С какво ви дразнят свекървите- 88

• 77 418
  • 788
  •   1
Отговори
# 75
За теб е лицемерие, за мен е възпитание, човешко отношение, акъл и още неща от този род.

# 76
  • София
Боряна, така е. По коментирания казус  говоря по принцип.

Миленке, тази баба  не се е "бутала" и виж как  се жалва снаха й. Ако се буташ зле, ако се не буташ, още по-зле. Какво да правим ние свекървите?!

Това допълнение го виждам сега.

Отговорът е много прост. Свекървата е възрастен човек и като такъв сама определя и отговаря за поведението си, снахата не може и не трябва да определя поведението на свекървата, както и обратното. Това първо. Второ, което помня, че сме го дискутирали с теб – снаха А обича да ѝ се бъркат, снаха Б не обича. Това не е повод за боливудска мелодрама в стил "Аууу, ами сега какво да правим ние, свекървите". Вие, свекървите, не трябва да правите нищо. Само свекървата на снаха А евентуално трябва да прави нещо.

П.П. Съгласна съм с Лиляна – излишно е да се преструват на нещо, което не са. Едно най-обикновено добро възпитание е напълно достатъчно за нормални отношения.

# 77
  • Ямбол
За теб е лицемерие, за мен е възпитание, човешко отношение, акъл и още неща от този род.
Можеш да си възпитан, човек, с акъл и още неща от този род и без да се опитваш да докараш същото отношение към свекърва, като към собствената си майка.
И не, не искам никой друг да се държи с мен като с дъщеря. Това ми е противно.

# 78
Разбира се, че трябва възпитано и човешко отношение. Но възпитаното и човешко отношение не се изчерпва с отношение като към майка или дъщеря.

# 79
До колкото разбирам аз от цялата история, снахата е поела голяма част от задълженията на свекървата , докато тя е била при дъщеря се. И сега тя не очаква някой да и слугува,а иска свекървата да си поеме задълженията , за да може таткото да има повече време да се грижи за нея. И не виждам нищо странно в това.
На авторката мога да пожелая само железни нерви и спокойствие. Не си заслужава да се тормози за такива неща ,да си гали коремчето и да не и пука за нищо.

# 80
И аз не виждам нищо странно в това свекървата да си поеме задълженията в къщата си. Нейната не на снахата, а отношението което проявява към бременността на снахата е повече от обидно.
Навремето моята баба се държеше по сходен начин със снаха си, обиждаше я, абе грозно отвсякъде. И в един момент легна на легло и трябваше снахата да се грижи за нея. Та грижата беше същата както и отношението преди това. И аз не я виня снахата, каквото повикало такова се обадило.
А деленето на децатами е просто  Sick

# 81
  • Варна
Е, че свекървата явно си ги поема. Спомена се, че седмица откак се е върнала все си чисти жената.

# 82
До колкото разбрах има и  двор за гледане и гладен свекър. То само с чистене не става. Тя снахата каза,че иска свекито да си поеме домакинството. Това значи ,че не е. Според мен авторката е много разстроена  и притеснена и за това не се изразява правилно.

# 83
Е, че гладни ли стоят цяла седмица толкова народ в къщата?  Laughing
Аз пък го разбрах, че свекървата чисти само своя си етаж, не и този на снахата. Но ако се очаква от нея да върши това, би трябвало собственият ѝ син да си поговори с нея и да помоли за помощ. Или да заповяда – зависи какви са им отношенията в това семейство.
А свекървата дали и как ще поеме... Дори да се заеме и с домакинството на сина си, бас държа, че пак ще има оплаквания от снахата. Плюс това, че самото ѝ присъствие ще я дразни. А като се роди детето пък – съвсем.  Confused
Спокойствие и здрави нерви мога само да пожелая.

# 84
  • Варна
Е, че гладни ли стоят цяла седмица толкова народ в къщата?  Laughing
Аз пък го разбрах, че свекървата чисти само своя си етаж, не и този на снахата. Но ако се очаква от нея да върши това, би трябвало собственият ѝ син да си поговори с нея и да помоли за помощ. Или да заповяда – зависи какви са им отношенията в това семейство.

И аз така го разбрах. И едва ли седят гладни. Ще си се оправят нещата. Аз виждам по моите родители. есента отсъстваха три седмици, бяха на гости на сестра ми в чужбина. Ми колкото и да наглеждахме къщата и да вършихме това онова, все пак като се върнаха повече от седмица отне на майка ми да си вкара нещата в ред.

# 85
  • София
kikaair, да ти кажа, че в някои отношения много приличаш на моята свекърва Laughing Все се бута да прави всичко и после чака останалите да ѝ оказват чест и почитания. На магарето никой не му благодари. На мястото на свекърва ти и аз щях да си вея полата по плажовете на Палма Де Майорка и да си пия кафето с дъщерята. Ако се беше ограничила да наглеждаш бабата и да готвиш по една манджа за всички, свекърът набързо щеше да насвие сърмите на жена си и да я прибере, че да му върти къщата и двора Naughty А пък така ти опъваш навсякъде и свекърва ти е спокойна, че в къщата има слугиня и си седи при щерката.
Айде, каквото било било! Хвърли го зад гърба си и го забрави. Опни се на дивана и гледай да добуташ до 9 месец, че най-накрая да гушнеш здраво бебе! Запомни добре от мен - сега е моментът да разчистиш територията. Освободи място на свекървата да се вихри  Mr. Green Ако ти кажат да вършиш нещо, кажи че докторът ти е казал да лежиш. Мъжът ти да се грижи за тебе. Щом 15 години лекуваш безплодие, значи не си 20 годишна. Това може и да ти е последния шанс за бебе и ако на другите не им е ясно, особено на мъжа ти, вземи им го разясни на кратко и ги прати да си гледат работата. Твоята работа сега е да мътиш бебето.
Запомни ли добре? Пак ще повторя - бабата, мъжете, двора и прочие задължения не са твои. Твое задължение е само и единствено износването на здраво бебе. Полека лека, като видят другите, че нищо не поемаш извън твоя си етаж ще свършат работата и без теб. Глези се, сега е моментът! Имаш важна работа! Зарежи свекървата!

# 86
... отношението което проявява към бременността на снахата е повече от обидно.

Ако боравим с минималните факти, с които разполагаме от постовете на авторката, не става ясно какво точно е отношението на свекървата към нейната бременност. Единственото, което знаем, е че тя е отишла в Испания, за да помага на дъщеря си, а след като се е върнала, "цяла седмица" е чистила своя етаж и е посрещала гости. Нищо обидно не виждам тук. Как на базата само на тези факти направи извод за обидното отношение на свекървата към снахата? Обидно отношение, всъщност има, но то е в съвсем друга посока, а имено моделът на Гераците, в който се очаква снахата да влезе в дома на свекърите и да е слугинче за всичко. Но за този модел са виновни и свекърът, и съпругът, и самата жена, която се е навряла да живее в такъв модел доброволно, а сега страда като същинска Елинпелинова Елка. Остава само да се роди и мъничкият Захаринчо и него да ожалим. Изобщо не твърдя, че свекървата е цвете, а че всички проблеми на авторката са резултат от модела, в който тя се е навряла доброволно, а мъжът ѝ явно приема с охота.

# 87
  • София
... отношението което проявява към бременността на снахата е повече от обидно.

Ако боравим с минималните факти, с които разполагаме от постовете на авторката, не става ясно какво точно е отношението на свекървата към нейната бременност. Единственото, което знаем, е че тя е отишла в Испания, за да помага на дъщеря си, а след като се е върнала, "цяла седмица" е чистила своя етаж и е посрещала гости. Нищо обидно не виждам тук. Как на базата само на тези факти направи извод за обидното отношение на свекървата към снахата? Обидно отношение, всъщност има, но то е в съвсем друга посока, а имено моделът на Гераците, в който се очаква снахата да влезе в дома на свекърите и да е слугинче за всичко. Но за този модел са виновни и свекърът, и съпругът, и самата жена, която се е навряла да живее в такъв модел доброволно, а сега страда като същинска Елинпелинова Елка. Остава само да се роди и мъничкият Захаринчо и него да ожалим. Изобщо не твърдя, че свекървата е цвете, а че всички проблеми на авторката са резултат от модела, в който тя се е навряла доброволно, а мъжът ѝ явно приема с охота.
Абсолютно съглсасна съм с Уиш.

# 88
Според мен пък, след като толкова време снахата е поемала чужди ангажименти и отговорности, сега е времето да и се върне. Нека да не е като към родна дъщеря, нека да е като към колежка. Тя, свекървата, била в отпуска сума ти време, сега е време на снахата да излезе в отпуск. Но тук има и един друг момент - сигурно снахата все се е надявала да дойде момент и свекървата да я погледне като... абе да не е като дъщеря, но като близък човек. Може би самата снаха така е гледала на свекърва си, още повече щом си няма майка. Но човек си прави изводите в такава ситуация. Подрежда си приоритетите и си кара по тях.

# 89
  • Оптимист по принуда
Зелена салата, хареса ми мнението ти и го споделям.

Общи условия

Активация на акаунт