Чумата

• 44 920
  • 531
  •   1
Отговори
# 165
...Просто отбелязах, че тук и наоколо, например, Сърбия, не е флирт някой да е кавалер. Това лесно може да се прецени от някой над 16 годишна възраст, т.е. дали някой  ти се точи като пуска вместо теб стотинки в автомата за кафе  или просто е галантен като ти отваря врата без да влага нещо лично.

Да, да ръси пари и да показва външен статус се нарича. Комплексарщина и снобария. Показност. Какво разбираш от кавалерство. Уважение ?

Немеца може да ти излезне по 20 годишни мръсни кецове и скъсани дънки от поршето, ама българина ако не е напомаден е муньо и жена му е чумата.

# 166
  • Пловдив
НелиГ, пропусна обаче говедата от женски пол със селски манталитет, които най-селски предлагат сами да си платят сметката, въртейки очи. Щото не уважават себе си и смятат, че трябва после да пуснат на мъжа, който ги е почерпил. Друга причина да си платиш сама собствената сметка няма. Пропусна и мъжете, които не черпят колежките си, следователно не са кавалери (а може би говеда и селяни) - защото "така се прави", черпи се.

# 167
А сега пък не било за едното черпене,  а до порядките в различните култури. Simple Smile
Разбира се, че е така, подходът е гъвкав и според ситуациите. Ако съм в ориенталска държава, няма да очаквам да ме пуснат в джамия. Не става въпрос изобщо за това.

Тук ставаше въпрос за конкретен казус "колегата да черпи обяд колежката" – не сок, не кафе, не сладолед. И аджеба, дали жена му е чума щом не му е отпуснала пари, че да може да кавалерства на колежката като я черпи поне един обяд.
Това е, никакви други измишльотини тип "възпитание", "порядки", "културна среда".

# 168
  • MI
НелиГ, пропусна обаче говедата от женски пол със селски манталитет, които най-селски предлагат сами да си платят сметката, въртейки очи. Щото не уважават себе си и смятат, че трябва после да пуснат на мъжа, който ги е почерпил. Друга причина да си платиш сама собствената сметка няма. Пропусна и мъжете, които не черпят колежките си, следователно не са кавалери (а може би говеда и селяни) - защото "така се прави", черпи се.
Аз още много мога да изброя, просто няма смисъл. Темата е отчайваща и то не заради зададения въпрос. НЯма нищо лошо да си платиш сама сметката, лошо е ако правиш скандал за да го направиш -виждала съм подобна сцена с очите си, не е ставало дума за свалка със сигурност. Но тя може да си е мислела че е така, знам ли. Имах една приятелка, която бе прекрасен човек, но наистина мислеше че щом си я погледнал, значи си вклюбен безнадеждно и завинаги в нея. Това й беше дефекта. Няма лошо и да не черпиш никого, стига да не го обясняваш с феминизъм например, още повече щом си мъж. И да не става така, че да се редуват например кой да плати кафетата или бирата след работа, а ти като дойде твоя ред да се сещаш че е против принципите ти. Има много нюанси, които явно много хора не виждат.

И основната разлика идва от това, че едните си представят кварталния/офисния сваляч, другите - добре възпитан мъж кавалер. Едните говорят да платиш кафето което пиете през паузата наприемер или питето след работа (обикновено е веднъж един, друг път - друг), другите си представят обяд на свещи и замрежени погледи от колежките. Но най-неразбираемо си остава да се обидиш когато приятелка жена ти плати кафето. Joy

# 169
... Но най-неразбираемо си остава да се обидиш когато приятелка жена ти плати кафето. Joy
завиви, зависи.

# 170
Ох, този обяд бе, като бик на червено му скачате. Едва ли някой е имал предвид мъжленцето да храни всекидневно някоя колежка и да съсипва по този начин семейния бюджет.
Ставаше въпрос за това полагат ли му се на мъжа джобни, кой му ги отпуска и в какъв размер. Какво се хванахте за обяда, добре, едно кафе да е. Направила колежката услуга, свършила му работа, обяснила му нещо... заслужила си една почерпка. Дали ще е кафе, сок или обяд в служебния стол за 2-3 лв., имал на сърце човекът да почерпи. Въпросът е може ли самосиндикално да си го позволи, или първо трябва да пита жена си и да ѝ поиска пари за извънредния разход? А ако не е колежка, а колега? Тогава може ли, не може ли?
По принцип си разсъждавайте, недейте бърза да се вкарвате във филми и да окайвате горките си деца, които ходят гладни, голи и боси заради онзи нехранимайко баща си, който хрантути чуждите жени.  Laughing

# 171
Аз да запитам чумаво и прагматично, кое се брои за "обяд", защото понякога един обяд навън лесно може да стигне и задмине 20 лева. И ако така с лека ръка се черпят колежки с такива суми, имайки предвид стандартния БГ бюджет, то къде излиза сметката.

И научих, че всъщност имало безплатен обяд:) а не съм знаела, че като колежка ми се полага от време на време...

# 172
Много лесно си личи, кога е натягане и кога си е просто от добро чувство, уважение, благодарност....Ето например на мен колега ми е купувал шоколад, защото съм му помогнала с превода на документ. И вместо примерно да го мотая една седмица, което с чиста съвест мога да направя, съм била така добра да свърша работата още на същия ден. Не знам, може някои да го изтълкуват като корупция, но пък си го прибрах шоколада и си го изядох със сладост. Не знам дали точно на същия веднъж не коментираха жена му в негативен аспект. Но се надявам, че човекът след това не си е имал проблеми, затова че е похарчил 1-2 лева "по колежки" Grin

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 12:50 от Анонимен

# 173
  • Пловдив
Цитат на: Как` Сийка
Ставаше въпрос за това полагат ли му се на мъжа джобни, кой му ги отпуска и в какъв размер.
И за говеда с дълбоко селски манталитет стана дума, и то - не защото не отпускат джобни на мъжете си.

# 174
  • MI
... Но най-неразбираемо си остава да се обидиш когато приятелка жена ти плати кафето. Joy
завиви, зависи.
Ако зависи, значи никаква приятелка не ти е. Rolling Eyes

Аз съм виждала такива отношения, в които мъжът работи (основно той всъщнот), а жена му го командори здраво, включително после вкъщи да домакинства на 90% той, а накрая и джобни му отпускат. Ама тя още от малка си обясняваше че умен мъж не й трябва, защото иска мъжът й да я слуша. Е, намери си добър и прост и сега са доволни и щастливи. Или поне тя, той и да не е мълчи. Което не значи че това е нормален семеен модел, но съществува наистина. Ако той трябва да купи кафе на колега като благодарност, надали ще успее с джобните. За кръшкане не вярвам да му стигнат силите.

# 175
  • Насред хаоса
НелиГ, пропусна обаче говедата от женски пол със селски манталитет, които най-селски предлагат сами да си платят сметката, въртейки очи.
Удобно се пропуска и друго - в маса теми тук, а последно в тази за сексуалния тормоз най-вече, дълго и напоително се обясняваше как жените с всяко свое съзнателно или несъзнателно действие или бездействие са причина за разни помисли и действия от страна на мъж. Интересно как на фона на толкова безобидни неща солидна почерпка от колега не се счита за евентуален повод за нещо в бъдеще. Разбира се, не говоря за всички мъже, отбелязвам факта, че има такива, които влагат нещо с мисълта задължително да получат нещо насреща, че и бащи, които учат така синовете си. Сега излиза, че ако не желаеш или не смяташ за нормални почерпки от колеги и други недотам близки хора, си расла в гората задръстена ревнива стисната чума, която и понятие няма от кавалерство.  Mr. Green От друга страна пък, ако дадена жена приеме почерпката и след това почерпилият реши да настоява за други почерпки или срещи, то тия от доброто общество веднагически ще кажат, че жената си е крива за положението, щото е приела почерпката и така му е дала повод.  Crazy Crazy Crazy Въпрос на общество, както каза Бояна. На нашето специално няма угодия, така че най-добре е всеки да си гледа себе си и да живее така, както му допада, без значение какво смятат други. На един може да му е кеф да черпи, на друг да го черпят, на трети точно това да не му допада, на четвърти да стиска парите и да определя за какво да се харчат и прочие. Хора разни.

# 176
НелиГ, пропусна обаче говедата от женски пол със селски манталитет, които най-селски предлагат сами да си платят сметката, въртейки очи.
Удобно се пропуска и друго - в маса теми тук, а последно в тази за сексуалния тормоз най-вече, дълго и напоително се обясняваше как жените с всяко свое съзнателно или несъзнателно действие или бездействие са причина за разни помисли и действия от страна на мъж. Интересно как на фона на толкова безобидни неща солидна почерпка от колега не се счита за евентуален повод за нещо в бъдеще. Разбира се, не говоря за всички мъже, отбелязвам факта, че има такива, които влагат нещо с мисълта задължително да получат нещо насреща, че и бащи, които учат така синовете си. Сега излиза, че ако не желаеш или не смяташ за нормални почерпки от колеги и други недотам близки хора, си расла в гората задръстена ревнива стисната чума, която и понятие няма от кавалерство.  Mr. Green От друга страна пък, ако дадена жена приеме почерпката и след това почерпилият реши да настоява за други почерпки или срещи, то тия от доброто общество веднагически ще кажат, че жената си е крива за положението, щото е приела почерпката и така му е дала повод.  Crazy Crazy Crazy Въпрос на общество, както каза Бояна. На нашето специално няма угодия, така че най-добре е всеки да си гледа себе си и да живее така, както му допада, без значение какво смятат други. На един може да му е кеф да черпи, на друг да го черпят, на трети точно това да не му допада, на четвърти да стиска парите и да определя за какво да се харчат и прочие. Хора разни.

Мисля че това изчерпва темата. Подкрепям.

# 177
Скрит текст:
Ох, този обяд бе, като бик на червено му скачате. Едва ли някой е имал предвид мъжленцето да храни всекидневно някоя колежка и да съсипва по този начин семейния бюджет.
Ставаше въпрос за това полагат ли му се на мъжа джобни, кой му ги отпуска и в какъв размер. Какво се хванахте за обяда, добре, едно кафе да е. Направила колежката услуга, свършила му работа, обяснила му нещо... заслужила си една почерпка. Дали ще е кафе, сок или обяд в служебния стол за 2-3 лв., имал на сърце човекът да почерпи. Въпросът е може ли самосиндикално да си го позволи, или първо трябва да пита жена си и да ѝ поиска пари за извънредния разход? А ако не е колежка, а колега? Тогава може ли, не може ли?
По принцип си разсъждавайте, недейте бърза да се вкарвате във филми и да окайвате горките си деца, които ходят гладни, голи и боси заради онзи нехранимайко баща си, който хрантути чуждите жени.  Laughing
Е, така, де.
Не се разграничават нюансите.
Не е едно и също 1 кафе, шоколад и обяд, който е обикновено между 7-20 лв., според къде се храним.
За мъжът лично аз казах в началото, че има голям шанс да е мухльо, да му липсва самоуважение и да позволи да ходи без стотинка в джоба.
Други изтъкнаха като вариант да е с широки пръсти, да се увлича от хазарт или да изплащат ипотека/заем и жена му да ръководи всички бюджети. И ако са налице някои от тези факти, дали е все пак чума щом той ходи без пари в джоба. И не е ли срамно, че ако реши да почерпи някоя колежка обяд, няма и една стотинка, щото чумата му е прибрала всичко.
И се започнаха едни напоителни тълкувания за ревност, за собственост, за възпитание, за скръндзавост, за феминизъм, еманципация. Simple Smile
Въпросът не е в дали са ок човешките жестове с или без подтекст, а докъде са приемливите граници за тези жестове. Видяхме от темата, че понятието е доста разтегливо за всеки. People Angel

# 178
  • MI
Все пак се предполага че на обед ходиш със себеподобни, а не с целия офис/завод/университет. Ако няма такива, си ядеш сам. Съответно надали се тъпчеш като прасе или ходите в скъпи ресторанти на обед, че да говорим за "скъпа почерпка". Не виждам как това, че веднъж ти си поел сметката на някой колега, независимо от пола, с който явно имате по-приятелски отношения шщом обядвате заедно, може да се сметне за сексуален тормоз или за сексуален намек. Ако ходите да обядвате с офисния мазен сваляч или сте омъжени за него, вината не е на никой друг. Славата му винаги се носи и до седмица от пристигането ти знаеш кой има въжделения към колежките и кой не. Очевидно може да се случи и сериозен човек да залитне, но тогава и без 2 лева в джоба да е, пак няма спасение.

# 179
Почерпките между колеги, когато някой ти е помогнал, съдействал определено спомагат за добрия дух в екипа.
Не говоря за дебели почерпки- кафенце, бонбонки, дребните жестове на внимание. Един обяд на обедно меню да не е кон и вол.
Имала съм такива колеги, по различни причини, дали защото са една заплата цялото семейство, дали от стиснатост, дали защото жената не му дава пари, но с времето винаги остават встрани някак от колегите.
Както и да го философствате на доста места съм работи в различни сфери и тези уж дребни наглед неща от ежедневието почват да се набиват и да влияят върху отношенията в офиса.
С дребни суми никой нито ще обеднее, нито ще забогатее, но могат някои хора доста да си вгорчават живота.
Колеги от Пловдив примерно, първия път като отидох там, не дадоха и дума да се издума да се плати обяд, ,йерархично равнопоставени сме, на тяхна територията те плащат, като дойдат тук ние ги черпим.
Обедно меню в в диапазон 7-15 лв.Ако не беше тази тема даже нямаше и да се замисля редно ли е или не и как е правилно.
Но щом нещата между нас са ок - откъде накъде пък някой външен ще ми обяснява как трябва да са регулирани отношенията ни.

Общи условия

Активация на акаунт