НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 119

• 103 609
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • Благоевград
Някой питаше за СРЧ, аз съм с такъв проблем от около 2 години, но трудно разбрах какво е. Отделно се появи и проблем с млечните, жестоко подуване след консумация, направо е ужас, прясно мляко не съм пила от 2 години, кисело си позволявам от време на време по 1 лъжица и това е.
Мога да кажа при мен кое как действа като храна. От сурови моркови, мандарини, по-сладки плодове, варива, сладкиши, шоколад - такова зверско подуване на червата и спазми, че не е истина. Явно тялото ти показва кое е за теб и кое не. Няколко дни не съм консумирала хляб и сладко, вчера ядох малко киви, ами червата ми се успокоиха.
Наблягам на сготвени зеленчуци, месо, риба и яйца, като яйцата са ми основно за закуска. Отвикнах да ги консумирам за обяд или вечеря. Взеха да ми писват, но какво да направя. Довечера ще сме на риба, за утре още го обмислям, но може да напълня с кайма и зеленчуци патладжани и тиквички, тъкмо и ММ да си вземе за работа.

# 61
  • Sofia
След 3 мъчителни дни на цикъл,днес се поглезих с десерт от сметана,кокосови стърготини и тахан от тиквени семки.

Да попитам как ви е цикъла,редовен или закъснява,болезнен и дълъг?
Аз съм от 13 дни на режима и ми подрани със седмица,много болезнен и тежък беше...Като бях на диетата на ВЧ или не идваше или беше оскъден....

# 62
Някой питаше за СРЧ, аз съм с такъв проблем от около 2 години, но трудно разбрах какво е. Отделно се появи и проблем с млечните, жестоко подуване след консумация, направо е ужас, прясно мляко не съм пила от 2 години, кисело си позволявам от време на време по 1 лъжица и това е.
Мога да кажа при мен кое как действа като храна. От сурови моркови, мандарини, по-сладки плодове, варива, сладкиши, шоколад - такова зверско подуване на червата и спазми, че не е истина. Явно тялото ти показва кое е за теб и кое не. Няколко дни не съм консумирала хляб и сладко, вчера ядох малко киви, ами червата ми се успокоиха.

Да нямаш лактозна непоносимост?
Една дама в темата "Оплаквам се" от години има проблеми със стомаха, била е диагностицирана точно със СРЧ, но преди няколко месеца се оказва, че всъщност има лактозна непоносимост. Спира млечните и нещата си идват на мястото.

Извинявай, но споменаваш хляб и сладко ?

# 63
Да попитам как ви е цикъла,редовен или закъснява,болезнен и дълъг?
Този месец- подрани с 2-3 дни.
Тета, Тина и друг път е споменавала отклоненията си......

# 64
  • Благоевград
Не ме линчувайте  hahaha Хляб - една филия седмично или един шоколадов бонбон, не цяла кутия  Laughing Но наистина ми се отразява зле.

Да, имам лактозна непоносимост. Направих си няколко експеримента с млечни и всъщност така установих. Първо един пробиотик ми направи проблем и оттам започнах да подозирам, че има нещо с млякото.

Въпреки прегрешенията, лично аз съм пример, че могат да се постигнат резултатите. За 2 месеца успях да сваля по 3 см от всякъде, да се напъхам в дънки размер М и да сваля инсулина с повече от 10 единици на гладно, така че и тези въглехидрати не са фатални. Не целя кетоза, гледам към 50 гр. въглехидрати на ден да приемам като не броя зеленчуците. Освен това в момента съм и на Еутирокс заради ТСХ и не трябва да ограничавам въглехидратите съвсем. Позволявам си от време на време малко картофи и ориз, но в много ограничени количества, например 1-2 супени лъжици като гарнитура и това е.

И въпреки качените килограми, явно държа инсулина в прилични норми, защото не освирепявам от глад и продължавам да се храня 2-3 пъти на ден без междинни хранения.

# 65
  • Бургас
Еха, какво раздвижване в темата Blush
Цикълът ми подраняваше първите няколко месеца на режима, винаги е бил точен и малко се бях притеснила. После се нормализира. След четвъртия месец влязох в релси аз.
Хм, аз също откривам непоносимост към млечните, обаче пия пробиотик. Мислех, че си въобразявам, че се подувам след като го изпия, но сега се замислих. Ще го спра няколко дни, да видя ефекта.
Снощи правих печена тиква, залята с кокосово масло. Е, няма такава вкуснотия.

# 66
Преди бях като часовник- 28 дни. Последните 2 месеца ми подранява с около 3 дни. Не съм във възторг от което. Tired

# 67
Може да е свързано и със смяната на сезоните това подраняване.....сега се замислих.

# 68
  • гр.София
На мен последните 2 месеца ми закъснява с по 2-3 дена. Този също, днес го чаках  Mr. Green няма го пак  Whistling
Може пък в менопауза да влизам на 41год. знам ли  Crazy

# 69
Може да е свързано и със смяната на сезоните това подраняване.....сега се замислих.

Може. Но досега никога не ми се е отразявало по този начин. При това- два месеца поред.
Имала съм промяна в цикъла преди- след боледуване, смяна на сезони /свързана с пътувания/, но с времето изчезнаха.

# 70
И при мен винаги подранява с 2-3дни.

# 71
  • София
При мен режима действа за отслабване само ако не вечерям.Една година не мога да сваля и мъча едни 5 кг.

# 72
  • София
Включвам се и аз Simple Smile Следя ви, не съм особено активна в писането, но като за начало на темата, мога да дам малко стимул. 10 месеца на режима, свалени общо 24 кг. Свалени сантиметри - ханш - 21, корем - 25, бедро - 10, гръдна обиколка Sad -- 8 см ( и то не остана ни-що). Поставила съм за цел сваляне на още 14, но почнах да се харесвам и така и не бързам особено. Последният месец имам свалени само 1,5 кг, но пък по 3 см от талия и ханш. Нося дънки, които спрях да нося, когато бях с 5 кг по-слаба от сега. Не ми ставаха. Определено има голяма промяна във визията и намаляването на мазнините. Има какво да се желае още обаче и продължавам.

Позволявам си да ям черен шоколад и то повече. Но съм съгласна, че вече не го приемам като прегрешение.

Последните изследвания са чудесни, вкарах инсулина в норма, като на гладно е 5,29. Нямам вече хипогликемични кризи. Спрях метформина.

С дефицит на Витамин Д съм, Б12 е ниско. Приемам ги на добавки от около месец и се чувствам по-добре.

Всички останали резултати са прекрасни. Показах ги на майка ми, която има нужда от тази промяна и най-сетне ме чу истински. Надявам се да промени начина си на хранене, особено защото диагнозите й го налагат.

# 73
Момичета имам въпрос относно храненето (продуктите). Нека първо да обясня:
* както вече казах имам проблем с щитовидната жлеза - хипофункция; но понеже стойностите нямат голямо отклонение от нормата все още не вземам лекарства. Но - приемам хомеопатия, което си е пак лекарство
* имам камък оксалатен в жлъчния мехур
* откриха ми и лактозна непоносимост
Всичкия този букет е от около еда година. Освен това съм с имплантанти на тазобедрените стави и съм почти неподвижна (от октомври до май - в Норвегия е заснежено и аз не смея да правя разходки).
** Лекаря хомеопат  ( а и ендокринолозите казват), че при хипо-функция на щитовидната не трябва да се ядат зелеви и кореноплодни /грудкови зеленчуци
** за жлъчката обаче не трябва да се прекалява с мазното .......това за момента реших да не му обръщам внимание
** въпреки откритата лактозна непоносимост - млечните поне засега  не ми създават проблеми

!! Аз от своя страна НЕ понасям кокос и всичките му производни.
И така - въпроса е към знаещите и хората с повече "стаж" тук. Дайте ми съвет какво да ям от зеленчуците.
Чета че картофи и царевица - забранено; моркови, грах и стар лук - по възможност да се избягват.
Значи остават листните, краставица, домат, патладжан, тиквичка, гъби и чушка?

Тези мазни кафе и чай. Мога ли да им слагам течна сметана, която тук има и 28% ?

Във ФБ чета за различни ядкови брашна - кокосово, ленено, бадемово, слътчогледово, орехово. Тук при нас ги има всичките. Но нали ядките са ограничени, или това е само за награда в изключителни случаи?

Благодаря на всички, които ще ми помогнат да се разбера с тези неща. 

# 74
  • на Мелмак
Сем, аз си пия кафето с течна сметана 30%. Слагала съм и масло и кокос.
Това го правя, защото ме засища.
Принципно не закусвам и към 11 -12 огладнявах. Сега огладнявам след 13ч, което ми е идеално, после вечерям рядко, като направя късен обяд. Януари ще пускам пълни кръвни изследвания, профилактични.
Успех ти желая, Сем!

Общи условия

Активация на акаунт