Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 355
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Доста сериозно се изметна темата, но интересни тези се развиват. Забелязвам, че доста хора са повлияни от тяхната лична ситуация. На един му се иска да е балон който утре ще се пукне, на друг да растат цените и наемите. Това със заключените апартаменти също е интересно и смятам свързано с нашата народопсихология.
Забелязвам обаче доста обяви на апартаменти завършени в периода 2005-2010 с които никога не е живяно и в момента се обявяват за продажба. Ей това честно не го разбирам. Във Варна ходих на огледи на 2 такива и обяви за още доста. Защо не са си ги пуснали под наем?
По темата със заплатите моето лично мнение е, че в България като цяло са неадекватно ниски. Изключение естествено София. На фона на средните доходи цените в момента според мен са високи.  Увеличението на средната заплата за последните 10 години се компенсира и от увеличение на разходите за живот. Та това не са пари които могат да се съотнесат към цените на жилищата.
Продължавам да следя темата с интерес. Мненията относно видовете строителство през различните години бяха изключително професионални.

# 316
 Защо не са си ги пуснали под наем?
Да отговоря  лични наблюдения.Вече беше отбелязано в темата за случай напразни апартаменти-тези за които зная в стоицата са на хора купили няколко или на самите строители.За тях доходосността от даването им под наем е несравнимопо-ниска от тази при продажбата им.Приемете ,че не им се занимава с отдаване под наем.Печалбата ми при продажбите,които реализираха напроследък са многократно по-големи в сравнение с прихода ,който биха получили при отдаването им под наем.

# 317
Извинявайте, но къде са тези празни апартаменти? При нас в последните 2 години всичко се напълни, последният апартамент го дадоха под наем миналата седмица на семейство шведи. Но, където и да отида в София навсякъде е тъпкано с коли, тоест хора живеят, при това ако съдим само по автомобилите, то не само че няма празни апартаменти, а всичко е фраш.

Последна редакция: нд, 26 ное 2017, 13:56 от jedinait

# 318
  • Бургас
Ясенски, продадох, не си следил темата:)
Примера с многото огледи го дадох, защото се предполага, че който гледа, има и парите да купи.
Туристите не купуват жилища, да. Но оставят пари тук, в нашия БВП. А тези пари индиректно отиват и за покупка на нови жилища.
Бабата над вас дето е умряла, ако има читави наследници, няма да стои празен този апартамент.
Тази статистика за призрачните жилища е ангро. В големите градове има много интереси, които вкарват тези жилища в оборот. Брокери, купувачи, съседи, наематели, строители.
В Гаганица ще стои празен и заключен, докато не падне.

# 319
kokopapa, поздравления за начина, по който възпитаваш детето си!

# 320
Колкото до хвалещите НИ в София, вие малко ми звучите, като онзи дето е стоял на мачтата на Титаник и е викал при мен няма вода всичко е ОК. Няма как едно дърво да расте когато корените са изсъхнали. Няма как столицата да цъфти когато страната е леш от изоставени сгради, циганизация и ужасно ниски доходи. Просто последните читави люде се поспряха в столицата, но ако скоро няма промяна и НОИ ще гръмне и НИ и тези които сега пълнят Сф, просто ще продължат пътя си през Терминал 2!

Желая ви успех в избора на щори, за да не виждате празните кутийки около вас Wink

Някъде да си видял да хваля инвестиране в имоти? newsm78 Моята гледна точка винаги е била, че ако ти трябва имот за да живееш, си купуваш, а не разсъждаваш, че било имало балон. Но да се влагат парите в недвижимост като инвестиция никога не съм проповядвала и не го правя. Е, при повече пари идеята за диверсификация на портфейла в даден момент неизбежно включва и някой имот, но това вече е друго.
И ако съм си взела имот за да живея в него какво ме грее, че имало незаселени апартаменти, или че цените ще паднат? Ми да падат, от това няма да ми отеснее апартаментът, а ако намалеят хората ще се разведри атмосферата и ще стане по-спокойно. Пък ще минат години и пак ще се вдигнат. София толкова се е разраснала, че 50% да емигрират, пак ще има навалица, а 50% няма да емигрират докато съм жива.

# 321
Много интересна дискусия се заформя. Всеки е съгласен, че в момента цените са високи. Само хората, които “няма къде да живеят излизат потенциални купувачи, често лимитирани с бюджет от банката. Та май се оказва, че повечето тук сме сеирджии-генерираме интерес, но реалното търсене е доста свито, напук на дежурно прокламираното “пазар на продавачите”. Колко интересно!
А за БФБ, и милиард да имам, не бих инвестирала и стотинка там. Регулации, дрън-дрън. Просто начин на няколко големи да финансират тъмните си сделки. Да, има хора, които печелят (най-вече посредниците на ЦК), но не съм risk seeker. Предпочитам да “инвестирам” няколко хилядарки в почивка, образование или паркомясто, например. Първото ще ми донесе кеф, второто потенциално повече доход, а третото-наем.

# 322
Е, да, ама няма да имаш графики.

# 323
Ах тези лоши, лоши медии - как смеят да пишат за тези неща!!! Я по-добре да четем кафявите медии на Шиши за Луна и Софи Маринова и други звезди от днешния БГ елит...

" България: Проблемът с недвижимите имоти

Населението на България намалява, а цените на жилищата в големите градове нарастват. Как се обясняват тези странни дисбаланси и какъв е изходът? Николай Цеков обобщава данни на Световната банка."

http://www.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8% … %D0%B8/a-41534921

# 324
  • Бургас
Не съм съгласна, че в момента търсят само тези, които нямат къде да живеят.
М.г. купихме точно с инвестиционна цел с готови пари. Няма да ги държа в банката на лихва 0.6. Във фонд съм опитвала и не съм очарована. Не е за мен.
Т.г. купихме, защото искахме по-голямо и по-удобно жилище.
Продадохме нашето на човек, който има къде да живее и не иска да си държи парите в банката.
Половината от огледвачите гледаха също с идея за инвестиция, с готови пари. Имах запитване и от българи в чужбина, пак с такава цел.
Имаше и млади семейства, които ще теглят кредит.
Та - купувачи всякакви.

# 325
Населението на България намалява, а цените на жилищата в големите градове нарастват. Как се обясняват тези странни дисбаланси и какъв е изходът?

Ами то отговорът го има в самия въпрос Mr. Green Като цяло населението намалява и затова като цяло цените на жилищата спадат. По селата, където населението намалява, една прилична къща с двор струва 10-20 000 евро. От друга страна населението в градовете не намалява, а расте и съвсем логично и цените растат.

# 326
  • Бургас
Да. Наш познат продава в Перник. 33 000 евро 100 кв.м апартамент. На 40 мин е от София, ама... няма купувачи засега.
За същите пари ако продава в някой Люлин, ще го продаде веднага...

# 327
Точно поради таз причина забравете скоро цените в София да паднат драстично, защото населението на столицата само нараства. Много квартали стават все по-презастроени, запомват да се строят нови. Всяко кътче жилищна площ около столицата ще става все по-ценно. Защото тук са съсредоточени парите и бизнеса на България. Тук са чуждите компании, аутсорсинга и тука е пазара за всеки, който иска да продава някаква стока или услуга. Да 10-15 години според мен поне половината население на България ще живее в София. Градът от два милиона ще атане на три.

# 328
И това не ми се беше случвало....като купувам домати да ме ударят в кантара съм свикнала, обаче да ми продават нещо за 97 квадрата с цени до небето, пък то да е 80 по сметки от разпределението което ми дадоха не ми се беше случвало. Подчертавам, чистата площ е това, барабар с тераси и коридори. Сега пък виждам на моя позната апартамент за продажба в Лозенец с мебели, които изглеждат добре на снимка, обаче зная ,че тя ги купи и ги ползва от 1999 г., а и обявен за 180 квадрата, а аз зная, че не е толкова - за почти 200 000 евро. Направо свят ми се зави от лъжи и апетити, честно.

milittana, сумите от площите от разпределението дават светла площ (в скиците се дават светли размери, т.е. от стена до стена), а не ЗП. ЗП е по нотариален акт, включва (по настоящите правила) освен стаите също и балконите на 100 %, коридорите и антрета, и винаги е по-голма от светлата, защото включва и площта на стените.  Напълно нормално е сборът от разпределенията да не дава площта по нот. акт, и в старите нотариални актове е същото, просто защото съществуват стени в жилищата, които също заемат площ Simple Smile Никой не те удря в кантара, поне не и докато не си взела предвид  площта на стените.
Можеш и сама да си сметнеш площта на стените и да я прибавиш към светлите площи, и ако пак има разлика до ЗП, тогава вече да се възмущаваш и да искаш обяснения.

Понятие "чиста площ" в строителството няма, но то се наложи в практиката на обявяване, за да се разграничи от случаите на обявяване заедно с общите части. Но и не всеки разбира едно и също, защото очевидно ти го  разбираш като "светла площ", а брокерите - като "застроена площ". РЗП е за жилища на повече от 1 ниво.

А усещането за тясно, за което говориш в поста си, е субективно и може да идва от различни причини - ниска етажна височина, тесни и дълги помещения, малки прозорци и т.н. Затова за реалната площ съществуват обективните мерки на жилището - ЗП, светла площ и т.н. Но усещането, разбира се, е основното за купувача, затова е много важен архитектурният проект на жилището - понякога по-малко жилище създава усещане за простор, което не създава по-голямо (обективно, по размери) жилище.

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 12:04 от Анонимен

# 329
А къде ще паркират всички тези хора, които прииждат да работят в София?  Какво пречи тези аутсорсинг компании  да се позиционират в другите областни градове?

Общи условия

Активация на акаунт