много благодаря!

# 92
Зависи каква ти е заплатата разбира се, но за 600 евро има цели палати със съвсем нови мебели в добър квартал, че и с гараж. А и очаквам да паднат заради голямото предлагане на такива имоти. В ниския сегмент не съм гледала. Доста хора имат добри доходи и зная, че вече предпочитат да не се установяват с покупка на имот, а да живеят под наем.
Гледай ниския сегмент тогава, защото масата хора които търсят квартира не им се дават хиляди левове (повечето ги мислят че са пари на вятъра). 600 евро са повече от месечна ипотека на приличен апартамент, така че тия дето дават "палати"под наем не им толкова розово.
И при най високия клас наеми има текучество а това е свързано със стрес и ангажимент.

# 93
Преди година знам, че се даваше двустаен в добро състояние около Медицинска академия обзаведен за 400 лева. Това ако не е изгодно, не знам. Цитирам конкретния наем и мястото на имота. И дадох пример с наем за това, че ако някой е притиснат от неизгодна сделка може да поотложи покупката, не призовавам "да се хвърлят едни пари на вятъра". Но всеки си преценява.

# 94
Преди година знам, че се даваше двустаен в добро състояние около Медицинска академия обзаведен за 400 лева. Това ако не е изгодно, не знам. Цитирам конкретния наем и мястото на имота. И дадох пример с наем за това, че ако някой е притиснат от неизгодна сделка може да поотложи покупката, не призовавам "да се хвърлят едни пари на вятъра". Но всеки си преценява.
Ами според мен това е по-скоро изключение. Аз в момента на 400 лв не виждам нищо на прилично място. Преди 4 години приятеля ми нае еднстаен на 400 лв в Младост 4 и то преди да пуснат метрото на Бизнес парка - тичаше до Младост 1 или хващаше 76 към работа. Беше един от по-евтините апартаменти в района. Моя приятелка живее на 300 лв, но в Овча купел и апартамента не им харесва особено, оглеждат се за друг.

Иначе разбира се, че се чака за изгодна покупка, в днешно време такива големи инвестиции не трябва да се правят с недообмисляне.

# 95

За София предполагам е много изгодно. За големите градове е нормално, за малките е скъпо, за селата е безумно. Всичко зависи от доходите на хората.
Напълно съм съгласен, че високия сегмент почва да се конкурира с ипотечните вноски. То си е логично ниските лихви по кредите да правят точно това натискат наемите и надуват цените. Спомням си, че имаше един момент в който беше обратното. Беше по изгодно да си живееш под наем. Който е бил умен е купувал тогава, останалите сме дремали.

# 96
Здравейте!
Нова съм в темата, сега я открих. Simple Smile Интересува ме мнението ви за жилище в тази сграда
https://www.mirela.bg/bulgarian-property/city-of-Sofia-Hadzhi-Di … -offer259361.html ,
но в новата част. Изобщо какво мислите за квартала Хаджи Димитър - предимства, недостатъци. Ще съм много благодарна на повече информация, тъй като съм от провинцията и зле ориентирана по темата за столицата.
Много благодаря!

Много хора ще Ви кажат, че Хаджи Димитър е кофти квартал, но аз не мисля така.
Основното му предимство е, че е много близо до центъра. Има напълно изградена инфраструктура и що годе удобен градски транспорт. Да не говорим, че скоро в близост ще има метро станция. Герена е близо и може да се спортува.
Като недостатъци - все пак в голямата си част е панелен, няма много места за забвление, като има мачове на Левски е тегаво, не е зона и има коли по тротоари и зелени площи.

Конкретно тази сграда е на булеварда и е в по-отдалечената част. Отсреща има Фантастико. Булеварда не е много натоварен, но пак си има движение.

# 97
Благодаря, jedinait,

И аз мисля така, но по-скоро от видяното само от този квартал, без да съм имала възможност да сравня с други. Още повече купихме там жилище в новото крило на комплекса, зад тази сграда и очакваме акт 16. На прилична цена го взехме преди около година. Но съвсем спонтанно без много анализи, водени от идеята, ако дъщеря ни учи в София, ще плащаме ипотека, а не квартира. Решихме, че така е много по-изгодно - наемът, който ще дели с някого е равен на ипотеката. При други обстоятелства просто ще търсим наематели.

В тази връзка мисля, че ипотека е много по-добър вариант в момента от наем. Също виждам и възможност да се придобие някаква недвижима собственост по по-безболезен финансово начин.

# 98
За ипотека има огромна питанка дали след 5-7-10 години лихващата ще си е същата нисичка. Не мисля така. Но все пак хората имат шанс за предсрочно погасяване без такси. Ако чакаш 20-25 години да го изплатиш, никаква инвестиция не е това, просто си е да си знаеш, че имаш нещо. За кого и какво имаш е друг въпрос.

По принцип студентите са млади хора без претенции за лукс и дори понякога за район. Жизнени, гледат социалния живот, могат да се придвижват без мрънкане. Аз като се сетя в какви общежития сме живели, без санитирен възел в стаята, едното беше извън Пловдив, ама беше най-щастливото време Simple Smile

# 99
За ипотека има огромна питанка дали след 5-7-10 години лихващата ще си е същата нисичка. Не мисля така. Но все пак хората имат шанс за предсрочно погасяване без такси. Ако чакаш 20-25 години да го изплатиш, никаква инвестиция не е това, просто си е да си знаеш, че имаш нещо. За кого и какво имаш е друг въпрос.

По принцип студентите са млади хора без претенции за лукс и дори понякога за район. Жизнени, гледат социалния живот, могат да се придвижват без мрънкане. Аз като се сетя в какви общежития сме живели, без санитирен възел в стаята, едното беше извън Пловдив, ама беше най-щастливото време Simple Smile

Каквото и да стане с лихвите, вноската най-много да скочи 70-80лв. Big Deal. Освен това един кредит може да се управлява по доста начини, за които хората не са наясно. Вземаш го с намаляващи вноски и като имаш излишни пари гледаш да мачкаш главницата. Винаги можеш да предоговаряш срока и лихвата ако си плащал редовно. Ако ти дойде нагоре можеш да вдигнеш малко годинките. Варианти много.

# 100
Според зависи банката дали дава възможност за тия неща. Имаше едно време, когато хората не се интересуваха и надвнасяха вноските. В един момент си мислят, че са изплатили кредита, но се оказва, че са плащали само лихвата. Хубаво е човек да се осведомява за тия неща и да договаря внимателно с банката.

# 101
  • Бургас
Всичко дава банката. Особено ако я тормозиш редовно:)
Всякакви условия съм постигала по кредит. Е, имаше една банка, дето не беше толкова гъвкава, но рефинансирах в друга.
Условията по кредита трябва да са съобразени с начина на получаване на дохода.
И аз съм привърженик на редовното "мачкане" на главницата. Така изплатих за 10 г. кредит, отпуснат за 35.
Но си трябва тормоз на банката и добра финансова дисциплина.

# 102
това ми беше много полезно, да знаете! Не че ще тръгна сега за кредит, но тънкостите са важни да се знаят. Аз винаги чета "дребния" врифт по 2 пъти, носи е друго като вече имаш едно на ум

# 103
И да за мен е важна цената и локацията на имота. Въобще не ме интересува, колко от парите за жилището ще влязат в държавата. За мен е важно сделката да бъде изгодна за двете страни, които участват и всеки да си вземе своето.
Close Надявам се, че някой ден няма да се чудиш, че държавата не се интересува от теб, жена ти и децата ти... Надявам се, че и сега нямаш претенции и не очакваш нищо от държавата, за която не те интересува грам.
Съжалявам за оффтопика, но останах без думи!
Ние плащахме 500лв наем за спалня, баня, мини тераса и кухньохол, сега за ипотеката плащаме малко повече за 2 спални, тоалетна, баня, голяма и нормална тераса и кухньохол.
Не мисля, че сме се набутали. Платили сме си всичко до стотинката.
Аман от неморални хора.

# 104
После някой да не се чуди що няма пари за "тротоари и градинки".

Общи условия

Активация на акаунт