Плащане на сметката

• 38 014
  • 584
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Айде сега, в Италия всички учат в частни училища и имат домашни помощници, дори самите домашни помощници.
За една конкретна жена - сигурно е вярно. За Италия по принцип - малко съмнително. Без да оспорвам, че там стандартът е видимо по-висок от тукашния.

А колко са според вас "реалните разходи" за дете в семейство с две деца и две заплати по 1000 лева бруто (средната за страната в момента), което е около 800 нето? Ами с две заплати по 500 лева нето?

# 316
  • София
А, да. Аз това го прочетох наскоро - че в Италия е прието жената да има жена за помощница. Тук, някак, даже да можем да си го позволим, се гърбим с пазаруване, чистене и готвене от някакви измислени предразсъдъци.

Реалните разходи ги изнесе КНСБ наскоро - 570 лв на човек. Може да бъркам с няколко лв.

# 317
  • София

Аха - значи не парите,а какво прислугваш вкъщи им е стойността.Е,моята не е.

Е, че каква да ти е стойността вкъщи, щом си неспособна да си сготвиш на детето и на себе си, и да изчистиш, че да не плъзнат червеи?
По твоята логика, грижата за собственото ти жилище, за теб самата и за детето ти, е прислугване, а стойността ти се определя само от парите, които успяваш да изкараш.............което е жалко.

Ами, ако се разболееш, ако някой те отнесе на пешеходната пътека и не можеш повече да работиш или когато се пенсионираш, вече ще си кръгла "0",  без никаква стойност!? newsm78

# 318
  • Наблизо

Чакай малко, за теб да сготвиш вечеря или да пуснеш миялна е прислугване?! Предполагам и за мъжът ти, да разбирам ли че всяка вечер идва някой да ви мие чиниите?! Flushed Отдавна минахме границата на абсурда.

За всички важи, ако жената не може сама да се издържа със сигурност мъжът ще трябва да го направи след развода, независими печели ли. Има случаи на спящи по колите такива.
Имаме миялна и двамата я пълним и изпразваме и точно затова я купихме - никой от двамата не ще да мие чинии.Не го смятам това за прислугване вече да вадиш чиний от миялната.Готвя при желание,обикновено аламинути.Ако не искам и ММ не ще- поръчваме нещо или ядем навън.

За второто - и това за вас е правилното и страхотното,бившата да не иска да работи и да й се плаща с кръвта на бившия.Мъж ли е,не го жали?

Аха - значи не парите,а какво прислугваш вкъщи им е стойността.Е,моята не е.

Е, че каква да ти е стойността вкъщи, щом си неспособна да си сготвиш на детето и на себе си, и да изчистиш, че да не плъзнат червеи?
По твоята логика, грижата за собственото ти жилище, за теб самата и за детето ти, е прислугване, а стойността ти се определя само от парите, които успяваш да изкараш.............което е жалко.

Ами, ако се разболееш, ако някой те отнесе на пешеходната пътека и не можеш повече да работиш или когато се пенсионираш, вече ще си кръгла "0",  без никаква стойност!? newsm78
Използваме машини за тази цел,не се безпокой - чисто е у нас.Нямам желание да чистя и да върша домакинска работа - за мен това е затъпяване при цялото ми уважение,към хората които работят това.Предпочитам да си платя и някой да го свърши вместо мен или да си купя машината,която ще го върши почти сама.
При пенсионирането ми се надявам да имам конфортна пенсия,с която да си позволим да пътуваме Simple Smile и да глезим внуци,каква 0.

# 319
Разбира се, че мъжете, достигнали някакво ниво на развитие и доходи ще искат жената до тях да им съответства, ясно ни е на всички, че Пепеляшка не се жени за принца в реалността, но въпросът е, че някои мъже не искат независима и оправна жена, за да ѝ се възхищават и да я боготворят, което за мен е задължително отношение от мъжа към жената в един брак, ами за да я товарят като камила и най-вече да нямат разходи по нея. И си личи много добре от изразните средства, обобщенията за женското съсловие и позциите, които заемат двамата участници с висящите неща (че са висящи и сами сме се досетили между другото), от коя група мъже са точно - ами определено не са от тези, които жените харесваме.
Отделно, ако след години гребане в тандем, тези шампиони не са постигнали положение, в което да имат стабилен доход ако останат без работа, язък им за гребането. Сигурно е гадно да гребеш на макс, но да се е оказало, че е трябвало в обратна посока и в крайна сметка винаги да си зависим от рабодотатяля си. Никаква свобода не се постига ако доходите ти зависят само от бачкането. Пък и на някои хора ентусиазмът за работа на макс силно спада с годините и започват да се чувстват притиснати ако няма как да намлят темпото, та не е зле да си подсигурил нещо, което ще ти даде друго измерение на богатството - свободно време.

# 320
  • Пловдив
КНСБ гледа в тавана и пише някакви неща по някаква методика (съвсем не единствената възможна или най-"правилната"), а аз питам за реалните разходи в конкретния случай. Очевидно няма как при общ приход в семейството 1000 или 1500 лева да похарчиш реално 4 х 570.

# 321
  • Насред хаоса
Казаното за Италия може да има някакво значение тук, ако при нас най-напред самите жени престанат да омаловажават това, което правят, и да смятат, че било лиготии, с които не трябвало да се занимава мъжът. Тогава може и някои мъже да вдянат.
Между другото, май наскоро осъдиха бившата на Берлускони да му върне не знам си колко хиляди или милиони, защото се оказало, че си е имала с какво да си поддържа стандарта и неговата издръжка не й е била нужна. Щом за нея важи това, не виждам защо да не важи за останалите жени.
А, да. Аз това го прочетох наскоро - че в Италия е прието жената да има жена за помощница. Тук, някак, даже да можем да си го позволим, се гърбим с пазаруване, чистене и готвене от някакви измислени предразсъдъци.

Ами като вкарват хората от малки в стереотипа, че съпругата е натоварена с тия функции, при това безплатно, защо да не се възползват?

# 322
  • София - Рим и обратно

В Испания също често срещано е жените да не работят,до колкото знам.След вашите постове ми става доста по-ясно защо тези страни са в най-лошо икономическо отношение (изключая бившия соц).
Ох, милата.

# 323
  • Пловдив
А помощниците и те ли си имат други помощници?

# 324
  • град-държава
Добре, аз като си търсих лятото детегледачка ми обявяваха цени от 20+лв за час. Защо ти се плаща толкова, когато гледаш чуждите деца, а когато гледаш си собствените - 300лв майчинство за вторато година и си се туптала на дивана вкъщи? 😆

# 325
  • MI
Бютифул М, ако още не си разбрала че стойността ти не се определя нито от работата ти, нито от домакинските ти умения, много лошо. Аз лично бих се притеснила ако някой това вижда в мен, особено мъжът ми. Аз съм много повече от моето образование, от професията ми или от домакинските ми умения - въпреки че не се и срамувам от никое от тях. Мисля си че съпругът ми и приятелите ми са видели ЧОВЕКА в мен, не това което върша за да изкарвам прехраната ми или кулинарните ми умения. Поне така съм се стремяла да е. И аз не съм гледала основно професията на ММ, гледала съм какви качества има и какъв човек е. Надявам се някой ден да правим нещо съвсем друго и двамата, да можем да си го позволим. Това би ли ни променило като "качество"?! Ужасно ми е такова втренчване в дребни неща, изпускайки главното.

Ла Сомбра, ако беше прочела внимателно поста ми щеше да разбереш това, което питаш. Казах АКО не може да се издържа сносно със собствени пари - ако няма работа или не е достатъчна заплатата й. Това е новото, защото досега задължително трябваше да й осигури продължаване на стандарта. Което не значи че от утре някой като у нас ще може да си скрие доходите и да не издържа жена си, която е била домакиня защото е решил да се ожени за по-млада. Както казах, някои и до спане в колата стигат така.

И не, не всички имат помощници. Но да, масово е дори за средна класа, особено ако случайно работи нещо жената, макар че на мен ми е леко прекалено. Но за мъжете им не е. Аз бих предпочела да си изчистя сама стъклата и да хвана мм да свърши нещо и да отида някъде със спестените пари, но е въпрос на приоритети. Не съм саката, нито е унижение да гледаш през чист прозорец благодарение на 5 минути труд.

# 326
  • Пловдив
На бавачката и плащат родителите, за гледане на собствените деца кой точно да ти плати повече, освен другия "собственик" на децата?

# 327
  • град-държава
Въпросът е в отношението Магдена. Когато са чужди деца е работеща жена, когато са твои и мъжа ти е тъпак да ви издържа е държанка легнала на дивана. 😉

# 328
  • MI

Имаме миялна и двамата я пълним и изпразваме и точно затова я купихме - никой от двамата не ще да мие чинии.Не го смятам това за прислугване вече да вадиш чиний от миялната.Готвя при желание,обикновено аламинути.Ако не искам и ММ не ще- поръчваме нещо или ядем навън.

За второто - и това за вас е правилното и страхотното,бившата да не иска да работи и да й се плаща с кръвта на бившия.Мъж ли е,не го жали?

В цитирания пост на Абсурт бе написано точно да натиснеш копчето на миялната и да се понаучиш да готвиш, ти каза че е прислугване. Та леко странно стана. Почти всички вече имат миялни, поне от по-новото поколение. Малко останаха да мият на ръка, та не виждам твоята ситуация с какво е по-различна. А готвенето осигурява по-качествен живот, защото кетъринга просто не е със същото качество продукти в 99% от случаите. Аз лично много държа да се храня качествено, много повече отколкото ме е страх да не се мина. Wink

А за другото, айде сега седни и помисли малко. В пазар на труда, на който около 50 % от жените не работят, какъв е шансът на жена, която 10-20 години е била домакиня по взаимно съгласие (и е отменяла мъжа в много неща, позволявайки му да расте по-бързо), да си намери НЯКАКВА работа, позволяваща й да живее що-годе сносно,че и за децата да се грижи? Вярно най-големите врагове на жените са самите жени.

# 329
  • София
Честна дума, понеже си "нямам друга работа", ще седна да изчисля колко ще струва една гледачка и готвачка. Ааа, всъщност, ние плащахме допреди месец 370 лв за по 3 часа на ден. Ахаа!
Can you pay my bills? Както се пее в песента.

Общи условия

Активация на акаунт