Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 70 809
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Въпросът е да си прецениш хубаво възможностите и да си направиш вноската съвсем поносима. Оттам нататък и да се качи малко лихвата няма да е края на света. Аз сииилно се надявам да не изплащаме нашия 25 години, колкото ни се води. Grinning Ще погасим предсрочно, надявам се до 10-15 години. Ама дори 25 години да го изплащаме поне ще имаме нещо накрая - жилище. А след 25 години под наем ще имаме едно голямо нищо.

При нас никой не е повдигал въпроси за данъчна оценка, всичко до стотинката си платихме, но не се оплаквам - и без това купихме тристаен на цената на двустаен в момента. А постепенно започва да придобива вид, макар и на цената на прах и ремонти. Има нещо много приятно в това да си избираш цветове, мебели, плочки и тн, и тн. Сега сме на кухнята. Simple SmileSimple Smile

# 106
Айде, айде, достатъчно милиарди плаща българинът за данъци, всяка година има огромен излишък. Проблемът с градоустройството не е финансов, а на воля. И все пак да се похваля, че в нашия парк доста се влага и поддържа от 3 години насам - 2 км идеално осветени алеи, нови настилки на част от парка, достаааа камери, достаааа детски съоражения, абе много съм доволна. Тези дни донасадиха рози и магнолии, малко странно време. Та с удоволствие си плащам данъците и осигуровките и не ми е кофти.

# 107
Вижте, Иван нямаше избор за плащането. То на него щеше да му е по-спокойно нещата да са на реалноте стойности.

# 108
  • Бургас
Много ми е странно, че се оплаквате от нежеланието на продавачите да изповядват на реална стойност. Обикновено нежеланието е на купувачите, защото те плащат разходите по сделката. Не виждам какво го бърка продавача...
Има един момент, че ако купуваш и продаваш едно и също жилище в срок по-малък от година, плащаш данък върху разликата, освен ако не изповядваш на данъчна оценка. Може би е такава ситуацията...

# 109
  • In transit
Много ми е странно, че се оплаквате от нежеланието на продавачите да изповядват на реална стойност. Обикновено нежеланието е на купувачите, защото те плащат разходите по сделката. Не виждам какво го бърка продавача...
Има един момент, че ако купуваш и продаваш едно и също жилище в срок по-малък от година, плащаш данък върху разликата, освен ако не изповядваш на данъчна оценка. Може би е такава ситуацията...
Точно така! Мога да дам конкретен пример. В началото на октомври лицето Х придобива имот на цена 32000 евро, обаче в НА е записано, че го е платил на цена 17000 евро колкото е данъчната му оценка, а разликата е записана като евикция. В началото на ноември го продава за 50000 евро. Обаче не иска да плати данък от 5000лв и чака някой като него да се появи да го купи на данъчна оценка.

# 110
Мисля, че срока беше 3 години, иначе да. Продавачите така си спестяват данък печалба.

# 111
После някой да не се чуди що няма пари за "тротоари и градинки".
То и всички да плащат данъци до стотинка, има кой да открадне така добре, че пак да няма "тротоари и градинки".
За справка, последно платих 3500лв нот такси, за тия пари трябва парк да ми направят във Варна, ама не би...Герб ли, Тим ли, парите се крадат мъжката.
Сори за офа, обаче това е истината. Може би в София Фандъкова е по мила и разбрана, в провинцията не е така. Laughing Laughing Laughing

# 112
  • Варна
Lucky, друснах им и аз  3700 на Общината ама не мога да си паркирам колата.
Държавата да слижи в ред управниците си, дето я окрадоха и после да се захване с мен и сделката ми на данъчна оценка. Когато при смяната на жилище разходите гонят 12 хиляди все ще се търси начин за укриване.
Да не съм крепостен, че да живея в нещо, което не ми харесва?! То комисиони, то такси то чудо! За още една стая пари ми излетяха...

# 113
Lucky, друснах им и аз  3700 на Общината ама не мога да си паркирам колата.
Държавата да слижи в ред управниците си, дето я окрадоха и после да се захване с мен и сделката ми на данъчна оценка. Когато при смяната на жилище разходите гонят 12 хиляди все ще се търси начин за укриване.
Да не съм крепостен, че да живея в нещо, което не ми харесва?! То комисиони, то такси то чудо! За още една стая пари ми излетяха...
Аз изповядах на пълната сума, но защото продавача не ми вдъхна доверие, иначе бих спестила 1500 лв с кеф. Хубаво си направила, че си минала на данъчна. За комисионните е друга тема. Tired

# 114
Добре е хората да имат стаи с. пари и да ги харчат умно.

# 115
Така е за данъците. 4700 лв дадохме, от които около 700-800 за нотариус другите за някое цветенце явно...

# 116
И ние се разделихме с около 3500 лв, ама нас не ни и питаха за ДО. То и да ни бяха питали аз съм бъзла и сигурно нямаше да се осмеля.

# 117
И да за мен е важна цената и локацията на имота. Въобще не ме интересува, колко от парите за жилището ще влязат в държавата. За мен е важно сделката да бъде изгодна за двете страни, които участват и всеки да си вземе своето.
Close Надявам се, че някой ден няма да се чудиш, че държавата не се интересува от теб, жена ти и децата ти... Надявам се, че и сега нямаш претенции и не очакваш нищо от държавата, за която не те интересува грам.
Съжалявам за оффтопика, но останах без думи!
Ние плащахме 500лв наем за спалня, баня, мини тераса и кухньохол, сега за ипотеката плащаме малко повече за 2 спални, тоалетна, баня, голяма и нормална тераса и кухньохол.
Не мисля, че сме се набутали. Платили сме си всичко до стотинката.
Аман от неморални хора.

Както казах темата за данъците е много дълбока. Не умирам от желание да ги плащам, но НЯМАХ против да си ги платя за апартамента. Разбира се не заради държавата, а за да имам по-сигурна сделка. Строителя обаче имаше условия, а аз исках този имот. За мен беше по-важно да го взема, отколкото да направя нещата чисти. След като с адвоката изгладихме колкото е възможно рисковете сега не съжалявам за нищо, а съм много ама много доволен. Хората търсят жилище с години, а аз за няколко месеца търсене намерих точно, каквото исках и за колкото го исках. В крайна сметка важен е резултата от сделката. Двете страни да са доволни.

А иначе да ти обясня ли нещо за данъците - всички държавни пари в България се харчат по правилото 70/30. 70 процента в джоба на хора по веригата, 30 процента по предназначение. Същото е с европарите, ама там лапаницата е по-голяма. Знам как са нещата много отвътре. Аз лично нищо не очаквам от държавата. И смятам, че това е правилния подход. Държавата ще се оправи, ако всички си помогнем сами, защото ние сме тази държава. Ако може само малко пътища да направи и да не ми се пречка като тръгна да правя бизнес. Не искам да помага, просто да не пречи. За другото трябва да се погрижи частната инициатива.

Иначе най-голямата ирония е, че аз плащам много данъци. Преди този апартамент съм си плащал абсолютно всичко. Данък на колата(който е много дебел), винаги съм работил и са ме осигурявали на реален доход. Но в никакъв случай не се гордея с това, че си плащам данъците.

# 118

И да за мен е важна цената и локацията на имота. Въобще не ме интересува, колко от парите за жилището ще влязат в държавата. За мен е важно сделката да бъде изгодна за двете страни, които участват и всеки да си вземе своето.
Close Надявам се, че някой ден няма да се чудиш, че държавата не се интересува от теб, жена ти и децата ти... Надявам се, че и сега нямаш претенции и не очакваш нищо от държавата, за която не те интересува грам.
Съжалявам за оффтопика, но останах без думи!
Ние плащахме 500лв наем за спалня, баня, мини тераса и кухньохол, сега за ипотеката плащаме малко повече за 2 спални, тоалетна, баня, голяма и нормална тераса и кухньохол.
Не мисля, че сме се набутали. Платили сме си всичко до стотинката.
Аман от неморални хора.

Както казах темата за данъците е много дълбока. Не умирам от желание да ги плащам, но НЯМАХ против да си ги платя за апартамента. Разбира се не заради държавата, а за да имам по-сигурна сделка. Строителя обаче имаше условия, а аз исках този имот. За мен беше по-важно да го взема, отколкото да направя нещата чисти. След като с адвоката изгладихме колкото е възможно рисковете сега не съжалявам за нищо, а съм много ама много доволен. Хората търсят жилище с години, а аз за няколко месеца търсене намерих точно, каквото исках и за колкото го исках. В крайна сметка важен е резултата от сделката. Двете страни да са доволни.

А иначе да ти обясня ли нещо за данъците - всички държавни пари в България се харчат по правилото 70/30. 70 процента в джоба на хора по веригата, 30 процента по предназначение. Същото е с европарите, ама там лапаницата е по-голяма. Знам как са нещата много отвътре. Аз лично нищо не очаквам от държавата. И смятам, че това е правилния подход. Държавата ще се оправи, ако всички си помогнем сами, защото ние сме тази държава. Ако може само малко пътища да направи и да не ми се пречка като тръгна да правя бизнес. Не искам да помага, просто да не пречи. За другото трябва да се погрижи частната инициатива.

Иначе най-голямата ирония е, че аз плащам много данъци. Преди този апартамент съм си плащал абсолютно всичко. Данък на колата(който е много дебел), винаги съм работил и са ме осигурявали на реален доход. Но в никакъв случай не се гордея с това, че си плащам данъците.

# 119
Според зависи банката дали дава възможност за тия неща. Имаше едно време, когато хората не се интересуваха и надвнасяха вноските. В един момент си мислят, че са изплатили кредита, но се оказва, че са плащали само лихвата. Хубаво е човек да се осведомява за тия неща и да договаря внимателно с банката.

В момента е възможно почти всичко в почти всяка банка.
Като цяло с банката трябва да разговаряш от позицията на силата. Те имат интерес да вземеш кредит от тях, а ти може да си намериш друга банка. Отиваш, пазариш се и изискваш. И после ги тормозиш и занимаваш нон-стоп по време на изплащането на кредита. Не им е приятно, но ако плащаш редовно не могат да ти откажат.

Всяка банка е длъжна да ти предостави възможност да погасяваш на намаляващи вноски. Първите години така ще дойде по-нагорно, но по този начи плащаш отначало по-голям процент главница и по-малък процент лихва. Има банки, при които първите години се плаща само лихва. Голяма грешка! При внасянето на допълнителни вноски предсрочно, когато се намаля вноската по кредита също се атакува главницата. Като цяло на един кредит стопиш ли му достатъчно главницата, после не ти пука какво ще правят с лихвата, дали ще удари нова кризи и лихвата ще излети и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт