Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 067
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Е нали са една от най-старите агенции?

В София 90 процента от фирмите вземат комисионната на предварителен договор. А ако е в строеж винаги.

# 631
Юристите на Адрес са много в час с имотното право, поне във Варна. Обаче, работят единствено и само в интерес на фирмата. Laughing

И правилно,нали са техни юристи все пак!
Така е, до някъде, но и не съвсем. Там важното е сделката да "стане", за да лапне фирмата 3,6% от двете страни, а купувача или продавача кучета го яли. Grinning

# 632
Юристите на Адрес са много в час с имотното право, поне във Варна. Обаче, работят единствено и само в интерес на фирмата. Laughing
В София имат такива красоти ... юридически. Едно семейство си купи и впоследствие си изгуби апартамента, сделка на Адрес, юридически консултирана от юридическия им отдел. Малки пропуски, недоглеждания, с чувството за типичност на сделката ... и като се оказаха нетипични нещата вече беше късно.
Има професионалисти всякакви, но юрист, който работи в агенция за НИ сигурно или е стигнал дъното, или се приближава ... Нямам доверие на такъв човек като специалист, даже и да съм сигурен, че е на моя страна.
Замислете се, ако някой иска да постъпи нечестон при сделка с НИ, ще го афишира ли предварително или ще подготви отговори на всичко, което го попита клиента. Има неща, които само професионалист (юрист) можеда надуши. Понякога даже без да знае защо, но му се струват съмнителни нещата ...
А съмнителните неща са:
1. Пълномощно
2. Включени съмнителни лица по веригата - от нотариуси, адвокати с лоша репутация до хора, за които пише в нета интересни неща;
3. Отсрещната страна се държи обидено при поставяне на някои въпрос;
4. Твърди скоро е имало сделка с въпросната недвижимост;
5. Имало и много сделки с този имот пред годинитие;
6. Изгубени документи;
7. Поставяне на условия в последния момент. Всичко, което се сетите запишете в договора-предварителния договор. При нееднозначно написани клаузи е възможно отресщната страна да реши да се възползва. Даже и най-готините хора като усетят мириса на парите и се променят.
Има и още много ...
Всичко, което написах не трябва да Ви отказва от сделка, а да Ви светне лампичката, да внимавате ...

Последна редакция: нд, 03 дек 2017, 19:52 от bachkator

# 633
За да ти е мирна главата си наемаш квалифицан ИМОТЕН юрист и не разчиташ на агенцията. Ако нямаш очаквания към тях нямам как да те разочароват Simple Smile

# 634
За да ти е мирна главата си наемаш квалифицан ИМОТЕН юрист и не разчиташ на агенцията. Ако нямаш очаквания към тях нямам как да те разочароват Simple Smile
Ех, Иване, Иване,   cheers

# 635
Относно Адрес Варна ми се струва, че зависи на кого ще попаднеш. От моя опит един брокер беше много разбран и недосаждащ и накрая останахме доволни и двамата. Намери точно това което му казах, въпреки че се се наложи да почакам няколко месеца. Един друг обаче беше способен да ти скъса нервите. Човека искаше да си пласира непродаваеми имоти, искаше да ме убеди какво точно ми трябва, не се съобразяваше с това което му говоря и все парите та парите. Колко можеш да дадеш, ама кредит не можеш ли да теглиш, ама помисли си добре. Поне редовно ходех на тренировки покрай него, че трябваше да ми избива агресията на някъде Simple Smile

Иване какво ще рече добър имотен адвокат? Наското ми се наложи да ползвам подобен преди година вече, но в Сливен и така и не намерих някой който е специализиран в това. Идеята ми е, че в малките градове понякога просто няма такива специализирали в дадена област. Или поне моя опит е такъв.

# 636
Госпожо Томева,
Аз също смятам, че всеки трябва да прави това, което разбира. Не мисля, че подценявам труда но брокерите. Някой път им смисъл да ги ползваш, тъй като имат повече познание общо за пазара и ти спестяват много време и усилия по вадене да документи и висене по опашки. Този труд е нормално да бъде заплатен, но считам че 3% от цената е твърде много. Признавам, че сигурно има много добри и компетентни брокери, които вършат много повече от това, като водят умело преговори, съдействат с тегленето на кредит, намират подходящия за теб имот и т.н. и те, по мое мнение си заслужават трите процента. Признайте обаче, че повечето не са такива и единственото , което правят е да ти покажат апартамента и да ти тръснат един бланкетен договор.
И да се върна на първоначалнита си мисъл. Аз лично не познавам брокер юрист. Следователно, той извършва проверка на документите и собствеността напълно лаически. Това, че имате някакъв опит в продажбата на апартаменти далеч не значи, че разбирате от вещно, наследствено и т.н. право. Вие, брокерите дори и не подозирате какви клопки може да има. Дори не става въпрос само за закони, а и за съдебна практика, за връзка между отделни законови и подзаконови актове.  Аз съм юрист и това практикувам, но когато си купувах апартамент си направих консултация с адвокат. Това не са кило домати.

# 637
  • София
Аааа, то на какъв калпав адвокат можеш да попаднеш, не само няма да свърши работа, а може и умишлено да те плъзне, да не ви разправям. Така че , има брокери и брокери. Както има адвокати и адвокати. Просто е, няма какво да се спори много.

# 638
Според мен проблемът е във възнаграждението, което се определя на база "сключена сделка". Този incentive сам по себе си е порочен, защото насочва усилията на брокера към сключване на сделка, а не към това тя да е качествена.
От друга страна трудът, хвърлен по огледи, бензинът, времето за всички некупуващи, а само оглеждащи, както и телефонните обаждания, разлепяне на обяви и т.н., не носят приход на брокера и те трябва да се избият отнякъде, т.е. от СКЛЮЧЕНА СДЕЛКА.
Ако аз съм брокер и три месеца нямам нито 1 продажба/наем, то семейството ми ще стои гладно или на ръба на мизерията. Разбира се,че ще поставя семейството си пред интереса на купувачите и продавачите и ще гледам да СКЛЮЧА сделка, за да осигуря храна на децата си.
Според мен този проблем с качеството може да се преодолее само,  ако се сложи ценоразпис на извършваните дейности, за да се прехвърлят брокерските разходи по-равномерно към клиента, независимо дали има сделка или не.
Така ще се извършват огледи само на потенциално покриващи критериите жилища и ще се пести време на купувачи и продавачи. Пример за такъв ценоразпис:
1) Публикуване на обява в Х канала - 20 лв., заплаща се от продавача;
2) Цена за оглед - 50 лева (покрива разхода по транспорт, и времето на брокера);
3) Изготвяне на предварителен договор - 100-300 лв. в зависимост от времето (все пак се предполага,че има темплейт);
4) Вадене на документи за продавача - 200 лв. (включва транспорт+време);
5) Консултации относно търсеното/предлаганото жилище (локации, обща информация за пазара и т.н.) -  20-100 лв./час - заплаща се от купувача/продавача, който е наел брокера.
Такава тарифа според мен  предполага доста по-честно разпределяне на разходите, защото в момента клиент, който се обажда на обява и купува на 100% чист неипотекиран имот с един собственик с готови пари, плаща 2.5-3.6% комисион, колкото плаща и купувач с кредит, който купува наследствен ипотекиран имот, запориран от банка, с неуредени документи и 15 наследника.

А също и първият купувач плаща за всички огледи на жилища на т.нар. "туристи" - хора, които са чули,  че е модерно да си купуваш апартамент и понеже имат свободно време, звънят по обяви и ходят да си зяпат, понеже е безплатно.

# 639
Специално Адрес искат парите на предварителен. Аз съм с много лошо мнение и за тях, и за договорите им, и ни продавач, ни купувач защитават, но пък брокерите им са добри е ораторството и така могат да омаят нищо неразбиращия човечец, че тежко му после, ако продаде без тях.
абсолютно! Искаха да предлагат ап-та ни, и да подпишем с тях предварително договор.
Казахме им - ако желаете да работите с нас, ще подпишем с вас договор, който ние предложим.
Ама то такова, дайте първо да се срещнем.
Ми какво да се срещаме с вас - вие сте брокер, не юрист. Ето договора по имейла, предайте го на вашия юрист. ако е съгласен - доведете си човека за оглед.
ако не сте - приятен ден!
не са стока от Адрес!!!

# 640
Скрит текст:
Според мен проблемът е във възнаграждението, което се определя на база "сключена сделка". Този incentive сам по себе си е порочен, защото насочва усилията на брокера към сключване на сделка, а не към това тя да е качествена.
От друга страна трудът, хвърлен по огледи, бензинът, времето за всички некупуващи, а само оглеждащи, както и телефонните обаждания, разлепяне на обяви и т.н., не носят приход на брокера и те трябва да се избият отнякъде, т.е. от СКЛЮЧЕНА СДЕЛКА.
Ако аз съм брокер и три месеца нямам нито 1 продажба/наем, то семейството ми ще стои гладно или на ръба на мизерията. Разбира се,че ще поставя семейството си пред интереса на купувачите и продавачите и ще гледам да СКЛЮЧА сделка, за да осигуря храна на децата си.
Според мен този проблем с качеството може да се преодолее само,  ако се сложи ценоразпис на извършваните дейности, за да се прехвърлят брокерските разходи по-равномерно към клиента, независимо дали има сделка или не.
Така ще се извършват огледи само на потенциално покриващи критериите жилища и ще се пести време на купувачи и продавачи. Пример за такъв ценоразпис:
2) Цена за оглед - 50 лева (покрива разхода по транспорт, и времето на брокера);
3) Изготвяне на предварителен договор - 100-300 лв. в зависимост от времето (все пак се предполага,че има темплейт);
5) Консултации относно търсеното/предлаганото жилище (локации, обща информация за пазара и т.н.) -  20-100 лв./час - заплаща се от купувача/продавача, който е наел брокера.
Такава тарифа според мен  предполага доста по-честно разпределяне на разходите, защото в момента клиент, който се обажда на обява и купува на 100% чист неипотекиран имот с един собственик с готови пари, плаща 2.5-3.6% комисион, колкото плаща и купувач с кредит, който купува наследствен ипотекиран имот, запориран от банка, с неуредени документи и 15 наследника.

А също и първият купувач плаща за всички огледи на жилища на т.нар. "туристи" - хора, които са чули,  че е модерно да си купуваш апартамент и понеже имат свободно време, звънят по обяви и ходят да си зяпат, понеже е безплатно.

Много много хубав пост. Peace

# 641

Това ми напомня как един майстор обясняваше, че вече щял да иска пари, за да направи оферта. Щото толкова оферти правел, губел време, н'м си кво, пък после никой не приемал офертите ...
А други с по-малко оферти си работя ... изкарват си прехраната ...
Лесно е да ревеш, че ти е виновен пазара. Но на такива предлагам да прочетат разказа на Хайтов "Когато светът си събуваше потурите".

# 642
Не смятам, че огледът трябва да се заплаща. Знаеш ли още колко брокери ще се появят към вече съществуващите, които само ще искат да "развеждат"? Иначе и аз смятам, че 3% е много за услугата. За малък и евтин апартамент е ОК, но за скъп и голям комисионата скача ужасно много. Какво по-различно има сравнено с малкия апартамент? Едно да е платиш 3% за 50 000 евро, друго е 3% за 100 000 евро, да не говорим за по-скъпи имоти

# 643
А често фирмата взима и двойна комисионна...на сегашните цени, брокер да си. Laughing

# 644
  • Бургас
Наистина има брокери и брокери. Апартамента, който купиме през лятото, го предлагаше ексклузивно брокерка, която над 10 години е работила за големите агенции в бранша. Каза ми, че е отвратена и се е нагледала на какви ли не изпълнения от алчност. Сега има своя агенция. Няма много сделки, но нашата беше изпипана от началото, до края, че и след това.  Провери всички документи, лично ходи в кадастъра, там откри грешка, после вика да заснемат и да я оправят, подготви договори, води кореспонденция със собствениците (те бяха в чужбина), ходи по нотариуси, сравнява цените им, среща се с нашата банка (купувахме с кредит), подготвя пълномощните за продавачите, ходи в общината за допълнителна документация, изисквана от банката, какво ли не направи тази жена! При това още в началото каза, че 3% е висока комисионна. Защото едно е да купуваш жилище за 20 или 40К, друго - за 80.
Много съм доволна от нея и лично бих я препоръчала на всички, които ще продават или купуват в Бургас.  Не защото сама си сваля комисионната, а защото е читав и етичен човек.

Общи условия

Активация на акаунт