Майчинството счетоводно-75

• 66 866
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте бих искала да попитам сина ми навърши 1 год на 1 декември и сега от януари би трябвало да взимам майчинството за 2рата годинка, което е 380 лв , но някой може ли да ми каже по кое време се изплаща то?   Thinking

# 241
Здравейте бих искала да попитам сина ми навърши 1 год на 1 декември и сега от януари би трябвало да взимам майчинството за 2рата годинка, което е 380 лв , но някой може ли да ми каже по кое време се изплаща то?   Thinking
Началото на февруари за януари. Simple Smile

# 242
Здравейте и от мен. Извинявам се предварително за дългите въпроси, които ще задам:
Първият: Преди месец детето ми навърши 2 год и продължавам работата си при същият работодател, но съм бременна отново с термин 10.08.18г, до тогава няма да имам стаж 2г и ще получавам само социално майчинство, или предишното ми майчинство влиза в сметките за 24 месеца назад?
И вторият въпрос: Вярно ли е, че като родя второто си дете, за да не загубя майчинството си, не трябва да пускам първото на ясла? Една майка ме предупреди, че ако не гледам и двете си деца, дори може да връщам пари на държавата...

# 243
  • Пловдив
Здравейте и от мен. Извинявам се предварително за дългите въпроси, които ще задам:
Първият: Преди месец детето ми навърши 2 год и продължавам работата си при същият работодател, но съм бременна отново с термин 10.08.18г, до тогава няма да имам стаж 2г и ще получавам само социално майчинство, или предишното ми майчинство влиза в сметките за 24 месеца назад? имаш право и на майчинство за второто дете.няма да е социално.ще ти изчисляват база 24 м назад.
И вторият въпрос: Вярно ли е, че като родя второто си дете, за да не загубя майчинството си, не трябва да пускам първото на ясла? не разбира се.първото си ходи на ясла/градина,а ти си в майчинство за второто и си стоиш вкъщи,да си го гледаш Една майка ме предупреди, че ако не гледам и двете си деца, дори може да връщам пари на държавата...

# 244
Благодаря Ви! Успокоихте ме много.

# 245
Здравейте,
 някой наясно ли е, какъв е варианта баща който е осигурен и работи да вземе майчинство , има ли въобще някакъв шанс. Майката не е осигурена и е на 16г. Има право само на соц.помощ.  Нямат брак ако има значение. Говоря още от раждането на детето не да се прехвърля в последствие.
Благодаря предварително!!

# 246
Върти ми се нещо, че майчинството се прехвърля след 6тия месец, но нека кажат запознатите.Това, че нямат брак, а тя е непълнолетна също може да създаде проблем. Thinking

# 247
Необходимо е майката да се намира в трудово правоотношение с работодател и да има право на ползване на отпуск за бременност и раждане. Когато майката не се намира в трудово правоотношение или няма право на този отпуск, право на отпуск няма да има и бащата, независимо дали отговаря на всички други условия.

# 248
  • Бургас
Здравейте , предварително се извинявам ако темата е коментирана .Касае се за следното : Украинка с ЛНЧ сключила брак с българин и към момента с дългосрочно /едногодишно- на всяка година се подновява / пребиваване ,на трудов договор с високия процент осигуровки внасяни към момента за 12 месеца , внасяни са и и здравни от работодателя /които в последстствие разбрахме ,че въпреки че и са внасяни няма право на здравно осигуряване , заради това че няма още ЕГН/ има ли право на болнични и съответно майчинство ? Благодаря предварително !

# 249
  • Варна
Здравейте , предварително се извинявам ако темата е коментирана .Касае се за следното : Украинка с ЛНЧ сключила брак с българин и към момента с дългосрочно /едногодишно- на всяка година се подновява / пребиваване ,на трудов договор с високия процент осигуровки внасяни към момента за 12 месеца , внасяни са и и здравни от работодателя /които в последстствие разбрахме ,че въпреки че и са внасяни няма право на здравно осигуряване , заради това че няма още ЕГН/ има ли право на болнични и съответно майчинство ? Благодаря предварително !
Смятам,че има право

# 250

Има, да. Казвам от опит Simple Smile Иначе, ако имате някакви притеснения можете да отидите до НОИ и да изясните всичко на място.

# 251
Здравейте, момичета. Въпросът ми е следния - тъй като съм на нова работа, а съм бременна и предполагам, че ще ме уволнят, ако се случи и намеря  фирма, която да ме назначи, мога ли да си взимам болничен и съответно да ми превеждат поне него... опция ли е, то и без това нямам много избор...

# 252

Здравейте, момичета. Въпросът ми е следния - тъй като съм на нова работа, а съм бременна и предполагам, че ще ме уволнят, ако се случи и намеря  фирма, която да ме назначи, мога ли да си взимам болничен и съответно да ми превеждат поне него... опция ли е, то и без това нямам много избор...
Опция е разбира се.

# 253
Като съм в болнични с диагноза заплашващ аборт полагат ли ми се ваучери за храна?

# 254
Като съм в болнични с диагноза заплашващ аборт полагат ли ми се ваучери за храна?
Gerda, предполагам че това е индивидуално и зависи от работодателя. В частната фирма, където майка ми работи не се полага.
Аз съм в държавна институция към МВР и се полага.
 Причината за болничния не мисля че има значение.

Общи условия

Активация на акаунт