Американски колеж - десета тема

• 117 373
  • 779
  •   1
Отговори
# 510
Абсолютно права е за себе си да се интересува колкото си иска по-рано от изпита. И е написала “ ако” . Wink
И на мен ми мина през акъла да взема моя 7 Класник в София и докато батко му бори изпит в СУ , малък да се посъстезава Ей така за Ак , дори той се нави . Но тутакси размислих и си казах  “ ами ако вземе , че го приемат и ако вземе че му хареса и се затръшка  “ , м?!
Вече е табу темата ! Та абсолютно я разбирам дамата Wink

Не разбрах какво точно му е страшното, ако детето Ви иска да учи в АК?

Аз поне си падам малко контрол фрийк, трябва ми да знам какви са шансовете и възможностите, колкото може по-рано. Simple Smile
Знам и как аз ревах едно време, че бях в резервите на колежа, а детето сега се е нахъсало - за другите училища е съвсем вяла и незаинтересована. Не ми се ще да даде всичко от себе си и после да кажа - сори, само те пробвах.

Разбирам Ви. Най-общо казано, колежа ще е напрежение и изпитание не само за детето Ви, но и за вас като родители. Бариерата е висока и за едните и за другите, но не и непостижима, ако сте мотивирани да я прескочите. Влизането е относително лесно. Завършването изисква пот до сълзи и от вас, като родители, и от детето. Като всяко друго нещо в тоя живот, което си заслужава да бъде правено.

# 511
... Бариерата е висока и за едните и за другите, но не и непостижима, ако сте мотивирани да я прескочите. Влизането е относително лесно. Завършването изисква пот до сълзи и от вас, като родители, и от детето. Като всяко друго нещо в тоя живот, което си заслужава да бъде правено.
Като гледам статистиката с кандидатстващи и приети, цитирана от Фран, ми се струва, че влизането е направо лесно. Щом в последните години за едно място се борят 2 деца. Преди 2010 нещата са били доста по-различни. А да не говорим за още по-преди това ... далечната 1992 г. – общо 2679 ученици – борят се за 100 места /този текст е копиран от Danybon.com/

# 512
  • Варна
Ежко, да речем АК не ни е бил на прицел , предвид 500 те км . Финансовата част също не е за пренебрегване ! Иначе нищо “ лично “ нямам против колежа , напротив ! Simple Smile

# 513
Ежко, да речем АК не ни е бил на прицел , предвид 500 те км . Финансовата част също не е за пренебрегване ! Иначе нищо “ лично “ нямам против колежа , напротив ! Simple Smile
Има общежитие за деца като Вашето? И се ползва от не малко деца? Че напоследък даже се и финансира донякъде с помощи?

ПС Както всяка сериозна инвестиция, и тази в образование представлява както възможност за голяма печалба, така и известен риск.
С други думи, ако вярвате, че:
а) детето Ви има съответните способности (ако е прието, повярвайте - има)
и
б) ако вярвате, че ще работи с все сили (има ли необходимия характер и желание) да вземе достатъчно от предимствата предоставяни от АК (преценете си сами, но според моя опит, ако въобще завърши, ще е взело достатъчно)
то тогава инвестицията ще си струва, а риска ще е оправдан.

Сега въпросът е: готови ли сте да си дадете зор, за да дадете на детето си възможността? Или предпочитате личния си комфорт, пред неговото бъдеще? И не търсете оправдание във финансовата си ситуация. След като сираче с майка инвалид от далечната провинция (Русе, ако не се лъжа) успя да завърши, то оправдание за вас няма.

# 514
... Бариерата е висока и за едните и за другите, но не и непостижима, ако сте мотивирани да я прескочите. Влизането е относително лесно. Завършването изисква пот до сълзи и от вас, като родители, и от детето. Като всяко друго нещо в тоя живот, което си заслужава да бъде правено.
Като гледам статистиката с кандидатстващи и приети, цитирана от Фран, ми се струва, че влизането е направо лесно. Щом в последните години за едно място се борят 2 деца. Преди 2010 нещата са били доста по-различни. А да не говорим за още по-преди това ... далечната 1992 г. – общо 2679 ученици – борят се за 100 места /този текст е копиран от Danybon.com/

За да сме коректни, само едно уточнение, което статистиката, публикувана от Фран не показва:

Считано от 2008 или 2009 (не мога да се сетя със сигурност) отпадна правилото първите 50 деца, по бал от приемния изпит от всяка квота - момчета и момичета да са на субсидирана такса - 50% от редовната, както и първото момче и първото момиче да са без пари. Това за целия срок на обучение.
Замениха го със системата на индивидуална помощ (стипендии) след разглеждане на всеки един случай. Особено важна е смяната в подхода - първо разглеждането е година за година и второ основен критерий за отпускането на помощта е доказана нужда, тоест материално състояние, доказано чрез съответните документи. Успехът има значение, но не е водещ, водещо е материалното състояние. Напред в темите са дъвкани тези неща.

Така че, горната промяна бе една от причините за спада през 2008-2009 година и има значение за статистиката.
И определено сте прави, че влизането в Колежа не е трудно, или поне не е по-трудно от това в СМГ или Немската гимназия.
По-трудно е излизането.
Дали си струва - всеки си знае и решава за себе си. Аз обичам ванилов сладолед и го ям на плажа, Вие  торта Гараш и в хола.... И всеки е щастлив с избора си.
Лично за мен, съдейки по реализацията на голямата дъщеря, завършила АК през 2009, си струваше инвестицията, като за 5-те години  на ниската такса нейното образование излезе колкото сега 1 година на високата. Малката сега завършва, още няма как да преценя, определено резултатите й като ниво на диплом са далеч под евентуално възможните ако завършваше АГ или ФЕГ (това й бяха алтернативите преди 5 години след изпитите, а и родителите й щяха да са с едни 50-60 К по-заможни), но все си мисля, че няма да е напразно.
Да не повтарям за сладоледа и тортата...  

# 515
А как стои въпроса с придобитите от малката Ви дъщеря знания?

# 516
Абсолютно права е за себе си да се интересува колкото си иска по-рано от изпита. И е написала “ ако” . Wink
И на мен ми мина през акъла да взема моя 7 Класник в София и докато батко му бори изпит в СУ , малък да се посъстезава Ей така за Ак , дори той се нави . Но тутакси размислих и си казах  “ ами ако вземе , че го приемат и ако вземе че му хареса и се затръшка  “ , м?!
Вече е табу темата ! Та абсолютно я разбирам дамата Wink
Ами, честно, аз не я разбирам! За мен пълната сума за Колежа би била абсолютно непосилна, но информирах детето, че при финансова помощ под Х%, няма да бъде записан.
Приеха го, подадох документи за финансиране, след като получих офертата взехме решение за записване! Просто е! Децата вече не са бебета, че да "се тръшка"!
Ако някой се притеснява да си декларира доходите и имуществата, включително спестявания, ми да не го прави... но с нагласата  "... притеснявам се ако го приемат, защото сумата е абсолютно непосилна за нас. ... вероятно ще искат данъчни декларации, проверка на имущество,  МПС, банкови сметки могат ли да проверяват?", ми малко ми е странно!
Яснота точно кои какви документи в какъв срок, може да има само като се получи списък... И ако сте в ситуация "сумата е абсолютно непосилна", повярвайте, финансиране ще има!

Много сме писали по темата назад, но точно за Деска, имай предвид, че студентите не се броят за член на домакинството за издръжка, считат се за достатъчно големи хора да се самоиздържат (всички знаем, че реалната ситуация не е тази, но...)

# 517
А как стои въпроса с придобитите от малката Ви дъщеря знания?

Не знам как да ти отговоря, не съм учителка... Ако съдя по репорт картата - оценките, като за 87 % средно от първия семестър, каквото и да значи това.
За какво къде и колко ще стигнат (като пласмент за следване в европа, Щатите не я интересуват)тепърва ще видим.

# 518
Считано от 2008 или 2009 (не мога да се сетя със сигурност) отпадна правилото първите 50 деца, по бал от приемния изпит от всяка квота - момчета и момичета да са на субсидирана такса - 50% от редовната, както и първото момче и първото момиче да са без пари. Това за целия срок на обучение.
...
Така че, горната промяна бе една от причините за спада през 2008-2009 година и има значение за статистиката.

Но не можем да твърдим със сигурност, че именно тази промяна е причината за намаляването на броя на кандидатите.
Както виждаме последните години броят на кандидатстващите се увеличава отново и се доближава до този от 2009г. Истината е, че нито бройката е паднала под 300, нито се е увеличила до 800 човека, т.е няма драстично намаляване или увеличаване на интереса към АК. Горе-долу винаги се борят 2-3 деца за място.
С отпадането на тези стипендии и намаления преди години отпадна и възможността в колежа да се запишат повече умни деца на по-неплатежоспособни родители. Съответно и нивото на входа няма как да не падне.
На американците явно не има пука дали ще приемат умни или по-малко умни деца.
Дори увеличиха бройката за прием, таксата се вдига всяка година, поддържат една постоянна платежоспособна маса до финала в 12-ти клас.

На мен една друга статистика ми е по-интересна. Колко от родителите имащи дете в колежа, избират АК и за второто си дете? От пишещите тук става ясно, че има поне три такива семейства, а може и да са повече. След няколко години отново му/ни предстои кандидатстване и в момента не съм сигурна дали ще направя същия избор и за сина си.

Предвид хилядите неща, които не ми харесват в колежа /плащайки на всичкото отгоре и хиляди левове/, имайки обаче предвид, че детето ми е много ученолюбиво и пълна отличничка, си мисля, че тя успя да вземе максимума като знания от там и съм сигурна, че това нямаше да бъде възможно в нито едно държавно училище. Мисля, че в конкретния случай, АК беше/е най-добрата инвестиция, която направихме. Дали обаче същото ще важи и за брат й? Все още не знам.

P.S. За сладоледа разбира се си прав. Аз обаче мога да хапвам Ескимо са левче в Борисовата тичайки боса по тревата. Но го обичам и във вид мелба с много плодове, шоколад и кокос...може и с чашка бейлис за разкош.

# 519
...С отпадането на тези стипендии и намаления преди години отпадна и възможността в колежа да се запишат повече умни деца на по-неплатежоспособни родители. Съответно и нивото на входа няма как да не падне.
Дори увеличиха бройката за прием, таксата се вдига всяка година, поддържат една постоянна платежоспособна маса до финала в 12-ти клас....
Мисля, че тук лекичко не си права... Защото умните деца не се проявяват в един единствен ден на един единствен изпит... Т.е. не може да се приеме, че ако си 41вото прието момче но не си ходил на N пробни изпита и школи (от което се дръпва няколко %чета), които струват пари... то ти си по-малко умен от 39тия.
И "неплатежоспособни" не са родителите на първите 50% по приемен успех, а тези които реално могат да покажат "нужда".
Само пример с моя син (няма да цитирам среден успех от първия срок , нито от предишните години...) - приет в последната десетка момчета, не е ходил на един пробен изпит, не се е готвил на курсове и допълнителни уроци, два пъти в рамките на консултациите с учителката в училище тя му даде тема за есе, написано за 30мин... и това е. Ходи до АК в последния допълнителен ден на отворени врати (следобяд в делничен ден), подадох документи за явяване на изпит в последния момент!
В осми клас с грамоти за най-добър успех по 7 от 8 предмета ( "Спорт" му липсва за някакви 0.5-1% Wink). Не е пропускал "Закуска с президента", има участия на национални кръгове на олимпиади... SAT, AP, TOEFL... с впечатляващи резултати... и си мисля, че не е само майчино "дуене", факти.
Дали е от умните!?! Ами предполагам, че да! Дали при предишния начин на стипендии/финансиране щях да го запиша - със сигурност Не! Тъй като финансова нужда имам и я доказвам и той учи в АК.

Втория ми син се яви на изпит без ясната идея дали би учил в колежа. При аналогични % на приети-резерви като през 2013, резултата му беше точно 3т надолу от на батко му и точно тези 3 точки бяха от есето. Но баткото чете и пише, много... Въпреки насочеността си още тогава към природните науки. Не го приеха. Но и да го бяха приели в АК той щеше да си предпочете 2АЕГ... заради мързела му... и "Всички ще ми видят фамилията и винаги ще ме сравняват с брат ми. А той е добър, аз няма да съм, не ща!" (две учителки го бяха заговорили на изпита точно заради фамилията...)

# 520
Може да се получи интересен разговор, ако пожелаеш, Фран.
Приеми писанията ми по-долу като отправна точка за такъв, а не като желание да бъда "последна инстанция".

Горе-долу винаги се борят 2-3 деца за място.
С отпадането на тези стипендии и намаления преди години отпадна и възможността в колежа да се запишат повече умни деца на по-неплатежоспособни родители. Съответно и нивото на входа няма как да не падне.
Теоретически е по-скоро обратното. Преди всичко, класирането е на база представяне на изпита. Приемат най-способните първи.  Преди намаляваха таксата наполовина за първите 50%. Сега намаляват до 80% според нуждите НА ВСИЧКИ. С други думи, би трябвало даже от първата половина ПОВЕЧЕ деца да могат да си ПОЗВОЛЯТ колежа. За втората половина да не говорим?
Ефекта, за който пишеш би имал ТЕОРЕТИЧЕСКИ смисъл, само ако реалната стойност на обучението в колежа е наполовина на пълната такса.
Дали нивото не пада по-скоро заради общия спад в нивото на основно образование (в частност)?

Дори увеличиха бройката за прием, таксата се вдига всяка година, поддържат една постоянна платежоспособна маса до финала в 12-ти клас.
Пука им дали приемат способни, иначе защо им е изпит? Но може би не се стремят да бъдат ексклузивен клуб за топ 10% от резултатите на ЕДИНИЧНА проверка?

Предвид хилядите неща, които не ми харесват в колежа /плащайки на всичкото отгоре и хиляди левове/, имайки обаче предвид, че детето ми е много ученолюбиво и пълна отличничка, си мисля, че тя успя да вземе максимума като знания от там и съм сигурна, че това нямаше да бъде възможно в нито едно държавно училище. Мисля, че в конкретния случай, АК беше/е най-добрата инвестиция, която направихме. Дали обаче същото ще важи и за брат й?
Не е задължително да важи. Ако човека (например) няма желание да извлече полза от предлаганите в колежа екстри, защо да се пръскат пари? Ако има интереси, които са покрити по-добре на друго място, то защо колежа?
В частните училища някой (Миленита ли беше?) пишеше за това, в какво чудо се е видяла и как е избирала най-малкото зло. Кой знае дали ситуацията след 3-4 години няма да е същата за гимназиите? И кое ще е най-малкото зло тогава?

ПС Докато аз си теоретизирам, Пенева направо дава практически пример... Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 фев 2018, 10:56 от Ezhko

# 521
  • София
Миленита беше и е.  Simple Smile И Миленита въпреки голямото си разочарование от това как Колежът могат да държат като ръководител на катедрата по БЕЛ, а още повече преподавател на 12 клас и пряко влияещ с непрофесионалния си субективизъм на бъдещето на децата, Рангелова, на този етап пак би избрала Колежа за след седми клас, ако имаше дете на тази възраст.

Разбира се, това си е мое мнение, доводи и т.н. Истината е, че заради образователните прежиявания последните месеци и от това, което чета и споделям в двете теми (тази и за частните училища) на няколко пъти се питах дали след едни далечни (засега) 7-8 години Колежът ще запази ценните неща, които има сега, и какво ще е, ако дотогава изборът (по моите си критерии, ест) съвсем се опоска  Thinking

Но пак от опит знам и как бързо минава това време. И помня колко далечно ми се струваше, когато с приятели обсъждахме Колежа, а баткото беше едва трети клас и си казвах "тез хора са луди да набутват дете и пари в таз казарма" и на колко различно мнение бях след това...

# 522
  • Sofia
Мога ли да попитам сумата накуп ли се плаща.Не съм срещала такъв коментар,вкл. в сайта на колежа или коментар на отворените врати

# 523
Мога ли да попитам сумата накуп ли се плаща.Не съм срещала такъв коментар,вкл. в сайта на колежа или коментар на отворените врати
В осми клас на 3 пъти (при записване 20% по спомен, за началото на учебната година останалите до 50%, в началото на втория срок 50%), Всички останали класове на два пъти. 

# 524
Много си бърза Пенева, а и по-точна в информацията! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт