Родители в заетост

• 104 988
  • 793
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Ох, лошо. При мен ни вест, ни кост - нито документи ми искат, нито съобщения ми пращат...

А ти по пощата с обратна разписка ли получи писмото или като съвсем обикновена пратка? Притеснявам се да не отлежава някъде.
Отидете на място или звъннете, защото аз звънях да питам нещо за детегледачката (бабата на детето) и ми казаха,че трябва да нося още документи, но тепърва щели да ми пишат писмо. Така че, задействахме нещата без да чакам писмо.

# 256
Моя термин беше на 02.03 и ще ме откажат, защото в НОИ не се водя по майчинство , тъй като работодател ще подаде документите ми за втората година чак април месец (както било по процедура от НОИ ) .

# 257
Момичета, а къде трябва да звъня за информация? Подадох по електронен път и ми върнаха вх. #, на сайта на Агенция по заетостта не открих специален номер за информация по програмата, само общите номера за връзка. Знам, че после разпределят заявленията към Бюро по труда, там ли трябва да звънна?

Едит: информация се дава от БТ по местоживеене. Аз се обадих, но една тросната дама не ми даде никаква информация. Каза, че се работи по случая и ще ме уведомят по телефона (?!?). Не пожела да ми каже дали трябва да давам нещо допълнително, нито дали скоро ще има произнасяне. Страхотно "обслужване".

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 09:49 от sylviana

# 258
Здравейте, някой знае ли колко време отнема от предоставянето на всички документи до подписването на договора?

# 259
Моя термин беше на 02.03 и ще ме откажат, защото в НОИ не се водя по майчинство , тъй като работодател ще подаде документите ми за втората година чак април месец (както било по процедура от НОИ ) .

Това от БТ ли Ви го казаха? По принцип срока за подаване на декларацията за втората година е до 10.04, така че не виждам как така не се водите по майчинство.

# 260
Документите ми са със статус “обработва се”, което не изключва варианта да ми ги върнат .  И заради това имам отказ.

# 261
Здравейте момичета,
Наскоро разбрах за тази програма и започнах да се ровя.
Значи ето го моят случай:
Юни месец ми изтичат 2-те години майчинство ( подали сме за ясла и чакаме да го приемат), но имам опция племенничката ми да дойде да го гледа, ако не стане с яслата.
Звънях днес в бюрото по труда, но казаха е минал срока за записване, та знаете ли кога може пак да се кандидатства? Също така племенничката от Октомври ще започва университет, нали няма проблем това ?
 Благодаря на отзовалите се!

# 262
  • Sofia, Bulgaria
Ще има нова програма ако имат пстатък от парите предвидени по нея.
А за племенничката няма да има проблем мисля, единствено ще трябва да попълва декларация в университета, че се осигурява по ТД.

# 263
Ясно, добре Благодаря. Ще следя в сайта им дали ще има дата:)

# 264
  • София
Още нямаме решение и започвам да се нервирам безумно много. Приятелката ми е одобрена като детегледачка, а ние като кандидати още не. На 04.04 били направили проверка на фирмите ми, по едната имало задължение към общината което а 9.04 го платих. Последно говорех с БТ в четвъртък - още нямало решение. Е колко, по дяволите, трябва да се чака? На мен вчера ми изтече първата година майчинство, в понеделник ще ходя до работа да си пускам вече отпуската. Звъня им всеки ден да досаждам, ама йок. Не знам какво да правя, ако не ни одобрят идната седмица. Няма как да не се върна на работа, а не можело преди да получим заветното обаждане. Това е много грешно - ти събери документите за 2 дена и чакай после 3 месеца..

Някой има ли вече одобрен от подалите заявление през февруари?

# 265
И аз нямам решение. Ако идната седмица не излезе, няма да мога да участвам в програмата. По телефона ми се троснаха, че не съм била подала заявление само аз, били претрупани.

# 266
  • Варна
Аз получих одобрение миналата седмица, но госпожата в БТ във Варна, ангажирана с програмата, е много отзивчива и съдейства, за да получа отговор толкова скоро.

# 267
Ние получихме одобрение в края на Март месец, но подадохме заявление Януари ( ако има някакво значение)

От Варна съм и съм съгласна с lady_mel, жената е много разбрана и отзивчива.
Успех на всички чакащи Simple Smile

# 268
  • София
Днес трябваше да си пусна отпуск след първата година майчинство, но се оказа, че така ще си прекратя майчинството и автоматично изпадам от програмата. Затова се наложи да пускам декларация, че ще си ползвам втората година. От сега - на 380лв. Разбирам, че имат много кандидати да одобряват, но трябва да има някакъв приоритет в преглеждането на документи - има хора, които не бързат особено, и такива, на които им се прецакват адски много неща. На мен отпуската за три дена ми покрива майчинството за цял месец. Вместо да си ползвам отпуската и да взимам нормални пари, ще трябва да чакам някой си там да реши да погледне точно моите документи. И нали се сещате, че на никой не му дреме как ще се оправяме с три деца със доходи минус 2000лв от нормалното. Доста е калпава системата, и идеята с подпомагането е малко извратена в крайна сметка.
Значи ако имаш детегледачка по програмата и се върнеш на работа на теб ти спират обещетението за втората година, което ако си останеш да си гледаш детето е 380лв. А колко чисто ще взема детегледачката? Около 420 ли ги смятахме, не помня точно. Ама ако се върнеш на работа НОИ спират да ти плащат 1/2 от майчинските, които са 190лв. Т.е. Парите, които реално са определени на майката се дават на детегледачката. Е къде е европейското финансиране в тази схема? И защо да се спират майчинските, при положение, че всяка една от нас трябва да доплаща на детегледачката си, защото никой нормален човек не би се оправил с 420лв, още повече издържащ собствено семейство и деца. Помощта би се усетила като хората, ако не спираха майчинските, така тези пари бихме могли да ги даваме на този, който ще се грижи за детето. Сега пак ще ги дадем де, че и повече, но си ги заделяме от нашата заплата. Абе с една дума мноооого шум, много реклама, а реалната помощ е много по-малко от необходимото май..

# 269
Трябваше да отговарят до 14 работни дни от подаване на заявлението. При мен вече става невъзможно да чакам и след цялата глупост просто няма да мога да дочакам великото одобрение.

Общи условия

Активация на акаунт