Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 44

• 49 567
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте!
Може ли да ми препоръчате офталмолог в София за преглед на очите и оценка за раждане с Цезарово сечение/вагинално.

# 391
С направление ли си, аз ходих в очна клиника Ден, ама не съм избирала, случайно. Мисля, че повечето там са добри, тя си е специализирана клиника.

# 392
  • Пловдив
Цитат на: Keit09
Доктора ме вика в 12 седмица да отида за биохимичен скрининг, а четох че по това време се прави и първата фетална морфология, но аз ли трябва да си го изискам или доктора ще ми я направи заедно със скрининга.
Заедно със скрининга винаги правят ехографско изследване - търсят и мерят определени неща на плода, които играят роля при изчисляването на резултата от скрининга. Доколкото разбирам, тези определени неща частично или напълно - май само частично, но не съм сигурна  Rolling Eyes - съвпадат с нещата, които се мерят и гледат на първата фетална морфология. Аз например отказах скрининг и гинекологът, при когото ходя дотук на преглед, каза, че само ще направи същото ехографско изследване. Отделно преди това, в 12 седмица, ходих на фетална морфология при друг лекар и там се мериха и гледаха същите неща, но останах с впечатление, че плюс и други.

# 393
С направление ли си, аз ходих в очна клиника Ден, ама не съм избирала, случайно. Мисля, че повечето там са добри, тя си е специализирана клиника.
Все още не съм взела направление, но за мен е без значение, може и платено.

# 394
  • София
Все още не съм взела направление, но за мен е без значение, може и платено.
Последният път ходих на преглед при д-р Мира Холевич в клиника Зора (7мо ДКЦ, на бул. Мария Луиза). Работи и с касата.

# 395
Кейт, преди взимането на кръв за БХС се прави подробен ехографски преглед, при който се вижда дали плода има носна костица и съответно се замерва нухалната транслуценция. Това именно е първата ФМ, поне при мен така беше. Този преглед и взимането на кръв за БХС трябва да са в един и същи ден.
Като излязат кръвните се пресмята евентуалният риск за няколко синдрома спрямо кръвните показатели, замерванията от ехографа и годините на бременната.
Прегледът иначе продължава около 30 мин., зависи и дали бебчето ще е застанало в подходящо за замерването положение, че те сега плуват като луди из коремчето. Simple Smile

# 396
  • София
Здравейте!
Може ли да ми препоръчате офталмолог в София за преглед на очите и оценка за раждане с Цезарово сечение/вагинално.

В 18 ДКЦ има клиника, мисля че се казва професор Пашев. Работят с направление, може да видиш в интернет телефон за записване на час. Аз бях там при д-р Ванкова, но мисля че и другите са добри.

# 397
Аз ходих в клиника Пашев, т.к. съм им пациент от години, но ще отида и на второ мнение - препоръчаха ми клиника Зора в 7ДКЦ и др. Телбизова.

# 398
Да ви попитам - разширяваха ли ви зениците, въпреки че сте бременни?

# 399
  • Пловдив
Преди пет години на мен - не. Не знам дали е относимо към въпрос, зададен днес.

# 400
На мен съвсем малко - с по 1 капка в око.

# 401
Аз последно ходих в Зора за преглед като си правих новите очила, сега мисля пак там да отида.

# 402
  • София
Аз лично не съм ходила на прегледи по време на бременността и не мога да кажа за разширяването на зениците.
На последният преглед ми ги разшириха.
Дъщеря ми беше с направление, а аз - на частно. На мен прегледът ми струваше 50 лв. (в клиника Зора)
И двете бяхме при Холевич. Аз останах много доволна, но дъщеря ми мрънкаше, че лекарката била груба. На мен такова впечатление не ми направи.

# 403
Да, разширяват, иначе се губи смисъла от прегледа за целта, за която ти трябва - няма как да ти огледат дъната и т.н. Самия препарат е по 1-2 капки, нищожно количество е и то в очите, не може да ти навреди на теб или бебето. Най-много да ти падне малко кръвното от него, за това предупреждават, но на мен никога не ми се е случвало досега.

А ти решила ли си как ще раждаш, защото ако искаш секцио - просто кажи, предполагам, че надали ще се намери лекар, който да ти откаже и просто така ще ти го запишат прегледа. Ако се колебаеш или искаш нормално по-добре си направи прегледа реално, за да знаеш каква е истинската ситуация.

# 404
Да ви попитам - разширяваха ли ви зениците, въпреки че сте бременни?

Да,зениците се разширяват и се слагат още едни капки(нещо като упойка мисля, че беше). След това се прави оглед на ретината със специален уред. Процедурата се казва оглед с Голдман. Не е обикновен преглед и е единствения начин да се види състоянието на ретината. Ако няма изменения на ретините, то може да се ражда нормално. Но ако си избрала да родиш секцио е безсмислено да се подлагаш на тази процедура, защото не е много приятна.

Аз ходих на две места, тъй като първия лекар не даде ясно становище, а само посочи, че препоръчва щадящо родоразрешение(тоест все едно нищо не казва) заради диоптъра, като в същото време каза, че ретините са ми добре. Отидох при втори лекар пак за същата процедура и той каза, че щом ретините са наред, може спокойно да си родя нормално. На вторият лекар не му помня името, но беше в клиника Crystal vision на Стамболийски (в София). В крайна сметка си родих нормално без проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт