НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 119

• 103 609
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Браво, Роузи!
Сем, аз не съм капацитет, но ще се опитам да дам....наклон.
Избягвай картофите, но не ограничавай морковите. От тях ще си набавяш необходимите въглени. А също и от тиквата.
Що се отнася до жлъчката и мазния режим- в някоя от темите беше писано, че е добре самото увеличаване на мазнини да стане постепенно, за да не се усети от жлъчката.
За различните брашна- по- добре ги използвай рядко. И само за сгъстяване на храна. Много рядко за десерт, с който да се наградиш. Ако искаш бързи резултати, (които да те мотивират още повече)не ги ползвай.
За обездвижването- вземи си кростренажор, пътека, велоергометър(нещо, което няма да ти навреди на ставите) и действай у дома. Ще имаш двойно положителен ефект- и за сменените ставите, и за отслабването. Като бонус ще получиш и по- високо самочувствие.

# 76
sem22 , за жлъчката:увеличавай мазнините постепенно, за да се настрои и тя, че трябва да работи
за ставите:мисля, че даден вид йога би ти бил много полезен.Но понеже си е "техника", не е лошо поне в началото да е с йога-инструктор.Преди години бях попадала на материал за възрастна жена, на инвалидна количка, почти обездвижена, която с помощта на йога отново "прохожда" и се чувства чудесно.
За храните:аз без да имам твоите проблеми, също основно наблягам на краставица, домат, патладжан, тиквичка, гъби и чушка и стар лук.Не обичам зелениите, не обичам кореноплодните, съответно не ги и ям....сега доматите и краставиците са отврат, мъжа ми и сина ми ядат зелева салата, мен зелето ме подува, съответно си карам без салата.Туршия хапвам отвреме навреме, ако не е много солена.
За мен не е проблем да ям например печено месо+2-3 с л домашна лютеница, или с 1-2 с л домашна майонеза, без салати и зеленчук.Моркови на пара ям рядко, също не са ми любим зеленчук.
Обичам салата от печени чушки с лук, чесън, магданоз и дресинг, често правя.
Кокоса и производните му не са задължителни, ако не ти допадат, ги забрави.   Laughing
В кафето може сметана, може и без нищо.
Ядките и ядковите брашна/производни са за удоволствие и разкош, т.е., рядко.
За по-бърз и мотивиращ резултат, в началото наблегни на основните храни-месо, риба, яйца, зеленчук.Когато стигнеш едно по-приемливо тегло, може да пробваш да въведеш някой и друг въглехидрат до ниво, което не стопира отслабването.Това вече е на принципа проба-грешка.
Някой може да яде по 500 гр плодове на ден или 100 гр черен шоколад и да сваля.Друг дори при 2 ягоди или 1 ябълка спира свалянето...Нивото на въглехидратна непоносимост всеки определя сам за себе си.
Мисис Роузи , поздравления!    bouquet   Все повече такива постове да има в темата!    Peace

# 77
  • Бургас
Моите хормони също са на долната граница, но не взимам лекарства. От зеленчуците не ям картофи само. Спанак суров не ми понася, от време на време си правя супа. Със зелениите внимавам, понякога не ми пречат, понякога се подувам. Зелето на салата също не ми понася като прекаля. Не смятам, че ако се понасят добре, трябва да се изключват кореноплодните. Може да не са в големи количества, но е хубаво да се консумират. За мазното са казали  вече - лека полека и нещата ще се получат.
За сега ползвам само бадемово брашно, от него правя хлебче в чаша за закуска. Режимните десерти според мен са за по-късен етап, като останат малко килограми или се достигне желаното тегло. Тук не включвам само черния шоколад, за мен си е част от режима, е, ако може да се ограничи човек до блокче-две на ден, разбира се.
Поздравления Мисис Роузи!

# 78
  • В центъра на мръсотията
Майка ми направи тези дни зеленчуци на принципа "дива ферментация". Много добре са  за гарнитура през зимата, когато няма много голям избор. Ето по тази рецепта ги прави: http://goodnaturedfood.org/2017/11/17/diy-wild-fermented-vegetables/

# 79
Това си е стандартна туршия, да.

# 80
mariat, Донесени от вихъра, tanya_79, Amour*, etty775 МНОГО БЛАГОДАРЯ за поясненията. Sparkling Heart

Обожавам рибата - една кутийка риба-тон + пържен лук (от пакетче)+ тайландски лютив сладко-кисел сос......ТОВА мога да ям безпроблемно непрекъснато. Много ме зарадвахте за морковите и кромид лук; тях + чушка пека в соса след някакво месо - стават фантазия. За кокоса и кафето - голямо успокоение ми дадохте. За брашната - за сега не изпитвам необходимост. Винаги съм обичала по-тлъстичко и явно на жлъчката ми ѝ понася, пък доФтурите нека си приказват. Шоколад - купих си един с 90% какао, за сега стои цял Smirk
Аз като изпия едно кафе, за храна се сещам чак след 3-4 часа. Понякога и по-рядко. Забелязах, че в някои дни се храня по два пъти.
Amour* - гимнастиката, във всичките ѝ варианти е невъзможна/противопоказна за мен. Интензивното ходене на пътека - също. Само плуване -да. Май ще се запиша в някой басейн тук?!

# 81
Нали ви споделих как имам периоди, в които буквално изпитвам отвращение от месо?  Laughing И че някак успявах да компенсирам неяденето на месо с консумация на яйца и зеленчукови супи с кокосово мляко. Но- едно е да го мисля и прилагам само на себе си, съвсем друго- и на семейството. ММ ми заяви, че иска една седмица да караме без месо и съм се видяла в чудо с изготвяне на менюто за седмицата. Все пак ще има яйца, но по възможност ибез риба. Хайде, един ден ще направя сирене по шопски, друг- яйца по панагюрски, трети- халуми на скара, четвърти- зеленчукова супа... а по- натам? Става въпрос основно за хранене на вечеря, т.к през деня кой на работа, кой по други задачи... Но остава проблемът с идеите откъм храна- хем без месо, хем да мога да си спазвам ВМ НВ хранене, пък и понякога всички сме си вкъщи И за обад. За децата е ясно, че няма да има ограничения  Naughty Да, сега се сетих "карфиолен ориз" с гъби, сметана и кашкавал, ризото един вид... Давайте идеи, но по възможност и без прекалено много яйца, че в чудо ще се видя.

# 82
  • на Мелмак
Зеле на фурна, броколи със сирена и сметана, Гювеч без месо, ризото, но то не е режимно.

# 83
Миш- маш, пица с блао от карфиол, но без месна добавка от горе а само зеленчуци и сирена, руло от тиквички....

# 84
ТиЛи, моят иска да става вегетарианец, но мусака яде Simple Smile
виж при теб как гледат на месото в този вариант

sem22, без сладко-кисел сос

# 85
Е, Сем, ще си го направи сама сосчето и може да използва минимално захар. Обаче повече ме притесни консервата риба тон- там не виждам никаква полезна мазнина.

# 86
И аз да кажа... sem22   внимавай със скритите захари, в
Цитат
пържен лук (от пакетче)+ тайландски лютив сладко-кисел сос.
.Щом са готов продукт, със сигурност имат захар.   Peace
TuЛи,
1.тиквички гратен
2.тиквички пълнени с яйца и сирене
3."пици" от тиквички/патладжан-нарязват се на филии, нареждат се в намаслена тава, отгоре резен моцарела (др. сирене), отгоре резен домат, подправки пожелание, пече се
4.пълнени чушки с яйца и сирене/кашкавал
5.броколи гратен
6.карфиол гратен
7.постно зеле
8.постни сърми с малко ориз+карфиол, гъби
9.крем супи-от карфиол/броколи/грах/гъби
Ако се сетя още, ще пиша....

# 87
  • гр.София
sem22,
руска салата с карфиол
крем супа от: тиквичка, морков, чушка, целина, течна сметана и подправки, сервирам си я с настърган чедър  chef
"пърленки " две яйца, 1с.л. вода, щипка сол и две с.л. ленено семе-смляно, гарнираш по-желание на гладния  Laughing

# 88
Преди малко се върнах от Била....имат едни разфасовки "сланина с месо за пръжки".   Laughing  Досега не бях виждала...та взех и отивам да си правя пръжки.

# 89
  • Sofia
О,и аз ще си взема,а и моите хора отдавна искат пръжки,така че всички ще сме доволни Hug

Много съм щастлива,днес се теглих и за 15дни съм -8кг,направо не мога да повярвам,от 3год не ми се е случвало да видя стрелката надолу...обнадеждена и нахъсана съм,че най-после ще успея и то без глад Heart Eyes
Опитвам се да убедя сестра ми и една моя леля,която въпреки че е на почти 80год все е на диети и то неуспешни...

Общи условия

Активация на акаунт